czy dziecko może przyjąć nazwisko po nowym mężu matki?

Jeśli mam córkę z innym facetem który nie ma odebranych praw rodzicielskich i córka ma nazwisko moje, to czy wezmę ślub z obecnym partnerem to córka będzie mogła przyjąć jego nazwisko?
anonim cytuj
04-10-2021
Jeśli dziecko ma nazwisko panieńskie matki to ojciec nie musi wyrażać zgody wtedy dziecko może przejść z mama na nazwisko męża

anonim cytuj
04-10-2021
Jeśli mam córkę z innym facetem który nie ma odebranych praw rodzicielskich i córka ma nazwisko moje, to czy wezmę ślub z obecnym partnerem to córka będzie mogła przyjąć jego nazwisko?

Zgodnie z polskim prawem, zmiana nazwiska dziecka wymaga zgody obu rodziców. Jeśli jednak jedno z rodziców nie wyraża takiej zgody, możliwe jest zwrócenie się do sądu z wnioskiem o pozwolenie na zmianę nazwiska. Sąd dokładnie analizuje takie sprawy i ocenia, czy zmiana nazwiska jest w najlepszym interesie dziecka.

Jeśli Twoja córka ma już Twoje nazwisko (nazwisko panieńskie) i chcesz, aby przyjęła nazwisko po Twoim nowym mężu, będziesz potrzebować zgody biologicznego ojca dziecka. Jeżeli on nie wyrazi zgody, konieczne będzie zwrócenie się do sądu.

Warto też podkreślić, że sam fakt, że dziecko nosi nazwisko matki (a nie biologicznego ojca), nie oznacza automatycznego prawa do zmiany tego nazwiska na nazwisko nowego partnera matki bez zgody biologicznego ojca. Każda sytuacja jest indywidualna i wymaga analizy w świetle obowiązującego prawa.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Podwójne ubezpieczenie OC.
Witam, w październiku 2023 automatycznie przedłużyła się polisa OC na samochód z ubezpieczalni X. Nie zostaliśmy poinformowani o przedłużeniu (firma twierdzi, że na adres domowy została wysłana informacja pisemna listem). Podobno również wysłali informacje w październiku i listopadzie 2023. W kwietniu 2024 dostałam przedsądowe wezwanie do zapłaty za pół roku korzystania z polisy. Czy da się coś z tym zrobić ?...
Praca w systemie dwuzmianowym.
Dzień dobry,piszę z następującym problemem: od środy do dziś byłam na L4 (pracuje w trybie dwuzmianowym) ten tydzień wypadal mi na drugą zmianę. Dzis zostałam poinformowana przez kierownika,że od przyszłego tygodnia znowu mam druga zmianę. Zapytałam kierownika z jakiego powodu,na co otrzymałam odpowiedź,ze zachodzi taka potrzeba i szanowny kierownik nie musi mi się tłumaczyć. Czy kierownictwo ma takie prawo ? Dodam ze w regulaminie wewnątrzzakł...
Zmiana ceny usługi w czasie trwania umowy.
Od roku noszę aparat ortodontyczny. Dotychczas cena wizyty kontrolnej kosztowała mnie 150 zł, a dzisiaj na wizycie ortodontka poinformowała mnie że od następnej podnosi cenę do 200 zł. Czy w trakcie leczenia ortodonta może sobie podnieść cenę konsultacji skoro w umowie jest koszt 150 zł?...
Rozwiązanie umowy o pracę przed jej rozpoczęciem.
Miałam stabilną pracę w pewnej firmie przez prawie 6 lat ale niezbyt dobrze płatną. Znalazłam kolejna pracę, firma złożyła mi ofertę, naciskała na skrócenie wypowiedzenia z 3 do 2 ms. Obecna firma się zgodziła. Z nową firmą podpisałam umowę jeszcze przed rozpoczęciem stosunku pracy. Kilka tygodni przed rozpoczęciem nowej pracy nowa firma dała wypowiedzenie umowy dodając zapis, że w ciągu 3 tygodni mogę odwołać się do sądu. W starej firmie kończy ...

Wyszukiwarka