L4 w ciąży na umowie zleceniu

Witam. Od stycznia pracuje na umowie zleceniu. Opłacam dobrowolna składkę chorobową za siebie i syna który jest dopisany do ubezpieczenia. Czy ZUS będzie wypłacał chorobowe do końca L4 nawet jeśli pracodawca mnie zwolni?
#L4
anonim cytuj
03-07-2023
Zgodnie z przepisami zawartymi w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. 2021 r. poz. 382), jeśli jesteś dobrowolnie ubezpieczony w ZUS i opłacasz składkę na ubezpieczenie chorobowe, to masz prawo do zasiłku chorobowego w przypadku przebywania na zwolnieniu lekarskim. Prawo to przysługuje Ci niezależnie od tego, czy jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, umowy zlecenia czy umowy o dzieło.

Prawo do zasiłku chorobowego przysługuje, jeśli spełnione są dwa warunki:

ubezpieczony jest niezdolny do pracy z powodu choroby w okresie ubezpieczenia,
ubezpieczony opłacał składkę na ubezpieczenie chorobowe przez co najmniej 30 dni w ciągu ostatnich 12 miesięcy przed dniem zasiłku (art. 67 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych).
Jeśli zostaniesz zwolniony przez pracodawcę podczas trwania zwolnienia lekarskiego, to zgodnie z przepisami prawa masz prawo do kontynuowania pobierania zasiłku chorobowego do końca trwania zwolnienia lekarskiego, pod warunkiem że spełniasz powyższe warunki.

W przypadku twojego syna - skoro jest on wpisany jako osoba objęta ubezpieczeniem, również ma prawo do świadczeń zdrowotnych.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Kupno mieszkania z rynku wtórnego.
Planuje kupić mieszkanie z rynku wtórnego. Sprzedawca powiedział, że jakiś czas temu spółdzielnia/wspólnota wzięła kredyt na termomodernizację budynku. Mieszkanie jest własnościowe. Czy jest jakieś ryzyko, że w momencie jak spółdzielnia/wspólnota nie będzie wywiązywać się z zobowiązań, będzie w stanie zając moje mieszkanie? Jakie ryzyko dla mnie niesie ze sobą taki kredyt?...
Wychowawczyni domaga się ode mnie zaświadczenia od lekarza o chorobie.
Proszę o poradę, bo już mi ręce opadają. Córka chodzi do 2 klasy SP. Często choruje co wiąże się z częstymi nieobecnościami w szkole. Wychowawczyni domaga się ode mnie zaświadczenia od lekarza o chorobie. Lekarz zaświadczenia nie chce wypisać, bo jak twierdzi nie ma takiego obowiązku. Proszę mi powiedzieć jak to jest w świetle prawa? Czy moje usprawiedliwienie pisemne i poświadczenie że córka była chora liczy się mniej od zaświadczenia leka...
Sąsiad nie sprząta części wspólnych.
Jesteśmy małą wspólnotą - 4 mieszkania, zarządzaną wspólnie. Jeden z sąsiadów od wielu lat uchyla się od prac porządkowych. Np. sprzątanie klatki schodowej. podwórka, chodnika przylegającego do naszej działki, itp.. Jak wyegzekwować by zaczął brać w tych i innych pracach udział? Co stanowią najnowsze przepisy dotyczące głosowania w sprawach wykraczających poza zarząd zwykły, we wspólnocie takiej jak nasza? Czy obowiązuje jednomyślność w głosowan...
Czy mogę odzyskac niespłacone opłaty za wynajem mieszkania?
Proszę o pomoc. Kilka lat temu wynajmowałam mieszkanie, a najemca nie zapłacił mi na koniec opłat związanych z ywynajmem. Oddałam sprawę do sądu i mam prawomocny wyrok. Kilka razy komornikowi udało się uzyskać pewne kwoty. Jednakże ostatnio nie otrzymałam nic ponieważ dłużnik podobno ma umowa o pracę, gdzie widnieje najniższa krajowa i podobno nie otrzymuje żadnych dodatków ani premii. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc....

Wyszukiwarka