Czy inwalida jest zwolniony z opłat za abonament RTV??

Witam. Posiadam II grupę inwalidzką. Od listopada jestem właścicielką mieszkania. Wcześniej właścicielem był mój tata. Płacił on abonament RTV. Moje pytanie brzmi. Czy jako osoba z drugą II grupą jestem zwolniona z opłat czy nie?
anonim cytuj
26-01-2023
Pełną listę osób uprawnionych do zwolnienia znajdzie Pani w art 4 ustawy o opłatach abonamentowych. Pani grupa inwalidzka nie uprawnia do całkowitego zwolnienia.

anonim cytuj
26-01-2023
W orzeczeniu mam napisane o całkowitej niezdolności do samodzielnej egzystencji , więc art. 4 który znalazłam mówi o tym zwolnieni z... b) całkowitej niezdolności do pracy, na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 53, 252, 568, 1222 i 1578)
Dodatkowo jestem osobą niedosłyszącą, więc powinnam być zwolniona z takich opłat.
Tak czy nie?
Gdzie mam się zgłosić by załatwić sprawę? Poczta Polska?

anonim cytuj
26-01-2023
https://www.gov.pl/web/krrit/kto-jest-zwolniony-z-oplat-abonamentowych?fbclid=IwAR1tl191KcDFMh5KiaZwtXZZlfxVSRlnDqpyljy3bQHxEmzPQbxP74kobJE

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Zalanie mieszkania.
Witam, już któryś raz z kolei sąsiad zalewa mi łazienkę, zgłaszałam to do swojego ubezpieczyciela, wypłacił mi odszkodowanie, tydzień temu znów zalał mi łazienkę, po rozmowie z sąsiadem zaczynam się trochę obawiać czy mogę znowu to zgłosić, bo sąsiad ma pretensje , że jeśli znów zgłoszę to jemu pójdzie składka do góry, a poza tym powiedział, że wpędzam go w koszty. Obawiam się, że jak to zrobię to sąsiad zacznie być złośliwy, jak powinnam postąp...
Kto dziedziczy długu po żonie?
Chciałbym z moja kobietą wziąć ślub, lecz ona ma kredytu 2 miliony zł. Moje pytanie brzmi, czy jak po ślubie by coś jej się stało i by zmarła to ja zostanę z jej długami czy dzieci? Dzieci mają nazwiska ojców jak to wygląda w świetle prawa?...
Bezskuteczność egzekucji.
Witam. W e-sad wisi mi sprawa o odzyskanie pieniędzy, która nie zakończyła się dla mnie sukcesem - komornik nie był w stanie ściągnąć wierzytelności. Co teraz robić, kontaktowałem się z komornikiem, ponoć umorzył sprawę. Co teraz zrobić aby za jakiś czas (np. za kilka lat) znów spróbować odzyskać dług za pośrednictwem komornika? Czy e-sad ma jakieś narzędzie, które pozwoli w przyszłości na skierowanie ponownie sprawy do komornika. Czy może ko...
Zmiana warunków pracy bez mojej zgody
Cześć, mam trochę dziwną sytuację z którą nie bardzo wiem co zrobić, chodzi o to że jestem zatrudniona na umowę o pracę na 1/2 etatu, jednak w październiku jedna z menedżerek oświadczyła mi, że chcę wprowadzić zmiany i na jeden miesiąc (październik) chciała abym przeszła z 1/2 na 3/4 etatu, usłyszałam tylko że chciałaby to zrobić i na tym temat się zakończył, w porównaniu do mojej koleżanki nie dostałam żadnej umowy do podpisania! Po dwóch tygo...

Wyszukiwarka