Tak może. Kurator może dać czasowe oddalenie. Ewentualnie wstrzymać wykonywanie kary w sde. Oczywiście dni z wstrzymanej kary zostaną później ponownie doliczone do odbywania kary.
Ale wszystko trzeba załatwiać z kuratorem.
anonim cytuj
08-11-2023
Może owszem wyjechać do rodziny, czy gdzie chce , ale z powrotem musi wrócić do swojego domu przed czasem.
anonim cytuj
08-11-2023
Tak – pod warunkiem uzyskania formalnej zgody i zachowania trybu przewidzianego w Kodeksie karnym wykonawczym:
* Skazany objęty dozorem stacjonarnym musi przebywać w miejscu stałego pobytu w godzinach wskazanych w orzeczeniu. Sąd penitencjarny określa również przedziały czasowe (do 12 godzin dziennie), w których wolno oddalić się m.in. „w celu utrzymywania więzi z rodziną” – to podstawowy instrument, gdy jednodniowy wyjazd mieści się w granicach doby
* Jeżeli potrzebny jest wyjazd dłuższy niż 12 godzin (np. kilkudniowe święta w innym mieście), składa się wniosek do sądowego kuratora zawodowego o tzw. czasowe opuszczenie miejsca dozoru. Kurator może zezwolić na nieobecność do 7 dni, gdy występują „szczególnie ważne względy rodzinne”, i niezwłocznie informuje o tym sąd
* W razie potrzeby dłuższej absencji (np. kilkunastodniowy pobyt) pozostaje wniosek do sądu penitencjarnego o przerwę w wykonywaniu kary; w takim trybie urządzenia są demontowane, a okres przerwy nie zalicza się do wykonanej kary
* Samowolne przekroczenie przydzielonych godzin lub niepowrót w terminie grozi uchyleniem zezwolenia i nakazem odbycia reszty kary w zakładzie karnym (art. 43zab k.k.w.)
Podsumowując: wyjazd świąteczny jest możliwy, ale dopiero po otrzymaniu – zależnie od potrzeb – zmiany harmonogramu, zezwolenia kuratora albo przerwy zarządzonej przez sąd.
Umiera ojciec. W testamencie przekazuje mieszkanie swojej opiekunce. (Ojciec był po rozwodzie z dziećmi nie miał kontaktu od długich lat).
Opiekunka chce się zrzec testamentu. Czy wtedy spadek przechodzi na dzieci ojca czy na dzieci opiekunki na którą zostało w spadku przepisane mieszkanie?
Będę wdzięczna za pomoc. W razie dodatkowych pytań chętnie odpowiem, nie wiem co w tej sprawie może mieć znaczenie.
Z góry dziękuję za pomoc....
Witam mam u komornika listę wierzycieli i jak dochodzi nowy wierzyciel to komornik wpłaca największą kwotę jemu a reszcie płaci np: po 1.50 zł co mogę zrobić w tej sytuacji żeby komornik pozamykał resztę spraw?...
Witam mam wazne pytanie w imieniu kolezanki rozstala sie z partnerem z ktorym ma 11 miesieczna corke wyprowadzila sie od niego on nastepnego dnia przyjechal do dziecka i chcial zabrac mala na kilka godzin po czym dziecka nie odwiozl i nie chce oddac. Kolezanka zlozyla i oplacila wniosek o zabezpieczenie pobytu dziecka u siebie czy jesli pokaze to policji i pojedzie po mala postawi zgodnie z prawem prosze o odp. Doradzenie w tej sprawie...
Witam, czy pracownik przebywający za zwolnieniu od 4 do 12 stycznia ma prawo do dnia wolnego za 6 stycznia?
Znalazłam takie odpowiedzi:
"Dodatkowy dzień wolny nie przysługuje jednak osobom, które są w tym dniu na zwolnieniu chorobowym, zasiłku macierzyńskim czy urlopie bezpłatnym."
" Jeśli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim, które obejmuje okresem swojego trwania również święto przypadające w sobotę, to nie traci on praw...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: