Odszkodowanie z ZUS.

Dzień dobry. Chciałam się zapytać czy można złożyć do ZUS o odszkodowanie za załamanie " dalszej nasady kości promieniowej ręki" zwolnienie z pracy na okres 2 miesięcy.. w pracy podpisana umowa zlecenie wypadek nie zdążył się w pracy, a na prywatnej posesji.
anonim cytuj
18-10-2023
Odszkodowanie z zusu przysługuje za wypadek przy pracy oraz w trakcie drogi do pracy i z pracy.

anonim cytuj
18-10-2023
W kwestii możliwości uzyskania odszkodowania z ZUS za wypadek, który miał miejsce na prywatnej posesji:

Po pierwsze, ZUS wypłaca świadczenia wypadkowe w sytuacjach, gdy wypadek miał miejsce w związku z wykonywaną pracą. Wypadki takie nazywane są "wypadkami przy pracy". W przypadku umowy zlecenia, wypadki te są także objęte ochroną, pod warunkiem że zleceniobiorca był ubezpieczony od następstw nieszczęśliwych wypadków przy pracy.

Po drugie, odszkodowanie z ZUS w przypadku wypadków "w drodze do pracy i z pracy" dotyczy sytuacji, kiedy wypadek miał miejsce w trakcie przemieszczania się do miejsca wykonywania pracy lub z powrotem do miejsca zamieszkania, przy spełnieniu pewnych warunków.

Jeżeli wypadek miał miejsce na prywatnej posesji i nie był związany z wykonywaniem pracy ani drogą do czy z pracy, to niestety nie przysługuje odszkodowanie z ZUS. W takiej sytuacji warto rozważyć inne możliwości uzyskania odszkodowania, np. na podstawie ubezpieczenia komunikacyjnego lub innego ubezpieczenia majątkowego/na życie.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Umowa na czas określony.
Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata) ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam ...
Rozwiązanie umowy na L4
Dzień dobry ,jestem na zwolnieniu lekarskim.Chciałabym złożyć wypowiedzenie umowy o prace (mam miesięczne ) Czy mogę złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron,z uwzględnieniem urlopu i z dniem ostatnim urlopu rozwiązanie umowy ? Czy lepiej złożyć wypowiedzenie miesięczne i przedłużyć L4 . Nie chce już tam wracać . Czy wypowiedzenie mogę dostarczyć osobiście ? Czy lepiej pocztą? Z góry dziękuje za odp....
Groźby karalne pomocy.
Witam bardzo serdecznie mam pewien problem ponieważ kupiłem kurs u pewnej pani w szkole jazdy na kategorię C plus E po czym ta pani rozwiązała firmę i nie oddała mi kasy mało tego nie dostałem paragonu ani żadnego kwitka więc odsyła mnie cały czas właściwie odsyłała pisałem maile cały czas byłem zbywany któregoś dnia Nie wytrzymałem i jakiś miałem zły dzień i napisałem jej że wiem gdzie mieszka wiem gdzie do jakiej szkoły chodzę mniej dzieci i że...
Wypowiedzenie umowy najmu na czas określony.
Cześć, wczoraj napisała do nas właścicielka mieszkania, że w dniu dzisiejszym o 18 przyjedzie wręczyć nam wypowiedzenie najmu, z tego powodu, że chcę sprzedać to mieszkanie w którym mieszkamy i jej się śpieszy. Czy musimy to podpisywać? Z tego co wiem to sprzedaż mieszkania nie jest powodem wypowiedzenia najmu okazjonalnego. Nie uszkodziliśmy nic w mieszku, nigdy nie zalegaliśmy z kasą i nie podejmowaliśmy nikomu. Umowę mamy do 1.06.2024 r....

Wyszukiwarka