Jak odzyskać pożyczone pieniądze?

Pożyczyłem fałszywemu koledze pieniądze, do tej pory nie oddał ani grosza. Chciałbym się zapytać Was co robić? Oprócz treści umowy pożyczki mam oczywiście potwierdzenia z banku, wiadomości sms, messenger jako dowód, że do pożyczki faktycznie doszło, zapisane są tam fałszywe zapewnienia, że zostanie spłacona.
Obecnie oszust udaje, że nie otrzymuje wiadomości na Messengerze. A zaćmienie mózgu mu odebrało możliwość napisania, e-maila, smsa, listu – także biedactwo nie ma jak spłacić (mimo że na jego banku ma zapisany mój rachunek, dostał z niego pieniądze a na który zobowiązał się oddać) po prostu wiem jak będzie głupa udawał, tłumaczył się w przyszłości, a na pewno wiem że bez pomocy sądu nie zapłaci ani grosza.

Pytania:
1. Czy poradzę sobie sam, czy niezbędna jest pomoc adwokata? Jak sam to ogólnie co robić krok, po kroku by te pieniądze odzyskać. To będzie moja pierwsza sprawa sądowa. Więc jakie dokumenty, w jakiej formie, gdzie je dostarczyć i takie tam...
2. Czy wszystko z umową się zgadza? Dałem 60% odsetek w razie braku spłaty by zniechęcić pożyczkobiorcę do oszukania mnie, ale by nie dać 270% by nie było, że to jakaś lichwa - niestety nie podziałało.
3. Jak oceniacie szanse na odzyskanie pieniędzy?
4. Czy jakbym skorzystał z odpłatnej pomocy prawnej to czy w takim wypadku oszust miałby go opłacić czy ja i ile by to kosztowało?
anonim cytuj
06-04-2024
W pierwszej kolejności wyślij do swojego dłużnika listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru wezwanie do zapłaty pożyczonych pieniędzy. W celach dowodowych zachowaj kserokopię wezwania do zapłaty, dowód jego nadania i otrzymane później zwrotne potwierdzenie odbioru.

anonim cytuj
06-04-2024
Jaką kwotę umieścić w takim wezwaniu? Jaką faktycznie mogę odzyskać?
8000? 8810? czy 8810 + 5010zł odsetki (60% w skali roku, a że brakuje 19 dni do pełnego roku to +56,86%)
Czy w przypadku wysłania takiego wezwania zatrzymuję "naliczanie się" odsetek karnych, czy zatrzyma się ono z chwilą otrzymania pieniędzy?
Wezwanie mogę wysłać do jego miejsca zameldowania, do jego rodziców... ale oszust w chwili obecnej nie przebywa w miejscu zamieszkania, a za granicą.
Ma to sens w takim wypadku?
I takie papierowe wezwanie to potrzebne/wymagane w sytuacji jak działam sam, z adwokatem, czy w obu wypadkach?

anonim cytuj
06-04-2024
Na wezwaniu do zapłaty podajesz kwotę pożyczki plus odsetki.

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Co zrobić, gdy klient nie odbiera przesyłki za pobraniem?
Mój brat prowadzi sklep internetowy. Rozstał się jakiś czas temu z dziewczyną i ta dziewczyna chcąc zrobić mu na złość zamawia z jego sklepu różne produkty za pobraniem i nigdy ich nie odbierała. Zamawiała też produkty pod fikcyjne nazwiska i adresy. Proszę mi powiedzieć, czy taki czyn jest karalny? Można ją o coś oskarżyć? Dziewczyna tą twierdzi że ma 14 dni na zwrot bez podania przyczyny i może sobie zamawiać ile chce....
Czy podpisanie wypowiedzenia umowy najmu na podstawie art. 673 kodeksu cywilnego jest dla mnie bezpieczne?
Czy podpisanie wypowiedzenia umowy najmu na podstawie art. 673 kodeksu cywilnego jest dla mnie bezpieczne? Czy nie ma tam zapisu na moją niekorzyść? Wynajmowałam mieszkanie przez rok. Teraz właściciel sprzedaje mieszkanie i dał wypowiedzenie umowy najmu mieszkania do podpisania powołując się na ten art. 673 kc ...
Problem z kontaktem z dziećmi i alimentami po rozwodzie
Przechodzę obecnie przez bardzo trudny okres po rozwodzie z moją byłą żoną, z którą mam dwójkę dzieci. Moja była żona stara się w każdy możliwy sposób utrudniać mi życie, odmawiając mi regularnych kontaktów z dziećmi, na które mam prawo. Ciągle stawia różne bariery, mówiąc, że dzieci są chore, mają inne plany lub po prostu nie chcą mnie widzieć. Nie jestem pewien, czy to prawda, czy tylko próbuje mnie zranić. Dodatkowo, sprawa dotyczy alime...
174kpc
Балин, вот это да...:( The “hash" perceived as the DNA chain of a transaction, which does not have time be changed after the transaction is completed and sent to the [url=https://p-network.io/]https://p-network.io/[/url]....

Wyszukiwarka