Cofnięcie darowizny.

Mam pytanie, jakie zachowanie ( wiem, rażąca niewdzięczność) może być podstawą do cofnięcia darowizny domu?
anonim cytuj
03-11-2023
Pobicie, kradzież, znieważanie, wyrzucenie z domu… No generalnie sporo, generalnie rażące naruszenie norm współżycia społecznego względem darczyńcy

anonim cytuj
03-11-2023
Czyli co? Każda kłótnia z wyzwiskami może być powodem?

anonim cytuj
03-11-2023
A co w przypadku, kiedy rodzice darują córce mieszkanie, córka daruję połowę mieszkania mężowi, a później rodzice chcą cofnąć darowiznę mieszkania??

anonim cytuj
03-11-2023
W takim przypadku obdarowany powinien zwrócić udział, którego jeszcze jest właścicielem a mąż powinien zwrócić udział, który otrzymał (mąż mógłby uchylić się od zwrotu udziału gdyby otrzymał go przed tym jak wystąpiła rażąca niewdzięczność).

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Zdarzenie na drodze.
Jadąc nocą wjechałam w leżący na środku jezdni bieżnik opony od tira. W miejscu nieoświetlonym i dość ruchliwym. Mam uszkodzoną chłodnicę i zderzak przedni. Pytanie jest czy mogę liczyć na odszkodowanie od zarządu dróg? Gdzie mam zgłosić takie zdarzenie?...
Darowizna ojciec-syn.
Teść zrobił darowiznę tylko na męża żebyśmy nie płacili podatku tak doradził teściowi notariusz. Od darowizny w sierpniu minie 5lat. Pierwsze pytanie czy po tych 5 latach może mąż sprzedać działkę bez płacenia podatku od wzbogacenia się jak to wygląda? Drugie pytanie co jeśli mężowi nie daj Boże coś się stanie ma pracę niebezpieczną pracuje na wysokości, nawet do 60m w górę. Czy jeśli nie daj Boże coś mężowi się stanie czy dom przechodzi na mnie ...
Rozwód a alimenty na dzieci.
Otóż byłam do ubiegłej soboty w szczęśliwym 13 letnim małżeństwie z którego mamy 2 dzieci (4 i 10 lat). Mąż pod koniec sierpnia poszedł na szkolenie miesięczne do wojska . Po powrocie widziałam że coś jest nie tak i zgadzało się. Stwierdził że poznał tam kobietę w której się zakochał. W ciągu tygodnia kazałam mu się wyprowadzić z domu a on nagle stwierdził że przestał mnie kochać. Chciałam dogadać się z nim w kwestiach finansowych , do 10 oboj...
Podział majątku po zmarłym.
Dzień dobry. Podczas trwania podziału majątku po osobie zmarłej, w tym wypadku między moją babcia, a córka po jej drugim mężu, gdzie został powołany przez sąd rzeczoznawca do wycenienia nieruchomości to czy w takim wypadku, kiedy babcia zaczęła przeprowadzać remont który obecnie przerwaliśmy, będzie miał wpływ na podniesienie ceny nieruchomości? Czy w takim wypadku kiedy tylko ona tam mieszka i chce odnowić sobie dom - rzeczoznawca sądowy uwzględ...

Wyszukiwarka