Cofnięcie darowizny.

Mam pytanie, jakie zachowanie ( wiem, rażąca niewdzięczność) może być podstawą do cofnięcia darowizny domu?
anonim cytuj
03-11-2023
Pobicie, kradzież, znieważanie, wyrzucenie z domu… No generalnie sporo, generalnie rażące naruszenie norm współżycia społecznego względem darczyńcy

anonim cytuj
03-11-2023
Czyli co? Każda kłótnia z wyzwiskami może być powodem?

anonim cytuj
03-11-2023
A co w przypadku, kiedy rodzice darują córce mieszkanie, córka daruję połowę mieszkania mężowi, a później rodzice chcą cofnąć darowiznę mieszkania??

anonim cytuj
03-11-2023
W takim przypadku obdarowany powinien zwrócić udział, którego jeszcze jest właścicielem a mąż powinien zwrócić udział, który otrzymał (mąż mógłby uchylić się od zwrotu udziału gdyby otrzymał go przed tym jak wystąpiła rażąca niewdzięczność).

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie lekarskie
Witam. Mam pytanie odnośnie długoterminowych zwolnień lekarskich. A mianowicie, jeżeli pracownik przebywa na zwolnieniu lekarskim dłużej niż 30 dni, pracodawca ma obowiązek wystawić skierowanie na badania kontrolne (przed dopuszczeniem pracownika ponownie do pracy). Problem polega na tym, że ostatnia wizyta u lekarza specjalisty odbędzie się 27 grudnia, a w okresie od 21 grudnia do 1 stycznia firma będzie zamknięta (przerwa świąteczna, wszyscy ma...
Koszty postępowania klauzulowego.
Witam, proszę o poradę co do następujących okoliczności. Powódka złożyła w maju 2022 pozew o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Do nakazu został wniesiony skutecznie sprzeciw. Postępowanie przed Sądem Rejonowym trwało rok czasu, i zakończyło się wyrokiem 30 maja 2023r, umarzając postępowanie co do należności głównej w wysokości 3 tyś złotych, jednocześnie zasądzając od pozwanego na rzecz powódki kwotę 15 zł, słownie piętnaście złotych,...
Obiekt handlowy na dzierżawionej działce.
Witam, wydzierżawiłam od miasta teren na którym miałam ustawić obiekt handlowy zgodnie z przedstawiona przeze mnie wizualizacją .postawiłam przyczepę co odbiega od wizualizacji nie jest dokładnie takie ale w podobnym stylu. Stwierdzili ze jest to nieestetyczne. Cały sezon handlowałam teraz napisali mi ze mam to zabierać ,bo jest brzydkie. Zagospodarowanie terenu nie odbiega od innych zagospodarowań w tym mieście ,w czasie sezonu spotkało się z ...
Jak uchylić się od płacenia zachowku?
20 lat temu otrzymałem od swojej matki darowiznę w postaci mieszkania. Obecnie matka nie ma w zasadzie żadnych aktywów. Moja siostra przez wiele lat nie utrzymywała z nami kontaktów, jednak teraz grozi, że będzie żądała zapłaty zachowku ode mnie (jako obdarowanego za życia). Czy jest jakaś opcja, aby uchylić się od zapłaty zachowku? Czy przepisanie tego mieszkania na mojego syna pomoże? Proszę o pomoc, w miarę możliwości z przytoczeniem podstawy ...

Wyszukiwarka