Stan faktyczny: W 2020 roku wraz z moją siostrą odziedziczyłem w drodze spadku nieruchomość (po 1/2 udziału każde z nas). Nasz tata kupił tę nieruchomość w 2011 roku. W 2021 roku wspólnie postanowiliśmy o sprzedaży w/w nieruchomości. Siostra niemalże od razu przeznaczyła te środki na spłatę swojego kredytu na mieszkanie, ja swoimi środkami dysponuje w dalszym ciągu.
Pytanie: Czy w świetle obowiązującego prawa, mój termin na przeznaczenie tych środków na cele mieszkaniowe kończy się w tym roku, czy z końcem 2024? Zakładając, że kończy się w grudni br., czy istnieje jakakolwiek możliwość wydłużenia tego terminu?
... Zakładając, że kończy się w grudni br., czy istnieje jakakolwiek możliwość wydłużenia tego terminu? ...
Kończy się, nie ma.
anonim cytuj
14-11-2023
A czy jeśli przez okres 3 lat wynajmowałem mieszkanie. Mam umowę oraz wyciągi z banku za opłacany czynsz. Czy można to wliczyć w cele mieszkaniowe, ''dach nad głową''?
Katalog własnych potrzeb mieszkaniowych znajdziesz w art. 21 ust. 25 ustawy o PIT.
Witam, piszę w sprawie znajomego.
Nie dawno dowiedział się że ma przyznane już alimenty od jakiegoś roku (on mieszka za granicą ) nic mu nie przyszło na adres w Niemczech. Kontakt z była żona ma nie za bardzo tylko z córką przez cały czas wysyłał pieniądze western union i paczki dla małej teraz się okazuje że ma duży dlug a na sprawie nie był i o niej nie wiedział. Więc to już ponad rok a to 600zl miesięcznie.
Wie że musi się skontaktować jak...
Kilka dni temu kupiłam samochód. Przy zakupie wypytałam razem z osobami mi towarzyszącymi czy w samochodzie jest coś poważniejszego do roboty. Sprzedawca stanowczo zaprzeczył i powiedział, że do wymiany są podstawowe rzeczy jak oleje itp.
Dziś mechanik zadzwonił do mnie, że wyszło tam więcej rzeczy niż te "podstawowe" i za robotę tego wyszło 3000 zł. Do tego okazało się, że cała skrzynia jest do wymiany bo jest "w strzępach"...
Znajoma płaci na dziecko alimenty ustalone przez zabezpieczenie sądowe. Regularnie i zgodnie z zabezpieczeniem przekazem pocztowym, bo tak zażądał ojciec dziecka. Po czym doszło do sytuacji, że w miesiącu czerwcu 2023 alimenty odebrała jego matka.
Matka dziecka ma potwierdzenie z poczty ,że przekaz odebrała jego matka on twierdzi, że przekaz trafił do nadawcy. Matka ojca przywłaszczyła alimenty nie przekazując mu tych alimentów. Ojciec dziecka o...
Posiadam działkę, którą dzierżawie już prawie 40 lat. Umowa dzierżawy została zawarta bez udziału gminy. Podatek początkowo płaciła osoba, od której dzierżawiły ale umarła 17 lat temu i od tego czasu ja opłacam podatek. Osoba od której dzierżawiłem pole nie posiadała dzieci, miała 2 siostry i jedna z tych sióstr posiada dzieci. Chciałem założyć sprawę o przeniesienie własności, czy mam taką możliwość. Czy mógłbym utracić tą działkę?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: