podatek dochodowy

Sprzedaż nieruchomości na poczet remontu domu. Jakie koszty mogę ponieść aby nie płacić podatku dochodowego od sprzazy(nie minęło 5 lat od jej nabycia) Czy jest gdzieś dokładnie sprecyzowane co mogę kupić a czego nie? Czy faktura wystawiona przez ekipę remontowa również podlega pod koszty poniesione związane z remontem?
anonim cytuj
22-10-2020
Tak, jest to zdefiniowane w art. 21 ust. 25 i kolejnych ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

anonim cytuj
22-10-2020
Zwydatkować należy różnice między ceną sprzedaży a zakupu. Chyba że sprzedaje pani nieruchomośc w cenie zakupu to nie będzie podatku.

anonim cytuj
22-10-2020
nic nie zakupiłam. Tylko sprzedaję.

anonim cytuj
22-10-2020
To na jakiej podstawie liczy Pani 5 lat. Spadek? Darowizna?

anonim cytuj
22-10-2020
tak proszę Pana Spadek dlatego go licze i pytam czy faktura od firmy remontującej jest tak samo ważna. To wszystko

anonim cytuj
22-10-2020
najlepiej zapytać we właściwym miejscowo dla Pani Urzedzie Skarbowym bo różna jest interpretacja. Pozdrawiam.

anonim cytuj
22-10-2020
Sprzedaż nieruchomości na poczet remontu domu. Jakie koszty mogę ponieść aby nie płacić podatku dochodowego od sprzazy(nie minęło 5 lat od jej nabycia) Czy jest gdzieś dokładnie sprecyzowane co mogę kupić a czego nie? Czy faktura wystawiona przez ekipę remontowa również podlega pod koszty poniesione związane z remontem?

Tak, możliwość odliczenia kosztów związanych z remontem nieruchomości od dochodu uzyskanego ze sprzedaży jest uregulowana w art. 21 ust. 25 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Jeśli nieruchomość została nabyta w drodze spadku, to istotne jest, aby środki uzyskane ze sprzedaży zostały wydatkowane na cele związane z nieruchomością w ciągu 2 lat od dnia sprzedaży.

Faktura wystawiona przez ekipę remontową może być uznana za koszt pod warunkiem, że dotyczy ona prac i materiałów związanych z remontem nieruchomości. Ważne jest, aby faktura była wystawiona na osobę dokonującą sprzedaży i aby zawierała wszystkie niezbędne elementy potwierdzające jej prawidłowość.

Zwydatkować należy różnice między ceną sprzedaży a zakupu. Chyba że sprzedaje pani nieruchomośc w cenie zakupu to nie będzie podatku.

Dokładnie, jeśli sprzedaż nieruchomości nastąpi po cenie zakupu lub niższej, to nie powstaje obowiązek zapłaty podatku dochodowego. Jednakże, jeśli sprzedaż nastąpi po wyższej cenie, to różnica pomiędzy ceną sprzedaży a zakupu stanowi dochód podlegający opodatkowaniu.

tak proszę Pana Spadek dlatego go licze i pytam czy faktura od firmy remontującej jest tak samo ważna. To wszystko

Faktura od firmy remontującej jest ważna jako dowód poniesienia kosztów związanych z remontem nieruchomości. Ważne jest, aby spełniała ona wszystkie wymogi formalne i była wystawiona na osobę sprzedającą nieruchomość.

najlepiej zapytać we właściwym miejscowo dla Pani Urzedzie Skarbowym bo różna jest interpretacja. Pozdrawiam.

Chociaż przepisy są jasno sprecyzowane, praktyka pokazuje, że może istnieć pewna różnica w interpretacji przepisów przez różne urzędy skarbowe. Dlatego warto jest też uzyskać indywidualną interpretację przepisów przez właściwy dla siebie urząd skarbowy w celu uniknięcia nieporozumień.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Jak odzyskać pożyczone pieniądze?
Witam. Mam pytanie jak odzyskać dług. Otóż Rok temu moja partnerka pożyczyła ode mnie pewną kwotę pieniędzy. Krótko po tym rozstaliśmy się, a ona dała mi na piśmie oświadczenie, że będzie oddawała dług w ratach. Niestety przestała oddawać, zmieniła numer telefonu i nie wiem nawet gdzie teraz mieszka. W jaki sposób mogę odzyskać swoje pieniądze? Nie wiem jak się do tego zabrać. Jedyne co mam to odręcznie napisane oświadczenie z numerem dowodu i nu...
Przedawnienie długu po jakim czasie?
Po jakim czasie przedawnia się dług? W 2012 r. zaciągałam pożyczkę, teraz przyszedł list ze sądu, tzn. tak powiedział listonosz, mama nie odbiera listów dlatego, że nas nie ma w kraju. Podobny list odebrałam w tamtym roku i był to od komornika....
Odmowa wydania zaświadczenia.
Złożyłem wniosek o wydanie świadectwa ukończenia studiów. Regulamin przewidywał wydawanie takich świadectw z urzędu. Po wielu miesiącach walki dotrzymałem odpowiedź bez podania podstawy prawnej, że świadectwo nie może mi być wydane. Co mam teraz robić? Od takiego pisma ani nie mam jak się odwołać do rektora. W mojej ocenie uczelnia powinna w takim przypadku zastosować przepisy z kpa dotyczące wydawania zaświadczeń i jeśli nie chciała tego świadec...
Prace społeczne.
Witam serdecznie mam pytanie miałem zasądzone prace społeczne nie odrobiłem wszystkiego że względu na chorobę (depresja urojeniowe lękowa) jestem z tego tytułu osobą niepełnosprawną. Wyrok przedawnił się 1 stycznia czy będę musiał trafić do odbycia kary za te nie odrobione godziny....

Wyszukiwarka