L4 w ciąży na umowie zleceniu

Witam. Od stycznia pracuje na umowie zleceniu. Opłacam dobrowolna składkę chorobową za siebie i syna który jest dopisany do ubezpieczenia. Czy ZUS będzie wypłacał chorobowe do końca L4 nawet jeśli pracodawca mnie zwolni?
#L4
anonim cytuj
03-07-2023
Zgodnie z przepisami zawartymi w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. 2021 r. poz. 382), jeśli jesteś dobrowolnie ubezpieczony w ZUS i opłacasz składkę na ubezpieczenie chorobowe, to masz prawo do zasiłku chorobowego w przypadku przebywania na zwolnieniu lekarskim. Prawo to przysługuje Ci niezależnie od tego, czy jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, umowy zlecenia czy umowy o dzieło.

Prawo do zasiłku chorobowego przysługuje, jeśli spełnione są dwa warunki:

ubezpieczony jest niezdolny do pracy z powodu choroby w okresie ubezpieczenia,
ubezpieczony opłacał składkę na ubezpieczenie chorobowe przez co najmniej 30 dni w ciągu ostatnich 12 miesięcy przed dniem zasiłku (art. 67 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych).
Jeśli zostaniesz zwolniony przez pracodawcę podczas trwania zwolnienia lekarskiego, to zgodnie z przepisami prawa masz prawo do kontynuowania pobierania zasiłku chorobowego do końca trwania zwolnienia lekarskiego, pod warunkiem że spełniasz powyższe warunki.

W przypadku twojego syna - skoro jest on wpisany jako osoba objęta ubezpieczeniem, również ma prawo do świadczeń zdrowotnych.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot kosztów wysyłki.
Sprzedałem osobie prywatnej odkurzacz. Działał podobno kilka dni. Kupujący chce zwrotu pieniędzy. ok, nie neguje tego. kupujący opłacił przy zakupie koszta sprzętu + wysyłka. natomiast ja zapłaciłem z własnej kieszeni za kuriera który ten zwrot miał odebrał od klienta. Kupujący zapłacił za wysyłkę 18 zł a ja za odbiór od niego 22 zł. Czy mogę odliczyć koszt wysyłki od kwoty zwrotu do kupującego ? Ja oraz kupujący jesteśmy osobami prywatny...
Wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim
Od lutego do maja byłam na L4 (ciąża mnogą). 14 maja urodziłam więc od tego czasu jestem na macierzyńskim. W trakcie mojego L4 moja firma zgłosiła się do tarczy antykryzysowej, której pomoc można było dostać pod warunkiem że wszystkim pracownikom obniży się etaty do 3/4. Moja firma tak zrobiła. Problem polega na tym że od maja będąc na macierzyńskim zostały mi obliczone pieniążki od podstawy wynagrodzenia 3/4 etatu a nie pełnego.. od lipca prac...
Umowa wynajmu przez agencję a zabezpieczenie mieszkania.
Witam wszystkich serdecznie. Jestem niezorientowany całkowicie w tym temacie dlatego pytam. Brat z swoją żoną chcą wynająć mieszkanie przez agencję, tylko te biuro chcę np. żeby moja mama zaświadczyła im umową swojego mieszkania, że będą mogli mieszkać u nas niby takie zabezpieczenie teraz chcą. I pytanie gdyby im coś nie wyszło mogą prawnie przyjść mieszkać do mamy i do czasu znalezienia innego lokalu u niej mieszkać. Pozdrawiam....
Jak odzyskać pożyczone pieniądze?
Witam. Mam pytanie jak odzyskać dług. Otóż Rok temu moja partnerka pożyczyła ode mnie pewną kwotę pieniędzy. Krótko po tym rozstaliśmy się, a ona dała mi na piśmie oświadczenie, że będzie oddawała dług w ratach. Niestety przestała oddawać, zmieniła numer telefonu i nie wiem nawet gdzie teraz mieszka. W jaki sposób mogę odzyskać swoje pieniądze? Nie wiem jak się do tego zabrać. Jedyne co mam to odręcznie napisane oświadczenie z numerem dowodu i nu...

Wyszukiwarka