Administracja ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną?

Czy właściciel mieszkania, które wynajmuję, ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną? Dostałam dzisiaj informację, że czynsz wzrósł od lutego i muszę dokonać dopłaty za te ubiegłe miesiące. Czy ta podwyżka nie powinna obowiązywać od miesiąca, w którym dostałam tę informację?
anonim cytuj
13-04-2023
Chodzi o podwyżkę czynszu najmu czy czynszu administracyjnego?

anonim cytuj
13-04-2023
Administracyjnego.

anonim cytuj
13-04-2023
Proszę pokazać zapis w umowie dotyczący opłat.

anonim cytuj
13-04-2023
Jeśli to czynsz administracyjny to nie właściciel podnosi, lecz administracja. On tylko przekazuje.
Do 3 lat wstecz płatności są obowiązkowe.

anonim cytuj
13-04-2023
Właściciel mieszkania może podnieść czynsz, ale powinien uprzednio poinformować najemcę o tej decyzji i jej warunkach.

Artykuł 681 Kodeksu Cywilnego (K.c.) stanowi, że jeżeli umowa najmu nie określa terminu, na jaki została zawarta, każda ze stron może ją wypowiedzieć na okres wypowiedzenia trzech miesięcy, chyba że umowa, zwyczaj lub rodzaj najmu stanowi inaczej.

Podwyżka czynszu administracyjnego powinna być związana z faktycznymi kosztami ponoszonymi przez administrację, a nie arbitralną decyzją właściciela. W przypadku podwyższenia czynszu administracyjnego z mocą wsteczną, warto zwrócić uwagę na zapisy zawarte w umowie najmu oraz ewentualne postanowienia dotyczące korekty czynszu.

Jeżeli umowa nie zawiera zapisów pozwalających na podwyższenie czynszu administracyjnego z mocą wsteczną, możesz podważyć taką decyzję i dochodzić swoich praw. Warto również pamiętać, że zgodnie z art. 118 Kodeksu Cywilnego, roszczenia z umów najmu przedawniają się z upływem trzech lat od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne.

W Twojej sytuacji, jeżeli nie ma zapisów umożliwiających podwyższenie czynszu administracyjnego z mocą wsteczną, podwyżka powinna obowiązywać od miesiąca, w którym otrzymałaś informację o jej wprowadzeniu.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

PIP - roszczenia pracownicze - przedawnienie.
Jak wynika z mojej ubogiej wiedzy , roszczenia pracownicze , konkretnie -zaległe składniki wynagrodzenia ( nadgodziny dobowe , nocne, dodatki nocne itd . przedawniają się z upływem 3 lat od chwili ich powstania - czyli od dnia w którym pracodawca powinien je wypłacić zgodnie z kodeksem pracy czy też obowiązującym w firmie regulaminem pracy . Dla mnie zrozumiałym jest ,że jeśli pracodawca w wyniku przeprowadzonych z nim rozmów dotyczących zaległy...
Kupuje dom z zameldowanymi tam osobami, czy można je wymeldować? czy to jest problem przy zakupie domu?
Witam, Stoję przed decyzją zakupu nieruchomości. Dotychczas dom był zamieszkany przez ojca właściciela, ale zameldowanie posiada również jego (ojca) była partnerka i jej dzieci. Osoby te mieszkają aktualnie pod innym adresem, jednak odmawiają zgody na wymeldowanie. Według aktu notarialnego oraz księgi wieczystej jedynym właścicielem jest syn pana, który tam mieszkał. Właściciel podjął próbę wymeldowania administracyjnego, które zakończyło się ni...
Czy obecna żona może złożyć wniosek o podwyższenie alimentów?
Witam. Mam 2 dzieci, żona mnie zdradziła i jest w ciąży z obecnym partnerem. Mieszka z nim i z dziecmi. Ja mieszkam w domu rodzinnym z ojcem który utrzymuje z się tylko z emerytury i dwiema siostrami które pracują. Wniosek o rozwód za porozumieniem stron już jest złożony, zarówno został podany wniosek o alimenty w kwocie 600 zl na dziecko. Rozprawy zadnej jeszcze nie było. Zarabiam 4 tys/msc brutto. Do pracy dojeżdżam 5 dni w tygodniu 20 ...
Odstąpienie od umowy kupna samochodu, zastraszanie.
Witam serdecznie. W sobotę sprzedałam mój 14 letni samochód. Pan, który po niego przyjechał oglądał, sprawdzał, jeździł itp. itd. przez prawie 2 godziny. W ostateczności kupił samochód za 16500 zł i odjechał. Dziś mija 4 dzień od zakupu I zadzwonił do mnie, że jestem oszustką, bo zataiłam wyciek oleju... co jest nieprawdą, jeździłam tym samochodem od 2 lat każde naprawy robiłam regularnie. Panu oddałam wszystkie faktury co było robione w samochod...

Wyszukiwarka