Koszty sądowe dla ucznia.

Syn pobił się w szkole z innym uczniem. Nie będę opisywać całości sprawy, przyznał się do winy i sprawa poszła do sądu. Zawnioskował o warunkowe umorzenie.
Najpierw dostał obrońcę z urzędu, po czym cofnięto mu go, bo 24 stycznia skończył 18 lat.
Wyznaczono termin sprawy i przesłano wniosek prokuratora, obecność syna jest nieobowiązkowa.
Prokurator również zawnioskował o warunkowe umorzenie sprawy, ale wnioskuje również o to, żeby syn poniósł koszty sądowe oraz wpłacił 2000 zł na jakiś Fundusz.
Stąd moje pytanie: czy sąd może zasądzić takie koszty, skoro syn nigdzie nie pracuje, uczy się w szkole średniej i nie ma dochodów?
Czy byłoby lepiej dla niego, żeby napisać pismo w odpowiedzi na wniosek prokuratora z wyjaśnieniem jego statusu? A może powinien pojawić się na sprawie?
anonim cytuj
07-02-2024
Sądzę, że 18 letni syn z zerowym PITem spokojnie znajdzie sposób aby zarobić te 2000 złotych, to około 70 godzin przy minimalnej stawce godzinowej, 5 weekendów popracuje, a i wymiar dydaktyczny będzie.

anonim cytuj
07-02-2024
Nie wydaje mi się, że płacenie na Fundusz ma jakieś znaczenie dydaktyczne. Sama sprawa jest dla niego dużym stresem, a 2000 i koszty oraz opłaty sądowe to już może urosnąć do dużej kwoty.

anonim cytuj
07-02-2024
Chwila. Czyli miałby nie ponieść żadnej kary? Można spróbować zawnioskować o zamianę kary pieniężnej na prace społeczne.

anonim cytuj
07-02-2024
Nie ma to żadnego znaczenia. Jest dorosły i posiada zdolność zarabiania pieniędzy.

anonim cytuj
07-02-2024
Sam fakt, że prokurator zgodził się na warunkowe umorzenia postępowania to już dużo. Z tej instytucji korzysta się bardzo rzadko. Za rok syn będzie niekarany z czystą kartą.
Sąd może zasądzić świadczenie, to że nie pracuje nikogo nie interesuje, chyba, że jest poważnie niepełnosprawny i nie może podjąć pracy.
Świadczenie pienieżne w wysokości 2000 zł to nie jest dużo.
Pisanie jakichś pism nie ma żadnego sensu. Prokuratora nie interesuje to, że dorosły człowiek nie pracuje, chyba, że patrz wyżej.
Na sprawie może się pojawić i próbować poprosić sąd, żeby tych świadczeń nie było i tam próbować to uzasadnić. Jak się nie pojawi na posiedzeniu to się tej możliwości po prostu pozbawia.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Co gdy sprawa ciągnie się zbyt długo?
Sprawa o niealimentacje od ponad 2 lat nie ruszona. Nie byliśmy nawet wezwani na przesłuchanie. Prawnik za każdym telefonem twierdzi, że lada moment sprawa ruszy. Skarga na opieszałość sądu złożona w lutym, także cisza. Czy jak pojadę do Prokuratury to z miejsca się dowiem na jakim etapie jest sprawa czy muszę złożyć jakiś wniosek? Jak mam to w końcu ruszyć? Już zaczynam myśleć, że prawnik mi ściemnia. A eks od 2lata wpłaca po 300-500zl i śmieje...
Badania okresowe.
Jestem zatrudniona na umowę o pracę u ajenta stacji benzynowej. Obecnie musiałam przedłużyć książeczkę zdrowia co wiązało się z kosztem 70 zł na które wzięłam fakturę. Po dostarczeniu faktury okazało się, że pracodawcą nie zwraca kosztów z czym po raz pierwszy spotkałam się w ciągu mojej wieloletniej pracy w handlu. Czy faktycznie może być tak że to pracownik pokrywa koszty związane z wykonywaniem pracy?...
Alimenty na córkę oraz niespłacony dług
Witam. Rozstałam się z partnerem z którym mam córkę. Był mi winien 5tys z czego 3tys nie oddał. Ma zasądzone alimenty 1tys zł na dziecko. W maju dostałam od niego przelew 2tys ( bez żadnego tytułu) po czym napisał,żebym te pieniądze przelała dla jego kolegi. Napisałam,że absolutnie nie i zostawiam te 2tys sobie na poczet zaległego długu. Po czym on stwierdził że w takim razie, te pieniądze mają być na alimenty za maj i czerwiec. Moje pytanie. ...
Przebywam na urlopie wychowawczym i chcę złożyć wypowiedzenie o pracę.
Witam, przebywam obecnie na urlopie wychowawczym, ale chcę złożyć wypowiedzenie o pracę. Czy składam tylko to wypowiedzenie i automatycznie urlop mi się kończy czy muszę jakieś osobne pismo w tej sprawie złożyć?...

Wyszukiwarka