Czy jest możliwość umieszczenia starszej osoby w DPS bez jej zgody?
Czy jest możliwość umieszczenia starszej osoby w DPS bez jej zgody jeżeli ma ona zapisana służebność w miejscu zamieszkania?
Sytuacja wygląda tak że są 2 starsze osoby- jedna całkowicie leżąca,z demencja,wszystkie czynności trzeba przy niej załatwiać
Druga chodząca lecz z 1 stopniem niepełnosprawności,nie wychodzi z domu, jest niestety patologicznym zbieraczem i śmieciarzem, gromadzi śmieci w domu,praktycznie nie da się korzystać z kuchni gdyż jest ona zawalona śmieciami. Przeszkadza w opiece nad drugą leżąca osoba, nie pozwala karmić,jest agresywna
Co w takiej sytuacji można zrobić?
Ale rodzina za to może złożyć wniosek do sądu okręgowego o ubezwłasnowolnienie jeśli istnieją ku temu przesłanki a później do sądu rejonowego o zgodę na umieszczenie w Domu Pomocy Społecznej.
anonim cytuj
28-11-2022
Jest taka możliwość. Muszą być spełnione przesłanki ustawy o ochronie zdrowia psychicznego czyli musi to być osoba, która wskutek choroby psychicznej lub upośledzenia umysłowego nie jest zdolna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych i nie ma możliwości korzystania z opieki innych osób oraz potrzebuje stałej opieki i pielęgnacji, lecz nie wymaga leczenia szpitalnego.
Jeżeli taka osoba nie wyraża zgody na przyjęcie jej do domu pomocy społecznej, a brak opieki zagraża życiu tej osoby, to osrodek pomocy społecznej (nie rodzina) może wystąpić do sądu o umieszczenie oosby w Dps bez zgody.
Służebność mieszkania nie jest przeszkodą. Również prawo dożywocia, gdzie jest zobowiązany do pomocy i opieki, nie jest przeszkoda - istotne jest czy osoba ma realna pomoc (a nie na papierze).
anonim cytuj
29-11-2022
Nie, sama służebność domu. Umowy dożywocia nie było
anonim cytuj
29-11-2022
Zgodnie z art. 18 prawa o ochronie zdrowia psychicznego (Dz. U. z 2019 r., poz. 1323 z póź
n. zm.), istnieje możliwość umieszczenia osoby, która wskutek choroby psychicznej lub upośledzenia umysłowego nie jest zdolna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych, w domu pomocy społecznej. Przyjęcie do domu pomocy społecznej nie wymaga zgody osoby, jeśli brak opieki zagraża jej życiu
. W przypadku, który opisujecie, istotne jest, czy druga osoba jest w stanie zapewnić odpowiednią opiekę nad pierwszą. Jeśli nie jest w stanie, to osrodek pomocy społecznej może wystąpić do sądu o umieszczenie osoby w dom
u pomocy społecznej bez zgody.
Po drugie, odnośnie sytuacji ze służebnością mieszkania, jest to prawo majątkowe, które nie wpływa na możliwość umieszczenia osoby w domu pomocy społecznej.
anonim cytuj
03-08-2023
Ale jak to jest z tą służebnością mieszkania, jeśli taka osoba zostanie umieszczona w domu pomocy społecznej? Czy służebność zostanie skasowana czy ciągle będzie obowiązywać? Czy to nie będzie problemem dla właściciela nieruchomości? Co z możliwością wynajęcia czy sprzedaży tego mieszkania?
anonim cytuj
03-08-2023
Służebność mieszkania nie przestaje obowiązywać automatycznie, gdy osoba korzystająca z służebności trafi do domu pomocy społecznej. Istotne jest, że służebność mieszkania jest prawem majątkowym, które przysługuje osobie fizycznej i jest niezbywalne oraz niepodzielne, zgodnie z art. 305¹ Kodeksu Cywilnego (Dz.U. 1964 nr 16 poz. 93).
Po drugie, jeśli chodzi o wynajęcie lub sprzedaż nieruchomości obciążonej służebnością mieszkania, to jest to możliwe, jednak nowy nabywca nieruchomości musi respektować prawa służebności osoby, która z niej korzysta. W przypadku sprzedaży, służebność mieszkania musi być wyraźnie wskazana w umowie sprzedaży i zostanie wpisana do księgi wieczystej nieruchomości.
Po trzecie, jeżeli osoba korzystająca z służebności mieszkania przez długi czas nie korzysta z tego prawa (np. przebywa na stałe w domu pomocy społecznej), to istnieje możliwość wystąpienia do sądu z wnioskiem o wygaśnięcie służebności z mocy prawa zgodnie z art. 305³ § 1 Kodeksu Cywilnego. Warunkiem jest jednak to, że musi minąć okres 10 lat od momentu, kiedy osoba korzystająca z służebności przestała korzystać z nieruchomości. Ten okres jest liczony od końca roku kalendarzowego, w którym osoba korzystająca z służebności przestała korzystać z nieruchomości.
Cześć!
Czy ktoś może rozeznaje się w zakresie spraw alimentacyjnych?
Ojciec zawsze robił problem z płaceniem, mamie potrafił przesłać pieniądze po kilku miesiącach, spóźniał się, robił wyrzuty, ze „skoro jej płaci, to niech załatwia wszystko wokół dziecka”, a przecież to nie są pieniądze dla matek, tylko dla dzieci.
Na rozprawie o podwyższenie alimentów przyniósł jakiś żałosny PIT, ze zarabia 180zł miesięcznie i jest zatrudniony u brata. Od...
Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje? Dotychczasowy pracodawca twierdzi, że 3 miesiące, a ten u którego chce się zatrudnić twierdzi że miesiąc.
Od maja 2007 r. do końca 2009 r. byłam zatrudniona w firmie w ramach umowy o pracę. W między czasie w styczniu 2009 r. firma przekształciła się w spółkę z.o.o . Potem świadczyłam usługi w ramach działalności gospodarczej. Od maja 2021 r. ponownie zostałam zatrudniona w ramach umowy o pracę. W tym...
Hej, mam problem natury prawno rodzinnej. Prawie 10 lat temu rodzice kupili "mi" mieszkanie. "Mi" ponieważ ono wciąż prawnie należy do nich, pomimo wielokrotnego zapewniania, że przecież jest moje. Ja w nim jedynie od tych prawie 10 lat mieszkam, ale też zarządzam. Był okres, kiedy było wynajmowane, bo studiowałam w innym mieście (oczywiście żaden podatek nie był odprowadzany, bo rodzice zabronili mi to zgłaszać - wszelkie umo...
Czy jeżeli ktoś w testamencie otrzymuje mieszkanie to jest to równoznaczne z otrzymaniem mieszkania z całym jego wyposażeniem, zawartością, zwierzętami zmarłej osoby?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: