Cofnięcie darowizny.

Mam pytanie, jakie zachowanie ( wiem, rażąca niewdzięczność) może być podstawą do cofnięcia darowizny domu?
anonim cytuj
03-11-2023
Pobicie, kradzież, znieważanie, wyrzucenie z domu… No generalnie sporo, generalnie rażące naruszenie norm współżycia społecznego względem darczyńcy

anonim cytuj
03-11-2023
Czyli co? Każda kłótnia z wyzwiskami może być powodem?

anonim cytuj
03-11-2023
A co w przypadku, kiedy rodzice darują córce mieszkanie, córka daruję połowę mieszkania mężowi, a później rodzice chcą cofnąć darowiznę mieszkania??

anonim cytuj
03-11-2023
W takim przypadku obdarowany powinien zwrócić udział, którego jeszcze jest właścicielem a mąż powinien zwrócić udział, który otrzymał (mąż mógłby uchylić się od zwrotu udziału gdyby otrzymał go przed tym jak wystąpiła rażąca niewdzięczność).

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak zakończyć działalność nierejestrowaną?
Jak zakończyć działalność nierejestrowaną? Kiedyś zakładałam taką działalność aby próbować swoich sił w jednej branży, niestety nie wyszło. Zapomniałam o tym, że taka działalność była. Ostatnie wpływy były może jakoś 2 lata temu albo i więcej. Co mogę zrobić aby zakończyć? Czy z tego tytułu że nie było żadnych wpływów a wcześniej nie zakończyłam coś mi grozi?...
Rozbudowa balkonu.
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Mam górę domu, na dole mieszkają sąsiedzi, podwórko wspólne. Chciałabym dostawić na słupach balkon. Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ? Powinnam mieć projekt ? Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej, że nie....
Jest dwóch właścicieli mieszkania.
Jest dwóch właścicieli mieszkania. Obydwoje po połowie. Czy jeśli do jednego z właścicieli przychodzi w odwiedziny osoba, która nie jest zameldowana w tym mieszkaniu, to drugi z właścicieli może wymagać opuszczenia lokalu przez tę osobę, jeśli tam w danej chwili przebywa? Czy pokrewieństwo pierwszego współwłaściciela z odwiedzającym ma jakieś znaczenie?...
Czy moge pochować ojczyma w grobowcu rodzinnym?
Temat może trochę smutny, ale trzeba się z nim zmierzyć. Moja mama wyszła za mąż ponad 20 lat temu. Zarówno mama jak i ojczym są w bardzo podeszłym wieku i zaczęliśmy rozmawiać o pochówku w przypadku ich śmierci. Moja mama ma swój grób, w którym zostanie pochowana, ale jej maż ma swój, w którym jest pochowany jego syn i poprzednia żona. Mój ojczym chce być pochowany w grobowcu gdzie leży jego żona i syn, nie sprzeczamy się, nie ma tu żadnych anim...

Wyszukiwarka