Tak może. Kurator może dać czasowe oddalenie. Ewentualnie wstrzymać wykonywanie kary w sde. Oczywiście dni z wstrzymanej kary zostaną później ponownie doliczone do odbywania kary.
Ale wszystko trzeba załatwiać z kuratorem.
anonim cytuj
08-11-2023
Może owszem wyjechać do rodziny, czy gdzie chce , ale z powrotem musi wrócić do swojego domu przed czasem.
anonim cytuj
08-11-2023
Tak – pod warunkiem uzyskania formalnej zgody i zachowania trybu przewidzianego w Kodeksie karnym wykonawczym:
* Skazany objęty dozorem stacjonarnym musi przebywać w miejscu stałego pobytu w godzinach wskazanych w orzeczeniu. Sąd penitencjarny określa również przedziały czasowe (do 12 godzin dziennie), w których wolno oddalić się m.in. „w celu utrzymywania więzi z rodziną” – to podstawowy instrument, gdy jednodniowy wyjazd mieści się w granicach doby
* Jeżeli potrzebny jest wyjazd dłuższy niż 12 godzin (np. kilkudniowe święta w innym mieście), składa się wniosek do sądowego kuratora zawodowego o tzw. czasowe opuszczenie miejsca dozoru. Kurator może zezwolić na nieobecność do 7 dni, gdy występują „szczególnie ważne względy rodzinne”, i niezwłocznie informuje o tym sąd
* W razie potrzeby dłuższej absencji (np. kilkunastodniowy pobyt) pozostaje wniosek do sądu penitencjarnego o przerwę w wykonywaniu kary; w takim trybie urządzenia są demontowane, a okres przerwy nie zalicza się do wykonanej kary
* Samowolne przekroczenie przydzielonych godzin lub niepowrót w terminie grozi uchyleniem zezwolenia i nakazem odbycia reszty kary w zakładzie karnym (art. 43zab k.k.w.)
Podsumowując: wyjazd świąteczny jest możliwy, ale dopiero po otrzymaniu – zależnie od potrzeb – zmiany harmonogramu, zezwolenia kuratora albo przerwy zarządzonej przez sąd.
Dzień dobry. Pracuję na umowie zlecenie, w której uwzględniony jest 2-miesięczny okres wypowiedzenia. Miesiąc temu otrzymałem takie wypowiedzenie i podpisałem je. Nie otrzymałem jednak kopii, a na dokumencie nie było podpisów szefostwa. Dzisiaj, czyli około miesiąc po podpisaniu dokumentu zostałem poinformowany, że rozstajemy się z końcem miesiąca. Wspominając o okresie wypowiedzenia i dokumencie który podpisałem otrzymałem informację że nie musi...
Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z odpowiedzialnością za awarię w wynajmowanym mieszkaniu. Zgadzam się, że nie jestem zbyt biegły w kwestiach prawnych, ale staram się jakoś poradzić w tej sytuacji.
Wynajmuję mieszkanie od pół roku, i od początku mieliśmy problemy z instalacją wodno-kanalizacyjną. Właściciel mieszkania, kiedy podpisaliśmy umowę, zapewniał, że wszystko jest w porządku i nic nie trzeba naprawiać. Ale po paru miesiącach, rury ...
Witam wymieniłem prawo jazdy bo zgubiłem. Z bezterminowego zrobiło się terminowe.
Czy mogę złożyć sprawę do sądu? Gdyż prawo chyba nie działa wstecz i nie można zabrać bezterminowego....
Znajoma dostała dziś w pracy zawiadomienie o zajęciu wynagrodzenia za pracę.
Wierzycielem jest firma xxx...
Sprawa prowadzona na podstawie tytułu wykonawczego przez sąd w xxx z dn. 19-01-2011 zaopatrzonego w klauzule wykonalności z dn. 03-03-2011
Czy ten dług jest jeszcze ważny?
Czy jest szansa żeby się z tego wybroniła?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: