czy dziecko może przyjąć nazwisko po nowym mężu matki?

Jeśli mam córkę z innym facetem który nie ma odebranych praw rodzicielskich i córka ma nazwisko moje, to czy wezmę ślub z obecnym partnerem to córka będzie mogła przyjąć jego nazwisko?
anonim cytuj
04-10-2021
Jeśli dziecko ma nazwisko panieńskie matki to ojciec nie musi wyrażać zgody wtedy dziecko może przejść z mama na nazwisko męża

anonim cytuj
04-10-2021
Jeśli mam córkę z innym facetem który nie ma odebranych praw rodzicielskich i córka ma nazwisko moje, to czy wezmę ślub z obecnym partnerem to córka będzie mogła przyjąć jego nazwisko?

Zgodnie z polskim prawem, zmiana nazwiska dziecka wymaga zgody obu rodziców. Jeśli jednak jedno z rodziców nie wyraża takiej zgody, możliwe jest zwrócenie się do sądu z wnioskiem o pozwolenie na zmianę nazwiska. Sąd dokładnie analizuje takie sprawy i ocenia, czy zmiana nazwiska jest w najlepszym interesie dziecka.

Jeśli Twoja córka ma już Twoje nazwisko (nazwisko panieńskie) i chcesz, aby przyjęła nazwisko po Twoim nowym mężu, będziesz potrzebować zgody biologicznego ojca dziecka. Jeżeli on nie wyrazi zgody, konieczne będzie zwrócenie się do sądu.

Warto też podkreślić, że sam fakt, że dziecko nosi nazwisko matki (a nie biologicznego ojca), nie oznacza automatycznego prawa do zmiany tego nazwiska na nazwisko nowego partnera matki bez zgody biologicznego ojca. Każda sytuacja jest indywidualna i wymaga analizy w świetle obowiązującego prawa.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Dodatek mieszkaniowy a darowizna.
Pod koniec lipca moja mama zakupiła mieszkanie i przekazała mi je jako darowiznę. Staram się teraz o dodatek mieszkaniowy do czynszu. Pani z mopsu powiedziała mi, że go nie dostanę, bo wlicza się to w mój dochód. Dopiero jak minie 3 miesiące, to mogę się o to starać. Z tego co przeczytałam - art. 8 ust. 4 u.p.s , nabycie mieszkania w drodze darowizny nie jest dochodem. Jaka jest prawda?...
pytanie o poprawność zapisu w umowie o prace na 1/2 etatu
Witam, mam pytanie o poprawność zapisu w umowie o prace na 1/2 etatu: wynagrodzenie zasadnicze 1000 zł brutto + premia brutto do 400 zł. Czy w tym wypadku premia wlicza się jakoś w wynagrodzenie zasadnicze? W mojej ocenie minimalne zasadnicze wynagrodzenie powinno wynosić 1400 zł brutto + ewentualne premie. Poproszę o poradę czy taki zapis jest zgodny z prawem. Pozdrawiam...
Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Co mogę zrobić, żeby po porodzie mieć urlop macierzyński a do porodu być zabezpieczona finansowo? (Umowa zlecenie)
Dzień dobry. Od 1.03.22r mam umowę zlecenie. Niedawno dowiedziałam się, że jestem w ciąży (8tydzień), na umowę o prace nie mam co liczyć. Co mogę zrobić, żeby po porodzie mieć urlop macierzyński a do porodu być zabezpieczona finansowo (mieć płatne zwolnienie, kiedy już nie będę mogła pracować)...
Właściciel nie chcę oddać kaucji, czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy?
Witam, mam taki problem. Wynajmowałam mieszkanie, właściciel powiedział, że nie odda mi kaucji od razu bo musi poczekać, aż przyjdą wyrównania ze spółdzielni. Kazał czekać do lipca. Mieszkanie zdałam w kwietniu. Odezwałam się do niego dwa tygodnie temu i niestety cisza. Nie odpisuje, nie odbiera. Mam tylko umowę najmu, a brak zwrotu kaucji tylko ustnie przy zdaniu mieszkania. Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy? Co mogę zrobi...

Wyszukiwarka