Podatek od sprzedanej nieruchomości.

Stan faktyczny: W 2020 roku wraz z moją siostrą odziedziczyłem w drodze spadku nieruchomość (po 1/2 udziału każde z nas). Nasz tata kupił tę nieruchomość w 2011 roku. W 2021 roku wspólnie postanowiliśmy o sprzedaży w/w nieruchomości. Siostra niemalże od razu przeznaczyła te środki na spłatę swojego kredytu na mieszkanie, ja swoimi środkami dysponuje w dalszym ciągu.
Pytanie: Czy w świetle obowiązującego prawa, mój termin na przeznaczenie tych środków na cele mieszkaniowe kończy się w tym roku, czy z końcem 2024? Zakładając, że kończy się w grudni br., czy istnieje jakakolwiek możliwość wydłużenia tego terminu?
anonim cytuj
14-11-2023
... Zakładając, że kończy się w grudni br., czy istnieje jakakolwiek możliwość wydłużenia tego terminu? ...

Kończy się, nie ma.

anonim cytuj
14-11-2023
A czy jeśli przez okres 3 lat wynajmowałem mieszkanie. Mam umowę oraz wyciągi z banku za opłacany czynsz. Czy można to wliczyć w cele mieszkaniowe, ''dach nad głową''?

Katalog własnych potrzeb mieszkaniowych znajdziesz w art. 21 ust. 25 ustawy o PIT.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Zachowek po bracie.
Mieszkanie przepisane w darowiźnie ze służebnością na jednego z braci. Rodzice żyją, drugi brat żyje. Co w sytuacji gdy umiera ta osoba, na którą jest przepisane mieszkanie? Jest to osoba, która ma żonę i dziecko. Czy w takiej sytuacji można wnioskować o zachowek od żony tego brata? Bo rozumiem, że to ona dziedziczy mieszkanie po nim?...
Wypowiedzenie z dopiskiem
Witam. Zatrudnilam się w firmie. Zaczęłam od 3.11. Szefowa powiedziała że po 2 tyg dostanę umowę. Dostałam umowę o pracę na 3/4 etatu od 16.11. Według ustaleń niestety ustnych miałam zarabiać 1900zl na rękę. To co w umowie plus "dodatek". Umowę mam Na 3 miesiące z 2 tygodniowym okresem wypowiedzenia. Szefowa powiedziała że te dni za okres próbny tzn od 3 do 16.11. zapłaci mi normalnie (nie mam tego na pismie) Niestety zdrowie odmówił...
Alimenty na rodzica - jak ich uniknąć?
Córka ma 5 lat. Ojciec nie płaci na nią żadnych alimentów, chociaż są zasądzone. Nie interesuje się nią, nie utrzymuje kontaktu od kilku lat (z własnej woli). Jak mogę zabezpieczyć córkę przed ewentualnym płaceniem alimentów na ojca, jeśli przyjdzie mu kiedyś ten pomysł do głowy? Sprawa o odebranie mu praw jest aktualnie w toku....
Zniesienie alimentacji.
Mąż ma córkę, która w tym roku skończyła szkołę średnią, zdała maturę i zablokowała ojca wszędzie gdzie się dało, żeby nie wiedział gdzie mieszka, co robi czy pracuje czy studiuje. Mąż złożył w lipcu wniosek o zniesienie alimentów lub obniżeniem ze względu na naszą sytuację rodzinną. Obecnie płaci co miesiąc bez żadnych opóźnień. Jak była potrzeba to dostawała więcej na swoje konto. Sąd próbuje dostarczyć jej wniosek lecz za każdym razem wraca zw...

Wyszukiwarka