Brak OC na samochód.

Witam,
W zeszłym roku kupiłem swój pierwszy samochód. Ubezpieczenie było opłacone do 20.11.2023. Zbliżał się koniec terminu ubezpieczenia, więc 03.11 kupiłem OC u innego ubezpieczyciela, z datą ochrony od 20.11.2023. Dostałem od razu przypominajkę, żebym czasem nie zapomniał wypowiedzieć u obecnego ubezpieczyciela OC, bo mi się zdublują. Nie chciałem czekać do 19.11 z wypowiedzeniem, bo nie wiedziałem ile trwa proces i nie chciałem mieć zdublowanych OC, więc wypowiedzenie ówczesnej umowy OC wysłałem 06.11.2023, licząc, że będzie ono trwało do końca umowy. Sam mail zwrotny brzmiał, jakby tak miało być:
"Szanowni Państwo,
Uprzejmie dziękujemy za przesłanie dokumentu.
Wypowiedzenie zostało zarejestrowane w naszym systemie informatycznym.
Umowa ubezpieczeniowa nie podlega wznowieniu na kolejny rok ubezpieczenia."
Teraz przyszło pismo z UFG, ze w terminie 08.11-19.11 nie miałem OC. Ewidentnie doszło tu do nieporozumienia z mojej strony, ale też nie miałem złych intencji, po prostu źle zrozumiałem mechanizm działania OC. Jest sens się kontaktować z UFG lub poprzednim ubezpieczycielem, czy nie ma szans na załatwienie tego bez płacenia kary?
anonim cytuj
17-01-2024
Próbuj kontaktować się z poprzednim ubezpieczycielem, to jedyna szansa. Z UFG nic nie załatwisz. Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.

anonim cytuj
17-01-2024
Trochę poczytałem, i chyba już rozumiem skąd wyszedł problem. Strona na której kupowałem ubezpieczenie podsunęła mi gotowy wniosek o wypowiedzenie OC zgodnie z artykułem 31, i wtedy zerwanie umowy wchodzi w życie z dniem wypowiedzenia, a powinienem był wypowiedzieć w oparciu o artykuł 28, i wtedy wypowiedzenie by nie skróciło czasu trwania tej umowy.
Ciekawe, czy ubezpieczyciel może w ogóle zrobić taką korektę, nawet, jeśli by chciał.

anonim cytuj
17-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy można nie stawić się na przesłuchanie?
Mój tata dostał wezwanie do Sądu w charakterze świadka. Sąd oddalony jest o około 150 km od miejsca zamieszkania. Wiek mojego taty to około 70 lat. Sprawa toczy się około 6 lat. W tym czasie już raz był wezwany przez Sąd i zeznawał. Nie chce tego robić po raz drugi. Czy można w jakiś sposób zrezygnować i nie pojechać do sądu? Np złozyc odpowiedni wniosek lub zaświadczenie od lekarza? Jeśli tak, to jak to miałoby wyglądać? Jakich użyć argumentów?...
Sprzedałam używany wózek dla dziecka, nowi właściciele go reklamują bo brakuje jednej części. Czy muszę oddać im pieniążki?
Witam w piątek 25.11 tego roku sprzedaliśmy wózek 3w1 młodej parze. Oglądali wózek bardzo dokładnie co im z resztą wszystko pokazywałam co i jak. W sobotę popołudniu facet do mnie pisze że nie ma pałąka do spacerówki ( w czasie oglądania nawet ja nie zauważyłam ani oni że tego pałąka nie ma. Jeszcze pani oglądała pasy od spacerówki jak się zapina to by od razu i ja i ona zorientowała się że tego pałąka nie ma ) My z mężem kupiliśmy wózek tamtego...
W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne.
Mam pytanie. Mieszkam w Finlandii of prawie 4 lat. Na święta planuje się wybrać do rodziców do Polski samochodem. W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne. Czy jeśli posiadam samochód na Fińskich rejestacjach, to mogę się na coś powołać przy kontroli policji czy misze wyskrobywać kolce? Pytam ponieważ zostały mi 2 miesiące do wyjazdu, więc wole wiedzieć i np. kupić dodatkowe koła, niż potem na parkinku ba...
Zdany lokal, czy właściciel może doszukiwać się czegoś po zdaniu kluczy?
Lokal był zdany, po wynajmowaniu, zostały oddane klucze. Następnego dnia albo później zostaly zrobione zdjęcia lokalu, czy jeżeli zdjęcia zostały zrobione bez mojej obecności tylko właściciel robił to ma to znaczenie prawne? Przecież jak opuściłam lokal i podczas mojej obecności już mówił co jest do ewentualnej wymiany to nie powinno się później doszukiwać innych rzeczy, bo to tak jakby ktoś załóżmy nie wiem, podpalił coś w mieszkaniu a później z...

Wyszukiwarka