Czy inwalida jest zwolniony z opłat za abonament RTV??

Witam. Posiadam II grupę inwalidzką. Od listopada jestem właścicielką mieszkania. Wcześniej właścicielem był mój tata. Płacił on abonament RTV. Moje pytanie brzmi. Czy jako osoba z drugą II grupą jestem zwolniona z opłat czy nie?
anonim cytuj
26-01-2023
Pełną listę osób uprawnionych do zwolnienia znajdzie Pani w art 4 ustawy o opłatach abonamentowych. Pani grupa inwalidzka nie uprawnia do całkowitego zwolnienia.

anonim cytuj
26-01-2023
W orzeczeniu mam napisane o całkowitej niezdolności do samodzielnej egzystencji , więc art. 4 który znalazłam mówi o tym zwolnieni z... b) całkowitej niezdolności do pracy, na podstawie ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz. U. z 2020 r. poz. 53, 252, 568, 1222 i 1578)
Dodatkowo jestem osobą niedosłyszącą, więc powinnam być zwolniona z takich opłat.
Tak czy nie?
Gdzie mam się zgłosić by załatwić sprawę? Poczta Polska?

anonim cytuj
26-01-2023
https://www.gov.pl/web/krrit/kto-jest-zwolniony-z-oplat-abonamentowych?fbclid=IwAR1tl191KcDFMh5KiaZwtXZZlfxVSRlnDqpyljy3bQHxEmzPQbxP74kobJE

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Zakup na odległość.
Pokusiłam się na zakup na odległość na transmisji. Była to tzw. transmisja wyprzedażowa i Pani podkreślała, że towar z wyprzedaży nie podlega zwrotowi bo i tak to są super ceny i możemy odsprzedawać między sobą. Otrzymałam paczkę, połowa zakupionego towaru to poliester, którego nie cierpię. O tym, że to jest poliester sprzedająca nie powiedziała w czasie transmisji. Gdy zapytałam o adres do zwrotu Pani mi odpisała, że towar z wyprzedaży nie podle...
na kogo przechodzi prawo do działki ROD po śmierci właściciela?
Mam pytanie o dobre wyjście z trudnej sytuacji. Rodzice nabyli działkę ROD ponad 30 lat temu. Działka była należycie pielęgnowana. Sądziłam z rodzicami drzewka...kwiaty... Miała dyplomy itp. Matka zmarła 10 lat temu. Więc ojciec sam został i pomagałam mu jak zawsze wcześniej. Rok później tata się ożenił z kobietą ze wsi .Nie interesowała się zbytnio działką ale z przymusu chodzila. Natomiast mi i bratowej zabraniała oskarżając nas że jesteśmy je...
Jak ogłosić upadłość osobistą konsumencką i jakie trzeba spełnić warunki?
Witam. Jak ogłosić upadłość osobistą konsumencką i jakie trzeba spełnić warunki?...
zwolnienie dyscyplinarne
Witam czy jeżeli pracodawca narzuci zbyt wiele zadań do wykonania jednego dnia i wykonam tylko jakaś część powiedzmy 70% i tak przez jakiś okres ( poprostu fizycznie nie dam rady ) to może to grozić zwolnieniem dyscyplinarnym?...

Wyszukiwarka