Jestem w trakcie podziału majątku. Na skutek braku porozumienia z byłym mężem w ustaleniu wartości mieszkania i samochodu (jedno niebotycznie zawyżone przez niego drugie nierealnie niskie). Sąd powołał rzeczoznawców, których wycena jest zbieżna z wartościami podawanymi przeze mnie. Strategia mojego eks - to wykończenie mnie kosztami sądowymi, on pieniądze ma. Czy zawsze Sąd kosztami opinii obciąża strony po połowie? Postawa drugiej strony jest nie do przełamania. Moje dochody są niskie, ale posiadam niewielkie środki "na czarną godzinę" i boję się, że te wszystkie koszty mnie pogrążą.
Nie. Sąd co do zasady obciążenia dokonuje na stronie przegranej. Tj. jeśli sąd uzna iż od początku mówiłaś 1000 000 a on ze 100 000, biegły oszacował na 950 000 to sad uznać może że wygrałaś w 98% (przykład) i koszta podzielić 98:1,ale zaliczki na biegłych w toku sprawy na ogół - pół na pół.
Jest jeszcze art.102 Kpc. Jeśli nie masz realnie z czego zapłacić bądź byłoby to coś zupełnie niewłaściwego to on może być obciążony większością bądź całością kosztów. Np. jesteś niepełnosprawna, nie z własnej winy nie osiągasz dochodów itp. Co do kosztów adwokackich sąd rozlicza na ogół po stawkach minimalnych, tj. Ty płacisz swojemu prawnikowi tyle ile się umówiłaś, a zwrot od przegrywającego proces to może być realnie 10-50% tej kwoty. Wartość faktury od prawnika nie ma znaczenia.
anonim cytuj
08-12-2023
Tylko czy w postępowaniu o podział majątku jest strona przegrywająca?
anonim cytuj
08-12-2023
Nigdy nie wnioskowałeś powołując się na art 520 KPC tylko nie par 1 tylko 2 i 3?
Nie zarzucałeś stronie przeciwnej niewłaściwego zachowania, przedłużania procesu itp. ?
Sąd nie przychylił się do wniosku?
A do pytającej - zawnioskuj o zwolnienie z kosztów postępowania, o pełnomocnika (zapewne nie otrzymasz, nawet zarabiając najniższą krajową z uzasadnieniem "nie jest to postępowanie szczególnie skomplikowane"). Powołaj się na art. 102 - w zakresie obciążenia kosztami postępowania, ale musisz udowodnić że nie jesteś w stanie ponieść takich kosztów bez uszczuplania swojego (i osób pod swoją opieką) - utrzymania.
anonim cytuj
08-12-2023
Znam te przepisy. Ale znam też orzecznictwo w apelacji i wiem, w jakim kierunku idą orzeczenia. Z doświadczenia powiem Ci, że na kilkadziesiąt ostatnich spraw podziałowych wszystkie skończyły się oddaleniem wniosku o nierówny udział kosztów, orzeczenia utrzymał sąd odwoławczy. Sąd stoi na stanowisku, że każda ze stron ma równy interes w sprawie.
Witam. Mam pytanie. Z końcem roku 2023 skończyła mi się umowa o prace. Tydzień po rozwiązaniu rozpocząłem l4 które trwa. Jesli nie zgłosiłem zwolnienia do pracodawcy ani do ZUS czy jest jeszcze szansa na zasiłek chorobowy? Pozdrawiam ...
Witam ,chciałbym zapytać się o wypowiedzenie umowy przez najemcę tzn. mnie . Wprowadziłem się do tego mieszkania 4 lata temu ,umowa była podpisana na okres roku z miesięcznym wypowiedzeniem i po roku automatycznie przeszła na czas nieokreślony z miesiąca na miesiąc . Chciałbym teraz się wyprowadzić z mieszkania ze względu głownie na wynajmującego i jego zachowanie ,czynsz płace co miesiąc ,czasami płaciłem go z góry na dwa miesiące bo miałem nadw...
Mój ojciec chciał wpłacić dzisiaj 4 tysiące na konto przez bankomat. Pieniądze „zjedzone”, babka z infolinii kazała czekać do 2 tygodni, aby się pojawiły i tyle. Bardzo nie miło odniosła się względem taty, odpowiadała ogólnikowo. Jest w ogóle jakaś szansa aby to przyspieszyć?...
Witam
Chciałabym zasięgnąć porady od ludzi lepiej znających się na prawie ode mnie, bo meczy mnie cała ta sprawa przez moje niewiedzę.
Jestem młoda kobieta, która związała się z mężczyzna z dzieckiem z poprzedniego związku. Nasz związek nie jest formalny (tj. konkubinat). Zastanawiam się jak fakt, że mój partner posiada dziecko wpłynie na naszą przyszłość. W pełni rozumiem obowiązek alimentacyjny oraz spotkań z nieletnim. Co mnie męczy to kwest...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: