Czy inwalida jest zwolniony z opłat za abonament RTV??

Witam. Posiadam II grupę inwalidzką. Od listopada jestem właścicielką mieszkania. Wcześniej właścicielem był mój tata. Płacił on abonament RTV. Moje pytanie brzmi. Czy jako osoba z drugą II grupą jestem zwolniona z opłat czy nie?
anonim cytuj
26-01-2023
Pełną listę osób uprawnionych do zwolnienia znajdzie Pani w art 4 ustawy o opłatach abonamentowych. Pani grupa inwalidzka nie uprawnia do całkowitego zwolnienia.

anonim cytuj
26-01-2023
W orzeczeniu mam napisane o całkowitej niezdolności do samodzielnej egzystencji , więc art. 4 który znalazłam mówi o tym zwolnieni z... b) całkowitej niezdolności do pracy, na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 53, 252, 568, 1222 i 1578)
Dodatkowo jestem osobą niedosłyszącą, więc powinnam być zwolniona z takich opłat.
Tak czy nie?
Gdzie mam się zgłosić by załatwić sprawę? Poczta Polska?

anonim cytuj
26-01-2023
https://www.gov.pl/web/krrit/kto-jest-zwolniony-z-oplat-abonamentowych?fbclid=IwAR1tl191KcDFMh5KiaZwtXZZlfxVSRlnDqpyljy3bQHxEmzPQbxP74kobJE

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Zniesienie alimentów na dorosłe dziecko.
Płacę alimenty na córkę. W tym roku skończy 20 lat. Alimenty ściąga ze mnie komornik (nigdy nie miałem opóźnień w spłacie, alimenty komornik pobiera na życzenie mojej byłej żony). Od kilku już lat nie mam kontaktu z córką. Nie wiem czy się uczy, czy pracuje. Z pogłosek wiem, że podjęła pracę i studia zaoczne. Nie mam jednak pewności jak sytuacja wygląda aktualnie. W jaki sposób mogę się tego dowiedzieć. Czy jeśli pracuje i studiuje zaocznie mogę ...
Pozew o alimenty na studia.
Jeśli rodzice nie chcą płacić alimentów na studia w momencie gdy takowe się należą, to kiedy należy złożyć pozew? Chodzi mi o to, czy można go złożyć np. na pięć czy cztery miesiące przed rozpoczęciem studiów, czy dopiero gdy rok akademicki się już zacznie? Jeśli to drugie, to wydaje mi się to trochę dziwne, skoro sprawy sądowe mogą trwać przez wiele miesięcy.....
ZUS twierdzi, że nienależnie pobrałam emeryturę.
Witam, pytanie odnośnie pobranej emerytury rodzica. Emerytura została odebrana od listonosza kilka dni przed śmiercią rodzica. ZUS stwierdził, że emerytura się nie należała i chcą zwrotu. Czy należy się ostatnia emerytura za okres od 1go do 31 go kiedy rodzic zmarł 10go tego miesiąca? ...
Jak złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę?
Potrzebuję złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę. Podobno trzeba to zrobić poprzez stronę ministerstwa sprawiedliwości. Kompletnie się na tym nie znam i nie mogę znaleźć żadnego formularza, może ktoś miał z tym styczność i zechciałby mi pomóc? Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana, pierwsza sprawa to sprawa pieniędzy które mi wisi (prawie 11 tys), przez nie płacenie czynszu lokal został zamknięty w połowie lipca i t...

Wyszukiwarka