L4 w ciąży na umowie zleceniu

Witam. Od stycznia pracuje na umowie zleceniu. Opłacam dobrowolna składkę chorobową za siebie i syna który jest dopisany do ubezpieczenia. Czy ZUS będzie wypłacał chorobowe do końca L4 nawet jeśli pracodawca mnie zwolni?
#L4
anonim cytuj
03-07-2023
Zgodnie z przepisami zawartymi w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. 2021 r. poz. 382), jeśli jesteś dobrowolnie ubezpieczony w ZUS i opłacasz składkę na ubezpieczenie chorobowe, to masz prawo do zasiłku chorobowego w przypadku przebywania na zwolnieniu lekarskim. Prawo to przysługuje Ci niezależnie od tego, czy jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, umowy zlecenia czy umowy o dzieło.

Prawo do zasiłku chorobowego przysługuje, jeśli spełnione są dwa warunki:

ubezpieczony jest niezdolny do pracy z powodu choroby w okresie ubezpieczenia,
ubezpieczony opłacał składkę na ubezpieczenie chorobowe przez co najmniej 30 dni w ciągu ostatnich 12 miesięcy przed dniem zasiłku (art. 67 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych).
Jeśli zostaniesz zwolniony przez pracodawcę podczas trwania zwolnienia lekarskiego, to zgodnie z przepisami prawa masz prawo do kontynuowania pobierania zasiłku chorobowego do końca trwania zwolnienia lekarskiego, pod warunkiem że spełniasz powyższe warunki.

W przypadku twojego syna - skoro jest on wpisany jako osoba objęta ubezpieczeniem, również ma prawo do świadczeń zdrowotnych.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Problem z kontaktem z dziećmi i alimentami po rozwodzie
Przechodzę obecnie przez bardzo trudny okres po rozwodzie z moją byłą żoną, z którą mam dwójkę dzieci. Moja była żona stara się w każdy możliwy sposób utrudniać mi życie, odmawiając mi regularnych kontaktów z dziećmi, na które mam prawo. Ciągle stawia różne bariery, mówiąc, że dzieci są chore, mają inne plany lub po prostu nie chcą mnie widzieć. Nie jestem pewien, czy to prawda, czy tylko próbuje mnie zranić. Dodatkowo, sprawa dotyczy alime...
Czy sąsiad może żądać połowy kosztów za płot?
Dzień dobry. Moja siostra posiada działkę budowlaną. Obok ma sąsiada. Sąsiad postawił na granicy działek płot i nie poinformował o tym mojej siostry. Teraz żąda od niej połowy kosztów za ten płot. Czy moja siostra musi ponosić koszty tego płotu skoro nie wiedziała o nim? I czy jest jakiś przepis mówiący, że musi ponieść te koszty?...
złożyłam wniosek do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności.
Mam pytanko w imieniu znajomej. Koleżanka złożyła wniosek do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności. Pierwszy taki wniosek wysłałam w kwietniu ale listem zwykłym. Zrobiła przelew na 500zl do sądu. List zaginął na poczcie albo gdzieś po drodze.. Do sądu nie dotarł. Wysłała jeszcze raz ten wniosek z aktualna data i potwierdzeniem zapłaty z kwietnia. Czy ta wpłataz kwietnia będzie sie teraz liczyła? W piątek dostała pismo z sądu że ma wpł...
Nabycie nieruchomości z licytacji komorniczej.
Witam, kupiłem dom na licytacji komorniczej, (całą sprawą zakończona przysądzenie własności, zdanie budynku od dłużnika za mną) gdy chciałem uprawić część ogródka przyszedł sąsiad i powiedział, że ma umowę dzierżawy tego kawałka gruntu. Co zrobić ? Gdzie sprawdzić ? Komornik nie wspominał, że jest tam umowa dzierżawy, w sądzie na licytacji też nie było informacji, informacji z urzędu gminy również zero. Pytanie gdzie udać się żeby sprawdzić czy ...

Wyszukiwarka