Odszkodowanie z ZUS.

Dzień dobry. Chciałam się zapytać czy można złożyć do ZUS o odszkodowanie za załamanie " dalszej nasady kości promieniowej ręki" zwolnienie z pracy na okres 2 miesięcy.. w pracy podpisana umowa zlecenie wypadek nie zdążył się w pracy, a na prywatnej posesji.
anonim cytuj
18-10-2023
Odszkodowanie z zusu przysługuje za wypadek przy pracy oraz w trakcie drogi do pracy i z pracy.

anonim cytuj
18-10-2023
W kwestii możliwości uzyskania odszkodowania z ZUS za wypadek, który miał miejsce na prywatnej posesji:

Po pierwsze, ZUS wypłaca świadczenia wypadkowe w sytuacjach, gdy wypadek miał miejsce w związku z wykonywaną pracą. Wypadki takie nazywane są "wypadkami przy pracy". W przypadku umowy zlecenia, wypadki te są także objęte ochroną, pod warunkiem że zleceniobiorca był ubezpieczony od następstw nieszczęśliwych wypadków przy pracy.

Po drugie, odszkodowanie z ZUS w przypadku wypadków "w drodze do pracy i z pracy" dotyczy sytuacji, kiedy wypadek miał miejsce w trakcie przemieszczania się do miejsca wykonywania pracy lub z powrotem do miejsca zamieszkania, przy spełnieniu pewnych warunków.

Jeżeli wypadek miał miejsce na prywatnej posesji i nie był związany z wykonywaniem pracy ani drogą do czy z pracy, to niestety nie przysługuje odszkodowanie z ZUS. W takiej sytuacji warto rozważyć inne możliwości uzyskania odszkodowania, np. na podstawie ubezpieczenia komunikacyjnego lub innego ubezpieczenia majątkowego/na życie.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Umowa o pracę a wyrok pozbawienia wolności.
Witam, co się dzieje w momencie gdy pracownik pracujący w oparciu o umowę o prace trafia do więzienia? Załóżmy, że to wynik wypadku którego pracownik jest sprawca. Domyślam się, że jest to nieusprawiedliwiona nieobecność i zostaje zwolniony. Czy wzięcie bezpłatnego urlopu zanim nastąpi osadzenie spowoduje, że po wyjściu z puszki będzie mógł kontynuować prace? Czy bezpłatny urlop można w każdej chwili wycofać gdyby na przykład okazało się ze prac...
Ustalenie kontaktów dziadków z dzieckiem
Rok temu zmarł ojciec dziecka. Przez ten czas nie blokowałam ani nie utrudniałam kontaktów rodziców męża z synem. Byłam wyrozumiała przez ten czas, mając na uwadze sytuację, w której się znaleźliśmy. Natomiast Zaczynają pojawiać się zgrzyty jeśli chodzi o spotkania, wymuszanie kilkudniowych nocowań, na co ja się nie chce zgodzić, ciągły płacz dziadków przy dziecku co nie poprawia zupełnie sytuacji. Po kilku ostatnich spotkaniach dziecko jest zden...
Ustalenie ojcostwa po osiągnięciu pełnoletności przez dziecko.
Czy ojciec po ukończeniu pełnoletności dziecka może wnieść do sądu o testy dna? Wypisuje do mnie ojciec po 22 latach, że mam jechać z nim na dobrowolne testy dna, a wolałabym żeby to on sam wniósł i żebym dostała pismo z sądu. A stale mi tłumaczy, że on tego nie może zrobić, że mam z nim jechać, a jak nie to mam napisać pismo do komornika o umorzenie zaległych alimentów....
Zbyt niskie zarobki względem najniższej krajowej.
Witam ,mam problem a mianowicie pracuje w oparciu o umowę o pracę na pełny etat za najniższą krajową. I tutaj pojawia się problem bo za miesiąc lipiec wypłacono mi 2671 zł netto wliczając w to godziny nocne . A druga sprawa to umowa zlecenie także za miesiąc czerwiec wypłacono mi stawkę godzinową po 18.50 zł . Czy wszystko w porządku ? Czy to tak powinno wyglądać ?Przepracowałem pełny miesiąc, nie brałem bezpłatnego urlopu i nie jestem zapisany d...

Wyszukiwarka