Administracja ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną?

Czy właściciel mieszkania, które wynajmuję, ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną? Dostałam dzisiaj informację, że czynsz wzrósł od lutego i muszę dokonać dopłaty za te ubiegłe miesiące. Czy ta podwyżka nie powinna obowiązywać od miesiąca, w którym dostałam tę informację?
anonim cytuj
13-04-2023
Chodzi o podwyżkę czynszu najmu czy czynszu administracyjnego?

anonim cytuj
13-04-2023
Administracyjnego.

anonim cytuj
13-04-2023
Proszę pokazać zapis w umowie dotyczący opłat.

anonim cytuj
13-04-2023
Jeśli to czynsz administracyjny to nie właściciel podnosi, lecz administracja. On tylko przekazuje.
Do 3 lat wstecz płatności są obowiązkowe.

anonim cytuj
13-04-2023
Właściciel mieszkania może podnieść czynsz, ale powinien uprzednio poinformować najemcę o tej decyzji i jej warunkach.

Artykuł 681 Kodeksu Cywilnego (K.c.) stanowi, że jeżeli umowa najmu nie określa terminu, na jaki została zawarta, każda ze stron może ją wypowiedzieć na okres wypowiedzenia trzech miesięcy, chyba że umowa, zwyczaj lub rodzaj najmu stanowi inaczej.

Podwyżka czynszu administracyjnego powinna być związana z faktycznymi kosztami ponoszonymi przez administrację, a nie arbitralną decyzją właściciela. W przypadku podwyższenia czynszu administracyjnego z mocą wsteczną, warto zwrócić uwagę na zapisy zawarte w umowie najmu oraz ewentualne postanowienia dotyczące korekty czynszu.

Jeżeli umowa nie zawiera zapisów pozwalających na podwyższenie czynszu administracyjnego z mocą wsteczną, możesz podważyć taką decyzję i dochodzić swoich praw. Warto również pamiętać, że zgodnie z art. 118 Kodeksu Cywilnego, roszczenia z umów najmu przedawniają się z upływem trzech lat od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne.

W Twojej sytuacji, jeżeli nie ma zapisów umożliwiających podwyższenie czynszu administracyjnego z mocą wsteczną, podwyżka powinna obowiązywać od miesiąca, w którym otrzymałaś informację o jej wprowadzeniu.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Czy oddanie mieszkania komunalnego z powodu braku przyznania tytułu prawnego do lokalu powoduje automatyczne wymeldowanie mnie?
Dzień dobry. Czy oddanie mieszkania komunalnego z powodu braku przyznania tytułu prawnego do lokalu po śmierci głównego najemy powoduje automatyczne wymeldowanie mnie czy muszę gdzieś się zgłosić w tej sprawie? Ściągnąłem aplikacje mObywatel i nadal widnieje tam adres zameldowania mieszkania, które zostało oddane…Dziękuję...
Koniec wynajmowania mieszkania, rozliczenie się z właścicielem
Witam, Wynajmujemy mieszkanie, cały czas wynajem z czynszem opłacaliśmy na czas. Regularnie wysyłaliśmy właścicielce stan liczników za gaz czy prąd ale nigdy nie dostaliśmy informacji zwrotnej ile mamy do zapłacenia. Niedługo będziemy szukać innego mieszkania, czy w takiej sytuacji przy rozliczeniu właścicielka będzie mogła nas podliczyć właśnie za prąd i gaz za cały okres jak mieszkaliśmy czy to jej strata, że nie wysyłała nam rozliczenia na bi...
Witam, czy dyrektor przedszkola niepublicznego może zlikwidować przedszkole?
1.Witam, czy dyrektor przedszkola niepublicznego może zlikwidować przedszkole informując o tym rodziców 3 dni przed ? (Wszyscy mieli umowy do 31.08.2023) 2. W lutym trzeba było zapłacić wyprawkę 250 zł deklarując przy tym że dziecko będzie uczęszczać do przedszkola w roku szkolnym 2023/2024, czy ta wyprawka podlega zwrotowi skoro rok szkolny jeszcze się nie zaczął ? 3. Od 1.09.2022 do tej pory czesne zostało podwyższone dwa razy o łączną kwot...
Ubezwłasnowolnienie.
Czy jeśli ubezwłasnowolnię mojego ojca to będę odpowiadała w 100% za jego długi?...

Wyszukiwarka