Świadczenia na dziecko zmarły ojciec

Witam. Mam problem…. Proszę o pomoc. Jestem w 7 miesiacu ciazy, natomiast ojciec dziecka popełnił samobójstwo… nie wiem co zrobić, poniewaz aktualnie nie pracuje. Nie byliśmy małżeństwem i nie wiem czy należą mi się jakieś świadczenia na zapomogę dziecka.. kto w takim przypadku ma płacić alimenty?
anonim cytuj
20-07-2023
Przykro mi, że przechodzisz przez tak trudny czas. Musi to być dla Ciebie bardzo trudne.

Istnieją różne rodzaje świadczeń, które mogą być dostępne dla Ciebie i Twojego dziecka w takiej sytuacji.

Zapomoga pogrzebowa: Jeżeli spełniasz pewne warunki, możesz mieć prawo do zapomogi pogrzebowej z ZUS. Wymaga to, że ojciec dziecka był ubezpieczony. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie ZUS.

Zasiłek macierzyński: W momencie narodzin dziecka masz prawo do zasiłku macierzyńskiego. Jest on przyznawany bez względu na to, czy byłaś zatrudniona, czy nie.

Zasiłek rodzinny i dodatki do zasiłku rodzinnego: Możesz również mieć prawo do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego, takich jak dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka.

Świadczenie z Funduszu Alimentacyjnego: Jeżeli nie otrzymasz alimentów na dziecko z powodu śmierci ojca dziecka, możesz mieć prawo do świadczenia z Funduszu Alimentacyjnego.

Program "Dobry Start" (dawniej "500+"): Możesz ubiegać się o świadczenie z programu "Dobry Start", które wynosi 300 zł jednorazowo na rok szkolny na każde dziecko do 18 roku życia.

Świadczenie "Mama 4 plus": Jeżeli jest to Twoje czwarte lub kolejne dziecko, możesz być uprawniona do świadczenia "Mama 4 plus", które jest przyznawane dożywotnio.

Zachęcam Cię do skontaktowania się z pracownikiem socjalnym w Twojej gminie lub z doradcą w najbliższym oddziale ZUS, który będzie mógł udzielić Ci szczegółowych informacji i pomóc w procesie składania wniosków.

Przepraszam za Twoje straty i życzę Ci dużo siły w tym trudnym czasie.

anonim cytuj
21-07-2023
W tej trudnej sytuacji warto wiedzieć, są dostępne różne formy wsparcia socjalnego, które mogą Ci pomóc, zarówno na poziomie lokalnym, jak i krajowym.

Opieka zdrowotna: Wszystkie dzieci w Polsce mają prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej, co obejmuje regularne badania kontrolne i szczepienia.

Pomoc psychologiczna: Biorąc pod uwagę tragiczną utratę, warto rozważyć skorzystanie z pomocy psychologicznej. Istnieją różne organizacje i instytucje, które oferują bezpłatne wsparcie psychologiczne dla osób, które przeżywają żałobę.

Programy wsparcia dla samotnych rodziców: Istnieją również programy i organizacje, które oferują wsparcie dla samotnych rodziców, w tym grupy wsparcia, doradztwo i pomoc w znajdowaniu opieki nad dziećmi.

Wsparcie dla osób bezrobotnych i poszukujących pracy:

anonim cytuj
21-07-2023

Sugerowane Tematy

Odmowa wypłaty odszkodowania za uszkodzoną przesyłkę.
Dzień dobry, potrzebuje porady czy jest sens się odwoływać czy składać pozew do Sądu? Dnia 9 około 12/13 kurier dostarcza mi przesyłkę, proszę aby pozostawił paczkę przy garażu na podwórku a między czasie przyjeżdżam z gotówką. O 17 wracam z pracy, sprawdzam przesyłkę. Jest uszkodzenie na kartonie więc dzwonię do kuriera od razu, nie odbiera. Próbuję złożyć odwołanie przez DHL - niestety nie mogę tego zrobić. Następnego dnia kurier generuje jak...
ZUS chcę mnie wysłać na emeryturę
Przebywam na rencie inwalidzkiej. Jednocześnie pracuję na umowę o pracę. Za miesiąc osiągnę wiek emerytalny. ZUS chce mnie wysłać z automatu na emeryturę twierdząc ze takie są przepisy (renta do osiagnięcia wieku emerytalnego). Ja chciałabym jeszcze popracować, oczywiście bez renty. Jakie kroki muszę podjąć? ...
Upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?
Kto może starać się o upadłość konsumencka? Czy żeby się o to starać trzeba mieć komornika na pensji?...
174kpc
Я думаю, что Вы не правы. Я уверен. Предлагаю это обсудить. Пишите мне в PM, поговорим. Если обратить свое мастерство на рынке Испании, надо отметить 2 типа вложений, [url=http://test.hundefreundebregenz.at/index.php?option=com_easybookreloaded&view=easybookreloaded&i]http://test.hundefreundebregenz.at/index.php?option=com_easybookreloaded&view=easybookreloaded&i[/url] что не прочь инвесторы - это приобретение коммерческой или ж...

Wyszukiwarka