Prawo Karne 05-10-2020 4 odpowiedzi

Przestępstwo internetowe

Pytanie użytkownika
Witam! Sprawa wyglada tak, ze rok temu złożyłam zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa internetowego. Zostałam oszukana na 500zl. Płaciłam pobraniowo przy kurierze problem w tym ze nie pozwolił mi otworzyć paczki i dlatego skończyło się to tak jak się skończyło. Tego samego dnia zgłosiłam oszustwo na komisariacie i pieniądze zostały zatrzymane na poczcie do czasu rozwiązania sprawy. Po roku dostałam informacje o zakończeniu śledztwa a raczej jego umorzeniu ponieważ sprawca nie został wykryty (na mój wniosek sprawca miał być szukany, dostarczyłam na komendę nr telefonu, profil na fb, numer konta i dane przelewu, dane z OLX itp niestety naszej jakże uczynek policji nie udało się go znaleźć). Zadzwoniłam do Pani prowadzącej moja sprawę gdzie w takim razie mogę odebrać pieniądze a ona powiedziała ze na poczcie na której pieniądze zostały wstrzymane do rozwiązania sprawy. Poszłam wiec ze wszystkimi dokumentami o sprawie na pocztę ale Pani kierowniczka powiedziała ze ona tych pieniędzy nie ma bo prokurator (?!) je zarekwirował, co mogę zrobić i gdzie iść żeby otrzymać pieniądze? Jakies porady co mogę zrobić żeby przyspieszyć tem proces?
4 odpowiedzi
Odpowiedź
12-08-2023
Witam! Sprawa wyglada tak, ze rok temu złożyłam zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa internetowego. Zostałam oszukana na 500zl. (...) co mogę zrobić i gdzie iść żeby otrzymać pieniądze? Jakies porady co mogę zrobić żeby przyspieszyć tem proces?

W pierwszej kolejności warto zaznaczyć, że jeżeli postępowanie przygotowawcze zostało umorzone, a zabezpieczone kwoty nie zostały przekazane sprawcy w ramach postępowania karnego, to te kwoty przysługują pokrzywdzonej.

Prokurator, który prowadził postępowanie, jest odpowiedzialny za zwrot środków zabezpieczonych w ramach postępowania karnego. W tej sytuacji warto skierować się bezpośrednio do prokuratury, która prowadziła postępowanie.

W przypadku problemów z kontaktem telefonicznym z prokuraturą, zaleca się osobistą wizytę w odpowiedniej prokuraturze, z wnioskiem o zwrot zabezpieczonych środków.

Jeśli prokurator nie posiada już tych środków, co jest mało prawdopodobne, należy dowiedzieć się, gdzie i kiedy miała miejsce ich przekazanie. Jeżeli przekazanie miało miejsce na rzecz poczty, to warto posiadać potwierdzenie tego faktu, które będzie można przedstawić w placówce pocztowej.

dziękuje bardzo. A czy możliwe jest to, ze nie otrzymam swoich pieniędzy z jakiegoś powodu?

W sytuacji, gdy pieniądze zostały prawidłowo zabezpieczone w trakcie postępowania, a postępowanie zostało umorzone bez ustalenia winy oskarżonego, kwota zabezpieczona powinna zostać zwrócona pokrzywdzonej. Jednak istnieją pewne okoliczności, które mogą wpłynąć na opóźnienie lub trudności w odzyskaniu tych środków, takie jak błędy proceduralne czy utrata dokumentacji. W takim wypadku należy skierować się do wyższej instancji prokuratorskiej lub ewentualnie rozważyć skierowanie sprawy do sądu w celu odzyskania zabezpieczonych środków.
Odpowiedź
12-08-2023
Rozumiem, że powinnam skierować się do prokuratury. Ale czy w przypadku, gdyby prokurator nie chciał mi w jakikolwiek sposób pomóc lub twierdził, że nie wie, gdzie są moje pieniądze, mam jakieś dodatkowe prawa? Czy mogę wtedy złożyć jakieś oficjalne skargi czy coś w tym stylu? Bo naprawdę nie chciałabym zostać na lodzie z tymi pieniędzmi.
Odpowiedź
12-08-2023
Rozumiem, że powinnam skierować się do prokuratury. Ale czy w przypadku, gdyby prokurator nie chciał mi w jakikolwiek sposób pomóc lub twierdził, że nie wie, gdzie są moje pieniądze, mam jakieś dodatkowe prawa? Czy mogę wtedy złożyć jakieś oficjalne skargi czy coś w tym stylu? Bo naprawdę nie chciałabym zostać na lodzie z tymi pieniędzmi.

Oczywiście, ma Pani prawo do złożenia skargi na postępowanie lub bezczynność prokuratora. Jeśli napotka Pani na problemy w komunikacji z prokuratorem, który prowadził sprawę, warto skierować skargę do prokuratora nadrzędnego lub do samej Prokuratury Krajowej. Dodatkowo, warto jest zasięgnąć porady prawnej w tej sprawie. Adwokat czy radca prawny będzie w stanie dokładnie przeanalizować całą sytuację i doradzić, jakie kroki podjąć dalej. W skrajnych sytuacjach, jeżeli wszelkie próby odzyskania środków przez drogę administracyjną okażą się nieskuteczne, można rozważyć drogę sądową, ale jest to bardziej skomplikowany i długotrwały proces. Mam nadzieję, że nie dojdzie do takiej sytuacji i pieniądze zostaną Pani zwrócone bez większych problemów.
Odpowiedź
12-08-2023
Zgadzam się z przedmówcą. Jednak warto dodać, że w takich sytuacjach cierpliwość i konsekwencja są kluczowe. Składanie skargi do wyższej instancji to dobry krok w razie niejasności czy problemów z postępowaniem prokuratury. Pani ma pełne prawo do tego, by wiedzieć, co stało się z zabezpieczonymi pieniędzmi. Zawsze warto pamiętać, żeby prowadzić pełną dokumentację i ewentualnie zebrać wszystkie niezbędne dowody, które potwierdzą, że pieniądze zostały zabezpieczone i powinny wrócić do Pani. Mam nadzieję, że wszystko szybko się wyjaśni i pieniądze wrócą na Pani konto. Jeśli nie, warto zastanowić się nad wsparciem prawnika, który pomoże w dalszych działaniach.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo karne 3 dni temu
Kradzież w sklepie.

Wraz z chłopakiem dokonaliśmy kradzieży w sklepie… wiem to głupie pierwszy raz wpadliśmy na tak głupi pomysł, nigdy nie byliśmy ka...

12 odpowiedzi 01-07-2026
Prawo karne 24-01-2024
Wniosek do sądu za odmowę przyjęcia mandatu.

Ile czasu ma policja na skierowanie wniosku do sądu za odmowę przyjęcia mandatu odmówiłem przyjęcia mandatu i mija ponad miesiąc i...

18 odpowiedzi 24-01-2024