Oszustwo internetowe

hej, zostałam oszukana na kwote 200zł, napisałam do banku o anulowanie przelewu i dostałam z banku dane oszusta, czy policja coś z tym zrobi?
anonim cytuj
15-10-2024
Nie, nic z tym nie zrobią.

anonim cytuj
18-12-2024
\
hej, zostałam oszukana na kwote 200zł, napisałam do banku o anulowanie przelewu i dostałam z banku dane oszusta, czy policja coś z tym zrobi?\

Tak, zgłoszenie tego typu sprawy na policję jest zasadne. Czyn ten może stanowić przestępstwo oszustwa z art. 286 § 1 Kodeksu karnego, który stanowi: *„Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd (...), podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.”*

Warto przedstawić funkcjonariuszom dane uzyskane od banku. Bank, udostępniając je, działa najczęściej w ramach art. 105 ust. 1 pkt 2 lit. b ustawy – Prawo bankowe, zgodnie z którym bank może ujawnić informacje objęte tajemnicą bankową na żądanie organów ścigania w związku z prowadzonym postępowaniem karnym. Policja, dysponując danymi odbiorcy przelewu, ma możliwość podjęcia czynności weryfikujących i ewentualnego wszczęcia postępowania.

Kwota 200 zł nie wpływa na fakt zaistnienia przestępstwa – ustawodawca nie przewiduje w tym przypadku progu szkodliwości minimalnej. Dla zakwalifikowania czynu z art. 286 § 1 k.k. wystarczające jest, że działanie było świadome, wprowadzało w błąd i miało na celu wyłudzenie.

Dla skutecznego ścigania konieczne jest złożenie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa (art. 304 § 1 k.p.k.). Warto załączyć dokumentację (potwierdzenie przelewu, korespondencję, dane z banku).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Czy można wypowiedzieć umowę o pracę bez okresu wypowiedzenia?
Mam umowę o pracę. Od września przebywam na L4 bo miałam operację. Mój stan zdrowia na ten moment nie pozwala mi wrócić do tej pracy, bo nie mogę dźwigać. W jaki sposób w trybie natychmiastowym bez konsekwencji można rozwiązać umowę. Nie chce iść do pracy i po badania o zdolność bo to strata czasu....
Jazda pod wpływem narkotyków, posiadanie narkotyków i brak uprawnień do kierowania pojazdem. Co za to grozi??
Witam. Kilka dni temu moją bliską osobę zatrzymała policja, był pod wpływem narkotyków oraz miał je przy sobie... Około 3 lat temu był ten sam incydent i stracił prawo jazdy miał zakaz robienia uprawnień na 5 lat. Teraz twierdzi że po nocy na dołku nie miał rozmowy z prokuratorem i nie wie co mu grozi ale w to nie wierzę. A więc pytanie co może grozić za jazdę pod wpływem narkotyków, posiadanie ich przy sobie, jazdę bez uprawnień jeśli osoba by...
Wyrobienie PKK przy wynajmowanym mieszkaniu.
Witam córka chce zrobić kurs na prawo jazdy poszła do wydziału komunikacji i okazało się że nie można wyrobić PKK bo nie posiada meldunku. Mieszka ze mną w wynajmowanym mieszkaniu od 4 lat. Czy jest jakiś sposób na wyrobienie PKK bez meldunku gdyż właściciele mieszkania nie chcą nas zameldować nawet czasowo....
W jakiej sytuacji sąd w przypadku rozwodu z orzeczeniem o winie może zasądzić alimenty na korzyść pozywającego?
Mam pytanie w jakiej sytuacji sąd w przypadku rozwodu z orzeczeniem o winie może zasądzić alimenty na korzyść pozywającego? Na jakiej podstawie sąd orzeka o winie? Nie mam żadnych dowodów na sytuację, które miały miejsce w małżeństwie - totalny brak współżycia, ignorowanie, chamstwo, traktowanie domu jak hotelu, nałogowe granie w gry komputerowe. Trwam w tym związku ze względów finansowych, mąż podejrzewam również bo nie łączą nas kompletnie ża...

Wyszukiwarka