Cofnięcie darowizny.

Mam pytanie, jakie zachowanie ( wiem, rażąca niewdzięczność) może być podstawą do cofnięcia darowizny domu?
anonim cytuj
03-11-2023
Pobicie, kradzież, znieważanie, wyrzucenie z domu… No generalnie sporo, generalnie rażące naruszenie norm współżycia społecznego względem darczyńcy

anonim cytuj
03-11-2023
Czyli co? Każda kłótnia z wyzwiskami może być powodem?

anonim cytuj
03-11-2023
A co w przypadku, kiedy rodzice darują córce mieszkanie, córka daruję połowę mieszkania mężowi, a później rodzice chcą cofnąć darowiznę mieszkania??

anonim cytuj
03-11-2023
W takim przypadku obdarowany powinien zwrócić udział, którego jeszcze jest właścicielem a mąż powinien zwrócić udział, który otrzymał (mąż mógłby uchylić się od zwrotu udziału gdyby otrzymał go przed tym jak wystąpiła rażąca niewdzięczność).

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Wszczęcie egzekucji po latach.
W 2018 roku sąd wydał nakaz zapłaty z zasądzonymi odsetkami od dnia wymagalności faktury do dnia zapłaty. W tym samym roku sprawa poszła do komornika, który wobec bezskuteczności egzekucji ją umorzył w 2020 roku. W przyszłym roku planuję ponownie złożyć wniosek o egzekucję aby sprawa się nie przedawniła. I tutaj mam pytanie o odsetki za opóźnienie. Proszę o informację czy dobrze rozumuję: 1. Odsetki zasądzone przez sąd do dnia uprawomocnienia...
Utrudnianie kontaktów z dzieckiem.
Witam jestem po rozwodzie moja ex utrudnienia mi kontakty z dziećmi. Wszystkie decyzje podejmuje sama nie licząc się z moim zdaniem odnośnie szkoły leczenia oto nawet imię naszej młodszej córki zmieniła w ostatniej chwili żeby mi dopiec co mogę z tym zrobić . Nie mam ograniczonych praw place regularnie alimenty uczestniczę w wychowaniu dzieci a jednocześnie jestem odsunięty od wszystkich decyzji i informacji odnośnie dzieci jak to zmienić....
Alimenty dla byłej żony.
Witam. Czy jeśli moja była żona żyje za granicą z innym mężczyzną bez ślubu, należą jej się alimenty ode mnie zasądzone podczas rozwodu? Dziękuję za wszelką pomoc w temacie....
Dziedziczenie przez dzieci konkubenta.
Moja mama była w nieformalnym związku przez prawie 20 lat. Po Jej śmierci, 4 lata temu, majątek odziedziczyliśmy we trójkę razem z rodzeństwem. Partner mamy oczywiście mieszkał do końca życia z Nami. Ma On dwójkę dzieci z, którymi nie utrzymywał kontaktu. Czy mogą Oni teraz żądać jakiegoś spadku lub ewentualnie chcieć żebyśmy spłacało kredyt, który miał mamy partner a nie ubezpieczył go na wypadek swojej śmierci?...

Wyszukiwarka