Brak OC na samochód.

Witam,
W zeszłym roku kupiłem swój pierwszy samochód. Ubezpieczenie było opłacone do 20.11.2023. Zbliżał się koniec terminu ubezpieczenia, więc 03.11 kupiłem OC u innego ubezpieczyciela, z datą ochrony od 20.11.2023. Dostałem od razu przypominajkę, żebym czasem nie zapomniał wypowiedzieć u obecnego ubezpieczyciela OC, bo mi się zdublują. Nie chciałem czekać do 19.11 z wypowiedzeniem, bo nie wiedziałem ile trwa proces i nie chciałem mieć zdublowanych OC, więc wypowiedzenie ówczesnej umowy OC wysłałem 06.11.2023, licząc, że będzie ono trwało do końca umowy. Sam mail zwrotny brzmiał, jakby tak miało być:
"Szanowni Państwo,
Uprzejmie dziękujemy za przesłanie dokumentu.
Wypowiedzenie zostało zarejestrowane w naszym systemie informatycznym.
Umowa ubezpieczeniowa nie podlega wznowieniu na kolejny rok ubezpieczenia."
Teraz przyszło pismo z UFG, ze w terminie 08.11-19.11 nie miałem OC. Ewidentnie doszło tu do nieporozumienia z mojej strony, ale też nie miałem złych intencji, po prostu źle zrozumiałem mechanizm działania OC. Jest sens się kontaktować z UFG lub poprzednim ubezpieczycielem, czy nie ma szans na załatwienie tego bez płacenia kary?
anonim cytuj
17-01-2024
Próbuj kontaktować się z poprzednim ubezpieczycielem, to jedyna szansa. Z UFG nic nie załatwisz. Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.

anonim cytuj
17-01-2024
Trochę poczytałem, i chyba już rozumiem skąd wyszedł problem. Strona na której kupowałem ubezpieczenie podsunęła mi gotowy wniosek o wypowiedzenie OC zgodnie z artykułem 31, i wtedy zerwanie umowy wchodzi w życie z dniem wypowiedzenia, a powinienem był wypowiedzieć w oparciu o artykuł 28, i wtedy wypowiedzenie by nie skróciło czasu trwania tej umowy.
Ciekawe, czy ubezpieczyciel może w ogóle zrobić taką korektę, nawet, jeśli by chciał.

anonim cytuj
17-01-2024

Sugerowane Tematy

Problem ze wspólnotą mieszkaniową.
Jestem w małej wspólnocie mieszkaniowej liczącej 6 mieszkań. Z kratki wentylacyjnej w moim mieszkaniu wydostają się różne zapachy (łazienkowe i kuchenne). Po wymuszonym przeglądzie kominiarskim okazało się ,że mieszkanie poniżej jest wpięte w moją kratkę wentylacyjną kuchenną z łazienką(zrobili przebudowę zamiana kuchni na łazienkę) i mieszkanie powyżej jest również wpięte z łazienką i kuchnią. Kominiarz dał w zaleceniach aby te dwa mieszkania pr...
Dług na uczelni.
Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług ...
Certyfikat covidowy
Dzień dobry mam pytanie ostatnio zaszczepiłem się posiadam ten certyfikat itd. Wczoraj poszedłem na basen Pani poprosiła mnie o ten certyfikat pokazałem a ona zeskanowała kod nie mówiąc mi w jakim celu to robi czy miała do tego prawo? Koniec końców w tym są zawarte przecież moje dane osobowe. Dlatego zastanawiam się czy mam obowiązek pokazywania tego dokumentu oraz czy maja prawo do skanowania go nie informując mnie w jakim celu to robią? (Pani p...
Rękojmia na mieszkanie z rynku wtórnego
Dzień dobry, Rok temu w czerwcu, czyli około 14 miesięcy temu zakupiłem mieszkanie w starej kamienicy. Mieszkanie było świeżo wyremontowane, domyślam się że wcześniej było w nienajlepszym stanie, ale przy zakupie dostałem informację że wszystko jest nowe, wyremontowane i działa. Chwile po wprowadzeniu zauważyłem, że podłoga na której są panele a pod nimi płyty osb mocno się ugina. zgłosiłem to sprzedającemu i zobowiązał się poprawić podłogę, ...

Wyszukiwarka