Testament, Darowizn,Zachowek

Dzień dobry
Rodzice 18 lat temu przekazali koleżance mieszkanie w formie aktu notarialnego testament...po 2 latach przekazali to samo mieszkanie darowizna. Ojciec nie żyje 15 lat mama pół roku temu zmarła. Czy siostrze ónależy się zachowek...
anonim cytuj
10-11-2023
ważne jest zrozumienie, jak prawo polskie reguluje kwestie testamentów, darowizn oraz praw do zachowku.

Testament a Darowizna: Kluczowe jest ustalenie, jakie dokładnie czynności prawne zostały dokonane przez rodziców. Testament jest oświadczeniem woli dotyczącym rozporządzenia majątkiem na wypadek śmierci, natomiast darowizna jest umową przekazania majątku za życia. Jeśli rodzice najpierw sporządzili testament, a następnie dokonali darowizny tego samego mieszkania, to darowizna ta mogła unieważnić postanowienia testamentu w zakresie tego mieszkania.

Prawo do Zachowku: Zachowek przysługuje osobom najbliższym zmarłego, które zostały pominięte w testamencie lub których udział spadkowy został ograniczony. Do osób uprawnionych do zachowku należą zwykle dzieci, małżonek oraz, w niektórych przypadkach, rodzice zmarłego. Prawo do zachowku wynika z Kodeksu cywilnego, art. 991 i następne.

Darowizny a Zachowek: Darowizny dokonane za życia przez spadkodawcę mogą być wliczane do masy spadkowej przy obliczaniu zachowku, zwłaszcza jeśli miały na celu obejście praw do zachowku. W przypadku, gdy darowizna miała miejsce, może ona być uwzględniona przy obliczaniu wartości zachowku.

Weryfikacja Dokumentów: W celu ustalenia, czy siostrze przysługuje zachowek, niezbędne będzie przeanalizowanie dokumentów – aktu notarialnego testamentu oraz umowy darowizny. Należy zweryfikować, czy darowizna nie została dokonana w celu pozbawienia siostry prawa do zachowku.

Podsumowując, aby ustalić, czy siostrze przysługuje prawo do zachowku, konieczne jest dokładne przeanalizowanie wszystkich dokumentów oraz ustalenie, czy darowizna miała na celu obejście praw do zachowku. Warto skonsultować się z adwokatem specjalizującym się w prawie spadkowym, który pomoże w interpretacji dokumentów i ocenie sytuacji prawnej.

anonim cytuj
22-12-2023

Sugerowane Tematy

Kto odpowiada za stan utrzymania drogi/alejki na terenie Rodzinnych Ogrodów Działkowych?
Pytam z uwagi na uszkodzenie pojazdu o wystający z ziemi element ogrodzenia, który w wysokiej trawie ,pomiędzy koleinami po ostatnich deszczach nie był widoczny. Zahaczenie podwoziem skutkowało dość poważnymi uszkodzeniami pojazdu. Zarząd działek nie chce wskazać numeru polisy ubezpieczyciela ROD celem naprawy uszkodzenia twierdząc, że winę ponoszę ja bo bez jakichkolwiek ustaleń stwierdza że : bagażnik był załadowany, ja nie dostosowałem prędkoś...
Art 62 ust.2 Posiadanie znacznej ilości narkotykow
Dzień dobry, Sprawa karna dotyczy znalezienia 100g mdma w samochodzie (Art. 62 ust 2) , w mieszkaniu nic nie znaleziono, zastosowano poręczenie majątkowe wobec oskarżonego. Nigdy wcześniej nie karany na terenie Polski (3 lata temu w Niemczech za spowodowanie uszczerbku na zdrowiu) Jaką najlepiej obrać linie obrony sadzie? Przewóz środków odurzających jako kurier czy może jako konsument substancji? Brak dowodów na handel oraz oskarżony nie ...
Testament.
Mój wujek (jestem jego bratanicą), chce zapisać mi w testamencie całe mieszkanie, jestem jedynym żyjącym członkiem jego rodziny. Jego żona zmarła kilka lat temu i ma dwójkę żyjącego rodzeństwa, które mają dzieci. Wujek i ciocia nie mieli dzieci. Czy wujek może mi w całości zapisać w testamencie całe mieszkanie czy będzie on nie ważny ze względu na rodzinę cioci, czy jej rodzina pomimo spisanego testamentu przez wujka po jej śmierci ma prawa do te...
Potrzebuję wyjść ze współwłasności mieszkania. Ustawowe dziedziczenie, na połowę z bratem.
Witam, potrzebuję wyjść ze współwłasności mieszkania. Ustawowe dziedziczenie, na połowę z bratem. Żadnej nici porozumienia i możliwości dogadania się. Brat mieszka jak u siebie, ani myśli znieść współwłasność. Każda próba rozmowy na ten temat kończy się kłótnią. Boję się, że lada moment zawoła za koszty użytkowania mieszkania, do którego nawet wstępu nie mam. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki jak to wszystko ugryźć....

Wyszukiwarka