Administracja ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną?

Czy właściciel mieszkania, które wynajmuję, ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną? Dostałam dzisiaj informację, że czynsz wzrósł od lutego i muszę dokonać dopłaty za te ubiegłe miesiące. Czy ta podwyżka nie powinna obowiązywać od miesiąca, w którym dostałam tę informację?
anonim cytuj
13-04-2023
Chodzi o podwyżkę czynszu najmu czy czynszu administracyjnego?

anonim cytuj
13-04-2023
Administracyjnego.

anonim cytuj
13-04-2023
Proszę pokazać zapis w umowie dotyczący opłat.

anonim cytuj
13-04-2023
Jeśli to czynsz administracyjny to nie właściciel podnosi, lecz administracja. On tylko przekazuje.
Do 3 lat wstecz płatności są obowiązkowe.

anonim cytuj
13-04-2023
Właściciel mieszkania może podnieść czynsz, ale powinien uprzednio poinformować najemcę o tej decyzji i jej warunkach.

Artykuł 681 Kodeksu Cywilnego (K.c.) stanowi, że jeżeli umowa najmu nie określa terminu, na jaki została zawarta, każda ze stron może ją wypowiedzieć na okres wypowiedzenia trzech miesięcy, chyba że umowa, zwyczaj lub rodzaj najmu stanowi inaczej.

Podwyżka czynszu administracyjnego powinna być związana z faktycznymi kosztami ponoszonymi przez administrację, a nie arbitralną decyzją właściciela. W przypadku podwyższenia czynszu administracyjnego z mocą wsteczną, warto zwrócić uwagę na zapisy zawarte w umowie najmu oraz ewentualne postanowienia dotyczące korekty czynszu.

Jeżeli umowa nie zawiera zapisów pozwalających na podwyższenie czynszu administracyjnego z mocą wsteczną, możesz podważyć taką decyzję i dochodzić swoich praw. Warto również pamiętać, że zgodnie z art. 118 Kodeksu Cywilnego, roszczenia z umów najmu przedawniają się z upływem trzech lat od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne.

W Twojej sytuacji, jeżeli nie ma zapisów umożliwiających podwyższenie czynszu administracyjnego z mocą wsteczną, podwyżka powinna obowiązywać od miesiąca, w którym otrzymałaś informację o jej wprowadzeniu.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Przedawnienie mandatu.
Cześć, mam pytanie odnośnie podniesienia zarzutu przedawnienia (mandat MPK) Mianowicie w 2009 roku otrzymałam mandat za brak biletu, miałam wtedy 13 lat, w 2016 kontaktowałam się z ZTM, ponieważ chciałam spłacić wszystkie swoje zadłużenia i Pani powiedziała mi, że wszystkie moje mandaty zostały sprzedane firmom windykacyjnym i u nich żadnego mandatu nie mam, teraz zupełnie przez przypadek okazało się, że jednak mam nieopłacony mandat z 2009 ro...
Podatek od sprzedaży mieszkania.
Dobry wieczór. Szanowni Państwo, zechcielibyście wyjaśnić mi, czy prawidłowo opłaciłem podatek za sprzedaż mieszkania. W skrócie: 2014 - mój ojciec przekazał mi w formie darowizny 50% mieszkania; 2017 - po śmierci mojej matki - otrzymałam w spadku pozostałe 50% mieszkania. 2018 - sprzedałam mieszkanie, po czym odprowadziłam do US 19% wartości od całej kwoty za mieszkanie. Ostatnio zasłyszałam, że obowiązek opłaty podatku zachodzi, gdy spadko...
Jak zrobić testament?
Chciałabym zrobić testament tak aby był ważny i przekazać go urzędowi na przechowanie (chce wykluczyć rodzinę). Jak to zrobić najtaniej? Jakie są opcje?...
Zakłócanie ciszy nocnej.
Witam, chciałbym przedstawić sytuację jaka miała miejsce. Zapomniałem się i około godziny 1:30 zaśpiewałem jedną piosenkę karaoke. Któryś z sąsiadów zadzwonił na policję i pojawiła się niemal natychmiast (blisko mnie znajduje się posterunek policji). Gdy kończyłem śpiewać wchodzili już po klatce schodowej. Gdy zadzwonili do drzwi już skończyłem piosenkę, która trwała jakieś 3 minuty i był to mój sam głos bo muzyka była na słuchawkach. Zaczęli nac...

Wyszukiwarka