Alimenty na dorosłe rodzeństwo męża.

Dzień dobry. Mój mąż ma dwie niepracujące siostry. Jedna posiada opiekuna prawnego z powodu wady wzroku ale funkcjonuje normalnie. Poza tym prawdopodobnie ma (na razie nieudokumentowany) zespół Aspergera. Druga siostra ma problemy natury psychicznej, poza tym w jednej ręce posiada śrubę po wypadku. Również funkcjonuje samodzielnie. Nie mają żadnych dochodów. Mieszkają w starym domku jednorodzinnym wraz z ojcem (opiekunem tej pierwszej). Moje pytanie brzmi: czy po śmierci ojca jesteśmy zobowiązani pomagać im w jakikolwiek sposób? Czy musimy płacić na nie alimenty? Zabrać do siebie? Obie zostaną bez żadnych środków do życia. Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
anonim cytuj
06-11-2023
czy po śmierci ojca jesteśmy zobowiązani pomagać im w jakikolwiek sposób?

Pani mąż może zostać zobowiązany do zapłaty alimentów. O alimenty mogły wystąpić siostry same (przez opiekuna) albo też jeżeli będą otrzymywać świadczenia z pomocy społecznej na ich rzecz o alimenty może wystąpić kierownik OPS (dyrektor CUS).
Zabrać do siebie?

Nie ma takiego prawnego obowiązku ani też sąd takiego obowiązku nie nałoży.

anonim cytuj
06-11-2023
Idąc tym tokiem wystarczy się imać od zatrudnienia żeby dostać alimenty?

anonim cytuj
06-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak ustalić masę spadkową?
Witam proszę o informację jak mogę namierzyć masę spadkową lub inaczej inwentarz spadkowy ? W styczniu mam termin rozprawy o dział spadku ale nie wiem co wujek miał co było wspólne z ciotką (też nie żyje) wiem tylko o jednym długu jak mogę się dowiedzieć czy nie było więcej długów pożyczek czy mieszkanie w którym mieszkali całe życie było jej, jego ich a może spółdzielni ? Czy nie jest zadłużone ? Potrzebuje wiedzieć co miał czy przyjmować czy si...
Czas pracy osoby niepełnosprawnej.
Dzień dobry, legitymuję się orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu lekkim. Lekarz medycyny pracy nie wyraził zgody na pracę w godzinach nadliczbowych i w porze nocnej. Z ustawy jasno wynika, że czas pracy w moim przypadku wynosi 8h na dobę, 40h tygodniowo. Natomiast nie wiem jak liczyć ten tygodniowy czas pracy - od poniedziałku do niedzieli? Po raz kolejny mam zaplanowane 6dni pracy pod rząd - od poniedziałku do soboty. Pracodawca może w ten...
Wypłata pieniędzy po zmarłym ojcu z bankomatu za pomocą karty. Co grozi?
Wypłata pieniędzy po zmarłym ojcu z bankomatu za pomocą karty. Co grozi? W sensie jaka kara? Karta przekazana za życia dobrowolnie. Dopiero dowiedziałem się , że to jest przestępstwo. Dodam że mam dwójkę starszych braci. Całą kwotę mam w domu....
Zwrot podarunku.
Proszę o radę jak rozwiązać problem ze zwrotem prezentu. Kilka lat temu spotykałam się z pewnym mężczyzną, były związek dla mnie bardziej koleżeński niż partnerski a jak zorientowałam się ,że postrzega to inaczej to zakończyłam tą znajomość. W czasie kiedy się spotykaliśmy dostałam od niego na imieniny pierścionek ,którego kiedy ostatni raz się widzieliśmy nie zwróciłam bo go nie miałam przy sobie. Minęło 7 lat i teraz zażądał zwrotu, oczywiście ...

Wyszukiwarka