Brak OC na samochód.

Witam,
W zeszłym roku kupiłem swój pierwszy samochód. Ubezpieczenie było opłacone do 20.11.2023. Zbliżał się koniec terminu ubezpieczenia, więc 03.11 kupiłem OC u innego ubezpieczyciela, z datą ochrony od 20.11.2023. Dostałem od razu przypominajkę, żebym czasem nie zapomniał wypowiedzieć u obecnego ubezpieczyciela OC, bo mi się zdublują. Nie chciałem czekać do 19.11 z wypowiedzeniem, bo nie wiedziałem ile trwa proces i nie chciałem mieć zdublowanych OC, więc wypowiedzenie ówczesnej umowy OC wysłałem 06.11.2023, licząc, że będzie ono trwało do końca umowy. Sam mail zwrotny brzmiał, jakby tak miało być:
"Szanowni Państwo,
Uprzejmie dziękujemy za przesłanie dokumentu.
Wypowiedzenie zostało zarejestrowane w naszym systemie informatycznym.
Umowa ubezpieczeniowa nie podlega wznowieniu na kolejny rok ubezpieczenia."
Teraz przyszło pismo z UFG, ze w terminie 08.11-19.11 nie miałem OC. Ewidentnie doszło tu do nieporozumienia z mojej strony, ale też nie miałem złych intencji, po prostu źle zrozumiałem mechanizm działania OC. Jest sens się kontaktować z UFG lub poprzednim ubezpieczycielem, czy nie ma szans na załatwienie tego bez płacenia kary?
anonim cytuj
17-01-2024
Próbuj kontaktować się z poprzednim ubezpieczycielem, to jedyna szansa. Z UFG nic nie załatwisz. Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.

anonim cytuj
17-01-2024
Trochę poczytałem, i chyba już rozumiem skąd wyszedł problem. Strona na której kupowałem ubezpieczenie podsunęła mi gotowy wniosek o wypowiedzenie OC zgodnie z artykułem 31, i wtedy zerwanie umowy wchodzi w życie z dniem wypowiedzenia, a powinienem był wypowiedzieć w oparciu o artykuł 28, i wtedy wypowiedzenie by nie skróciło czasu trwania tej umowy.
Ciekawe, czy ubezpieczyciel może w ogóle zrobić taką korektę, nawet, jeśli by chciał.

anonim cytuj
17-01-2024

Sugerowane Tematy

Zatrzymane prawo jazdy.
Witam. W dniu wczorajszym zostały mi zatrzymane prawo jazdy z powodu przekroczenia prędkości w terenie zabudowanym przez wideo rejestrator z alfy romeo. Na nagraniu moja średnia prędkość to 102,5km/h jednak jechałem autem wyposażonym w ogranicznik prędkości do 90 km/h oraz gps. Na wydruku z gps moja prędkość podczas zatrzymania to 90 km/h , nie przyjąłem mandatu jednak policjanci nie spisali ze mną żadnego protokołu odmowy mandatu i powiedzieli ż...
Wysokość alimentów.
Witam, w marcu tego roku urodziłam synka, z ojcem dziecka nie jesteśmy razem od połowy ciąży i nie możemy się dogadać co do alimentów. Ojciec dziecka pracuje w Niemczech z tym że w pracy jest dwa tygodnie a później zjeżdża na dwa tygodnie do Polski i chce mi płacić 500 zł miesięcznie plus około 300 zł które będzie dostawał z Niemiec. Chciałam się dowiedzieć czy to rzeczywiście jest odpowiednia kwota czy mogę liczyć na więcej....
rozwiązanie umowy o prace, urlop itp. kwestie
Dzień dobry kilka pytań do obeznanych w temacie 1). umowa na czas nieokreślony. Jestem zmuszony rozwiązać umowę z pracodawca w jak najdogodniejszej dla mnie formie. Mam urlop zaległy za 2023 r. w wymiarze 26 dni + z obecnego roku (wypracowany). W przypadku gdybym jutro tj 13.022024 złożył wypowiedzenie, to ile dokładnie należy mi się urlopu za 2024? Rozumiem, ze będąc na urlopie za 2023 r. nadal mi rośnie urlop za 2024? 26 dni ...
Wezwanie na Komendę Policji w charakterze świadka.
Witam, Dostałam dzisiaj pocztą wezwanie na Komendę Policji wezwanie w charakterze świadka w sprawie z art.286 kk. Nic więc nie jest napisane. Czy przed stawieniem się na komendzie mogę się dowiedzieć jakoś więcej szczegółów? Czy mogę poprosić o "przesłuchanie" przez telefon (mam małe dziecko)? Z góry dziękuję za pomoc....

Wyszukiwarka