Podatek od sprzedanej nieruchomości.

Stan faktyczny: W 2020 roku wraz z moją siostrą odziedziczyłem w drodze spadku nieruchomość (po 1/2 udziału każde z nas). Nasz tata kupił tę nieruchomość w 2011 roku. W 2021 roku wspólnie postanowiliśmy o sprzedaży w/w nieruchomości. Siostra niemalże od razu przeznaczyła te środki na spłatę swojego kredytu na mieszkanie, ja swoimi środkami dysponuje w dalszym ciągu.
Pytanie: Czy w świetle obowiązującego prawa, mój termin na przeznaczenie tych środków na cele mieszkaniowe kończy się w tym roku, czy z końcem 2024? Zakładając, że kończy się w grudni br., czy istnieje jakakolwiek możliwość wydłużenia tego terminu?
anonim cytuj
14-11-2023
... Zakładając, że kończy się w grudni br., czy istnieje jakakolwiek możliwość wydłużenia tego terminu? ...

Kończy się, nie ma.

anonim cytuj
14-11-2023
A czy jeśli przez okres 3 lat wynajmowałem mieszkanie. Mam umowę oraz wyciągi z banku za opłacany czynsz. Czy można to wliczyć w cele mieszkaniowe, ''dach nad głową''?

Katalog własnych potrzeb mieszkaniowych znajdziesz w art. 21 ust. 25 ustawy o PIT.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Urlop.
Mam pytanie mianowicie w pracy wymyślili sobie że jeśli jedna osoba w danym tygodniu wzięła chociaż jeden dzień urlopu to kolejna już nie może w ogóle, no chyba że wypisze opiekę na dziecko a jeśli jej nie ma to nie ma prawa wziąć dnia wolnego. Czy firma może takie zmiany wprowadzić ? Ja pierwszy raz się z czymś takim spotykam....
Niezgodność liczby pomieszczeń w KW ze stanem faktycznym.
Cześć, W najbliższych dniach będę podpisywał akt notarialny zakupu mieszkania. Notariusz sporządził projekt aktu, gdzie w opisie nieruchomości posłużył się liczbą pomieszczeń wskazanych w KW. W rzeczywistości, liczba pomieszczeń jest inna - sprzedający robił remont mieszkania, zmieniał układ pomieszczeń, wydzielono także nowe pomieszczenia. Mam w związku z tym pytanie - czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie w kontekście aktu notarialnego? Cz...
Sądowne wezwanie zapłaty.
Witam, jako poszkodowany chciałbym zapytać jak wygląda procedura w sytuacji kiedy pozwany nie ureguluje należności mimo wezwania sądownego? Jeśli się nie mylę powinien zapłacić w ciągu 14 dni od doręczenia. Jak ta dalsza procedura wygląda i jakie są koszty i kto je ponosi?...
z umowy zlecenie na umowę o pracę,/wypowiedzenie/zwolnienie lekarskie
Witam, pracowalam na umowe zlecenie od czerwca. 10 pazdziernika zmienilam prace ale rowniez na umowe zlecenie. 1 grudnia przeszlam w tej firmie na umowe o prace, po czym 4 grudnia dostalismy wypowiedzenie z 7 dniowym okresem. Mam pytanie, czy za zwolnienie lekarskie bedzie mi wyplacane wynagrodzenie? Dodam iz skladka chorobowa jest placona od czerwca caly czas....

Wyszukiwarka