Witam! Sprawa wyglada tak, ze rok temu złożyłam zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa internetowego. Zostałam oszukana na 500zl. (...) co mogę zrobić i gdzie iść żeby otrzymać pieniądze? Jakies porady co mogę zrobić żeby przyspieszyć tem proces?
W pierwszej kolejności warto zaznaczyć, że jeżeli postępowanie przygotowawcze zostało umorzone, a zabezpieczone kwoty nie zostały przekazane sprawcy w ramach postępowania karnego, to te kwoty przysługują pokrzywdzonej.
Prokurator, który prowadził postępowanie, jest odpowiedzialny za zwrot środków zabezpieczonych w ramach postępowania karnego. W tej sytuacji warto skierować się bezpośrednio do prokuratury, która prowadziła postępowanie.
W przypadku problemów z kontaktem telefonicznym z prokuraturą, zaleca się osobistą wizytę w odpowiedniej prokuraturze, z wnioskiem o zwrot zabezpieczonych środków.
Jeśli prokurator nie posiada już tych środków, co jest mało prawdopodobne, należy dowiedzieć się, gdzie i kiedy miała miejsce ich przekazanie. Jeżeli przekazanie miało miejsce na rzecz poczty, to warto posiadać potwierdzenie tego faktu, które będzie można przedstawić w placówce pocztowej.
dziękuje bardzo. A czy możliwe jest to, ze nie otrzymam swoich pieniędzy z jakiegoś powodu?
W sytuacji, gdy pieniądze zostały prawidłowo zabezpieczone w trakcie postępowania, a postępowanie zostało umorzone bez ustalenia winy oskarżonego, kwota zabezpieczona powinna zostać zwrócona pokrzywdzonej. Jednak istnieją pewne okoliczności, które mogą wpłynąć na opóźnienie lub trudności w odzyskaniu tych środków, takie jak błędy proceduralne czy utrata dokumentacji. W takim wypadku należy skierować się do wyższej instancji prokuratorskiej lub ewentualnie rozważyć skierowanie sprawy do sądu w celu odzyskania zabezpieczonych środków.