Czy inwalida jest zwolniony z opłat za abonament RTV??

Witam. Posiadam II grupę inwalidzką. Od listopada jestem właścicielką mieszkania. Wcześniej właścicielem był mój tata. Płacił on abonament RTV. Moje pytanie brzmi. Czy jako osoba z drugą II grupą jestem zwolniona z opłat czy nie?
anonim cytuj
26-01-2023
Pełną listę osób uprawnionych do zwolnienia znajdzie Pani w art 4 ustawy o opłatach abonamentowych. Pani grupa inwalidzka nie uprawnia do całkowitego zwolnienia.

anonim cytuj
26-01-2023
W orzeczeniu mam napisane o całkowitej niezdolności do samodzielnej egzystencji , więc art. 4 który znalazłam mówi o tym zwolnieni z... b) całkowitej niezdolności do pracy, na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 53, 252, 568, 1222 i 1578)
Dodatkowo jestem osobą niedosłyszącą, więc powinnam być zwolniona z takich opłat.
Tak czy nie?
Gdzie mam się zgłosić by załatwić sprawę? Poczta Polska?

anonim cytuj
26-01-2023
https://www.gov.pl/web/krrit/kto-jest-zwolniony-z-oplat-abonamentowych?fbclid=IwAR1tl191KcDFMh5KiaZwtXZZlfxVSRlnDqpyljy3bQHxEmzPQbxP74kobJE

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Podział zadłużonego mieszkania.
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak mam postąpić w sprawie mieszkania po mamie. Jest nas czworo. Brat od zawsze tam mieszka, reszta się wyprowadziła i założyła własne rodziny. Przed śmiercią mamy, zapłaciłem wszystkie długi(czynsz, wodę itp.) i wykupiliśmy mieszkanie na własność na mamę. Brat nadal mieszka i nie płaci czynszu. Sam wpłacam po trochu żeby komornik nie zabrał tego mieszkana. Jak najlepiej unormować prawnie tą sytuację. Czy mam iść ...
Koniec umowy a zaległy urlop.
Witam mam takie pytanie kończy mi się umowa pod koniec listopada nie mam zamiaru jej przedłużać i mam ok 20 dni urlopu , czy na koniec umowy dostać ekwiwalent za 20 dni pracy czy po prostu na ostatnie 20 dni będę miał urlop od pracodawcy , bo on sam mnie już grafik wypisał do końca umowy , więc raczej on sam nie chce zwalniać Ogólnie czy jeśli pracodawca nie chce przedłużać komuś umowy , musi dać przed jego końcem zaległy urlop czy moze a nie mu...
Problem z odebraniem nadgodzin.
Problem jest następujący: pracuję jako asystent na okienku w placówce Poczty Polskiej. Tydzień temu z przyczyn ode mnie niezależnych mój czas pracy został przekroczony o około 45 minut. Według grafiku kończyłem pracę o 15.30 po zamknięciu poczty o godzinie 15.00. Ponieważ był to mój ostatni dzień na tej konkretnej placówce gdzie zastępowałem inną osobę byłem zobligowany do przewiezienia swoich rzeczy oraz kluczy od placówki na inny urząd pocztow...
USTERKA W WYPOŻYCZONYM AUCIE
Witam Pożyczyłem auto na jeden dzień i podczas użytkowania przeskoczył pasek rozrządu i silnik do kapitalnego remontu Kto powinien pokryć koszty naprawy...

Wyszukiwarka