Podatek od sprzedanej nieruchomości.

Stan faktyczny: W 2020 roku wraz z moją siostrą odziedziczyłem w drodze spadku nieruchomość (po 1/2 udziału każde z nas). Nasz tata kupił tę nieruchomość w 2011 roku. W 2021 roku wspólnie postanowiliśmy o sprzedaży w/w nieruchomości. Siostra niemalże od razu przeznaczyła te środki na spłatę swojego kredytu na mieszkanie, ja swoimi środkami dysponuje w dalszym ciągu.
Pytanie: Czy w świetle obowiązującego prawa, mój termin na przeznaczenie tych środków na cele mieszkaniowe kończy się w tym roku, czy z końcem 2024? Zakładając, że kończy się w grudni br., czy istnieje jakakolwiek możliwość wydłużenia tego terminu?
anonim cytuj
14-11-2023
... Zakładając, że kończy się w grudni br., czy istnieje jakakolwiek możliwość wydłużenia tego terminu? ...

Kończy się, nie ma.

anonim cytuj
14-11-2023
A czy jeśli przez okres 3 lat wynajmowałem mieszkanie. Mam umowę oraz wyciągi z banku za opłacany czynsz. Czy można to wliczyć w cele mieszkaniowe, ''dach nad głową''?

Katalog własnych potrzeb mieszkaniowych znajdziesz w art. 21 ust. 25 ustawy o PIT.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Dożywocie na części nieruchomości
Witam. Mam pytanie co robić w danej sytuacji. Moi rodzice są po rozwodzie i posiadają dom jako współwłasność małżeńska. Ojciec przepisał swoją część na moja siostrę w zamian za dożywotnie utrzymanie. W tym domu mieszka tylko moja mama. Czy siostra może tam ulokować ojca bez zgody mamy która nie chce z nim mieszkać? Czy jest szansa na zniesienie współwłasności przez sąd? Czy jeżeli mama udowodni że to ona płaciła za całą budowę domu to miała by mn...
Dom jednorodzinny i mieszkanie które też ogrzewam. Czy przysługuje mi dodatek osłonowy?
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć, czy przysługuje mi dodatek osłonowy. Mieszkam w domu jednorodzinnym razem z mężem, ale mam jeszcze mieszkanie które też ogrzewam. Mieszkanie jest moje, a nie wspólne z mężem....
Dwie pracę na umowe zlecenie / zajęcie komornicze
Pytanie orientacyjne. Dwie prace każda na umowę zlecenie. Jedna płatne do ręki druga na konto. Co jeśli komornik zajmie konto. Jeśli te umowy to jedyne źródło utrzymania jak to będzie liczone? Jest miesiąc, że chce pracuje np. 20 dni, a miesiąc, że 15 dni - ja ustalam sama ile chce pracować. Jak to będzie brane pod uwagę przy zajęciu komorniczym? Dodam, że mam stawkę godzinową(w jednej pracy 15zl/h, druga 13zl/h). Co jeśli komornik zajmie wynagro...
Zajęcie komornicze na koncie zagranicznym
Czy komornik skarbowy może zająć wynagrodzenie i zwrot podatku na koncie zagranicznym?...

Wyszukiwarka