Administracja ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną?

Czy właściciel mieszkania, które wynajmuję, ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną? Dostałam dzisiaj informację, że czynsz wzrósł od lutego i muszę dokonać dopłaty za te ubiegłe miesiące. Czy ta podwyżka nie powinna obowiązywać od miesiąca, w którym dostałam tę informację?
anonim cytuj
13-04-2023
Chodzi o podwyżkę czynszu najmu czy czynszu administracyjnego?

anonim cytuj
13-04-2023
Administracyjnego.

anonim cytuj
13-04-2023
Proszę pokazać zapis w umowie dotyczący opłat.

anonim cytuj
13-04-2023
Jeśli to czynsz administracyjny to nie właściciel podnosi, lecz administracja. On tylko przekazuje.
Do 3 lat wstecz płatności są obowiązkowe.

anonim cytuj
13-04-2023
Właściciel mieszkania może podnieść czynsz, ale powinien uprzednio poinformować najemcę o tej decyzji i jej warunkach.

Artykuł 681 Kodeksu Cywilnego (K.c.) stanowi, że jeżeli umowa najmu nie określa terminu, na jaki została zawarta, każda ze stron może ją wypowiedzieć na okres wypowiedzenia trzech miesięcy, chyba że umowa, zwyczaj lub rodzaj najmu stanowi inaczej.

Podwyżka czynszu administracyjnego powinna być związana z faktycznymi kosztami ponoszonymi przez administrację, a nie arbitralną decyzją właściciela. W przypadku podwyższenia czynszu administracyjnego z mocą wsteczną, warto zwrócić uwagę na zapisy zawarte w umowie najmu oraz ewentualne postanowienia dotyczące korekty czynszu.

Jeżeli umowa nie zawiera zapisów pozwalających na podwyższenie czynszu administracyjnego z mocą wsteczną, możesz podważyć taką decyzję i dochodzić swoich praw. Warto również pamiętać, że zgodnie z art. 118 Kodeksu Cywilnego, roszczenia z umów najmu przedawniają się z upływem trzech lat od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne.

W Twojej sytuacji, jeżeli nie ma zapisów umożliwiających podwyższenie czynszu administracyjnego z mocą wsteczną, podwyżka powinna obowiązywać od miesiąca, w którym otrzymałaś informację o jej wprowadzeniu.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna od rodziców.
Dostałam przelew od rodziców 25 tys 7 miesięcy temu i 10 tysięcy 4 miesiące temu. Chciałam to zgłosić do US, ale wiem że jestem spóźniona z tym pierwszym przelewem miesiąc. Czy mogę jakoś to nadrobić? Proszę o porady...
Współwłasność nieruchomości z mamą.
Dzień dobry. Szukam porady co zrobić w takiej sytuacji. Moja mama bierze ślub z partnerem, który ma już pełnoletnią córkę. Mieszkanie, w którym mieszka moja mama z partnerem jest zapisane na mnie i mamę. Jak się zabezpieczyć przed przypadkiem, kiedy za jakiś czas jego córka będzie domagała się (po śmierci ojca) jakieś spłaty lub części mieszkania z racji, że jej ojciec tam mieszkał i miał jakiś wkład w to mieszkanie po ślubie. Jakaś intercyza c...
pracodawca podsunął mi do podpisałam wypowiedzenie ze spółki
Witam Chciałabym zapytać o art 23 k.p. W dniu 1.10 pracodawca podsunął mi do podpisałam wypowiedzenie ze spółki oznaczmy A- z.o.o sp.k za porozumieniem stron I od razu nowa umowę z spółka B sp.zo.o. Chciałabym zapytać czy w tej sytuacji ma zastosowanie wspomniany artykuł, dokładnie podpunkt 4 mówiacy o możliwości 7 dniowego wypowiedzenia? Pracodawca i zakres obowiązków jest ten sam, inne są tylko dane na umowie....
Zniesienie alimentacji.
Mąż ma córkę, która w tym roku skończyła szkołę średnią, zdała maturę i zablokowała ojca wszędzie gdzie się dało, żeby nie wiedział gdzie mieszka, co robi czy pracuje czy studiuje. Mąż złożył w lipcu wniosek o zniesienie alimentów lub obniżeniem ze względu na naszą sytuację rodzinną. Obecnie płaci co miesiąc bez żadnych opóźnień. Jak była potrzeba to dostawała więcej na swoje konto. Sąd próbuje dostarczyć jej wniosek lecz za każdym razem wraca zw...

Wyszukiwarka