Cofnięcie darowizny.

Mam pytanie, jakie zachowanie ( wiem, rażąca niewdzięczność) może być podstawą do cofnięcia darowizny domu?
anonim cytuj
03-11-2023
Pobicie, kradzież, znieważanie, wyrzucenie z domu… No generalnie sporo, generalnie rażące naruszenie norm współżycia społecznego względem darczyńcy

anonim cytuj
03-11-2023
Czyli co? Każda kłótnia z wyzwiskami może być powodem?

anonim cytuj
03-11-2023
A co w przypadku, kiedy rodzice darują córce mieszkanie, córka daruję połowę mieszkania mężowi, a później rodzice chcą cofnąć darowiznę mieszkania??

anonim cytuj
03-11-2023
W takim przypadku obdarowany powinien zwrócić udział, którego jeszcze jest właścicielem a mąż powinien zwrócić udział, który otrzymał (mąż mógłby uchylić się od zwrotu udziału gdyby otrzymał go przed tym jak wystąpiła rażąca niewdzięczność).

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na nieswoje dziecko.
W 2022 urodziło się mi i mojej byłej dziewczynie dziecko, ale od stycznia tego roku nie mieszkamy razem i płacę na nie co miesiąc alimenty. Niedawno dowiedziałem się o zdradzie i po testach okazało się, że nie jest to moje dziecko. Czy mogę ją pozwać o wyłudzenie alimentów skoro wiedziała, że nie jest moje?...
Jak ustalić masę spadową?
Proszę o pomoc. Nabyłam spadek w 1/6 przez sąd i mam pół roku żeby zgłosić go do urzędu skarbowego. Problem w tym że muszę ustalić masę spadkową, jak to zrobić najszybciej i na jakie koszty można się przygotować ? Dodam że część rodzeństwa nie współpracuje, nie ponosi kosztów, nie odbiera listów. Obawiam się że nie zdążę i będę musiała zapłacić 19 % podatku....
Czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki?
Mam takie pytanie: czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki? Czy mogę chodzić do pracy z ręką w gipsie? Praca biurowa i chce chodzić, a nie siedzieć w domu ...
Czy sprzedawca miał prawo niedokonac zwrotu pieniędzy za nowy, nieotworzony towar?
Witam, mam dość nietypowe pytanie . 2 dni temu w sklepie stacjonarnym zakupiłam kołdrę za ponad 200zł. miałam w planach kupić inną lecz sprzedający odradził mi jej kupno (chodziło o wymiary) więc kupiłam tą którą mi zaproponował, bezsensu. W domu mierząc kołdrę do łóżka dziecięcego okazało się że ona jest ogromna, dziecko tonie pod nią (mierzyłam naszą starą kołdrą, bo ma identyczne wymiary) . Chciałam dzisiaj zwrócić towar, pani w sklepie nie...

Wyszukiwarka