Podatek od sprzedanej nieruchomości.

Stan faktyczny: W 2020 roku wraz z moją siostrą odziedziczyłem w drodze spadku nieruchomość (po 1/2 udziału każde z nas). Nasz tata kupił tę nieruchomość w 2011 roku. W 2021 roku wspólnie postanowiliśmy o sprzedaży w/w nieruchomości. Siostra niemalże od razu przeznaczyła te środki na spłatę swojego kredytu na mieszkanie, ja swoimi środkami dysponuje w dalszym ciągu.
Pytanie: Czy w świetle obowiązującego prawa, mój termin na przeznaczenie tych środków na cele mieszkaniowe kończy się w tym roku, czy z końcem 2024? Zakładając, że kończy się w grudni br., czy istnieje jakakolwiek możliwość wydłużenia tego terminu?
anonim cytuj
14-11-2023
... Zakładając, że kończy się w grudni br., czy istnieje jakakolwiek możliwość wydłużenia tego terminu? ...

Kończy się, nie ma.

anonim cytuj
14-11-2023
A czy jeśli przez okres 3 lat wynajmowałem mieszkanie. Mam umowę oraz wyciągi z banku za opłacany czynsz. Czy można to wliczyć w cele mieszkaniowe, ''dach nad głową''?

Katalog własnych potrzeb mieszkaniowych znajdziesz w art. 21 ust. 25 ustawy o PIT.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy przysługuje jakiś zasiłek osobie bezrobotnej? (lekki stopień orzeczenia o niepełnosprawności)
Dzień dobry Piszę z pytaniem. Czy przysługuje jakiś zasiłek osobie bezrobotnej, która nigdy nie pracowała i nie może znaleźć pracy też ze względów zdrowotnych (choruje na epilepsje i posiada lekki stopień orzeczenia o niepełnosprawności). Nie chodzi tutaj o zasiłek stały, tylko tymczasowy, póki nie znajdzie sobie pracy. Z góry dziękuję za odpowiedź....
Problem z zaginioną rzeczą z paczki.
W czerwcu tego roku zakupiłam kilka par butów w sklepie ccc online. Zgłosiłam zwrot, odesłałam paczkę. Paczka do firmy dotarła, brakuje jednej pary. Po wymianie kilku maili wkońcu postanawiają złożyć reklamację do przewoźnika DPD, która zostaje dwukrotnie odrzucona. Mam teraz wszelkie roszczenia kierować sądownie do przewoźnika. Jakiś czas temu miałam podobną sytuację gdzie odsyłając produkt paczka przyszła wybrakowana, firma oddała pieniądze. ...
Jak mogę odzyskać córkę?
Witam, proszę o poradę właśnie rozeszłam się z konkubentem niestety córka została z nim bo nie pozwolili mi jej zabrać co w takim razie mogę zrobić zaznaczę że tylko córka ma tam meldunek bo mnie nie chcieli zameldować policja nic nie zdziałała bo takie same prawa mamy jak mogę odzyskać córkę...
Jak sprawdzić dewelopera?
Cześć, rozglądam się na rynku pierwotnym i mam parę mieszkań na oku. Nie mam natomiast zielonego pojęcia jak sprawdzić w jakiej kondycji finansowej jest deweloper. Gdzie mogę uzyskać takie informacje i czy w ogóle ktoś może mi takowych udzielić? I druga kwestia - jeśli rynek wtórny, jak sprawdzić czy mieszkanie nie ma jakiejś hipoteki czy innego zadłużenia? Księgi wieczyste itp. to dla mnie czarna magia....

Wyszukiwarka