System dozoru elektronicznego, a wyjazd do rodziny.

Czy osoba odbywająca karę w systemie elektronicznym może wyjechać na święta do rodziny do innego miasta?
anonim cytuj
08-11-2023
Tak może. Kurator może dać czasowe oddalenie. Ewentualnie wstrzymać wykonywanie kary w sde. Oczywiście dni z wstrzymanej kary zostaną później ponownie doliczone do odbywania kary.
Ale wszystko trzeba załatwiać z kuratorem.

anonim cytuj
08-11-2023
Może owszem wyjechać do rodziny, czy gdzie chce , ale z powrotem musi wrócić do swojego domu przed czasem.

anonim cytuj
08-11-2023
Tak – pod warunkiem uzyskania formalnej zgody i zachowania trybu przewidzianego w Kodeksie karnym wykonawczym:

* Skazany objęty dozorem stacjonarnym musi przebywać w miejscu stałego pobytu w godzinach wskazanych w orzeczeniu. Sąd penitencjarny określa również przedziały czasowe (do 12 godzin dziennie), w których wolno oddalić się m.in. „w celu utrzymywania więzi z rodziną” – to podstawowy instrument, gdy jednodniowy wyjazd mieści się w granicach doby

* Jeżeli potrzebny jest wyjazd dłuższy niż 12 godzin (np. kilkudniowe święta w innym mieście), składa się wniosek do sądowego kuratora zawodowego o tzw. czasowe opuszczenie miejsca dozoru. Kurator może zezwolić na nieobecność do 7 dni, gdy występują „szczególnie ważne względy rodzinne”, i niezwłocznie informuje o tym sąd

* W razie potrzeby dłuższej absencji (np. kilkunastodniowy pobyt) pozostaje wniosek do sądu penitencjarnego o przerwę w wykonywaniu kary; w takim trybie urządzenia są demontowane, a okres przerwy nie zalicza się do wykonanej kary
* Samowolne przekroczenie przydzielonych godzin lub niepowrót w terminie grozi uchyleniem zezwolenia i nakazem odbycia reszty kary w zakładzie karnym (art. 43zab k.k.w.)

Podsumowując: wyjazd świąteczny jest możliwy, ale dopiero po otrzymaniu – zależnie od potrzeb – zmiany harmonogramu, zezwolenia kuratora albo przerwy zarządzonej przez sąd.

anonim cytuj
22-05-2025

Sugerowane Tematy

Czy „Umowę na czas określony” moge miec cały czas
Witam. Mam nadzieje, ze moge sie tu Panstwa zapytac. Czy „Umowę na czas określony” moge miec cały czas, czy konkretna ilość razy, zanim dostane umowę na czas nieokreślony?...
Spadek po mamie.
Mój mąż i jego brat po śmierci matki zostali najemcami lokalu komunalnego, obydwaj są tam zameldowani. Mąż mieszka wraz ze mną u mojej matki, natomiast w lokalu komunalnym został jego brat. Brat męża jest typem człowieka, który większość swojego życia spędzał w areszcie śledczym lub więzieniu, towarzystwo swoje te, dobiera niefortunnie. Po raz kolejny trafił do Aresztu, klucze do mieszkania uzyskaliśmy przez Policję. Do mieszkania zag...
Czy wpłata na konto to darowizna?
Jestem upoważniona do konta bankowego mojego partnera. Czy jak wpłacam raz w miesiącu na jego konto większe sumy tzn. 3000€ trzeba zgłaszać do urzędu skarbowego jako darowiznę? Do jakiej sumy można wpłacać żeby nie trzeba było płacić podatku?...
Podział majątku po zmarłym.
Dzień dobry. Podczas trwania podziału majątku po osobie zmarłej, w tym wypadku między moją babcia, a córka po jej drugim mężu, gdzie został powołany przez sąd rzeczoznawca do wycenienia nieruchomości to czy w takim wypadku, kiedy babcia zaczęła przeprowadzać remont który obecnie przerwaliśmy, będzie miał wpływ na podniesienie ceny nieruchomości? Czy w takim wypadku kiedy tylko ona tam mieszka i chce odnowić sobie dom - rzeczoznawca sądowy uwzględ...

Wyszukiwarka