Ojciec podał mnie o alimenty. On nie pracuje, wcześniej prawie całe życie na czarno. Alkoholik. Ja wynajmuje stancje sama z dziećmi. Pracuję, jednak też mam swoje zobowiązania np. kredyt i długi po byłym mężu, które płacę regularnie. Jaka jest szansa, że będę musiała mu płacić? Dodam, że nie mam z nim kontaktu.
On poszedł do mopsu i pani z mopsu dzwoniła do mnie że przyjedzie na rozmowę bo ojciec mnie podał.
anonim cytuj
14-03-2024
Stosownie do okoliczności organ może nakłaniać osobę do dochodzenia alimentów przed sądem, jak również kierownik jednostki organizacyjnej pomocy społecznej może wystąpić z pozwem alimentacyjnym na rzecz takiej osoby.
anonim cytuj
14-03-2024
Czy ojciec jest w związku małżeńskim?
anonim cytuj
14-03-2024
Formalnie jeszcze tak.
anonim cytuj
14-03-2024
Co ważne, brak możliwości zaspokojenia usprawiedliwionych potrzeb nie może być zawiniony przez rodzica. Jeśli rodzic mógłby pracować, choćby w niepełnym wymiarze, albo w inny sposób uzyskiwać środki utrzymania, ale decyduje się tego nie robić, wówczas nie ma prawa domagać się alimentów od dzieci.
anonim cytuj
14-03-2024
Aby sąd nałożył na nie obowiązek alimentacyjny, dziecko musi mieć dochody na poziomie umożliwiającym wsparcie finansowe rodzica. Poza tym rodzic nie może domagać się alimentów od potomka, jeśli pozostaje on w związku małżeńskim.
anonim cytuj
14-03-2024
Jest zdolny do pracy tylko mu się nie chce ,każde pieniądze idą na picie i hazard dlatego mama go zostawiła i teraz szuka skąd mieć łatwą kasę bo tak to jeszcze ona to wszystko "trzymała".
anonim cytuj
14-03-2024
Myślę, że to daje wiele do myślenia i będzie Pani jak z nimi rozmawiać. Proszę się nie dać. Stanowczo mówić, że Pani nie ma! Dać im to do zrozumienia!!
anonim cytuj
14-03-2024
Co innego w przypadku ciężkiej choroby, wypadku, jeżeli ojciec by zasługiwał to co innego. Ale w tym przypadku to niech kierują go na leczenie i do pracy go wysyłają. Trzymam kciuki za Panią i życzę dobrze opanowanej sztuki rozmowy, stanowczo i grzecznie ale dobitnie.
Hej. Może ktoś wie co powinnam zrobić.
Zmarł mój ojciec, z którym całe życie nie miałam kontaktu. Nic praktycznie o nim nie wiem, ale raczej pozostawił mi długi (nigdy np. nie spłacił mi alimentów), nie należał do osób majętnych (raczej wolał zajrzeć do butelki niż zainteresować się mną).
Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić? Nie wiem czy mam jakieś rodzeństwo, czy jakąkolwiek rodzinę z jego strony.
Mam 3jkę dzieci....
Proszę o pomoc. Gdzie się udać i jak działać w przypadku kiedy firma cateringowa z której korzystałam ogłosiła upadłość. Zaległych posiłków jest na kwotę prawie 4-ech tysięcy....
Dzień dobry mam pytanie ostatnio zaszczepiłem się posiadam ten certyfikat itd. Wczoraj poszedłem na basen Pani poprosiła mnie o ten certyfikat pokazałem a ona zeskanowała kod nie mówiąc mi w jakim celu to robi czy miała do tego prawo? Koniec końców w tym są zawarte przecież moje dane osobowe. Dlatego zastanawiam się czy mam obowiązek pokazywania tego dokumentu oraz czy maja prawo do skanowania go nie informując mnie w jakim celu to robią? (Pani p...
Dzień dobry,
chciałabym prosić o poradę dla mojej mamy, która znalazła się w trudnej sytuacji.
Sytuacja przedstawia się następująco: rodzice są współwłaścicielami 2 samochodów. Jednym z samochodów moja mama dojeżdża do pracy oddalonej o ponad 30 km od domu. Drugi jest do dyspozycji ojca, który to aby uprzykrzyć życie mamie, chce odebrać jej ten samochód, a dokładniej nosi się z zamiarem zrobienia tego dzisiaj, wiedząc, że mama ma nocny dyżur.(z...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: