Czy inwalida jest zwolniony z opłat za abonament RTV??
Witam. Posiadam II grupę inwalidzką. Od listopada jestem właścicielką mieszkania. Wcześniej właścicielem był mój tata. Płacił on abonament RTV. Moje pytanie brzmi. Czy jako osoba z drugą II grupą jestem zwolniona z opłat czy nie?
Pełną listę osób uprawnionych do zwolnienia znajdzie Pani w art 4 ustawy o opłatach abonamentowych. Pani grupa inwalidzka nie uprawnia do całkowitego zwolnienia.
anonim cytuj
26-01-2023
W orzeczeniu mam napisane o całkowitej niezdolności do samodzielnej egzystencji , więc art. 4 który znalazłam mówi o tym zwolnieni z... b) całkowitej niezdolności do pracy, na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 53, 252, 568, 1222 i 1578)
Dodatkowo jestem osobą niedosłyszącą, więc powinnam być zwolniona z takich opłat.
Tak czy nie?
Gdzie mam się zgłosić by załatwić sprawę? Poczta Polska?
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...
Dobry wieczór, zdarzenie miało miejsce w czwartek. Zostałem pobity, policja zrobiła notatkę, zabrała mnie karetka, byłem w 2 szpitalach. Mówiłem że nie jestem ubezpieczony bo pracuje w innym kraju. Zarówno policjant jak i lekarka z uśmiechem powiedzieli że dostanę rachunek a sprawca na koniec zapłaci-czy faktycznie tak jest? Co należy robić krok po kroku aby sprawca został obciążony za przyjazd karetki itd?
Druga sprawa-boli mnie ząb, jedynka. J...
Witam serdecznie,
Nie dawno temu złożyłem zeznania jako świadok w procesie karnym. Wówczas byłem przekonany, że mówię prawdę, ale po pewnym czasie zdałem sobie sprawę, że mogłem się pomylić w niektórych szczegółach. Czy jest jakaś możliwość wycofania lub zmiany mojego zeznania? Czy są jakieś konsekwencje prawne związane z takim działaniem?
Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak postąpić w tej sytuacji.
Pozdrawiam...
Tata kupił z bratem działkę na pół i potem odkupił od niego jego połowę. I stał się właścicielem całej działki. Wcześniej zanim kupili działkę, podpisał rozdzielność majątkową z moją mamą. Mama zmarła 2 lata temu, czy należy mi się zachowek po mamie jak była rozdzielność majątkowa. Rozwodu nie było żyli razem do śmierci mamy. Czyli jak coś jest ojca to czy należy mi się zachowek po mamie....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: