Bank opóźnia wystawienie listu mazalnego.

Witam, kiedyś wynikła taka sytuacja, że moja mama wzięła kredyt na otworzenie firmy, pod hipotekę, niedawno z ojcem spłaciliśmy całkowicie ten kredyt, bo mama zmarła w 2017 roku. Bank w którym brała kredyt przestał istnieć i został przejęty przez większy bank. Pani w ów banku poinformowała nas o liście mazalnym, tylko, że coś się to bardzo przedłuża, co można zrobić z tym faktem?, pani która nas obsługuje nie ma jak by w tym winy, tłumaczy się głównie tym, że przekazała sprawę dalej i jakieś osoby postronne z którymi my nie mamy kontaktu się niby tym zajmują. Co można zrobić w tej sprawie?
anonim cytuj
31-08-2023
A wniosek złożyliście o wydanie takiego listu?
Niby pani konsultantka się wszystkim zajęła, i informuje nas gdy tylko do niej zadzwonimy, że ona już nic nie może zrobić bo zajmują się tym osoby trzecie.

To proponowałbym wystosować pismo do banku w tej sprawie, w którym wspomnicie z kim i co ustaliliście oraz - jeśli okaże się, że należy jednak złożyć takie pismo to zaznaczyć, żeby bank niniejsze pismo potraktował jako taki wniosek. Może jakiś ich dyrektor pochyli się nad tymi "osobami trzecimi" i to szybciej załatwi.
A dzięki może spróbuje, dziwne tylko, że jak chodziło o spłatę zadłużenia to pismo od razu było a jak człowiek chce zakończyć coś to już mają człowieka w tyłku.

Różne banki różnie to mają. Jedne od razu wystawią, inne potrzebują pisma. To jest pokłosie tego, że list mazalny służy do wykreślenia hipoteki, co jest wyłącznym interesem właściciela, a nie banku.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

komornik zajął całe wynagrodzenie
Czy komornik moze zajac cale wynagrodzenie? Mąż ma umowe zlecenie na 200zl a komornik zabral 500 i z czego teraz zyc? A do domu zadne pismo nawet nie przyszlo od komornika...
Darowizna za życia a zachowek.
Mam pytanie odnośnie zachowku. Sytuacja przedstawia się następująco, pewna osoba dostała darowiznę (dom z działką )od ojca jak jeszcze żył, na mocy aktu notarialnego. Teraz dwa lata po jego śmierci, czy rodzeństwo obdarowanej może się ubiegać o zwrot należności na mocy dochowku za ojca. Ojciec nie zostawił testamentu po sobie ani nic więcej z rzeczy które można dziedziczyć. Dom był ojca rodzinnym domem który był wyłącznym właścicielem z pominięc...
Podział majątku wspólnego przed rozwodem.
Witam, jestem z żoną w separacji faktycznej ( nie sądowej) od 8 mcy ze względu na długotrwałe przemocowe zachowania żony. Terapię u psychologów nie pomagały, agresywne zachowania żony nasilały się więc dla dobra dzieci wyprowadziłem się. Obecnie mam dylemat tego rodzaju : Mamy rozpoczętą budowę domu. 3/4 wkładu finansowego na budowę domu pochodziły z mojego majątku osobistego z przed ślubu oraz darowizny pieniężnej od moich rodziców, pozostała ...
wniosek o zabezpieczenie pobytu dziecka u siebie
Witam mam wazne pytanie w imieniu kolezanki rozstala sie z partnerem z ktorym ma 11 miesieczna corke wyprowadzila sie od niego on nastepnego dnia przyjechal do dziecka i chcial zabrac mala na kilka godzin po czym dziecka nie odwiozl i nie chce oddac. Kolezanka zlozyla i oplacila wniosek o zabezpieczenie pobytu dziecka u siebie czy jesli pokaze to policji i pojedzie po mala postawi zgodnie z prawem prosze o odp. Doradzenie w tej sprawie...

Wyszukiwarka