czy dziecko może przyjąć nazwisko po nowym mężu matki?

Jeśli mam córkę z innym facetem który nie ma odebranych praw rodzicielskich i córka ma nazwisko moje, to czy wezmę ślub z obecnym partnerem to córka będzie mogła przyjąć jego nazwisko?
anonim cytuj
04-10-2021
Jeśli dziecko ma nazwisko panieńskie matki to ojciec nie musi wyrażać zgody wtedy dziecko może przejść z mama na nazwisko męża

anonim cytuj
04-10-2021
Jeśli mam córkę z innym facetem który nie ma odebranych praw rodzicielskich i córka ma nazwisko moje, to czy wezmę ślub z obecnym partnerem to córka będzie mogła przyjąć jego nazwisko?

Zgodnie z polskim prawem, zmiana nazwiska dziecka wymaga zgody obu rodziców. Jeśli jednak jedno z rodziców nie wyraża takiej zgody, możliwe jest zwrócenie się do sądu z wnioskiem o pozwolenie na zmianę nazwiska. Sąd dokładnie analizuje takie sprawy i ocenia, czy zmiana nazwiska jest w najlepszym interesie dziecka.

Jeśli Twoja córka ma już Twoje nazwisko (nazwisko panieńskie) i chcesz, aby przyjęła nazwisko po Twoim nowym mężu, będziesz potrzebować zgody biologicznego ojca dziecka. Jeżeli on nie wyrazi zgody, konieczne będzie zwrócenie się do sądu.

Warto też podkreślić, że sam fakt, że dziecko nosi nazwisko matki (a nie biologicznego ojca), nie oznacza automatycznego prawa do zmiany tego nazwiska na nazwisko nowego partnera matki bez zgody biologicznego ojca. Każda sytuacja jest indywidualna i wymaga analizy w świetle obowiązującego prawa.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

jak zabezpieczyć siebie i dzieci podczas trwania rozwodu?
Co mogę zrobić, jak się obronić, jeśli mój mąż dowiedziawszy się o wniosku rozwodowym robi wszystko, żebym żyla bez pieniędzy albo i jeszcze niżej. Odciął nasze dzieci od zasilku, nie chce płacić alimentów oraz zadłuża się na coraz większe sumy.. jak wiadomo trwając w małżeństwie długi są wspólne a tym bardziej moje jeśli on przestanie płacić… Rozprawa rozwodowa za rok lub półtora. Do tego czasu to będzie już duża kwota, a ja chciałam zacząć sta...
Zwolnienie z pracy w trakckie ciąży
Dzień dobry, to mój pierwszy post tutaj bardzo proszę o pomoc i bez hejtu. Jestem zatrudniona już od prawie 3 lat na umowę o pracę. 2 umowy były po roku teraz trzecia na 10 miesięcy. Umowa kończy mi się w sierpniu. Pracodawca stwierdził że mi jej nie przedłuży już i żebym szukała innej pracy. A ja się właśnie dowiedziałam że jestem w ciąży. 6 tydzień. Czy ma prawo mnie zwolnic w tej sytuacji?...
Witam , czy po rozwodzie , kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki ?
Witam , czy po rozwodzie , kobieta może zmienić nazwisko na panieńskie swojej matki ? Czy tylko może zmienić na swoje panieńskie ?...
Zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy.
2.03 rozwiązano ze mną umowę o pracę na czas nieokreślony. Tego samego dnia dostałem "zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy". Oba dokumenty podpisane przez kierownika lokalu. 6.04 (wczoraj) zadzwoniono do mnie z tej firmy i nakazano wrócić do pracy, bo ten, który dał mi rozwiązanie umowy i zwolnienie z obowiązku nie miał upoważnienia do wystawienia mi takiego zwolnienia. Powiedziano mi, że jeśli nie przyjdę do pracy, to mi nie zapł...

Wyszukiwarka