czy dziecko może przyjąć nazwisko po nowym mężu matki?

Jeśli mam córkę z innym facetem który nie ma odebranych praw rodzicielskich i córka ma nazwisko moje, to czy wezmę ślub z obecnym partnerem to córka będzie mogła przyjąć jego nazwisko?
anonim cytuj
04-10-2021
Jeśli dziecko ma nazwisko panieńskie matki to ojciec nie musi wyrażać zgody wtedy dziecko może przejść z mama na nazwisko męża

anonim cytuj
04-10-2021
Jeśli mam córkę z innym facetem który nie ma odebranych praw rodzicielskich i córka ma nazwisko moje, to czy wezmę ślub z obecnym partnerem to córka będzie mogła przyjąć jego nazwisko?

Zgodnie z polskim prawem, zmiana nazwiska dziecka wymaga zgody obu rodziców. Jeśli jednak jedno z rodziców nie wyraża takiej zgody, możliwe jest zwrócenie się do sądu z wnioskiem o pozwolenie na zmianę nazwiska. Sąd dokładnie analizuje takie sprawy i ocenia, czy zmiana nazwiska jest w najlepszym interesie dziecka.

Jeśli Twoja córka ma już Twoje nazwisko (nazwisko panieńskie) i chcesz, aby przyjęła nazwisko po Twoim nowym mężu, będziesz potrzebować zgody biologicznego ojca dziecka. Jeżeli on nie wyrazi zgody, konieczne będzie zwrócenie się do sądu.

Warto też podkreślić, że sam fakt, że dziecko nosi nazwisko matki (a nie biologicznego ojca), nie oznacza automatycznego prawa do zmiany tego nazwiska na nazwisko nowego partnera matki bez zgody biologicznego ojca. Każda sytuacja jest indywidualna i wymaga analizy w świetle obowiązującego prawa.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Teraz ta osoba oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić?
Dostałam prezent urodzinowy o wartości ok 1000-2000 zł. Osoba potwierdzała ze jest to prezent na urodziny. Teraz oczekuje jego zwrotu. Czy prawnie mam obowiązek go zwrócić i czy osoba może wyciągnąć w stosunku do mnie jakieś prawne konsekwencje jeśli nie zwroce? W rozmowach naszych prywatnych również mam potwierdzenie że to prezent urodzinowy....
Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie?
Witam serdecznie, Mam pytanie. Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie będąc jedyną osobą wynajmującą na umowie ? Czy umowa między mną a drugim współwłaścicielem musi zostać sporządzona ? ...
Dwie pracę na umowe zlecenie / zajęcie komornicze
Pytanie orientacyjne. Dwie prace każda na umowę zlecenie. Jedna płatne do ręki druga na konto. Co jeśli komornik zajmie konto. Jeśli te umowy to jedyne źródło utrzymania jak to będzie liczone? Jest miesiąc, że chce pracuje np. 20 dni, a miesiąc, że 15 dni - ja ustalam sama ile chce pracować. Jak to będzie brane pod uwagę przy zajęciu komorniczym? Dodam, że mam stawkę godzinową(w jednej pracy 15zl/h, druga 13zl/h). Co jeśli komornik zajmie wynagro...
mam zapis prawa pierwokupu działki sąsiadującej z ta która kupiłam
Witam Mam takie pytanie.... W 2012 roku kupiłam działkę , w tym tez akcie notarialnym mam zapis prawa pierwokupu działki sąsiadującej z ta która kupiłam Do tej pory się tym nie interesowałam -właścicielka zapewniała ze nie będzie sprzedawac ,a jeśli już to da znac Ostatnio będąc na swojej działce ,zobaczyłam ,ze zaczęto budowę domu na działce co miałam prawi pierwokupu Sprawdziłam to dzisiaj i okazało się ze została sprzedana w 2016 roku T...

Wyszukiwarka