Świadczenia na dziecko zmarły ojciec

Witam. Mam problem…. Proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. kto w takim przypadku ma płacić alimenty?
anonim cytuj
20-07-2023
Przykro mi, że przechodzisz przez tak trudny czas. Musi to być dla Ciebie bardzo trudne.

Istnieją różne rodzaje świadczeń, które mogą być dostępne dla Ciebie i Twojego dziecka w takiej sytuacji.

Zapomoga pogrzebowa: Jeżeli spełniasz pewne warunki, możesz mieć prawo do zapomogi pogrzebowej z ZUS. Wymaga to, że ojciec dziecka był ubezpieczony. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie ZUS.

Zasiłek macierzyński: W momencie narodzin dziecka masz prawo do zasiłku macierzyńskiego. Jest on przyznawany bez względu na to, czy byłaś zatrudniona, czy nie.

Zasiłek rodzinny i dodatki do zasiłku rodzinnego: Możesz również mieć prawo do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego, takich jak dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka.

Świadczenie z Funduszu Alimentacyjnego: Jeżeli nie otrzymasz alimentów na dziecko z powodu śmierci ojca dziecka, możesz mieć prawo do świadczenia z Funduszu Alimentacyjnego.

Program "Dobry Start" (dawniej "500+"): Możesz ubiegać się o świadczenie z programu "Dobry Start", które wynosi 300 zł jednorazowo na rok szkolny na każde dziecko do 18 roku życia.

Świadczenie "Mama 4 plus": Jeżeli jest to Twoje czwarte lub kolejne dziecko, możesz być uprawniona do świadczenia "Mama 4 plus", które jest przyznawane dożywotnio.

Zachęcam Cię do skontaktowania się z pracownikiem socjalnym w Twojej gminie lub z doradcą w najbliższym oddziale ZUS, który będzie mógł udzielić Ci szczegółowych informacji i pomóc w procesie składania wniosków.

Przepraszam za Twoje straty i życzę Ci dużo siły w tym trudnym czasie.

anonim cytuj
21-07-2023
W tej trudnej sytuacji warto wiedzieć, są dostępne różne formy wsparcia socjalnego, które mogą Ci pomóc, zarówno na poziomie lokalnym, jak i krajowym.

Opieka zdrowotna: Wszystkie dzieci w Polsce mają prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej, co obejmuje regularne badania kontrolne i szczepienia.

Pomoc psychologiczna: Biorąc pod uwagę tragiczną utratę, warto rozważyć skorzystanie z pomocy psychologicznej. Istnieją różne organizacje i instytucje, które oferują bezpłatne wsparcie psychologiczne dla osób, które przeżywają żałobę.

Programy wsparcia dla samotnych rodziców: Istnieją również programy i organizacje, które oferują wsparcie dla samotnych rodziców, w tym grupy wsparcia, doradztwo i pomoc w znajdowaniu opieki nad dziećmi.

Wsparcie dla osób bezrobotnych i poszukujących pracy:

anonim cytuj
21-07-2023

Sugerowane Tematy

Kwota wolna od zajecia komorniczego, wypłata a bank
Mam pytanie. Posiadam konto w alior banku, mam zajecie komornicze na kwotę 838 złoty zarabiam najniższą krajową, wypłatę dostaje 28 każdego miesiąca a kwotę wolną od zajecia mam wykorzystaną i się odnawia 1 dnia każdego miesiąca czy te 838złoty zostanie zablokowane z mojej najniższej krajowej i czy odblokują mi te pieniądze pierwszego dnia miesiąca jeżeli kwota wolna od zajecia się odnowi? Dodam że Kwotę wolną od zajecia komorniczego mam wykorzy...
Jest dwóch właścicieli mieszkania.
Jest dwóch właścicieli mieszkania. Obydwoje po połowie. Czy jeśli do jednego z właścicieli przychodzi w odwiedziny osoba, która nie jest zameldowana w tym mieszkaniu, to drugi z właścicieli może wymagać opuszczenia lokalu przez tę osobę, jeśli tam w danej chwili przebywa? Czy pokrewieństwo pierwszego współwłaściciela z odwiedzającym ma jakieś znaczenie?...
Jak uniknąć komornika?
Witam mam zadłużenie na około 3000 zł. Wysłałem do nich pismo by móc płacić zadłużenie w ratach, niestety nie wydali na to zgody. Jak inaczej mogę uniknąć komornika który wejdzie mi na pensje ?? Niestety nie posiadam takiej gotówki ale chce sukcesywnie spłacać zadłużenie....
zgubione klucze
Dzień dobry, Przytrafiła się dziwna sytuacja. Od jakiegoś czasu na klatce wisiała kartka o znalezieniu kluczy. Dzisiaj okazało się, że mój partner zgubił swoje klucze i te z ogłoszenia to prawdopodobnie jego. Właścicielem numeru jest Koreańczyk mieszkający z kolegami na naszym pietrze. Udało nam się zrozumieć po telefonie do niego tyle, ze będzie za godzinę. Podeszliśmy do nich po nie, jeden z Panów potwierdził, że kojarzy numer z którym się kon...

Wyszukiwarka