Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie oświadczenia, że nie będę korzystać do końca stażu ze zwolnień lekarskich?

Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie oświadczenia, że nie będę korzystać do końca stażu ze zwolnień lekarskich?
Odbywam staż organizowany przez urząd pracy. Staż zaczęłam w lipcu. Jestem na drugim zwolnieniu lekarskim, pierwsze zwolnienie miałam 3tygodnie ze względu na zapalenie płuc. Wróciłam po nim do pracy na tydzień i niestety znowu musiałam iść na zwolnienie 2tygodniowe. W poniedziałek wracam do pracy. Dzisiaj dzwoniła do mnie pani z urzędu i oburzona spytała kiedy zamierzam wrócić na staż. Powiedziałam, że mam zwolnienie do końca tego tygodnia. Kazała mi napisać oświadczenie, że od poniedziałku nie będę korzystać ze zwolnień lekarskich, jeśli nie napiszę takiego oświadczenia staż zostanie zakończony. Po napisaniu oświadczenia l4 również powoduje koniec stażu.
anonim cytuj
27-10-2023
Oczywiście, że nie. Jeżeli ma wątpliwości co do twoich zwolnień to najwyżej może zawiadomić ZUS z prośbą o kontrolę czy faktycznie jesteś chora i czy wykonujesz zalecenia lekarza.

anonim cytuj
27-10-2023
Urząd Pracy może wypowiedzieć umowę jeśli stażysta nie realizuje programu stażowego. Jeżeli zwolnienie trwa dłużej niż 90 dni, to stażysta zostaje uznany za osobę niezdolną do pracy. W takiej sytuacji traci on status osoby bezrobotnej, a staż zostaje przerwany.

anonim cytuj
27-10-2023

W świetle polskiego prawa, pracodawca nie ma prawa żądać od pracownika oświadczenia o rezygnacji z praw pracowniczych, do których należy prawo do korzystania ze zwolnień lekarskich. W związku z tym, żądanie takiego oświadczenia jest niezgodne z prawem. Wspomniane prawo do korzystania ze zwolnienia lekarskiego jest zagwarantowane przez Kodeks pracy w art. 68 § 1, który stanowi, że pracownikowi przysługuje prawo do wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy spowodowanej chorobą.

Oczywiście, że nie. Jeżeli ma wątpliwości co do twoich zwolnień to najwyżej może zawiadomić ZUS z prośbą o kontrolę czy faktycznie jesteś chora i czy wykonujesz zalecenia lekarza.

To prawda. Jeżeli pracodawca ma wątpliwości co do prawidłowości zwolnienia lekarskiego pracownika, może wystąpić do ZUS z wnioskiem o kontrolę. W przypadku takiej kontroli, lekarz orzecznik ZUS dokonuje oceny stanu zdrowia pracownika i prawidłowości wystawionego zwolnienia lekarskiego.

Urząd Pracy może wypowiedzieć umowę jeśli stażysta nie realizuje programu stażowego. Jeżeli zwolnienie trwa dłużej niż 90 dni, to stażysta zostaje uznany za osobę niezdolną do pracy. W takiej sytuacji traci on status osoby bezrobotnej, a staż zostaje przerwany.

Jest to zgodne z przepisami prawa. W świetle art. 43 ust. 2 pkt 2 Ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, osoba korzystająca z urlopu zdrowotnego przez okres dłuższy niż 90 dni traci status osoby bezrobotnej. W konsekwencji, jeżeli stażysta nie realizuje programu stażowego z powodu długotrwałego zwolnienia lekarskiego, Urząd Pracy może podjąć decyzję o przerwaniu stażu. Jednakże żądanie rezygnacji z przysługujących praw w formie oświadczenia jest nadal niezgodne z prawem.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Zakłócanie miru domowego
Witam grupowiczów. Mam problem z sąsiadem, którego syn od trzech lat robi sobie tor wyścigowy między budynkami mieszkalnymi, jeżdżąc dzień w dzień na kładzie. Rozmawiałam z jego matką ostatnio interweniowałam u jego ojca, jednak usłyszałam że jeździ po swojej posesji i mam się wynosić. Zgłosiłam sprawę do dzielnicowego powołując się na zakłucanie spokoju w dzień. Usłyszałam że jest to trudne do udowodnienia mimo że mam nagrania z kamery co chłop...
Odwołanie od reklamacji.
Witam, mam takie pytanie a zarazem prośbę o pomoc. Jakiś czas temu, około tygodnia temu w sklepie odzieżowym oddałem do reklamacji spodnie, w dniu dzisiejszym otrzymałem sms "Zapraszamy po odbiór reklamacji" skontaktowałem się telefonicznie ze sklepem otrzymałem informację, że reklamacja nie została uwzględniona z powodu rzekomego "mechanicznego uszkodzenia" i teraz moje pytanie jako, że sklep znajduje się odległości około 40...
Urlop
W pracy mamy tabelkę z wolnymi dniami urlopowymi. Wg tej tabelki przez najbliższe 4 miesiące nie można wziąć ani jednego dnia urlopu a do końca roku jest łącznie około 20 wolnych dni. Czy pracodawca ma prawo zablokować urlopy przez tak długi okres czasu? Mam do wykorzystania jeszcze ponad 20 dni a w najbliższym czasie nie mam możliwości wzięcia nawet 1 dnia wolnego na wizytę u lekarza....
jak zabezpieczyć siebie i dzieci podczas trwania rozwodu?
Co mogę zrobić, jak się obronić, jeśli mój mąż dowiedziawszy się o wniosku rozwodowym robi wszystko, żebym żyla bez pieniędzy albo i jeszcze niżej. Odciął nasze dzieci od zasilku, nie chce płacić alimentów oraz zadłuża się na coraz większe sumy.. jak wiadomo trwając w małżeństwie długi są wspólne a tym bardziej moje jeśli on przestanie płacić… Rozprawa rozwodowa za rok lub półtora. Do tego czasu to będzie już duża kwota, a ja chciałam zacząć sta...

Wyszukiwarka