Cofnięcie darowizny.

Mam pytanie, jakie zachowanie ( wiem, rażąca niewdzięczność) może być podstawą do cofnięcia darowizny domu?
anonim cytuj
03-11-2023
Pobicie, kradzież, znieważanie, wyrzucenie z domu… No generalnie sporo, generalnie rażące naruszenie norm współżycia społecznego względem darczyńcy

anonim cytuj
03-11-2023
Czyli co? Każda kłótnia z wyzwiskami może być powodem?

anonim cytuj
03-11-2023
A co w przypadku, kiedy rodzice darują córce mieszkanie, córka daruję połowę mieszkania mężowi, a później rodzice chcą cofnąć darowiznę mieszkania??

anonim cytuj
03-11-2023
W takim przypadku obdarowany powinien zwrócić udział, którego jeszcze jest właścicielem a mąż powinien zwrócić udział, który otrzymał (mąż mógłby uchylić się od zwrotu udziału gdyby otrzymał go przed tym jak wystąpiła rażąca niewdzięczność).

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

L4 po ustaniu zatrudnienia
Witam. Rozwiązałam umowę o pracę z pracodawcą. 5 dni po ustaniu zatrudnienia złapałam przeziębienie i miałam L4 przez 10 dni. Po tym czasie poszłam do psychiatry, który wystawił mi zwolnienie na trzy tygodnie tj 21 dni Zwolnienia czasowo się zazębily.Czy w tej sytuacji przyznany zostanie mi zasiłek? dokument związane z zasiłkiem, ale zastanawiam się (bo nie znalazłam żadnego zapisu w ustawach), czy zwolnienie musi dotyczyć tej samej jedn...
Brak wypłaty od 2 miesięcy.
Witam. Pracowałem jako kierowca ciężarówki, mój pracodawca wpadł w problemy finansowe, z tego co mówi to urząd skarbowy zablokował mu konto firmowe. Pracodawca ogłosił nam że będzie ogłaszać upadłość, ale nie chciał nas zwolnić ze swojej winy tylko przymusił pracowników do rozwiązania umowy za porozumieniem stron (każdy chciał iść gdzie indziej do pracy żeby zarabiać, niż być fikcyjne zatrudnionym w firmie która nie wypłaci wynagrodzenia) W chw...
wypowiedzenie
W połowie sierpnia złożyłam w pracy wypowiedzenie, okres wypowiedzenia trwa do końca września. Od 1 września firma wprowadziła nowe zasady płac, przez co zwiększa się podstawa wynagrodzenia. Czy powinnam bez problemu dostać aneks do umowy na ten miesiąc? Czy będzie traktowane to jako „nowa umowa” i musiałabym na nowo składać wypowiedzenie?...
Czy mam obowiązek dawać córce komórkę żeby rozmawiała z ojcem?
Witam. Ojciec córki ma kontakty ustalone sądownie. Wyjechał zagranice. Przyjeżdża raz na pol roku. Żąda ode mnie że wtedy kiedy ma ustalone kontakty ma mieć kontakt z dzieckiem przez telefon. Czy ja mam obowiązek dawać córce komórkę żeby z nim rozmawiała? Grozi mi że pójdzie do sądu, żeby mnie ukarali bo utrudniam mu kontakty. Corka ma 7 lat....

Wyszukiwarka