Czy jest możliwość umieszczenia starszej osoby w DPS bez jej zgody?

Czy jest możliwość umieszczenia starszej osoby w DPS bez jej zgody jeżeli ma ona zapisana służebność w miejscu zamieszkania?
Sytuacja wygląda tak że są 2 starsze osoby- jedna całkowicie leżąca,z demencja,wszystkie czynności trzeba przy niej załatwiać
Druga chodząca lecz z 1 stopniem niepełnosprawności,nie wychodzi z domu, jest niestety patologicznym zbieraczem i śmieciarzem, gromadzi śmieci w domu,praktycznie nie da się korzystać z kuchni gdyż jest ona zawalona śmieciami. Przeszkadza w opiece nad drugą leżąca osoba, nie pozwala karmić,jest agresywna
Co w takiej sytuacji można zrobić?
anonim cytuj
28-11-2022
Ale rodzina za to może złożyć wniosek do sądu okręgowego o ubezwłasnowolnienie jeśli istnieją ku temu przesłanki a później do sądu rejonowego o zgodę na umieszczenie w Domu Pomocy Społecznej.

anonim cytuj
28-11-2022
Jest taka możliwość. Muszą być spełnione przesłanki ustawy o ochronie zdrowia psychicznego czyli musi to być osoba, która wskutek choroby psychicznej lub upośledzenia umysłowego nie jest zdolna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych i nie ma możliwości korzystania z opieki innych osób oraz potrzebuje stałej opieki i pielęgnacji, lecz nie wymaga leczenia szpitalnego.
Jeżeli taka osoba nie wyraża zgody na przyjęcie jej do domu pomocy społecznej, a brak opieki zagraża życiu tej osoby, to osrodek pomocy społecznej (nie rodzina) może wystąpić do sądu o umieszczenie oosby w Dps bez zgody.
Służebność mieszkania nie jest przeszkodą. Również prawo dożywocia, gdzie jest zobowiązany do pomocy i opieki, nie jest przeszkoda - istotne jest czy osoba ma realna pomoc (a nie na papierze).

anonim cytuj
29-11-2022
Nie, sama służebność domu. Umowy dożywocia nie było

anonim cytuj
29-11-2022
Zgodnie z art. 18 prawa o ochronie zdrowia psychicznego (Dz. U. z 2019 r., poz. 1323 z póź

n. zm.), istnieje możliwość umieszczenia osoby, która wskutek choroby psychicznej lub upośledzenia umysłowego nie jest zdolna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych, w domu pomocy społecznej. Przyjęcie do domu pomocy społecznej nie wymaga zgody osoby, jeśli brak opieki zagraża jej życiu

. W przypadku, który opisujecie, istotne jest, czy druga osoba jest w stanie zapewnić odpowiednią opiekę nad pierwszą. Jeśli nie jest w stanie, to osrodek pomocy społecznej może wystąpić do sądu o umieszczenie osoby w dom

u pomocy społecznej bez zgody.

Po drugie, odnośnie sytuacji ze służebnością mieszkania, jest to prawo majątkowe, które nie wpływa na możliwość umieszczenia osoby w domu pomocy społecznej.

anonim cytuj
03-08-2023
Ale jak to jest z tą służebnością mieszkania, jeśli taka osoba zostanie umieszczona w domu pomocy społecznej? Czy służebność zostanie skasowana czy ciągle będzie obowiązywać? Czy to nie będzie problemem dla właściciela nieruchomości? Co z możliwością wynajęcia czy sprzedaży tego mieszkania?

anonim cytuj
03-08-2023
Służebność mieszkania nie przestaje obowiązywać automatycznie, gdy osoba korzystająca z służebności trafi do domu pomocy społecznej. Istotne jest, że służebność mieszkania jest prawem majątkowym, które przysługuje osobie fizycznej i jest niezbywalne oraz niepodzielne, zgodnie z art. 305¹ Kodeksu Cywilnego (Dz.U. 1964 nr 16 poz. 93).

Po drugie, jeśli chodzi o wynajęcie lub sprzedaż nieruchomości obciążonej służebnością mieszkania, to jest to możliwe, jednak nowy nabywca nieruchomości musi respektować prawa służebności osoby, która z niej korzysta. W przypadku sprzedaży, służebność mieszkania musi być wyraźnie wskazana w umowie sprzedaży i zostanie wpisana do księgi wieczystej nieruchomości.

Po trzecie, jeżeli osoba korzystająca z służebności mieszkania przez długi czas nie korzysta z tego prawa (np. przebywa na stałe w domu pomocy społecznej), to istnieje możliwość wystąpienia do sądu z wnioskiem o wygaśnięcie służebności z mocy prawa zgodnie z art. 305³ § 1 Kodeksu Cywilnego. Warunkiem jest jednak to, że musi minąć okres 10 lat od momentu, kiedy osoba korzystająca z służebności przestała korzystać z nieruchomości. Ten okres jest liczony od końca roku kalendarzowego, w którym osoba korzystająca z służebności przestała korzystać z nieruchomości.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Brak zwrotu pieniędzy za zwracane rzeczy.
Dzień dobry, 13.11 złożyłem zamówienie przez Internet w dużym sklepie sportowym 17.11 otrzymałem zamówienie. Tego samego dnia zgłosiłem zwrot. Skorzystałem z etykiet otrzymanych od sklepu i nadałem 2 paczki (z racji wielu rzeczy w zwrocie) w punkcie nadania kuriera (Supermarket spożywczy) 21.11 sklep sportowy przyjął zwrot, jednakże w zaksięgowanych ze zwrotu rzeczach brakowało jednej pary butów, które spakowałem z innymi w paczkach. 22.11 po...
Zachowek
Moja babcia zmarła w 2022 roku. Mój tata nie żyje od 13 lat rodzina z nami nie rozmawia. Czy mi i mojemu rodzeństwu należy się zachówek?...
Czy to znaczy, że pójdę do więzienia?
Witam wszystkich. Bardzo proszę Was o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co to dla mnie znaczy. Kilka dni temu odebrałem list w którym było orzeczenie z wyrokiem nakazowym. Na podstawie art. 85& 1 k.k. art. 86& 1 k.k. kary jednostkowe orzeczone w punkcie pierwszym wobec ,łączy i wymierza oskarżonemu karę dwóch lat ograniczenia wolności, z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cel społeczny w wymiarze 30h miesięczni...
Zadłużenie w urzędzie skarbowym.
Witam, mężowi zajęli konto z urzędu skarbowego na ponad 8 tys. ze względu na długi jego matki, która nie opłaca podatku za budynki. Dodam, że mąż jest tam tylko zameldowany, nic nie jest na niego zapisane. Jest szansa odzyskać te pieniądze?...

Wyszukiwarka