L4 w ciąży na umowie zleceniu

Witam. Od stycznia pracuje na umowie zleceniu. Opłacam dobrowolna składkę chorobową za siebie i syna który jest dopisany do ubezpieczenia. Czy ZUS będzie wypłacał chorobowe do końca L4 nawet jeśli pracodawca mnie zwolni?
#L4
anonim cytuj
03-07-2023
Zgodnie z przepisami zawartymi w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. 2021 r. poz. 382), jeśli jesteś dobrowolnie ubezpieczony w ZUS i opłacasz składkę na ubezpieczenie chorobowe, to masz prawo do zasiłku chorobowego w przypadku przebywania na zwolnieniu lekarskim. Prawo to przysługuje Ci niezależnie od tego, czy jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, umowy zlecenia czy umowy o dzieło.

Prawo do zasiłku chorobowego przysługuje, jeśli spełnione są dwa warunki:

ubezpieczony jest niezdolny do pracy z powodu choroby w okresie ubezpieczenia,
ubezpieczony opłacał składkę na ubezpieczenie chorobowe przez co najmniej 30 dni w ciągu ostatnich 12 miesięcy przed dniem zasiłku (art. 67 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych).
Jeśli zostaniesz zwolniony przez pracodawcę podczas trwania zwolnienia lekarskiego, to zgodnie z przepisami prawa masz prawo do kontynuowania pobierania zasiłku chorobowego do końca trwania zwolnienia lekarskiego, pod warunkiem że spełniasz powyższe warunki.

W przypadku twojego syna - skoro jest on wpisany jako osoba objęta ubezpieczeniem, również ma prawo do świadczeń zdrowotnych.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Zostałem obrażony przez wpisy na Facebooku. Nie zostało podane moje imię i nazwisko, czy w tej sytuacji kwalifikuje się to aby zgłosić to zdarzenie na policję?
Zostałem obrażony przez wpisy na Facebooku, z kontekstu postów i komentarzy widać że mowa o mnie. Nie zostało podane moje imię i nazwisko ale inicjały. Czy w tej sytuacji kwalifikuje się to aby zgłosić to zdarzenie na policję?...
Błąd w akcie dziedziczenia.
Po śmierci mojego ojca doszło do podziału jego części majątku na moją mamę, mnie oraz moje rodzeństwo. Niestety po zarejestrowaniu aktu dziedziczenia przez Sąd okazuje się że dla mojej mamy i dla mnie wprowadzono w nim błędny adres zamieszkania. Wyszło to na jaw dopiero po 3 latach kiedy okazało się że ojciec odziedziczył część działki po swoim bracie i z racji że ojciec nie żyje z automatu dziedziczenie przeszło na nas - nakaz płatniczy(podatek...
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i podjęło pracę. Rodzic może złożyć pozew o zniesienie alimentów?
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i po zakończeniu nauki podjęło pracę. Otrzymuje wynagrodzenie pozwalające się samodzielnie utrzymać. Rodzić, który płaci alimenty może złożyć pozew o zniesienie alimentów - tak to się nazywa? Co podać jako dowody, umowę zlecenie, PIT za zeszły rok, wpływy wynagrodzenia na konto dziecka za ostatni rok?...
Pobicie brak ubezpieczenia.
Dobry wieczór, zdarzenie miało miejsce w czwartek. Zostałem pobity, policja zrobiła notatkę, zabrała mnie karetka, byłem w 2 szpitalach. Mówiłem że nie jestem ubezpieczony bo pracuje w innym kraju. Zarówno policjant jak i lekarka z uśmiechem powiedzieli że dostanę rachunek a sprawca na koniec zapłaci-czy faktycznie tak jest? Co należy robić krok po kroku aby sprawca został obciążony za przyjazd karetki itd? Druga sprawa-boli mnie ząb, jedynka. J...

Wyszukiwarka