Czy w sądzie rejonowym udzielą mi informacji na temat pewnej działki i jego właściciela

Witam, chciałabym zapytać, czy aby dowiedzieć się kto jest właścicielem pewnej działki, wystarczy pójść do wydziału ksiąg wieczystych w sądzie rejonowym i poprosić o numer księgi tej działki i sprawdzić na portalu internetowym kto nim jest ? Czy też można po prostu dowiedzieć się od razu w tym wydziale? Czy może nie każdy może otrzymać takie informacje? Jak to wygląda ?
anonim cytuj
22-11-2022
Trzeba wykazać interes prawny. I nie w sądzie tylko w starostwie. Opłata 50 zł, więc taniej jest na komercyjnych stronach w Internecie.

anonim cytuj
22-11-2022
Na stronie można dostać nr księgi po numerze działki za 30 zł

anonim cytuj
22-11-2022
To wiem, pytam o opcję w wydziale ksiąg wieczystych

anonim cytuj
23-11-2022

Sugerowane Tematy

Zachowek.
Dzień dobry. Moja mama ponad 30 lat temu przepisała mieszkanie nowe w bloku mojemu bratu. Posiada ona jeszcze jedną nieruchomość - mieszkanie w starej kamienicy.- wymaga ono generalnego remontu ( wymiany : instalacji elektrycznej, centralnego ogrzewania i wodociągowej, drzwi , podłogi , wyrównania ścian) Mama zrobiła testament u notariusza , w którym do całości spadku powołała moją córkę. Mimo ,że mama jeszcze żyje mój brat już mi zapowiedział że...
Ksiegi wieczyste
Dzień dobry, Potrzebuję sprawdzić w księgach wieczystych kto jest właścicielem prawnym pewnego mieszkania. Podobno jest taka możliwość online. Chciałabym zapytać tylko czy ta osoba nie będzie wiedziała o tym, że wystąpiłam o taki wniosek. Teść zakupił mieszkanie z nową partnerką w trakcie rozwodu z teściową. Chce jej pomóc, a nie dolewać oliwy do ognia. Skąd mogę wziąć numer księgi wieczystej? Z góry dziękuję za pomoc....
Spadek
Moja babcia z dziadkiem w 87 roku cały spadek przepisali na mamę. Moja mama dwa lata temu nagle zmarla i zostawiła testament napisany odręcznie. Wszystko załatwiliśmy przez sąd i spisaliśmy się wszystkiego na brata. Moja babcia czyli mama mojej mamy zmarla pare miesięcy temu ( ojciec mamy tez już nie żyje) nagle dostaliśmy pismo z sądu ze syn mojej babci domaga się 1/2 spadku. Moje pytanie, jakie szanse ma ze dostanie to czego chce?...
Wezwanie do bycia rodziną zastępczą.
Członek z dalekiej rodziny, ale jednak spokrewniony, napisał list w desperacji, że wskaże mnie jako rodzinę zastępczą dla swojego dziecka (odebrano mu prawa). Myślę, że już dawno to dziecko jest w rodzinie zastępczej, ale chciałabym podpytać o kwestie prawne. Czy może przyjść do mnie wezwanie do stawienia się w sądzie w innym mieście, gdzie ja nawet nie wyrażam na to zgody. Nie chcę się tułać przez pół Polski, bo ktoś sobie wymyślił, że będą rodz...

Wyszukiwarka