Czy musze podać powód przy zrzekaniu się spadku?

Cześć
Mój ojecic zmarł 25.wrzesnia tego roku.
Mam już akt zgonu i chciałabym napisać do sądu o zrzeknięcie sie majątku po nim. Był bezdomny i niczego nie miał oprócz długów zapewne. Nie miałam z nim żadnego kontaktu od kilkunastu lat, był pozbawiony praw do mnie kiedy byłam nieletnia.
Czy ja mogę napisać o odrzucenie spadku bez żadnego powodu? Nie minęło jeszcze pół roku i już nie wiem czy mam powody jakieś pisać i czy bez nich sąd przyjmie mój wniosek.
A druga sprawa jest taka że mam córkę 5 letnią to czy jak ja odrzucę ten spadek to ona go przejmie odrazu po mnie ? Jak to zrobić żeby odrzucić za siebie i za nią jednocześnie?
I kolejne pytanie, do którego sądu mam wysyłać taki wniosek? Tam gdzie ja przebywam? Tam gdzie mam meldunek? Czy tam gdzie ostatni raz przebywał i mieszkał ojciec?
anonim cytuj
03-12-2021
Moze Pani odrzucic bez zadnego powodu. nie da sie odrzucic jednoczesnie za córkę - na to musi byc zgoda sądu opiekunczego. Wlasciciwym sadem jest sąd spadku czyli sąd ostatniego miejsca zwykłego pobytu spadkodawcy

anonim cytuj
03-12-2021
Jeśli nie minęło pół roku to bardzo dobrze, bo właśnie tyle jest na odrzucenie spadku. Natychmiast składaj do sądu o odrzucenie przez siebie spadku oraz do sądu rodzinnego o zgodę na odrzucenie spadku w imieniu małoletniego. Czas ma znaczenie duże, zwłaszcza w przypadku małoletniego bi bez zgody sądu( jest to czynność wykraczająca poza standardowy zakres zarządu majątkiem małoletniego) nie możesz odrzucić spadku w imieniu dziecka.

anonim cytuj
03-12-2021
Po kolei:
1. Spadek odrzuca Pani - u notariusza (i to trwa chwileczkę) lub w sądzie - właściwy jest sąd spadku
2. W ciągu pół roku od odrzucenia spadku przez Panią musi Pani wystąpić do sądu opiekuńczego (sąd rejonowy - wydział opiekuńczy i nieletnich właściwy ze względu na miejsce pobytu dziecka) o wyrażenie zgody na odrzucenie spadku za dziecko.
3. Po uzyskaniu prawomocnego postanowienia sądu opiekuńczego - musi Pani odrzucić spadek za dziecko (i znowu - u notariusza lub w sądzie spadku).

anonim cytuj
03-12-2021

Sugerowane Tematy

Problem z ekipą budowlaną
Witam. Około 3tyg temu pewien "fachowiec" rozpoczął u nas prace nad remontem łazienki. Już drugiego dnia nie stawił się w pracy, jeszcze nie wiedzieliśmy dlaczego-nie uprzedził. Po dwóch dniach dostał zapłacone za pierwszy etap prac i znów się nie pojawił, w między czasie odkryliśmy, że spędził u nas cała noc ze swoim współpracownikiem pijąc alkohol i niewykonując pracy (mamy dowody jako wiadomości z tym Panem, monterów mebli kuchennyc...
czy urlop wychowawczy jest płatny?
Witam, czy kończąc urlop macierzyński należy mi się urlop wychowawczy i czy jest on również płatny jak zasiłek macierzyński 80%?...
Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...
Łamanie regulaminu wspólnoty.
Blokiem, w którym mieszkam zarządza wspólnota mieszkaniowa. Mamy regulamin. Niestety mieszkańcy łamią wszystkie punkty a wspólnota twierdzi, że nic nie może zrobić i można ich skarżyć ze swojego powództwa. Przytoczę może 2 przykłady, jeden z nich to parkowanie motocykla na moim wjeździe na moje miejsce postojowe, właściciel pojazdu ignoruje nasze prośby/żądania, a druga sprawa, sąsiedzi postawili ogromną szafę na naszym piętrze, gdzie mamy 3 mies...

Wyszukiwarka