Świadczenia na dziecko zmarły ojciec

Witam. Mam problem…. Proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. kto w takim przypadku ma płacić alimenty?
anonim cytuj
20-07-2023
Przykro mi, że przechodzisz przez tak trudny czas. Musi to być dla Ciebie bardzo trudne.

Istnieją różne rodzaje świadczeń, które mogą być dostępne dla Ciebie i Twojego dziecka w takiej sytuacji.

Zapomoga pogrzebowa: Jeżeli spełniasz pewne warunki, możesz mieć prawo do zapomogi pogrzebowej z ZUS. Wymaga to, że ojciec dziecka był ubezpieczony. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie ZUS.

Zasiłek macierzyński: W momencie narodzin dziecka masz prawo do zasiłku macierzyńskiego. Jest on przyznawany bez względu na to, czy byłaś zatrudniona, czy nie.

Zasiłek rodzinny i dodatki do zasiłku rodzinnego: Możesz również mieć prawo do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego, takich jak dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka.

Świadczenie z Funduszu Alimentacyjnego: Jeżeli nie otrzymasz alimentów na dziecko z powodu śmierci ojca dziecka, możesz mieć prawo do świadczenia z Funduszu Alimentacyjnego.

Program "Dobry Start" (dawniej "500+"): Możesz ubiegać się o świadczenie z programu "Dobry Start", które wynosi 300 zł jednorazowo na rok szkolny na każde dziecko do 18 roku życia.

Świadczenie "Mama 4 plus": Jeżeli jest to Twoje czwarte lub kolejne dziecko, możesz być uprawniona do świadczenia "Mama 4 plus", które jest przyznawane dożywotnio.

Zachęcam Cię do skontaktowania się z pracownikiem socjalnym w Twojej gminie lub z doradcą w najbliższym oddziale ZUS, który będzie mógł udzielić Ci szczegółowych informacji i pomóc w procesie składania wniosków.

Przepraszam za Twoje straty i życzę Ci dużo siły w tym trudnym czasie.

anonim cytuj
21-07-2023
W tej trudnej sytuacji warto wiedzieć, są dostępne różne formy wsparcia socjalnego, które mogą Ci pomóc, zarówno na poziomie lokalnym, jak i krajowym.

Opieka zdrowotna: Wszystkie dzieci w Polsce mają prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej, co obejmuje regularne badania kontrolne i szczepienia.

Pomoc psychologiczna: Biorąc pod uwagę tragiczną utratę, warto rozważyć skorzystanie z pomocy psychologicznej. Istnieją różne organizacje i instytucje, które oferują bezpłatne wsparcie psychologiczne dla osób, które przeżywają żałobę.

Programy wsparcia dla samotnych rodziców: Istnieją również programy i organizacje, które oferują wsparcie dla samotnych rodziców, w tym grupy wsparcia, doradztwo i pomoc w znajdowaniu opieki nad dziećmi.

Wsparcie dla osób bezrobotnych i poszukujących pracy:

anonim cytuj
21-07-2023

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie z polisy OC.
Witam, mój tata miał wypadek na rowerze. Został potrącony przez samochód (kobieta najechała na niego od tyłu), został zabrany do szpitala, na miejscu była również policja. Proszę o poradę w jaki sposób przygotować pismo do ubezpieczyciela osoby która spowodowała wypadek, jakie informacje należy w nim zawrzeć aby skutecznie wywalczyć sprawiedliwe odszkodowanie z polisy OC. Jakie załączniki dołączyć do pisma?...
Umowa o pracę na okres próbny.
Witam, mam następujące pytanie. Pierwsza umowa o pracę jaką moja mama zawarła z pracodawcą była na okres 3 miesięcy. Czy to automatycznie czyni ją umową na okres próbny? W umowie nie ma żadnej wzmianki że jest na okres próbny. Jest napisana identycznie jak kolejne umowy na czas określony. Chodzi o stwierdzenie kiedy mama powinna dostać umowę na czas nieokreślony, a więc czy ta pierwsza umowa wlicza się do limitu 3 umów na czas określony, czy jes...
Widzenie w areszcie.
Koleżanka doświadczyła przemocy domowej od swojego partnera. Zamknęli go w areszcie. Czy jest opcja, żeby mogła się z nim zobaczyć? Ma mu coś ważnego do przekazania....
Zajęcie komornicze wspólnej nieruchomości.
Dostałem pismo od komornika że moja żona ma zadłużenie w swojej firmie , i że zostaje zajęta nasza wspólna nieruchomość ( dom) i będzie podjęta egzekucja z tej nieruchomości . W ciągu 3 dni złożyłem komornikowi sprzeciw , ponieważ nic nie wiedziałem o długach żony i nie podpisywałem żadnych dokumentów firmowych faktur itp. , komornik przyjął go i powiedział że wpis w księgach zostanie usunięty , wczoraj dostałem pismo z ksiąg wieczystych że wykre...

Wyszukiwarka