System dozoru elektronicznego, a wyjazd do rodziny.

Czy osoba odbywająca karę w systemie elektronicznym może wyjechać na święta do rodziny do innego miasta?
anonim cytuj
08-11-2023
Tak może. Kurator może dać czasowe oddalenie. Ewentualnie wstrzymać wykonywanie kary w sde. Oczywiście dni z wstrzymanej kary zostaną później ponownie doliczone do odbywania kary.
Ale wszystko trzeba załatwiać z kuratorem.

anonim cytuj
08-11-2023
Może owszem wyjechać do rodziny, czy gdzie chce , ale z powrotem musi wrócić do swojego domu przed czasem.

anonim cytuj
08-11-2023
Tak – pod warunkiem uzyskania formalnej zgody i zachowania trybu przewidzianego w Kodeksie karnym wykonawczym:

* Skazany objęty dozorem stacjonarnym musi przebywać w miejscu stałego pobytu w godzinach wskazanych w orzeczeniu. Sąd penitencjarny określa również przedziały czasowe (do 12 godzin dziennie), w których wolno oddalić się m.in. „w celu utrzymywania więzi z rodziną” – to podstawowy instrument, gdy jednodniowy wyjazd mieści się w granicach doby

* Jeżeli potrzebny jest wyjazd dłuższy niż 12 godzin (np. kilkudniowe święta w innym mieście), składa się wniosek do sądowego kuratora zawodowego o tzw. czasowe opuszczenie miejsca dozoru. Kurator może zezwolić na nieobecność do 7 dni, gdy występują „szczególnie ważne względy rodzinne”, i niezwłocznie informuje o tym sąd

* W razie potrzeby dłuższej absencji (np. kilkunastodniowy pobyt) pozostaje wniosek do sądu penitencjarnego o przerwę w wykonywaniu kary; w takim trybie urządzenia są demontowane, a okres przerwy nie zalicza się do wykonanej kary
* Samowolne przekroczenie przydzielonych godzin lub niepowrót w terminie grozi uchyleniem zezwolenia i nakazem odbycia reszty kary w zakładzie karnym (art. 43zab k.k.w.)

Podsumowując: wyjazd świąteczny jest możliwy, ale dopiero po otrzymaniu – zależnie od potrzeb – zmiany harmonogramu, zezwolenia kuratora albo przerwy zarządzonej przez sąd.

anonim cytuj
22-05-2025

Sugerowane Tematy

Zmiana menu weselnego ze strony zleceniobiorcy.
Witam. Mój problem polega na tym, że 03.01.2023 podpisałam umowę na salę weselną na sierpień 2024. Otrzymałam wtedy menu, które wg zapisu umowy stanowi integralną jej część. W dniu wczorajszym tj. 14.08.2023 byłam u właściciela sali i przedstawił mi menu, które rzekomo obowiązuje od 2023 r. Ale w umowie nie ma zapisu, że on zastrzega sobie prawo do zmiany menu. Czy wobec tego mam pełne prawo do odrzucenia jego propozycji menu i trzymania się t...
Praca w trakcie zwolnienia lekarskiego.
Jestem zatrudniony w korporacji (powyżej 1tys. osób w fabryce) na umowę, na czas nieokreślony. W ostatnim czasie uległem wypadkowi - zerwałem ścięgno Achillesa. Moje pytania: 1. Czy za zwolnienie lekarskie wystawione przez szpital jest 100%? 2. Czy ciągłość zwolnienia lekarskiego, o ile zostanie przedłużone przez innego lekarza również jest płatne 100%? (czy zachowanie ciągłości zwolnienia daje 100% wynagrodzenia) 3. Czy podczas zwolnienia l...
Zniesienie współwłasności.
6 lat temu zmarł mi Wujek - odbyło się postepowanie spadkowe z podziałem na części . Podzielono ułamkowo na 10 części w różnym wymiarze . Drugim krokiem był wniosek o zniesienie współwłasności i tu zaczęło się wszystko mega wydłużać. Niestety odbyły się dwie sprawy i już ponad 3 lata żadnych wieści. W tym czasie dość licznie umierają spadkobiercy. Chciałbym spłacić i zamknąć temat ale sąd nic nie robi. Z jakiego powodu to tak długo trwa i c...
Zakaz zbliżania oraz zakaz kontaktowania się.
Witam. Bardzo proszę o poradę. Mój były mąż ma wyrok za znęcanie się psychiczne i fizyczne nade mną oraz zakaz kontaktowania się i zbliżania. Mamy dwoje dzieci. Ze względu że były mąż mieszka dość daleko od nas, gdy przyjeżdża wynajmuje hotel i tam zabiera dzieci i spędza z nimi czas. Kontakty ustalone sądownie. Ja pracuje w hotelarstwie. Mój były mąż wynajął pokój w hotelu w którym ja pracuje i przez pewien okres zamierza w nim mieszkać wraz...

Wyszukiwarka