Czy musze podać powód przy zrzekaniu się spadku?

Cześć
Mój ojecic zmarł 25.wrzesnia tego roku.
Mam już akt zgonu i chciałabym napisać do sądu o zrzeknięcie sie majątku po nim. Był bezdomny i niczego nie miał oprócz długów zapewne. Nie miałam z nim żadnego kontaktu od kilkunastu lat, był pozbawiony praw do mnie kiedy byłam nieletnia.
Czy ja mogę napisać o odrzucenie spadku bez żadnego powodu? Nie minęło jeszcze pół roku i już nie wiem czy mam powody jakieś pisać i czy bez nich sąd przyjmie mój wniosek.
A druga sprawa jest taka że mam córkę 5 letnią to czy jak ja odrzucę ten spadek to ona go przejmie odrazu po mnie ? Jak to zrobić żeby odrzucić za siebie i za nią jednocześnie?
I kolejne pytanie, do którego sądu mam wysyłać taki wniosek? Tam gdzie ja przebywam? Tam gdzie mam meldunek? Czy tam gdzie ostatni raz przebywał i mieszkał ojciec?
anonim cytuj
03-12-2021
Moze Pani odrzucic bez zadnego powodu. nie da sie odrzucic jednoczesnie za córkę - na to musi byc zgoda sądu opiekunczego. Wlasciciwym sadem jest sąd spadku czyli sąd ostatniego miejsca zwykłego pobytu spadkodawcy

anonim cytuj
03-12-2021
Jeśli nie minęło pół roku to bardzo dobrze, bo właśnie tyle jest na odrzucenie spadku. Natychmiast składaj do sądu o odrzucenie przez siebie spadku oraz do sądu rodzinnego o zgodę na odrzucenie spadku w imieniu małoletniego. Czas ma znaczenie duże, zwłaszcza w przypadku małoletniego bi bez zgody sądu( jest to czynność wykraczająca poza standardowy zakres zarządu majątkiem małoletniego) nie możesz odrzucić spadku w imieniu dziecka.

anonim cytuj
03-12-2021
Po kolei:
1. Spadek odrzuca Pani - u notariusza (i to trwa chwileczkę) lub w sądzie - właściwy jest sąd spadku
2. W ciągu pół roku od odrzucenia spadku przez Panią musi Pani wystąpić do sądu opiekuńczego (sąd rejonowy - wydział opiekuńczy i nieletnich właściwy ze względu na miejsce pobytu dziecka) o wyrażenie zgody na odrzucenie spadku za dziecko.
3. Po uzyskaniu prawomocnego postanowienia sądu opiekuńczego - musi Pani odrzucić spadek za dziecko (i znowu - u notariusza lub w sądzie spadku).

anonim cytuj
03-12-2021

Sugerowane Tematy

nagana od pracodawcy
Pisze w imieniu koleżanki. Jest zatrudniona na umowę o pracę na czas nieokreślony. W dniu dzisiejszym przebywa na urlopie. Dowiedziała się od koleżanki, że dziś pracodawca wpisał jej naganę do akt za niewykonanie jakiegoś zadania zleconego wczoraj (nie zadanie w ramach obowiązków) w ramach polecenia. Koleżanka wczoraj wykonywała inne zadania, które wykonuje codziennie i jeśli chodzi o dodatkowe zadanie zrobiła tyle ile zdążyła. Problem w tym, ...
Pierwsza sprawa rozwodowa.
Jak to wygląda? Z mojej strony: Pozew bez orzekania o winie\ zabezpieczenie alimentów na czas trwania procesu (już przyznane) /kontakty z dzieckiem /piecza Druga strona nie wypowiedziała się co do pozwu, nie podjęła nawet pisma, 2 krotnie awizowanego... Ale, nagle komornik zadziałał (zabezpieczenie alimentacyjne na czas trwania procesu) i strona być może pojawi się w Sądzie. Moje pytanie: Jeżeli strona się stawi na pierwszej rozprawie, oczyw...
Zbycie pojazdu.
Mój ojciec jest pierwszym właścicielem pojazdu ja jestem drugim współwłaścicielem w dowodzie rejestracyjnym. Chciałbym się z tego samochodu wypisać. Wystarczy złożyć wniosek na gov.pl i to wszystko? Samochód w pełni przejdzie na mojego ojca? Co potem z dowodem rejestracyjnym, muszę jeszcze udać się do W. Komunikacji żeby wyrobić nowy czy można to z poziomu strony? Czy ojciec będzie musiał zapłacić jakiś podatek?...
spłata kredytu po zakończeniu związku
Będąc w kilkuletnim związku, zdecydowaliśmy się razem z partnerem wziąć kredyt na remont (głównie zakup mebli/drzwi) jego domu. On nie miał zdolności, więc kredyt był na mnie. Po kilku latach podjęliśmy decyzję o zakończeniu związku. W tym momencie zostało mi do spłaty jeszcze kilkanaście tysięcy kredytu. Mój były partner nie poczuwa się do dalszego spłacania kredytu (wcześniej spłacaliśmy go wspólnie), ani do oddania rzeczy z domu, do wartoś...

Wyszukiwarka