Prawo Podatkowe 22-10-2020 7 odpowiedzi

podatek dochodowy

Pytanie użytkownika
Sprzedaż nieruchomości na poczet remontu domu. Jakie koszty mogę ponieść aby nie płacić podatku dochodowego od sprzazy(nie minęło 5 lat od jej nabycia) Czy jest gdzieś dokładnie sprecyzowane co mogę kupić a czego nie? Czy faktura wystawiona przez ekipę remontowa również podlega pod koszty poniesione związane z remontem?
7 odpowiedzi
Odpowiedź
22-10-2020
Tak, jest to zdefiniowane w art. 21 ust. 25 i kolejnych ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Odpowiedź
22-10-2020
Zwydatkować należy różnice między ceną sprzedaży a zakupu. Chyba że sprzedaje pani nieruchomośc w cenie zakupu to nie będzie podatku.
Odpowiedź
22-10-2020
nic nie zakupiłam. Tylko sprzedaję.
Odpowiedź
22-10-2020
To na jakiej podstawie liczy Pani 5 lat. Spadek? Darowizna?
Odpowiedź
22-10-2020
tak proszę Pana Spadek dlatego go licze i pytam czy faktura od firmy remontującej jest tak samo ważna. To wszystko
Odpowiedź
22-10-2020
najlepiej zapytać we właściwym miejscowo dla Pani Urzedzie Skarbowym bo różna jest interpretacja. Pozdrawiam.
Odpowiedź
09-08-2023
Sprzedaż nieruchomości na poczet remontu domu. Jakie koszty mogę ponieść aby nie płacić podatku dochodowego od sprzazy(nie minęło 5 lat od jej nabycia) Czy jest gdzieś dokładnie sprecyzowane co mogę kupić a czego nie? Czy faktura wystawiona przez ekipę remontowa również podlega pod koszty poniesione związane z remontem?

Tak, możliwość odliczenia kosztów związanych z remontem nieruchomości od dochodu uzyskanego ze sprzedaży jest uregulowana w art. 21 ust. 25 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Jeśli nieruchomość została nabyta w drodze spadku, to istotne jest, aby środki uzyskane ze sprzedaży zostały wydatkowane na cele związane z nieruchomością w ciągu 2 lat od dnia sprzedaży.

Faktura wystawiona przez ekipę remontową może być uznana za koszt pod warunkiem, że dotyczy ona prac i materiałów związanych z remontem nieruchomości. Ważne jest, aby faktura była wystawiona na osobę dokonującą sprzedaży i aby zawierała wszystkie niezbędne elementy potwierdzające jej prawidłowość.

Zwydatkować należy różnice między ceną sprzedaży a zakupu. Chyba że sprzedaje pani nieruchomośc w cenie zakupu to nie będzie podatku.

Dokładnie, jeśli sprzedaż nieruchomości nastąpi po cenie zakupu lub niższej, to nie powstaje obowiązek zapłaty podatku dochodowego. Jednakże, jeśli sprzedaż nastąpi po wyższej cenie, to różnica pomiędzy ceną sprzedaży a zakupu stanowi dochód podlegający opodatkowaniu.

tak proszę Pana Spadek dlatego go licze i pytam czy faktura od firmy remontującej jest tak samo ważna. To wszystko

Faktura od firmy remontującej jest ważna jako dowód poniesienia kosztów związanych z remontem nieruchomości. Ważne jest, aby spełniała ona wszystkie wymogi formalne i była wystawiona na osobę sprzedającą nieruchomość.

najlepiej zapytać we właściwym miejscowo dla Pani Urzedzie Skarbowym bo różna jest interpretacja. Pozdrawiam.

Chociaż przepisy są jasno sprecyzowane, praktyka pokazuje, że może istnieć pewna różnica w interpretacji przepisów przez różne urzędy skarbowe. Dlatego warto jest też uzyskać indywidualną interpretację przepisów przez właściwy dla siebie urząd skarbowy w celu uniknięcia nieporozumień.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo podatkowe 05-08-2023
Podatek od kopert ślubnych, jak to wygląda?

Podatek ,,od kopert ślubnych" - otrzymaliśmy z małżonką w ramach prezentów ślubnych ok. 45 000 zł - grupa podatkowa 0. Jak to wygl...

23 odpowiedzi 05-08-2023
Prawo podatkowe 29-07-2023
Czy stawka VAT dla garaży blaszanych to 23%?

Witam, Jestem nowym przedsiębiorcą i zamierzam rozpocząć sprzedaż garaży blaszanych. Jestem teraz w fazie gromadzenia informacji i...

15 odpowiedzi 29-07-2023
Prawo podatkowe 09-08-2023
Czy opłacić PPC za zakupy przez internet?

Mam takie pytanie, bo jak wiadomo skarbówka coraz bardziej patrzy się każdemu na ręce i co w przypadku zakupu konsoli na allegro, ...

15 odpowiedzi 09-08-2023
Prawo podatkowe wczoraj
Przelew od rodzica 30k

Witam, Jako, że często kupuje coś za swoje pieniądze rodzicom, a następnie oni mi oddają chciałbym zapytać jak wygląda to z zgłasz...

1 odpowiedź 26-06-2026