Czy inwalida jest zwolniony z opłat za abonament RTV??

Witam. Posiadam II grupę inwalidzką. Od listopada jestem właścicielką mieszkania. Wcześniej właścicielem był mój tata. Płacił on abonament RTV. Moje pytanie brzmi. Czy jako osoba z drugą II grupą jestem zwolniona z opłat czy nie?
anonim cytuj
26-01-2023
Pełną listę osób uprawnionych do zwolnienia znajdzie Pani w art 4 ustawy o opłatach abonamentowych. Pani grupa inwalidzka nie uprawnia do całkowitego zwolnienia.

anonim cytuj
26-01-2023
W orzeczeniu mam napisane o całkowitej niezdolności do samodzielnej egzystencji , więc art. 4 który znalazłam mówi o tym zwolnieni z... b) całkowitej niezdolności do pracy, na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 53, 252, 568, 1222 i 1578)
Dodatkowo jestem osobą niedosłyszącą, więc powinnam być zwolniona z takich opłat.
Tak czy nie?
Gdzie mam się zgłosić by załatwić sprawę? Poczta Polska?

anonim cytuj
26-01-2023
https://www.gov.pl/web/krrit/kto-jest-zwolniony-z-oplat-abonamentowych?fbclid=IwAR1tl191KcDFMh5KiaZwtXZZlfxVSRlnDqpyljy3bQHxEmzPQbxP74kobJE

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Zakłócanie ciszy nocnej.
Witam, chciałbym przedstawić sytuację jaka miała miejsce. Zapomniałem się i około godziny 1:30 zaśpiewałem jedną piosenkę karaoke. Któryś z sąsiadów zadzwonił na policję i pojawiła się niemal natychmiast (blisko mnie znajduje się posterunek policji). Gdy kończyłem śpiewać wchodzili już po klatce schodowej. Gdy zadzwonili do drzwi już skończyłem piosenkę, która trwała jakieś 3 minuty i był to mój sam głos bo muzyka była na słuchawkach. Zaczęli nac...
Problem uciążliwego hałasu.
Witam! Chciałam zapytać, czy istnieje możliwość rozwiązania następującego problemu - w mieście, w którym mieszkam, na składzie węgla znajdują się urządzenia, które emitują bardzo uciążliwy dla mnie i mojej rodziny hałas. Hałas jest słyszalny codziennie, za wyjątkiem niedzieli (w sobotę również hałasują), w godzinach od 7.00 do 18.00 i jest tak głośny, że budzi nas rano, mimo, że nie mieszkamy w bezpośrednim sąsiedztwie strefy przemysłowej. Mierzy...
Czy można wyrobić paszport bez zgody drugiego rodzica?
Witam.. jestem mamą dwójki dzieci. Syn ma 19 lat, córka 13. W lipcu chcemy wyjechać na tydzień do Anglii do mojej kuzynki. Oboje nie mają paszportów ani nic bo po prostu nie wyjeżdżaliśmy nigdzie za granicę. Nie było nas stać. Jestem po rozwodzie od 11 lat. Ojciec nie ma ograniczonych praw. Jak to ogarnąć..tzn. paszporty, ewentualnie dowody??...
Wezwanie przedegzekucyjne.
Dzisiaj ze skrzynki wyjąłem kopertę z pismem od ZTM Warszawa pt. "Wezwanie przedegzekucyjne". Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym wydany przez Sąd Rejonowy z dnia 2010-08-18. Następnie widnieje kwota zadłużenia na dzień 2023-11-02 oraz standardowo dane do przelewu. Na drugiej stronie w "zestawieniu nieuregulowanych zobowiązań" w polu "data wezwania" wpisano dzień 2009-08-22, a dalej w kolumnie o nazwie "d...

Wyszukiwarka