Jak odzyskać pożyczone pieniądze?

Pożyczyłem fałszywemu koledze pieniądze, do tej pory nie oddał ani grosza. Chciałbym się zapytać Was co robić? Oprócz treści umowy pożyczki mam oczywiście potwierdzenia z banku, wiadomości sms, messenger jako dowód, że do pożyczki faktycznie doszło, zapisane są tam fałszywe zapewnienia, że zostanie spłacona.
Obecnie oszust udaje, że nie otrzymuje wiadomości na Messengerze. A zaćmienie mózgu mu odebrało możliwość napisania, e-maila, smsa, listu – także biedactwo nie ma jak spłacić (mimo że na jego banku ma zapisany mój rachunek, dostał z niego pieniądze a na który zobowiązał się oddać) po prostu wiem jak będzie głupa udawał, tłumaczył się w przyszłości, a na pewno wiem że bez pomocy sądu nie zapłaci ani grosza.

Pytania:
1. Czy poradzę sobie sam, czy niezbędna jest pomoc adwokata? Jak sam to ogólnie co robić krok, po kroku by te pieniądze odzyskać. To będzie moja pierwsza sprawa sądowa. Więc jakie dokumenty, w jakiej formie, gdzie je dostarczyć i takie tam...
2. Czy wszystko z umową się zgadza? Dałem 60% odsetek w razie braku spłaty by zniechęcić pożyczkobiorcę do oszukania mnie, ale by nie dać 270% by nie było, że to jakaś lichwa - niestety nie podziałało.
3. Jak oceniacie szanse na odzyskanie pieniędzy?
4. Czy jakbym skorzystał z odpłatnej pomocy prawnej to czy w takim wypadku oszust miałby go opłacić czy ja i ile by to kosztowało?
anonim cytuj
06-04-2024
W pierwszej kolejności wyślij do swojego dłużnika listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru wezwanie do zapłaty pożyczonych pieniędzy. W celach dowodowych zachowaj kserokopię wezwania do zapłaty, dowód jego nadania i otrzymane później zwrotne potwierdzenie odbioru.

anonim cytuj
06-04-2024
Jaką kwotę umieścić w takim wezwaniu? Jaką faktycznie mogę odzyskać?
8000? 8810? czy 8810 + 5010zł odsetki (60% w skali roku, a że brakuje 19 dni do pełnego roku to +56,86%)
Czy w przypadku wysłania takiego wezwania zatrzymuję "naliczanie się" odsetek karnych, czy zatrzyma się ono z chwilą otrzymania pieniędzy?
Wezwanie mogę wysłać do jego miejsca zameldowania, do jego rodziców... ale oszust w chwili obecnej nie przebywa w miejscu zamieszkania, a za granicą.
Ma to sens w takim wypadku?
I takie papierowe wezwanie to potrzebne/wymagane w sytuacji jak działam sam, z adwokatem, czy w obu wypadkach?

anonim cytuj
06-04-2024
Na wezwaniu do zapłaty podajesz kwotę pożyczki plus odsetki.

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Chciałbym przywieźć do Polski większą ilość papierosów mentolowych na własny użytek, Jak mogę przewieść je legalnie?
Witam, chciałbym przywieźć do Polski większą ilość papierosów mentolowych na własny użytek ze względu na brak dostępu w krajach Unii Europejskiej. Ilość jaką chciałbym przywieść na pewno przekracza limity bezcłowe. Jak mogę przewieść je legalnie i jakie opłaty mogą zostać nałożone?...
Spóźniłam się z opłatą najmu, dostałam wypowiedzenie umowy co teraz??
Mam podpisaną umowę najmu okazjonalnego do 31.08.2023r. Niestety z przyczyn zdrowotnych nie mogłam do końca uregulować płatności za 2 miesiące, które jutro właściwie będzie miał na koncie. Pozostałe rachunki są opłacone. Otrzymałam dwa dni temu na maila wypowiedzenie umowy, które chcą żebym podpisała. Czy mogą mi tak nagle z tego tytułu wypowiedzieć umowę? ...
Wynajem mieszkania.
Mam pewien kłopot z umową, której chyba nie potrafię zakwalifikować, czy to zlecenie, czy inne. Otóż jestem właścicielem mieszkania nie wchodzącego w skład majątku wspólnego małżeńskiego, w którym zamieszkiwali moi teście. W związku z rozwodem chciałem je odzyskać. Wyprowadzili się do wynajętego mieszkania ale warunkiem było, że będę dokładał się do czynszu za mieszkanie, które oni wynajmują. Żeby było mało to stwierdzili, że wyprowadzą się tylko...
Co zrobić gdy sąsiad ciągnie prąd na lewo?
W grudniu zdecydowaliśmy się, ze chcemy założyć siłę, przyjechali panowie z Tauron i powiedzieli nam, ze są dodatkowo jakieś kable które ich zdaniem” są pociągnięte na lewo do sąsiadów”. Innym słowem sąsiedzi pobierają nasz prąd. Mamy własna skrzynkę i co miesiąc, Pan przyjeżdża i nam spisuje licznik. Sąsiedzi nie maja takiej skrzynki. mamy tez z nimi na pieńku. Nie możemy się dogadać. Czy możemy ze tak napisze ; niepotrzebne nam kable usunąć z ...

Wyszukiwarka