Podatek od sprzedanej nieruchomości.

Stan faktyczny: W 2020 roku wraz z moją siostrą odziedziczyłem w drodze spadku nieruchomość (po 1/2 udziału każde z nas). Nasz tata kupił tę nieruchomość w 2011 roku. W 2021 roku wspólnie postanowiliśmy o sprzedaży w/w nieruchomości. Siostra niemalże od razu przeznaczyła te środki na spłatę swojego kredytu na mieszkanie, ja swoimi środkami dysponuje w dalszym ciągu.
Pytanie: Czy w świetle obowiązującego prawa, mój termin na przeznaczenie tych środków na cele mieszkaniowe kończy się w tym roku, czy z końcem 2024? Zakładając, że kończy się w grudni br., czy istnieje jakakolwiek możliwość wydłużenia tego terminu?
anonim cytuj
14-11-2023
... Zakładając, że kończy się w grudni br., czy istnieje jakakolwiek możliwość wydłużenia tego terminu? ...

Kończy się, nie ma.

anonim cytuj
14-11-2023
A czy jeśli przez okres 3 lat wynajmowałem mieszkanie. Mam umowę oraz wyciągi z banku za opłacany czynsz. Czy można to wliczyć w cele mieszkaniowe, ''dach nad głową''?

Katalog własnych potrzeb mieszkaniowych znajdziesz w art. 21 ust. 25 ustawy o PIT.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Dzień wolny za oddawanie krwi.
Witam, mam pytanie. Pracodawca ustalił dzień odbioru wolnego na 22 grudnia za 11 listopada i wtedy byłem na zwolnieniu (21.22-12) z tytułu oddania krwi. Czy przysługuje mi inny termin odbioru tego wolnego?...
Co moge zrobić z osobą która mnie nęka?
Sprawa wygląda następująco. Leżę w szpitalu od dwóch tygodni, kilka dni temu dostaje wiadomość od człowieka, z którym spotykałam się w zeszłym roku. Oskarża mnie w niej o kradzież wraz z włamaniem. Gdy dowiaduje się, że jednak fizycznie nie mogłam tego zrobić, oskarża bezpodstawnie mnie o to, że zleciłam kradzież wraz z włamaniem mojemu przyjacielowi. Sprawa nie wyjaśniła się pod żadnym względem, a ten człowiek rozpowszechnia nieprawdziwe inform...
Wynagrodzenie do rąk własnych a L4.
Witam, mam pytanie. Czy będąc na L4 mogę osobiście odebrać z firmy wypłatę? Wynagrodzenie mam do rąk własnych, pracodawca nie chce wyrazić zgody na przelewanie wynagrodzenia na konto. Bo gdzieś usłyszałam że w tym momencie mogę dostać wypowiedzenie umowy o pracę Bo pojawiłam się w firmie....I nie wiem co o tym myśleć?...
Zalanie mieszkania sąsiada w wynajmowanym mieszkaniu.
Witam, dzisiaj zaszła sytuacja w wynajmowanym przeze nie mieszkaniu w bloku, że zalałem sąsiada z dołu. Wąż od pralki który wisiał na wannie spadł z niej i zalał podłogę łazienki, zorientowałem się po kilku minutach, że woda z węża zalewa łazienkę. Szybko wziąłem się za wycieranie podłogi do sucha lecz było już za pózno, sąsiad z dołu zapukał do drzwi i poinformował o zalaniu ( nie wiem w jakim stopniu bo po próbie zainteresowania się sprawą i ze...

Wyszukiwarka