Cofnięcie darowizny.

Mam pytanie, jakie zachowanie ( wiem, rażąca niewdzięczność) może być podstawą do cofnięcia darowizny domu?
anonim cytuj
03-11-2023
Pobicie, kradzież, znieważanie, wyrzucenie z domu… No generalnie sporo, generalnie rażące naruszenie norm współżycia społecznego względem darczyńcy

anonim cytuj
03-11-2023
Czyli co? Każda kłótnia z wyzwiskami może być powodem?

anonim cytuj
03-11-2023
A co w przypadku, kiedy rodzice darują córce mieszkanie, córka daruję połowę mieszkania mężowi, a później rodzice chcą cofnąć darowiznę mieszkania??

anonim cytuj
03-11-2023
W takim przypadku obdarowany powinien zwrócić udział, którego jeszcze jest właścicielem a mąż powinien zwrócić udział, który otrzymał (mąż mógłby uchylić się od zwrotu udziału gdyby otrzymał go przed tym jak wystąpiła rażąca niewdzięczność).

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Kaucja za rezerwacje mieszkania.
Dzień dobry, wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miast...
Spadek po rodzicu
Witam, proszę o poradę/sugestię. Miesiąc temu zmarła moja matka, po kilkumiesięcznej walce z rakiem. Kilka dni przed śmiercią sporządziła testament, w którym ujęła swojego męża (nie jest to mój ojciec), córkę czyli moją siostrę i mnie. Mężowi zapisała połowę swojego mieszkania, samochód, część działki, siostrze połowę innego mieszkania, połowę oszczędności z konta bankowego (kwota nie była zapisana w testamencie), część działki a mnie połowę oszc...
Pozew o uchylenie kary porządkowej.
Po wyczerpaniu procedur (decyzja o nałożeniu kary , sprzeciw ) pracownik otrzymał decyzje o odrzuceniu sprzeciwu bez zachowania terminu przewidzianego w procedurze ( 14dni ) wraz z pouczeniem o możliwości odwołania się do Sądu Pracy. Czy zasadne jest złożenie pozwu ? Pracodawca pomimo przekroczenia terminu nie wydał decyzji o uchyleniu kary. Czy zasadne jest w tej sytuacji żądanie pisemnej decyzji o uchyleniu kary i na jakiej podstawie prawnej...
Wynajem mieszkania.
Tydzień temu zdaliśmy właścicielom mieszkanie po trzyletnim najmie. Spisaliśmy protokół w którym były uwzględnione wycena naprawy podłogi, sprzątanie/czyszczenie krzeseł i naprawa frontu zmywarki. Więcej nic. Dziś właścicielka mieszkania pisze mi jeszcze coś o pralce. Wytarta była farba przy drzwikach pralki, ale to już było kiedy się wprowadzaliśmy. Nie ma nic na ten temat w protokole. 1. Czy musimy ponosić koszt "naprawy" tego, jeśli...

Wyszukiwarka