L4 w ciąży na umowie zleceniu

Witam. Od stycznia pracuje na umowie zleceniu. Opłacam dobrowolna składkę chorobową za siebie i syna który jest dopisany do ubezpieczenia. Czy ZUS będzie wypłacał chorobowe do końca L4 nawet jeśli pracodawca mnie zwolni?
#L4
anonim cytuj
03-07-2023
Zgodnie z przepisami zawartymi w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. 2021 r. poz. 382), jeśli jesteś dobrowolnie ubezpieczony w ZUS i opłacasz składkę na ubezpieczenie chorobowe, to masz prawo do zasiłku chorobowego w przypadku przebywania na zwolnieniu lekarskim. Prawo to przysługuje Ci niezależnie od tego, czy jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, umowy zlecenia czy umowy o dzieło.

Prawo do zasiłku chorobowego przysługuje, jeśli spełnione są dwa warunki:

ubezpieczony jest niezdolny do pracy z powodu choroby w okresie ubezpieczenia,
ubezpieczony opłacał składkę na ubezpieczenie chorobowe przez co najmniej 30 dni w ciągu ostatnich 12 miesięcy przed dniem zasiłku (art. 67 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych).
Jeśli zostaniesz zwolniony przez pracodawcę podczas trwania zwolnienia lekarskiego, to zgodnie z przepisami prawa masz prawo do kontynuowania pobierania zasiłku chorobowego do końca trwania zwolnienia lekarskiego, pod warunkiem że spełniasz powyższe warunki.

W przypadku twojego syna - skoro jest on wpisany jako osoba objęta ubezpieczeniem, również ma prawo do świadczeń zdrowotnych.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot części czesnego za żłobek.
Witam, moje dziecko chodzi do prywatnego żłobka za który place sporo pieniędzy. Już któryś raz z kolei jest ono na kwarantannie z powodu kontaktu z chorym covid19 w tym żłobku. Czy mogę ubiegać się o częściowy zwrot czesnego i gdzie mam się udać bo żłobek nie chce mi zwracać pieniędzy ani obniżyć np. opłat za następny miesiąc? Mam e-mail z pisemna odmową....
Zasiłek dla bezrobotnych
Osoba planuje się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z dniem 28 grudnia 2022 r. Z dniem 27 grudnia 2021 roku wyrejestrowała się z up ze względu na podjęcie zatrudniania ( prawo do zasiłku dla bezrobotnych). W okresie od 27 grudnia 2021 do 26 marca 2022 była zatrudniona na pełen etat, następnie była 91 dni na zasiłku chorobowym z ZUS i kolejno do 22 grudnia na świadczeniu rehabilitacyjnym. Licząc od dnia 28 grudnia 2022 wstecz 18...
Czas pracy a dojazd do klienta
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...
Problem z cenami usług u stomatologa
Hej, Osoba x była u dentysty (u którego wcześniej robiła już zęby). Stomatolog wykonał naprawę dwóch zębów i znieczulenia za zgodą pacjenta. Później zaproponował czyszczenie kamienia, które było wykonane 3-4 miesiące wczesniej (a powinno się je robić około raz na 6-12 miesięcy), mimo tej informacji, stomatolog namówił pacjenta na czyszczenie kamienia. Po podliczeniu przy kasie, wyszło około 900 zł, gdzie wczesniej osoba x płaciła o wiele mniej w...

Wyszukiwarka