Brak OC na samochód.

Witam,
W zeszłym roku kupiłem swój pierwszy samochód. Ubezpieczenie było opłacone do 20.11.2023. Zbliżał się koniec terminu ubezpieczenia, więc 03.11 kupiłem OC u innego ubezpieczyciela, z datą ochrony od 20.11.2023. Dostałem od razu przypominajkę, żebym czasem nie zapomniał wypowiedzieć u obecnego ubezpieczyciela OC, bo mi się zdublują. Nie chciałem czekać do 19.11 z wypowiedzeniem, bo nie wiedziałem ile trwa proces i nie chciałem mieć zdublowanych OC, więc wypowiedzenie ówczesnej umowy OC wysłałem 06.11.2023, licząc, że będzie ono trwało do końca umowy. Sam mail zwrotny brzmiał, jakby tak miało być:
"Szanowni Państwo,
Uprzejmie dziękujemy za przesłanie dokumentu.
Wypowiedzenie zostało zarejestrowane w naszym systemie informatycznym.
Umowa ubezpieczeniowa nie podlega wznowieniu na kolejny rok ubezpieczenia."
Teraz przyszło pismo z UFG, ze w terminie 08.11-19.11 nie miałem OC. Ewidentnie doszło tu do nieporozumienia z mojej strony, ale też nie miałem złych intencji, po prostu źle zrozumiałem mechanizm działania OC. Jest sens się kontaktować z UFG lub poprzednim ubezpieczycielem, czy nie ma szans na załatwienie tego bez płacenia kary?
anonim cytuj
17-01-2024
Próbuj kontaktować się z poprzednim ubezpieczycielem, to jedyna szansa. Z UFG nic nie załatwisz. Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.

anonim cytuj
17-01-2024
Trochę poczytałem, i chyba już rozumiem skąd wyszedł problem. Strona na której kupowałem ubezpieczenie podsunęła mi gotowy wniosek o wypowiedzenie OC zgodnie z artykułem 31, i wtedy zerwanie umowy wchodzi w życie z dniem wypowiedzenia, a powinienem był wypowiedzieć w oparciu o artykuł 28, i wtedy wypowiedzenie by nie skróciło czasu trwania tej umowy.
Ciekawe, czy ubezpieczyciel może w ogóle zrobić taką korektę, nawet, jeśli by chciał.

anonim cytuj
17-01-2024

Sugerowane Tematy

Komornik pobiera pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien.
Witam jestem osoba niepracującą, mam 500 + i alimenty. Nie mam pism od komornika wiec nawet nie mam sygnatury. Pobrał pieniądze ze świadczeń, z których nie powinien. Napisałam pismo o zwrot z wydrukowanymi wpływami z rachunku bankowego , komornik nawet nie odpisał. Co zrobić w takiej sytuacji? Powiadomić tez bank ? Dodzwonić też się nie można....
przebieg historii pracy
Witam serdecznie. Ciezko chory znajomy przebywa za granica i pobiera zasilek chorobowy. Ubezpieczalnia wymaga podania przebiegu historii pracy z Polski. I tu zaczyna sie problem. Znajomy nie jezdzi do Polski, gdyz nikogo tam nie ma i stan zdrowia mu juz nie pozwala. Umyslowo tez nie do konca jest sprawny i tak np potrafi wymienic rozne zaklady karne , w ktorych odbywal kare i jednoczesnie pracowal, kilka firm, w ktorych rowniez pracowal, ale juz...
Zobowiązanie do dopłaty.
W tym tygodniu przyjeżdża do mnie znajomy i ma mi zapłacić większą część kwoty, na którą się wcześniej umawialiśmy. Resztę zaś ma dopłacić w ciągu następnych 12 miesięcy, począwszy od tego konkretnego dnia. I w związku z tym chciałbym się też jakoś zabezpieczyć. Mam zamiar spisać umowę tylko właśnie nie do końca wiem jaką, bo raczej wolałbym, aby to była umowa jednostronna - innymi słowy, żeby na dokumencie widniał wyłącznie podpis kupującego. ...
Wezwanie z prokuratury a pobyt za granicą.
Mój bliski kuzyn dostał na adres zameldowania w Polsce ( zapomniał o wymeldowaniu) wezwanie do prokuratury w charakterze podejrzanego. Chodzi o art. 224 kk. Problem polega na tym, że on od wielu lat mieszka daleko poza granicami Polski i nie bardzo ma możliwość, by specjalnie przylecieć do Polski na takie przesłuchanie. Pytanie co w tej sytuacji można zrobić?...

Wyszukiwarka