Administracja ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną?

Czy właściciel mieszkania, które wynajmuję, ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną? Dostałam dzisiaj informację, że czynsz wzrósł od lutego i muszę dokonać dopłaty za te ubiegłe miesiące. Czy ta podwyżka nie powinna obowiązywać od miesiąca, w którym dostałam tę informację?
anonim cytuj
13-04-2023
Chodzi o podwyżkę czynszu najmu czy czynszu administracyjnego?

anonim cytuj
13-04-2023
Administracyjnego.

anonim cytuj
13-04-2023
Proszę pokazać zapis w umowie dotyczący opłat.

anonim cytuj
13-04-2023
Jeśli to czynsz administracyjny to nie właściciel podnosi, lecz administracja. On tylko przekazuje.
Do 3 lat wstecz płatności są obowiązkowe.

anonim cytuj
13-04-2023
Właściciel mieszkania może podnieść czynsz, ale powinien uprzednio poinformować najemcę o tej decyzji i jej warunkach.

Artykuł 681 Kodeksu Cywilnego (K.c.) stanowi, że jeżeli umowa najmu nie określa terminu, na jaki została zawarta, każda ze stron może ją wypowiedzieć na okres wypowiedzenia trzech miesięcy, chyba że umowa, zwyczaj lub rodzaj najmu stanowi inaczej.

Podwyżka czynszu administracyjnego powinna być związana z faktycznymi kosztami ponoszonymi przez administrację, a nie arbitralną decyzją właściciela. W przypadku podwyższenia czynszu administracyjnego z mocą wsteczną, warto zwrócić uwagę na zapisy zawarte w umowie najmu oraz ewentualne postanowienia dotyczące korekty czynszu.

Jeżeli umowa nie zawiera zapisów pozwalających na podwyższenie czynszu administracyjnego z mocą wsteczną, możesz podważyć taką decyzję i dochodzić swoich praw. Warto również pamiętać, że zgodnie z art. 118 Kodeksu Cywilnego, roszczenia z umów najmu przedawniają się z upływem trzech lat od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne.

W Twojej sytuacji, jeżeli nie ma zapisów umożliwiających podwyższenie czynszu administracyjnego z mocą wsteczną, podwyżka powinna obowiązywać od miesiąca, w którym otrzymałaś informację o jej wprowadzeniu.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Ojciec nie wyraża zgody na wyjazd dzieci za granicę.
Czy jest szansa bez zabierania praw sądownie ustalić - o decyzjach związanych ze zdrowiem - żebym to ja decydowała o miejscu gdzie dzieci będą mieszkać Chodzi mi o wyjazd na stałe za granicę ale ojciec nie wyraża zgody chociaż widuje ich raz na ruski rok i nie dzwoni. Jest alkoholikiem i jego ojciec, z którym mieszka też, jedyną trzeźwą osobą w domu jest jego matka ale ja nie będę tam puszczać dzieci o czym on wie. Nie potrzebuje zabierać m...
Jak uzyskać zwrot kosztów za szkodę w moim mieszkaniu, jeśli nie mam ubezpieczenia?
Mam pewien problem związany z uszkodzeniem mojego mieszkania, a nie mam pewności, jak sobie z tym poradzić. Otóż, jakiś czas temu miałam awarię wodociągową w łazience, która spowodowała poważne zniszczenia w moim mieszkaniu. Podłoga, ściany i niektóre meble zostały zalane wodą, a teraz muszę je naprawić, co wiąże się z kosztami, których nie jestem w stanie pokryć w tej chwili. Niestety, nie mam ubezpieczenia mieszkania, co jest teraz dla mnie ...
Rozwód a podział majątku.
Mam 2 samochody na siebie niestety kupione po ślubie teraz czekam.na sprawę rozwodową. I chciała bym sprzedać drugi samochód bo nie są mi potrzebne 2. Ale "jeszcze" mąż nie chce oddać mi ani samochodu ani dowodu rejestracyjnego żebym mogła auto na siebie przerejestrować. Dodam ze auto stoi na mnie ubezpieczenie także. Policjant kiedyś mi powiedział, że jeśli auto jest na mnie i ubezpieczenie tez to ja decyduje kto jeździ samochodem, al...
Czy można podważyć opinię biegłego sądowego w prokuraturze ?
Witam. Sytuacja jest taka. Jestem pokrzywdzony. Prokurator umorzył postępowanie ale mój adwokat wniósł zażalenie. Sprawa trafi do sądu. W międzyczasie wczytałem się w opinię biegłego sądowego w aktach sprawy i się z nią nie zgadzam. Czy w takiej sytuacji nie mogę złożyć na nią skargi bo już po zażaleniu - czy jednak mogę ją dosłać do sądu po przyjęciu akt postepowania po zażaleniu?...

Wyszukiwarka