Czy inwalida jest zwolniony z opłat za abonament RTV??
Witam. Posiadam II grupę inwalidzką. Od listopada jestem właścicielką mieszkania. Wcześniej właścicielem był mój tata. Płacił on abonament RTV. Moje pytanie brzmi. Czy jako osoba z drugą II grupą jestem zwolniona z opłat czy nie?
Pełną listę osób uprawnionych do zwolnienia znajdzie Pani w art 4 ustawy o opłatach abonamentowych. Pani grupa inwalidzka nie uprawnia do całkowitego zwolnienia.
anonim cytuj
26-01-2023
W orzeczeniu mam napisane o całkowitej niezdolności do samodzielnej egzystencji , więc art. 4 który znalazłam mówi o tym zwolnieni z... b) całkowitej niezdolności do pracy, na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 53, 252, 568, 1222 i 1578)
Dodatkowo jestem osobą niedosłyszącą, więc powinnam być zwolniona z takich opłat.
Tak czy nie?
Gdzie mam się zgłosić by załatwić sprawę? Poczta Polska?
Witam serdecznie rok temu uzyczylam swoj dom siostrze z partnerem.Miesiac pozniej zaczely sie awantury miedzy nimi wyzwiska z jego strony ,naduzywanie alkoholu ,wczoraj doszlo awantury z udzialem moich starszych rodzicow ktorzy mieszkaja obok.Pijany partner siostry wyzywal do moich rodzicow.Umowe uzyczenia podpisalam z mozliwoscia 6 miesiecznego wypowiedzenia na okres 5 lat .W obecnej sytuacji chcialabym ja wypowiedziec temu panu natychmiastowo ...
Kolejny raz w tym roku tata zabrał dziecko na weekend i nie oddał. Mamy postanowienie o zabezpieczeniu pieczy przy mnie. Nie wiem gdzie jest syn. Nie został zawieziony do przedszkola. Tata napisał tylko, że wyjeżdża z Nim na kilka dni. Kuratorka poinformowana. W jaki sposób mam ustalić miejsce pobytu dziecka? Dziecko w spektrum, bez terapii ze względu na to, co się stało- gdyby to miało znaczenie.
Proszę, powiedzcie mi co ja mogę zrobić w takie...
W czerwcu moi teściowie przepisali na mnie i na męża swój dom w ramach umowy dożywocia. Generalnie teraz to my powinniśmy być jego właścicielami. Dzisiaj w wyszukiwarce ksiąg wieczystych zobaczyłam że dalej oni widnieją jako właściciele a jedynie w którymś tam dziale jest tylko wpis że jest użytkowanie dożywotnie. O mnie i o mężu nie jest nigdzie napisane że jesteśmy teraz właścicielami domu. Czy to jest prawidłowo zapisane czy po prostu KW nie z...
Witam mam takie pytanie czy spółdzielnia mieszkaniowa może tak podnosić czynsz za mieszkanie w wieżowcu 2 pokoje z kuchnia 47m wiec tak 01.01.2023 miałem czynsz 769zl w lutym już musiałem zapłacić 01.02.2023 894zl i teraz 01.09.2023 musze zapłacić 1190zl jest to mieszkanie własnościowe generalnie przez rok czynsz wzrósł 100%....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: