System dozoru elektronicznego, a wyjazd do rodziny.

Czy osoba odbywająca karę w systemie elektronicznym może wyjechać na święta do rodziny do innego miasta?
anonim cytuj
08-11-2023
Tak może. Kurator może dać czasowe oddalenie. Ewentualnie wstrzymać wykonywanie kary w sde. Oczywiście dni z wstrzymanej kary zostaną później ponownie doliczone do odbywania kary.
Ale wszystko trzeba załatwiać z kuratorem.

anonim cytuj
08-11-2023
Może owszem wyjechać do rodziny, czy gdzie chce , ale z powrotem musi wrócić do swojego domu przed czasem.

anonim cytuj
08-11-2023
Tak – pod warunkiem uzyskania formalnej zgody i zachowania trybu przewidzianego w Kodeksie karnym wykonawczym:

* Skazany objęty dozorem stacjonarnym musi przebywać w miejscu stałego pobytu w godzinach wskazanych w orzeczeniu. Sąd penitencjarny określa również przedziały czasowe (do 12 godzin dziennie), w których wolno oddalić się m.in. „w celu utrzymywania więzi z rodziną” – to podstawowy instrument, gdy jednodniowy wyjazd mieści się w granicach doby

* Jeżeli potrzebny jest wyjazd dłuższy niż 12 godzin (np. kilkudniowe święta w innym mieście), składa się wniosek do sądowego kuratora zawodowego o tzw. czasowe opuszczenie miejsca dozoru. Kurator może zezwolić na nieobecność do 7 dni, gdy występują „szczególnie ważne względy rodzinne”, i niezwłocznie informuje o tym sąd

* W razie potrzeby dłuższej absencji (np. kilkunastodniowy pobyt) pozostaje wniosek do sądu penitencjarnego o przerwę w wykonywaniu kary; w takim trybie urządzenia są demontowane, a okres przerwy nie zalicza się do wykonanej kary
* Samowolne przekroczenie przydzielonych godzin lub niepowrót w terminie grozi uchyleniem zezwolenia i nakazem odbycia reszty kary w zakładzie karnym (art. 43zab k.k.w.)

Podsumowując: wyjazd świąteczny jest możliwy, ale dopiero po otrzymaniu – zależnie od potrzeb – zmiany harmonogramu, zezwolenia kuratora albo przerwy zarządzonej przez sąd.

anonim cytuj
22-05-2025

Sugerowane Tematy

Testament między bratem a siostrą.
Czy jeżeli osoba ,tylko własnoręcznie na tzw. kartce podpisze, że zgodnie z jego wolą jest ,aby jego majątek po śmierci należał ,tylko do jego siostry ,to będzie to ważny dokument? Tak po prostu, między bratem a siostra ,bez osób trzecich....
Wypowiedzenie najmu mieszkania komunalnego.
Żona wyprowadza się do kochanka i zrywa umowę najmu mieszkania komunalnego. Głównym najemca mieszkania z którego zrezygnowała zostaje jej mąż. W owym mieszkaniu zostały meble i sprzęty łazienkowe i kuchenne których nie zabrała przez wypowiedzeniem umowy. Przedmioty te były kupione z pieniędzy które żona miała po sprzedaży mieszkania otrzymanego w spadku. Teraz po wypowiedzeniu umowy żona oskarża męża o kradzież i żąda zwrotu owych rzeczy oraz ...
Umowa dożywocia
Chciałam zapytać czy dobrze rozumiem jedną rzecz. Mniej więcej nakreślę sytuacje- mój brat zmarł, jednak ma córkę (nieletnią) która w zeszłym roku w spadku nabyła część mojego rodzinnego domu z części mojego ojca, w skrócie ja i ona mamy po 1/6 domu moja mama ma 4/6. Jej matka jest złą kobietą i chce abyśmy my we dwie miały po połowie (strasznie się sądziła z nami po śmierci brata, podła baba, nie chcemy do tego dopuścić, zwłaszcza że ja nie mam ...
Wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim
Od lutego do maja byłam na L4 (ciąża mnogą). 14 maja urodziłam więc od tego czasu jestem na macierzyńskim. W trakcie mojego L4 moja firma zgłosiła się do tarczy antykryzysowej, której pomoc można było dostać pod warunkiem że wszystkim pracownikom obniży się etaty do 3/4. Moja firma tak zrobiła. Problem polega na tym że od maja będąc na macierzyńskim zostały mi obliczone pieniążki od podstawy wynagrodzenia 3/4 etatu a nie pełnego.. od lipca prac...

Wyszukiwarka