Oszustwo internetowe

hej, zostałam oszukana na kwote 200zł, napisałam do banku o anulowanie przelewu i dostałam z banku dane oszusta, czy policja coś z tym zrobi?
anonim cytuj
15-10-2024
Nie, nic z tym nie zrobią.

anonim cytuj
18-12-2024
\
hej, zostałam oszukana na kwote 200zł, napisałam do banku o anulowanie przelewu i dostałam z banku dane oszusta, czy policja coś z tym zrobi?\

Tak, zgłoszenie tego typu sprawy na policję jest zasadne. Czyn ten może stanowić przestępstwo oszustwa z art. 286 § 1 Kodeksu karnego, który stanowi: *„Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd (...), podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.”*

Warto przedstawić funkcjonariuszom dane uzyskane od banku. Bank, udostępniając je, działa najczęściej w ramach art. 105 ust. 1 pkt 2 lit. b ustawy – Prawo bankowe, zgodnie z którym bank może ujawnić informacje objęte tajemnicą bankową na żądanie organów ścigania w związku z prowadzonym postępowaniem karnym. Policja, dysponując danymi odbiorcy przelewu, ma możliwość podjęcia czynności weryfikujących i ewentualnego wszczęcia postępowania.

Kwota 200 zł nie wpływa na fakt zaistnienia przestępstwa – ustawodawca nie przewiduje w tym przypadku progu szkodliwości minimalnej. Dla zakwalifikowania czynu z art. 286 § 1 k.k. wystarczające jest, że działanie było świadome, wprowadzało w błąd i miało na celu wyłudzenie.

Dla skutecznego ścigania konieczne jest złożenie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa (art. 304 § 1 k.p.k.). Warto załączyć dokumentację (potwierdzenie przelewu, korespondencję, dane z banku).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Nękanie ze strony byłej partnerki o zwrot jej własności.
Sytuacja wygląda następująco, od kilku miesięcy była partnerka nęka mnie z domaganiem się oddania jej własności, ale nie chce po to przyjechać, bo ją to będzie kosztować ponad czterokrotnie, ani też nie odbiera wysyłek za pobraniem, bo ubzdurała sobie, że ma to być na mój koszt i ostatnio praktycznie co tydzień idzie na policję w tej sprawie, że ja mam jej rzecz i jej nie wysyłam, potem policjant do mnie dzwoni i muszę mu to samo cały czas mówić,...
Odwołanie od reklamacji.
Witam, mam takie pytanie a zarazem prośbę o pomoc. Jakiś czas temu, około tygodnia temu w sklepie odzieżowym oddałem do reklamacji spodnie, w dniu dzisiejszym otrzymałem sms "Zapraszamy po odbiór reklamacji" skontaktowałem się telefonicznie ze sklepem otrzymałem informację, że reklamacja nie została uwzględniona z powodu rzekomego "mechanicznego uszkodzenia" i teraz moje pytanie jako, że sklep znajduje się odległości około 40...
Naruszenie RODO
Jakiemu organowi zgłasza się naruszenie RODO? Auto pay wysyła mi ciągle maile, mimo że kilka razy zgłaszałem im że domagam się usunięcia moich danych z ich systemów i sprawa miała być wg ich odpowiedzi załatwiona. Ale cały czas wysyłają mi mailing. Chcę zatem ich zgłosić o naruszenie RODO....
obciążenie finansowe
Dzień dobry, córka podjęła pracę w sklepie na umowę zlecenie. W sklepie znajduje się punkt Lotto, który obsługują wszyscy pracownicy. Podczas nieobecności szefa zniknęły zdrapki o wartości około 400 zł. Szef podejrzewa jednego z pracowników, ale nie jest wstanie udowodnić kradzieży tej osobie. Poinformował, że z najbliższej wypłaty odejmie każdemu część pieniędzy żeby pokryć stratę. Jeśli złodziej przyzna się do winy to pieniądze mają zostać zwr...

Wyszukiwarka