Odszkodowanie z ZUS.

Dzień dobry. Chciałam się zapytać czy można złożyć do ZUS o odszkodowanie za załamanie " dalszej nasady kości promieniowej ręki" zwolnienie z pracy na okres 2 miesięcy.. w pracy podpisana umowa zlecenie wypadek nie zdążył się w pracy, a na prywatnej posesji.
anonim cytuj
18-10-2023
Odszkodowanie z zusu przysługuje za wypadek przy pracy oraz w trakcie drogi do pracy i z pracy.

anonim cytuj
18-10-2023
W kwestii możliwości uzyskania odszkodowania z ZUS za wypadek, który miał miejsce na prywatnej posesji:

Po pierwsze, ZUS wypłaca świadczenia wypadkowe w sytuacjach, gdy wypadek miał miejsce w związku z wykonywaną pracą. Wypadki takie nazywane są "wypadkami przy pracy". W przypadku umowy zlecenia, wypadki te są także objęte ochroną, pod warunkiem że zleceniobiorca był ubezpieczony od następstw nieszczęśliwych wypadków przy pracy.

Po drugie, odszkodowanie z ZUS w przypadku wypadków "w drodze do pracy i z pracy" dotyczy sytuacji, kiedy wypadek miał miejsce w trakcie przemieszczania się do miejsca wykonywania pracy lub z powrotem do miejsca zamieszkania, przy spełnieniu pewnych warunków.

Jeżeli wypadek miał miejsce na prywatnej posesji i nie był związany z wykonywaniem pracy ani drogą do czy z pracy, to niestety nie przysługuje odszkodowanie z ZUS. W takiej sytuacji warto rozważyć inne możliwości uzyskania odszkodowania, np. na podstawie ubezpieczenia komunikacyjnego lub innego ubezpieczenia majątkowego/na życie.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Spadek a użytkowanie dożywotnie.
Od dziecka mieszkam w domu rodzinnym, moi dziadkowie przepisali w spadku dom mojej mamie i ojcu (ojciec już nie żyje), a w spadku jest zapis ze ciotka może mieszkać dożywotnie. Sprawa wygląda następująco, mamy oddzielne wejścia do domu, cała góra domu stoi pusta, ponieważ wejście jest od strony ciotki która nie się nie zgadza na żadne wchodzenie tam a co dopiero remont . Zajmuje również swoimi gratami oddzielną nieruchomość, gdzie znajduje się ku...
Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania?
Babcia przekazała wnukowi testamentem odręcznym dom. Babcia posiada trzy córki. Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania, czyli mamie i dwóm ciociom? Jedna ciocia mieszkająca zagranicą poprosiła o to siostrzeńca. Wniosek o nabycie spadku będzie złożony do sądu. Proszę o informację....
Przepisanie prawa do własności na jedno z dzieci.
Witam ,mam dwóch synów i córkę , chce odpisać na jednego syna dom z budynkami ale pola Nie mogę bo brakuje mi parę lat do emerytury rolniczej , chciał bym to załatwić za życia ,i przepisać wszystko na jednego syna- nie będę tłumaczył czemu tylko na niego bo to nie ważne, jak to zrobić żeby jeden syn i córka nie miała to tego prawa?...
Tata zostawił spadek bratu a mnie wydziedziczył. Czy można tak bez powodu wydziedziczyć?
Witam mam problem tata zostawił testament mnie i siostrę nie dostaliśmy nic tylko brat dziś się okazało że jest dopisek na kartce papieru że nas wydziedzicza i będzie sprawa w sądzie czy należy się nam zachowek czy można tak bez powodu wydziedziczyć...

Wyszukiwarka