Córka pracuje na umowę zlecenie, dziś jak wstała była cała opuchnięta od zęba, byłyśmy u dentysty i proponował L4 nie brała bo umowę ma niestety zlecenie.
anonim cytuj
12-09-2022
Jeśli ma odprowadzane dobrowolne ubezpieczenie chorobowe to l4 jest wtedy płatne. Łatwo sprawdzić na pue ZUS czy takowe ubezpieczenie ma
anonim cytuj
12-09-2022
Przy podpisywaniu umowy córka zgłosiła u pracodawcy chęć odprowadzania składek na ubezpieczenie chorobowe? Jeśli tak, zwolnienie lekarskie miałaby płatne, jeśli nie zgłosiła, to bezpłatne.
anonim cytuj
13-09-2022
Na umowie zlecenia l4 jest usprawiedliwieniem nieobecności przede wszystkim. Bo jeśli nie wykona zlecenia ze względu na chorobę nie będzie obciążona odszkodowanie. Natomiast zasiłek chorobowy jest zależny od odprowadzanych składek chorobowych. Przy umowie zlecenia są dobrowolne i muszą być odprowadzane przez minimum 90 dni.
W sierpniu odbyła się sprawa rozwodowa, na której ustalono, że dziecko mieszka z matką, a ojciec ma płacić alimenty w wysokości 400 zł. Mamy listopad, a ojciec dziecka unika płacenia, ponieważ, jak twierdzi, dopóki nie przyjdą pocztą dokumenty potwierdzające rozwód i wykrok sądu, nie będzie płacił.
Czy matka dziecka w takiej sytuacji ma związane ręce? Czy może jakoś egzekwować te alimenty? I jak długo można czekać na te dokumenty?
Bardzo prosz...
witam, dom zakupiony na kredyt hipoteczny na jedna osobe (posiadajaca dzieci), ale jest on splacany przez 2 osoby nie zwiazane ze soba w sposob prawny, obie mieszkaja w tym domu.
w momencie kiedy wlasciciel kredytu umiera lub zwiazek sie rozpada, caly dom zostaje przepisany dzieciom?
czy ta druga osoba moze sie jakos zabezpieczyc? czy pozostaje tylko testament lub malzenstwo?...
Podjęłam zatrudnienie, w nowym miejscu nie wiedząc, że jestem w ciąży (wcześniej pracowałam u innego pracodawcy, ciągłość pracy jest zachowana). W nowej pracy mam 6-miesięczny okres próbny. Aktualnie jestem w 3 miesiącu ciąży. Przed podpisaniem umowy wstępnie ustaliłam z nowym pracodawcą, że po 3-4 miesiącach pracy podejmiemy temat dalszej współpracy. Czy muszę informować pracodawcę o ciąży podczas tej rozmowy? Czy mogę to „przemilczeć” i prosić ...
Pewna kobieta przez 3 ostatnie lata robiła do mnie przez przypadek przelewy. Po 3 latach zorientowała się że przelewy szły do mnie a nie do właściwej osoby. Przez ten czas łączna suma to ponad 3000 zł. Kwoty były na tyle małe że nawet się nie zorientowałam. Dogadałam się z tą kobieta że będę jej odsyłać pieniądze na tyle ile jestem w stanie aby ją spłacić. Pani ta ciągle mnie ponagla i wmawia mi że to moja wina bo nie zobaczyłam że przychodzą mi ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: