Oszustwo internetowe

hej, zostałam oszukana na kwote 200zł, napisałam do banku o anulowanie przelewu i dostałam z banku dane oszusta, czy policja coś z tym zrobi?
anonim cytuj
15-10-2024
Nie, nic z tym nie zrobią.

anonim cytuj
18-12-2024
\
hej, zostałam oszukana na kwote 200zł, napisałam do banku o anulowanie przelewu i dostałam z banku dane oszusta, czy policja coś z tym zrobi?\

Tak, zgłoszenie tego typu sprawy na policję jest zasadne. Czyn ten może stanowić przestępstwo oszustwa z art. 286 § 1 Kodeksu karnego, który stanowi: *„Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd (...), podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.”*

Warto przedstawić funkcjonariuszom dane uzyskane od banku. Bank, udostępniając je, działa najczęściej w ramach art. 105 ust. 1 pkt 2 lit. b ustawy – Prawo bankowe, zgodnie z którym bank może ujawnić informacje objęte tajemnicą bankową na żądanie organów ścigania w związku z prowadzonym postępowaniem karnym. Policja, dysponując danymi odbiorcy przelewu, ma możliwość podjęcia czynności weryfikujących i ewentualnego wszczęcia postępowania.

Kwota 200 zł nie wpływa na fakt zaistnienia przestępstwa – ustawodawca nie przewiduje w tym przypadku progu szkodliwości minimalnej. Dla zakwalifikowania czynu z art. 286 § 1 k.k. wystarczające jest, że działanie było świadome, wprowadzało w błąd i miało na celu wyłudzenie.

Dla skutecznego ścigania konieczne jest złożenie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa (art. 304 § 1 k.p.k.). Warto załączyć dokumentację (potwierdzenie przelewu, korespondencję, dane z banku).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie od szefowej czy za porozumieniem stron? Co będzie dla mnie lepsze?
Witam. Mam umowę zlecenie na czas nieokreślony, jednakże Szefowa chce dać mi wypowiedzenie ponieważ stwierdziła ze przerósł ją nowy lokal i musi zamknąć usługi. Co będzie dla mnie lepsze? Wypowiedzenie od niej czy za porozumieniem stron?...
Wypowiedzenie umowy ugody
Witam, kilka miesięcy temu zawarłam umowę ugody ze swoim dłużnikiem, której przedmiotem jest ratalna spłata długu. Zgodnie z zapisami ww. umowy do czerwca 2025 r. mam uzyskać całą sumę. Jednakże, chciałabym wcześniej skierować sprawę do sądu i żądać całości wierzytelności. W umowie znajduje się zapis o możliwości odstąpienia od umowy na wypadek niewywiązywania się dłużnika z obowiązku terminowej spłaty. Czy tym samym jestem pozbawiona możliwości...
Wynajem mieszkania, wyłudzanie pieniędzy na naprawę.
Problem z właścicielką wynajętego mieszkania. 23 grudnia zakończyłam wynajem - rozwiązany z za porozumieniem stron, podpisane oświadczenie, że właściciel odbiera lokal w stanie niepogorszonym, zaakceptowanym. Zgodziłam się na zatrzymanie kaucji w całości. 27 właściciel nagle wysyła zdjęcia z uszkodzeniami - które pierwszy raz na oczy widzę i żąda ode mnie pieniędzy na naprawy, pomimo, że ma 3000 zł kaucji. Oczywiście nie zgodziłam się, jak dl...
Rozmieniarka na myjni automatycznej po wrzuceniu banknotu 100 zł nie rozmieniła ani złotówki, co zrobić??
Rozmieniarka na myjni automatycznej po wrzuceniu banknotu 100zl nie rozmienila ani złotówki, ale pochłonęła bezpowrotnie banknot. Infolinia milczy, co zrobić aby odzyskać 100zl?...

Wyszukiwarka