Jak odzyskać pożyczone pieniądze?

Pożyczyłem fałszywemu koledze pieniądze, do tej pory nie oddał ani grosza. Chciałbym się zapytać Was co robić? Oprócz treści umowy pożyczki mam oczywiście potwierdzenia z banku, wiadomości sms, messenger jako dowód, że do pożyczki faktycznie doszło, zapisane są tam fałszywe zapewnienia, że zostanie spłacona.
Obecnie oszust udaje, że nie otrzymuje wiadomości na Messengerze. A zaćmienie mózgu mu odebrało możliwość napisania, e-maila, smsa, listu – także biedactwo nie ma jak spłacić (mimo że na jego banku ma zapisany mój rachunek, dostał z niego pieniądze a na który zobowiązał się oddać) po prostu wiem jak będzie głupa udawał, tłumaczył się w przyszłości, a na pewno wiem że bez pomocy sądu nie zapłaci ani grosza.

Pytania:
1. Czy poradzę sobie sam, czy niezbędna jest pomoc adwokata? Jak sam to ogólnie co robić krok, po kroku by te pieniądze odzyskać. To będzie moja pierwsza sprawa sądowa. Więc jakie dokumenty, w jakiej formie, gdzie je dostarczyć i takie tam...
2. Czy wszystko z umową się zgadza? Dałem 60% odsetek w razie braku spłaty by zniechęcić pożyczkobiorcę do oszukania mnie, ale by nie dać 270% by nie było, że to jakaś lichwa - niestety nie podziałało.
3. Jak oceniacie szanse na odzyskanie pieniędzy?
4. Czy jakbym skorzystał z odpłatnej pomocy prawnej to czy w takim wypadku oszust miałby go opłacić czy ja i ile by to kosztowało?
anonim cytuj
06-04-2024
W pierwszej kolejności wyślij do swojego dłużnika listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru wezwanie do zapłaty pożyczonych pieniędzy. W celach dowodowych zachowaj kserokopię wezwania do zapłaty, dowód jego nadania i otrzymane później zwrotne potwierdzenie odbioru.

anonim cytuj
06-04-2024
Jaką kwotę umieścić w takim wezwaniu? Jaką faktycznie mogę odzyskać?
8000? 8810? czy 8810 + 5010zł odsetki (60% w skali roku, a że brakuje 19 dni do pełnego roku to +56,86%)
Czy w przypadku wysłania takiego wezwania zatrzymuję "naliczanie się" odsetek karnych, czy zatrzyma się ono z chwilą otrzymania pieniędzy?
Wezwanie mogę wysłać do jego miejsca zameldowania, do jego rodziców... ale oszust w chwili obecnej nie przebywa w miejscu zamieszkania, a za granicą.
Ma to sens w takim wypadku?
I takie papierowe wezwanie to potrzebne/wymagane w sytuacji jak działam sam, z adwokatem, czy w obu wypadkach?

anonim cytuj
06-04-2024
Na wezwaniu do zapłaty podajesz kwotę pożyczki plus odsetki.

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Czy USC może odmówić wydania aktu zgonu w celu zrzeknięcia się spadku po zmarłym.
Dzień dobry.Czy USC może odmówić wydania aktu zgonu w celu zrzeknięcia się spadku po zmarłym. Mąż ma problem gdyż jego stryj ( brat jego taty) zmarł na początku września. Był pod opieką gosp i to oni zajęli się pochówkiem. Nie miał już nikogo był kawalerem ,bez dzieci, a jedyną najbliższą rodziną był mój mąż,i jego dwaj bracia. Stryj zmarł w innej miejscowości niż mieszkał. W USC powiedzieli że nie wydadzą owego odpisu bo nie są w linii prostej....
Reklamacja rozdartej paczki w firmie kurierskiej.
Jestem konsumentem - zakupiłem towar wysyłkowo. Wyslalem go do reklamacji na swój koszt. Sklep odmowil odbioru przesyłki od kuriera bo opakowanie było rozdarte. Co jeśli czegos brakuje? Jeśli rzecz jest uszkodzona? Kto za to poniesie koszt ja czy sklep? Wątpię ze kurier rozpatrzy reklamacje pozytywnie. Jak się ewentualnie bronić? Przesyłka dotrze do mnie z powrotem jutro. Mam spakować paczkę na nowo i sklep chce wysłać po odbiór swojego kurie...
Zachowanie okresu wypowiedzenia.
Dostałam wypowiedzenie umowy o pracę z zachowaniem okresu wypowiedzenia z powodu likwidacji stanowiska pracy z powodów ekonomicznych. Pracowałam w tej firmie ponad 12 lat a firma zatrudnia ponad 20 pracowników. Czy w związku z tym przysługuje mi odprawa?...
Ubezpieczenie od kosztów rezygnacji.
Sytuacja miała miejsce w sierpniu 2020. Zostałem pobity kilka dni przed wylotem. Policja, karetka i obdukcja. Kilka dni później miałem wylatywać na wycieczkę. Ze względu na zły stan zdrowia (obrażenia głowy) postanowiłem skorzystać z ubezpieczenia od kosztów rezygnacji (TU Europa). Po bardzo długim procesie, odwołaniach itd itd. Środki nie zostały zwrócone. Powód? Policja wykazała że w momencie zderzenia byłem pod wpływem alkoholu. Uważam że nie...

Wyszukiwarka