Oszustwo internetowe

hej, zostałam oszukana na kwote 200zł, napisałam do banku o anulowanie przelewu i dostałam z banku dane oszusta, czy policja coś z tym zrobi?
anonim cytuj
15-10-2024
Nie, nic z tym nie zrobią.

anonim cytuj
18-12-2024
\
hej, zostałam oszukana na kwote 200zł, napisałam do banku o anulowanie przelewu i dostałam z banku dane oszusta, czy policja coś z tym zrobi?\

Tak, zgłoszenie tego typu sprawy na policję jest zasadne. Czyn ten może stanowić przestępstwo oszustwa z art. 286 § 1 Kodeksu karnego, który stanowi: *„Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd (...), podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.”*

Warto przedstawić funkcjonariuszom dane uzyskane od banku. Bank, udostępniając je, działa najczęściej w ramach art. 105 ust. 1 pkt 2 lit. b ustawy – Prawo bankowe, zgodnie z którym bank może ujawnić informacje objęte tajemnicą bankową na żądanie organów ścigania w związku z prowadzonym postępowaniem karnym. Policja, dysponując danymi odbiorcy przelewu, ma możliwość podjęcia czynności weryfikujących i ewentualnego wszczęcia postępowania.

Kwota 200 zł nie wpływa na fakt zaistnienia przestępstwa – ustawodawca nie przewiduje w tym przypadku progu szkodliwości minimalnej. Dla zakwalifikowania czynu z art. 286 § 1 k.k. wystarczające jest, że działanie było świadome, wprowadzało w błąd i miało na celu wyłudzenie.

Dla skutecznego ścigania konieczne jest złożenie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa (art. 304 § 1 k.p.k.). Warto załączyć dokumentację (potwierdzenie przelewu, korespondencję, dane z banku).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Zgoda na ustawienie słupa elektrycznego na mojej działce.
Dzień dobry. Czy muszę wyrazić zgodę na ustawienie słup elektrycznego na mojej działce, co jeśli się nie zgodzę by przez moją działkę ciągnęli prąd do sąsiedniej działki, przez moją, czy jeśli się zgodzę należy mi się jakaś rekompensata, odszkodowanie?...
Czy Play bez mojej zgody mógł udostępnić moje numery telefonów firmą trzecim??
Play dzieli się swoją bazą numerów z firmami trzecimi? Dzisiaj miałem dziwną sytuację: do mojej żony zadzwoniła firma, która jak sprawdziłem z necie - spamuje telefonami ze zbiórką na pomoc dzieciom (nie wiem czy oszustwo czy nie - nie wnikam na razie). Zmartwiło mnie jednak to, że pytali o mnie z imienia i nazwiska. Byłem przekonany, że nikt poza Play nie ma prawa wiedzieć, jakie inne numery tel. mam u tego dostawcy. Dzwoniłem do Play a tam pow...
Czy można sprzedać samochód własnej żonie?
Czy pomimo ustanowionej wspólności małżeńskiej, mąż może sprzedać żonie połowę własności auta, tak aby ona stała się jedynym właścicielem pojazdu? Czy taka umowa sprzedaży bądź darowizny w świetle prawa cywilnego będzie miała moc prawną?...
Bank żąda spłaty kredytu od spadkobierców ale mnie nie stać na spłatę. Jeśli zrzeknę się spadku to stracę mieszkanie po mamie.
Umarła mama, która miała kredyty do 2025r bez ubezpieczenia. Ja jako córka nie pracuje, utrzymujemy się z wyplaty męża. Wiem, że bank żąda spłaty kredytu od spadkobierców ale mnie nie stać na spłatę. Jeśli zrzeknę się spadku to stracę mieszkanie po mamie, które ma być dla wnuków jak osiągną pełnoletniość. Proszę o poradę co mogę z tym zrobić....

Wyszukiwarka