czy dziecko może przyjąć nazwisko po nowym mężu matki?

Jeśli mam córkę z innym facetem który nie ma odebranych praw rodzicielskich i córka ma nazwisko moje, to czy wezmę ślub z obecnym partnerem to córka będzie mogła przyjąć jego nazwisko?
anonim cytuj
04-10-2021
Jeśli dziecko ma nazwisko panieńskie matki to ojciec nie musi wyrażać zgody wtedy dziecko może przejść z mama na nazwisko męża

anonim cytuj
04-10-2021
Jeśli mam córkę z innym facetem który nie ma odebranych praw rodzicielskich i córka ma nazwisko moje, to czy wezmę ślub z obecnym partnerem to córka będzie mogła przyjąć jego nazwisko?

Zgodnie z polskim prawem, zmiana nazwiska dziecka wymaga zgody obu rodziców. Jeśli jednak jedno z rodziców nie wyraża takiej zgody, możliwe jest zwrócenie się do sądu z wnioskiem o pozwolenie na zmianę nazwiska. Sąd dokładnie analizuje takie sprawy i ocenia, czy zmiana nazwiska jest w najlepszym interesie dziecka.

Jeśli Twoja córka ma już Twoje nazwisko (nazwisko panieńskie) i chcesz, aby przyjęła nazwisko po Twoim nowym mężu, będziesz potrzebować zgody biologicznego ojca dziecka. Jeżeli on nie wyrazi zgody, konieczne będzie zwrócenie się do sądu.

Warto też podkreślić, że sam fakt, że dziecko nosi nazwisko matki (a nie biologicznego ojca), nie oznacza automatycznego prawa do zmiany tego nazwiska na nazwisko nowego partnera matki bez zgody biologicznego ojca. Każda sytuacja jest indywidualna i wymaga analizy w świetle obowiązującego prawa.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

SPRZEDAŻ NIERUCHOMOŚCI - KOSZTA NOTARIALNE
SPRZEDAŻ NIERUCHOMOŚCI - KOSZTA NOTARIALNE Jestem na etapie sprzedaży nieruchomości, wszystkie papiery do tego potrzebne ogarnięte, zostaje mi kwestia kosztów notarialnych. 1. Które koszta ponosi sprzedający? 2. Jakie kupujący? 3. A które są wspólne ( jeśli strony się tak dogadają )? Czytałem kilka artykułów ale można się w tym pogubić i nie każdy wspomina o wszystkich kosztach....
Dłuższa nieobecność w pracy (ponad 30 dni). Czy potrzebny lekarz medycyny pracy?
Witam. Czy po dłuższej nieobecności w pracy (ponad 30 dni L4), trzeba iść na badania do lekarza medycyny pracy i mieć zgodę na pracę żeby pracodawca udzielił urlop wypoczynkowy, który wcześniej był zaplanowany z pracodawcą? Czy można takie badania zrobić po powrocie z urlopu? I drugie pytanie. Czy po powrocie do pracy po dłuższej nieobecności (ponad 30 dni-l4) nie mając badań od lekarza medycyny pracy, pracodawca może zwolnić? (Umowa na czas nie...
Jak wygląda prawnie reklamacja drzwi wejściowych.
Proszę o poradę. Jak wygląda prawnie reklamacja drzwi wejściowych. Miesiąc temu mama wymieniła drzwi,miała wątpliwości co do wykonanej usługi,ale pan zapewniał,że drzwi muszą się wyrobić. Teraz ma problem z otwieraniem i zamykaniem drzwi,musi je szarpać ,bo inaczej nie idzie normalnie ich użytkować.Szef robotników,którzy robili drzwi zbywa mamę,umawia się,ale nikt dalej nie przyjeżdża. Mama posiada dowód zakupu,ale nie jest to ani faktura ani...
Czy pracodawca może zwolnić z dnia na dzień?
Umowa o pracę na stałe, wypowiedzenie to okres 3 miesięcy i taki okres mnie interesuje. Czy firma może mnie zwolnić prędzej? Boje się, że po prostu któregoś dnia podam wypowiedzenie, stwierdzą że mogą mnie zwolnić z godziny na godzinę. Dzięki za informacje....

Wyszukiwarka