Czy inwalida jest zwolniony z opłat za abonament RTV??

Witam. Posiadam II grupę inwalidzką. Od listopada jestem właścicielką mieszkania. Wcześniej właścicielem był mój tata. Płacił on abonament RTV. Moje pytanie brzmi. Czy jako osoba z drugą II grupą jestem zwolniona z opłat czy nie?
anonim cytuj
26-01-2023
Pełną listę osób uprawnionych do zwolnienia znajdzie Pani w art 4 ustawy o opłatach abonamentowych. Pani grupa inwalidzka nie uprawnia do całkowitego zwolnienia.

anonim cytuj
26-01-2023
W orzeczeniu mam napisane o całkowitej niezdolności do samodzielnej egzystencji , więc art. 4 który znalazłam mówi o tym zwolnieni z... b) całkowitej niezdolności do pracy, na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 53, 252, 568, 1222 i 1578)
Dodatkowo jestem osobą niedosłyszącą, więc powinnam być zwolniona z takich opłat.
Tak czy nie?
Gdzie mam się zgłosić by załatwić sprawę? Poczta Polska?

anonim cytuj
26-01-2023
https://www.gov.pl/web/krrit/kto-jest-zwolniony-z-oplat-abonamentowych?fbclid=IwAR1tl191KcDFMh5KiaZwtXZZlfxVSRlnDqpyljy3bQHxEmzPQbxP74kobJE

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Fanpage na Facebooku chce mnie zgłosić za naruszenie praw autorskich do prokuratury
Dzień dobry, Na jednej z grup znalazłem post, gdzie jeden z członków wytyka fanpagowi błędy edukacyjne w opiece nad zwierzętami. Potwierdza to screenshotami. Na drugiej grupie dosłownie cytowałam tekst tamtego chłopaka i wrzuciłam takie same screenshoty z fanpaga (które on zrobił) Teraz fanpage grozi mi, że pójdzie do prokuratury za naruszenie praw autorskich. Pisze do mnie, że przekazane informację są nieprawdziwe, a udostepnianie bez jej zg...
Wspólne mieszkanie, raty kredytu (podział majątku)
Witam, można prosić o wsparcie w tej kwestii? Żona (razem z dzieckiem) mieszka w naszym wspólnym mieszkaniu (mamy rozdzielność majątkową). Ja się na jej prośbę wyprowadziłem, ona opłaca kredyt, do którego byłem dopisany. Aktualnie ja nie korzystam z mieszkania. Jak z punktu widzenia prawa wygląda kwestia korzystania z mieszkania opłacania rat kredytu przy podziale majątku? Jak to może być rozliczone przy podziale majątku?...
Zakup działki rolnej.
Witam mam zamiar zakupić działkę rolną 3014m2 chciałem na niej postawić kilka garaży (blaszaki) i wynajmować czy mogę to zrobić jak wygląda to z działką rolna. ?...
Zameldowanie rodziny w mieszkaniu którym jestem współwłaścicielem.
Czy mogę zameldować siebie wraz z żoną i dziećmi BEZ zgody reszty współwłaścicieli do domu w którym mieszka tylko moja siostra, ale 1/8 części domu należy do mnie? (część po zmarłym tacie)? Dziękuję za wszelką pomoc. ...

Wyszukiwarka