Odszkodowanie z ZUS.

Dzień dobry. Chciałam się zapytać czy można złożyć do ZUS o odszkodowanie za załamanie " dalszej nasady kości promieniowej ręki" zwolnienie z pracy na okres 2 miesięcy.. w pracy podpisana umowa zlecenie wypadek nie zdążył się w pracy, a na prywatnej posesji.
anonim cytuj
18-10-2023
Odszkodowanie z zusu przysługuje za wypadek przy pracy oraz w trakcie drogi do pracy i z pracy.

anonim cytuj
18-10-2023
W kwestii możliwości uzyskania odszkodowania z ZUS za wypadek, który miał miejsce na prywatnej posesji:

Po pierwsze, ZUS wypłaca świadczenia wypadkowe w sytuacjach, gdy wypadek miał miejsce w związku z wykonywaną pracą. Wypadki takie nazywane są "wypadkami przy pracy". W przypadku umowy zlecenia, wypadki te są także objęte ochroną, pod warunkiem że zleceniobiorca był ubezpieczony od następstw nieszczęśliwych wypadków przy pracy.

Po drugie, odszkodowanie z ZUS w przypadku wypadków "w drodze do pracy i z pracy" dotyczy sytuacji, kiedy wypadek miał miejsce w trakcie przemieszczania się do miejsca wykonywania pracy lub z powrotem do miejsca zamieszkania, przy spełnieniu pewnych warunków.

Jeżeli wypadek miał miejsce na prywatnej posesji i nie był związany z wykonywaniem pracy ani drogą do czy z pracy, to niestety nie przysługuje odszkodowanie z ZUS. W takiej sytuacji warto rozważyć inne możliwości uzyskania odszkodowania, np. na podstawie ubezpieczenia komunikacyjnego lub innego ubezpieczenia majątkowego/na życie.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Odrzuciłam spadek po zmarłym ojcu. Chcę odrzucić w imieniu mojego maloletniego syna.
Odrzuciłam spadek po zmarłym ojcu. Chcę odrzucić w imieniu mojego małoletniego syna. Po śmierci taty komornik nie chciał mi udzielić informacji o długach ojca żądając 600zl za spis inwentarza. Czy ja jako przedstawicielka ustawowa mojego syna mogę do komornika wystosować prośbę o udzielenie informacji jeśli spadek jeszcze nie został odrzucony? Jak to ubrać w słowa? Złożyłam wniosek do sądu o zgodę na dokonanie czynności prawnej przekraczającej zw...
Odroczenie rozprawy.
W sądzie toczy się postepowanie o zmianę wyroku rozwodowego w zakresie wykonywania władzy rodzicielskiej. Złożone zostały wnioski dowodowe potwierdzające brak zainteresowania dzieckiem, dowody że ojciec na stałe przebywa za granicą co według KRIO jest trwałą przeszkodą w wykonywaniu władzy rodzicielskiej oraz została załączona opinia psychologa dziecięcego w której stwierdzono że dziecko nie zna ojca, nie chce się z nim spotykać i nie ma z nim wi...
czy komornik moze zająć część nieruchomości
Brat lat 37 ma pełno długów wczoraj był u nas rzeczoznawca bo jakiś wierzyciel dopatrzył się że 1/4 domu jest brata czyli jest współwłascicielem co w tej sytuacji może zadać ten wierzyciel. Wszystko w domu jest moje i mojej mamy oraz moich dorosłych synów. Strach się bać ...
Prawo do widzenia z dzieckiem a inni domownicy.
Moja starsza siostra, mieszkająca wiele lat w Niemczech wzięła ślub we wrześniu 2022 roku. Rok wcześniej urodziła córkę. Miesiąc po ślubie odkryła, że jej mąż ma raka, którego ukrywał przez ponad rok czasu. Nie chce się poddać leczeniu i zaczął się psychicznie znęcać nad siostrą. Postanowiła czasowo wrócić do rodzinnego domu w Polsce, w którym mieszkam ja oraz moja mama. Oczywiście moja mama mieszka w sąsiednim mieście, więc praktycznie mieszkamy...

Wyszukiwarka