Bank opóźnia wystawienie listu mazalnego.

Witam, kiedyś wynikła taka sytuacja, że moja mama wzięła kredyt na otworzenie firmy, pod hipotekę, niedawno z ojcem spłaciliśmy całkowicie ten kredyt, bo mama zmarła w 2017 roku. Bank w którym brała kredyt przestał istnieć i został przejęty przez większy bank. Pani w ów banku poinformowała nas o liście mazalnym, tylko, że coś się to bardzo przedłuża, co można zrobić z tym faktem?, pani która nas obsługuje nie ma jak by w tym winy, tłumaczy się głównie tym, że przekazała sprawę dalej i jakieś osoby postronne z którymi my nie mamy kontaktu się niby tym zajmują. Co można zrobić w tej sprawie?
anonim cytuj
31-08-2023
A wniosek złożyliście o wydanie takiego listu?
Niby pani konsultantka się wszystkim zajęła, i informuje nas gdy tylko do niej zadzwonimy, że ona już nic nie może zrobić bo zajmują się tym osoby trzecie.

To proponowałbym wystosować pismo do banku w tej sprawie, w którym wspomnicie z kim i co ustaliliście oraz - jeśli okaże się, że należy jednak złożyć takie pismo to zaznaczyć, żeby bank niniejsze pismo potraktował jako taki wniosek. Może jakiś ich dyrektor pochyli się nad tymi "osobami trzecimi" i to szybciej załatwi.
A dzięki może spróbuje, dziwne tylko, że jak chodziło o spłatę zadłużenia to pismo od razu było a jak człowiek chce zakończyć coś to już mają człowieka w tyłku.

Różne banki różnie to mają. Jedne od razu wystawią, inne potrzebują pisma. To jest pokłosie tego, że list mazalny służy do wykreślenia hipoteki, co jest wyłącznym interesem właściciela, a nie banku.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie oświadczenia, że nie będę korzystać do końca stażu ze zwolnień lekarskich?
Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie oświadczenia, że nie będę korzystać do końca stażu ze zwolnień lekarskich? Odbywam staż organizowany przez urząd pracy. Staż zaczęłam w lipcu. Jestem na drugim zwolnieniu lekarskim, pierwsze zwolnienie miałam 3tygodnie ze względu na zapalenie płuc. Wróciłam po nim do pracy na tydzień i niestety znowu musiałam iść na zwolnienie 2tygodniowe. W poniedziałek wracam do pracy. Dzisiaj dzwoniła do mnie pani z urz...
Udostępnienie mieszkania na okresie wypowiedzenia.
Witam. Mam takie pytanie. Wynajmuję mieszkanie od Pani X. I Napisałam jej dzisiaj, że za miesiąc się wyprowadzamy i tak jak w umowie, którą mamy spisana mam miesięczny okres wypowiedzenia, a Pani X mi dzisiaj napisała, że ona podczas naszego mieszkania będzie przyprowadzała ludzi do oglądania mieszkania, i czy to tak może wyglądać? Bo wydaje mi się, że nie powinna, no rozumiem, że chce wynająć mieszkanie bez żadnej luki ale wydaje mi się, że zach...
Sprzedaż mieszkania.
Witam. Chce sprzedać mieszkanie, aby zakupić większe. Właścicielem jestem ja i w drugiej równej części mój małoletni syn . Muszę złożyć wniosek do sądu o pozwolenie na sprzedaż, ale na wniosku jest zapisek, o podaniu nr konta bankowego małoletniego do jego części. W jaki sposób w następnej kolejności mam zakupić nieruchomość z tą częścią syna, czy to znowu oznacza wniosek do sądu? Druga kwestia, to samo mieszkanie jest w stanie do generalnego rem...
Wyrok bez dowodów.
Witam mam krótkie pytanie. Za kilka dni ma zostać ogłoszony wyrok w sprawie o zapłatę. Zostałem pozwany o zapłatę. Powód nie miał żadnych dowodów na rzekoma pożyczkę. Sprawa ciągnęła się 3 miesiące. Byli wzywani świadkowie moi oraz powoda. Obie strony były tez przesłuchiwane. Powód gubił się w zeznaniach a mimo wszystko Sędzia patrzy na mnie dziwnie jak na złodzieja. Wyrok miał zostać ogłoszony już w ubiegłym miesiącu ale Sędzia zdecydowała ze og...

Wyszukiwarka