Oszustwo internetowe

hej, zostałam oszukana na kwote 200zł, napisałam do banku o anulowanie przelewu i dostałam z banku dane oszusta, czy policja coś z tym zrobi?
anonim cytuj
15-10-2024
Nie, nic z tym nie zrobią.

anonim cytuj
18-12-2024
\
hej, zostałam oszukana na kwote 200zł, napisałam do banku o anulowanie przelewu i dostałam z banku dane oszusta, czy policja coś z tym zrobi?\

Tak, zgłoszenie tego typu sprawy na policję jest zasadne. Czyn ten może stanowić przestępstwo oszustwa z art. 286 § 1 Kodeksu karnego, który stanowi: *„Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd (...), podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.”*

Warto przedstawić funkcjonariuszom dane uzyskane od banku. Bank, udostępniając je, działa najczęściej w ramach art. 105 ust. 1 pkt 2 lit. b ustawy – Prawo bankowe, zgodnie z którym bank może ujawnić informacje objęte tajemnicą bankową na żądanie organów ścigania w związku z prowadzonym postępowaniem karnym. Policja, dysponując danymi odbiorcy przelewu, ma możliwość podjęcia czynności weryfikujących i ewentualnego wszczęcia postępowania.

Kwota 200 zł nie wpływa na fakt zaistnienia przestępstwa – ustawodawca nie przewiduje w tym przypadku progu szkodliwości minimalnej. Dla zakwalifikowania czynu z art. 286 § 1 k.k. wystarczające jest, że działanie było świadome, wprowadzało w błąd i miało na celu wyłudzenie.

Dla skutecznego ścigania konieczne jest złożenie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa (art. 304 § 1 k.p.k.). Warto załączyć dokumentację (potwierdzenie przelewu, korespondencję, dane z banku).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Zlecenie wykonania drogą mailową.
Chcę zlecić wykonanie formatek w płycie MDF pewnej firmie i na prośbę o spisanie zlecenia/umowy dostałem info, że oni przyjmują takie zlecenia drogą mailową. Tzn. trzeba wysłać plik do obróbki na CNC i podać parametry płyty MDF. Czy to wystarczająca forma umowy by móc rozliczyć ich z pracy, tj. jeśli nie wykonają tak jak się umawialiśmy? Np. nie odebrać towaru i zażądać nowej formatki albo zwrotu wpłaty? Wpłatę już zrobiłem na podstawie wcześnie...
Żądanie obniżenia wysokości czynszu.
Czy jest coś takiego, że można wnioskować do wspólnoty o obniżenie czynszu z powodu nadmiernych hałasów dobiegających z sąsiedniej nieruchomości, które uniemożliwiają i bardzo utrudniają dotychczasowe zamieszkiwanie bo są długotrwałe i codzienne. Wybiegam w przyszłość, jeśli Wspólnota z tym nic nie zrobi, bo nie poszło jeszcze pismo....
Zasiedzenie nieruchomości.
Witam, może ktoś wie jak wygląda sprawa z zasiedzeniem. Jest nieruchomość, która ma 9 właścicieli (nie ma podziału zrobionego). W budynku mieszka jeden z właścicieli, ale nie zajmuje całego budynku, do niektórych pomieszczeń mają klucze tylko pozostali właściciele (ewentualnie udostępniają klucze osobie, która zamieszkuje, kiedy np. leje się z dachu). Podatek od tej nieruchomości płaci tylko osoba która mieszka, jakiejkolwiek nakłady na tą nieruc...
Kupiłem samochóz zajetu przez komornika
Witam.Kupiłem samochodów poszedłem do wydziału komunikacji w celu przerejestrowania go, okazało się że jest jest zajęty przez komornika ,to starą z przed 5 lat ,poprzedni właściciel nie odbiera a zadłużenie jest na jeszcze wcześniejszego właściciela .Co powinienem zrobić żeby to wyjaśnić?...

Wyszukiwarka