Odszkodowanie z ZUS.

Dzień dobry. Chciałam się zapytać czy można złożyć do ZUS o odszkodowanie za załamanie " dalszej nasady kości promieniowej ręki" zwolnienie z pracy na okres 2 miesięcy.. w pracy podpisana umowa zlecenie wypadek nie zdążył się w pracy, a na prywatnej posesji.
anonim cytuj
18-10-2023
Odszkodowanie z zusu przysługuje za wypadek przy pracy oraz w trakcie drogi do pracy i z pracy.

anonim cytuj
18-10-2023
W kwestii możliwości uzyskania odszkodowania z ZUS za wypadek, który miał miejsce na prywatnej posesji:

Po pierwsze, ZUS wypłaca świadczenia wypadkowe w sytuacjach, gdy wypadek miał miejsce w związku z wykonywaną pracą. Wypadki takie nazywane są "wypadkami przy pracy". W przypadku umowy zlecenia, wypadki te są także objęte ochroną, pod warunkiem że zleceniobiorca był ubezpieczony od następstw nieszczęśliwych wypadków przy pracy.

Po drugie, odszkodowanie z ZUS w przypadku wypadków "w drodze do pracy i z pracy" dotyczy sytuacji, kiedy wypadek miał miejsce w trakcie przemieszczania się do miejsca wykonywania pracy lub z powrotem do miejsca zamieszkania, przy spełnieniu pewnych warunków.

Jeżeli wypadek miał miejsce na prywatnej posesji i nie był związany z wykonywaniem pracy ani drogą do czy z pracy, to niestety nie przysługuje odszkodowanie z ZUS. W takiej sytuacji warto rozważyć inne możliwości uzyskania odszkodowania, np. na podstawie ubezpieczenia komunikacyjnego lub innego ubezpieczenia majątkowego/na życie.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Umorzenie zadłużenia.
Proszę o informację, czy jest szansa na umorzenie zadłużenia wobec Funduszu Alimentacyjnego? Od kilku lat sprawa jest na etapie egzekucji komorniczej. Do kogo udać się, w celu sprawdzenia kwoty zadłużenia? Osoba ta nie pracuje, nie ma dochodów, a także nie posiada majątku. Dzieci są już pełnoletnie i mają ukończone 25 i 30 lat. Zwracam się z prośbą udzielenia wskazówek, jak można pomóc takiej osobie?...
na kogo przechodzi prawo do działki ROD po śmierci właściciela?
Mam pytanie o dobre wyjście z trudnej sytuacji. Rodzice nabyli działkę ROD ponad 30 lat temu. Działka była należycie pielęgnowana. Sądziłam z rodzicami drzewka...kwiaty... Miała dyplomy itp. Matka zmarła 10 lat temu. Więc ojciec sam został i pomagałam mu jak zawsze wcześniej. Rok później tata się ożenił z kobietą ze wsi .Nie interesowała się zbytnio działką ale z przymusu chodzila. Natomiast mi i bratowej zabraniała oskarżając nas że jesteśmy je...
Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem?
Mam pytanie. W 2018 roku miałam dwa wyroki. Jeden skończył się grzywną, drugi odróbkami. Grzywna została zapłacona, odróbki wykonane i wszystko zamknięte. Aktualnie mój partner przebywa w ZK i moje pytanie brzmi. Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem? Dodam, że skazana nigdy nie byłam...
Alimenty na byłą żonę.
Dzień dobry, mój partner płaci alimenty na swoją byłą żonę, nie mają dzieci. Ta kobieta mieszka ze swoim partnerem i wychowują razem dwójkę swoich dzieci (bliźniaki lat 1). Co powinniśmy zrobić w tej sytuacji, aby uwolnić mojego partnera od płacenia alimentów na byłą żonę? Rozwód z orzeczeniem o jego winie, początkowo miało być bez orzekania o winie. A jego była żona jest niepełnosprawna i pobiera na siebie jakieś zasiłki....

Wyszukiwarka