Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie oświadczenia, że nie będę korzystać do końca stażu ze zwolnień lekarskich?

Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie oświadczenia, że nie będę korzystać do końca stażu ze zwolnień lekarskich?
Odbywam staż organizowany przez urząd pracy. Staż zaczęłam w lipcu. Jestem na drugim zwolnieniu lekarskim, pierwsze zwolnienie miałam 3tygodnie ze względu na zapalenie płuc. Wróciłam po nim do pracy na tydzień i niestety znowu musiałam iść na zwolnienie 2tygodniowe. W poniedziałek wracam do pracy. Dzisiaj dzwoniła do mnie pani z urzędu i oburzona spytała kiedy zamierzam wrócić na staż. Powiedziałam, że mam zwolnienie do końca tego tygodnia. Kazała mi napisać oświadczenie, że od poniedziałku nie będę korzystać ze zwolnień lekarskich, jeśli nie napiszę takiego oświadczenia staż zostanie zakończony. Po napisaniu oświadczenia l4 również powoduje koniec stażu.
anonim cytuj
27-10-2023
Oczywiście, że nie. Jeżeli ma wątpliwości co do twoich zwolnień to najwyżej może zawiadomić ZUS z prośbą o kontrolę czy faktycznie jesteś chora i czy wykonujesz zalecenia lekarza.

anonim cytuj
27-10-2023
Urząd Pracy może wypowiedzieć umowę jeśli stażysta nie realizuje programu stażowego. Jeżeli zwolnienie trwa dłużej niż 90 dni, to stażysta zostaje uznany za osobę niezdolną do pracy. W takiej sytuacji traci on status osoby bezrobotnej, a staż zostaje przerwany.

anonim cytuj
27-10-2023

W świetle polskiego prawa, pracodawca nie ma prawa żądać od pracownika oświadczenia o rezygnacji z praw pracowniczych, do których należy prawo do korzystania ze zwolnień lekarskich. W związku z tym, żądanie takiego oświadczenia jest niezgodne z prawem. Wspomniane prawo do korzystania ze zwolnienia lekarskiego jest zagwarantowane przez Kodeks pracy w art. 68 § 1, który stanowi, że pracownikowi przysługuje prawo do wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy spowodowanej chorobą.

Oczywiście, że nie. Jeżeli ma wątpliwości co do twoich zwolnień to najwyżej może zawiadomić ZUS z prośbą o kontrolę czy faktycznie jesteś chora i czy wykonujesz zalecenia lekarza.

To prawda. Jeżeli pracodawca ma wątpliwości co do prawidłowości zwolnienia lekarskiego pracownika, może wystąpić do ZUS z wnioskiem o kontrolę. W przypadku takiej kontroli, lekarz orzecznik ZUS dokonuje oceny stanu zdrowia pracownika i prawidłowości wystawionego zwolnienia lekarskiego.

Urząd Pracy może wypowiedzieć umowę jeśli stażysta nie realizuje programu stażowego. Jeżeli zwolnienie trwa dłużej niż 90 dni, to stażysta zostaje uznany za osobę niezdolną do pracy. W takiej sytuacji traci on status osoby bezrobotnej, a staż zostaje przerwany.

Jest to zgodne z przepisami prawa. W świetle art. 43 ust. 2 pkt 2 Ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, osoba korzystająca z urlopu zdrowotnego przez okres dłuższy niż 90 dni traci status osoby bezrobotnej. W konsekwencji, jeżeli stażysta nie realizuje programu stażowego z powodu długotrwałego zwolnienia lekarskiego, Urząd Pracy może podjąć decyzję o przerwaniu stażu. Jednakże żądanie rezygnacji z przysługujących praw w formie oświadczenia jest nadal niezgodne z prawem.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Rozprawa sądowa a zwolnienie z pracy.
Co zrobić jeśli pracodawca nie chce dać wolnego na rozprawę sądową? Jest coś takiego jak zwolnienie z pracy na czas trwania rozprawy sądowej?...
Umyślne potrącenie przez samochód.
Witam, kilka dni temu zostałem potrącony umyślnie przez samochód w strefie mieszkalnej. Miedzy mną a "sąsiadem", a raczej osobą która masowo kupuje mieszkania i daje pod wynajem doszło do sprzeczki a w zasadzie zniszczył moje mienie i oddalił się z miejsca. Nie wiele myśląc poszedłem za nim, stanąłem naprzeciwko maski samochodu aby uniemożliwić mu odjazd i wyciągnąłem telefon w celu poinformowania Policji o zajściu. Pan "Z" si...
Czy umowa podpisana przez internet jest ważna?
Witam serdecznie. Chciałabym zapytać czy umowa podpisana w ten sposób czyli przez internet ( podpis w edytorze myszką) jest zgoda z prawem pracy? I czy faktycznie syn zrywając tą umowę ma zapłacić 1 tysiąc kary? Będę wdzięczna za odpowiedź jak zerwać taka umowę aby prawnie było wszystko w porządku....
Czy mogę nie wyrazic zgody na wymianę piecy przez spółdzielnię mieszkaniową?
Spółdzielnia Mieszkaniowa w przyszłym roku będzie likwidować piecyki gazowe, ponieważ ciepła woda będzie z rur. Jak się dowiedziałam wszyscy muszą wyrazić zgodę. Nie chce rezygnować z gazu ponieważ jest dużo tańsze. Mam mieszkanie własnościowe i czy spółdzielnia może decydować w takiej sprawie....

Wyszukiwarka