Cofnięcie darowizny.

Mam pytanie, jakie zachowanie ( wiem, rażąca niewdzięczność) może być podstawą do cofnięcia darowizny domu?
anonim cytuj
03-11-2023
Pobicie, kradzież, znieważanie, wyrzucenie z domu… No generalnie sporo, generalnie rażące naruszenie norm współżycia społecznego względem darczyńcy

anonim cytuj
03-11-2023
Czyli co? Każda kłótnia z wyzwiskami może być powodem?

anonim cytuj
03-11-2023
A co w przypadku, kiedy rodzice darują córce mieszkanie, córka daruję połowę mieszkania mężowi, a później rodzice chcą cofnąć darowiznę mieszkania??

anonim cytuj
03-11-2023
W takim przypadku obdarowany powinien zwrócić udział, którego jeszcze jest właścicielem a mąż powinien zwrócić udział, który otrzymał (mąż mógłby uchylić się od zwrotu udziału gdyby otrzymał go przed tym jak wystąpiła rażąca niewdzięczność).

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Naruszenie dóbr osobistych.
Założyłem sprawę jako prywatny oskarżyciel osobie która naruszyła moje dobra osobiste. Sprawa nie mogła się rozpocząć przez prawie rok ze względu na uniki oskarżonego (min. mataczenie z adresem swojego miejsca zamieszkania)...kiedy już doszło do pierwszej rozprawy pojednawczej oskarżony przyznał się do winy i zaproponował śmiesznie niską kwotę zadośćuczynienia. Nie zgodziłem się i sprawa weszła na wokandę. Trwało to następny prawie rok, ze wzgl...
Czy można zmienić pozew rozwodowy?
Dzień dobry, mam pytanie czy jeśli moja znajoma złożyła pozew o rozwód i jest już termin rozprawy na luty i jest bez orzekania o winie czy teraz może jeszcze zmienić jednak z orzekaniem o winie męża? Czy już nic nie może zrobić?...
Reklamacja mebli pod wymiar.
Dzień dobry. Jestem pracownikiem firmy gdzie występuje żywienie zbiorowe. Zamówiliśmy meble pod wymiar że stali nierdzewnej. Pan robiący pomiary uwzględniał nasze sugestie. Meble zostały wykonane jednak już przy montażu zauważyłam że komory zlewozmywaka są za małe. Że względu na fakt że stare meble zostały już usunięte dokończone montaż. Jednak tak jak przypuszczałam komory zlewozmywaka nie spełniają swojej funkcji ponieważ są za małe, nie mieszc...
Alimenty na pełnoletnie dziecko.
Czy ojciec może przelewać alimenty na konto pełnoletniego dziecka , czy nadal na konto matki. Dziecko studiuje w innym mieście niż matka i mieszka w akademiku....

Wyszukiwarka