Podatek od sprzedanej nieruchomości.

Stan faktyczny: W 2020 roku wraz z moją siostrą odziedziczyłem w drodze spadku nieruchomość (po 1/2 udziału każde z nas). Nasz tata kupił tę nieruchomość w 2011 roku. W 2021 roku wspólnie postanowiliśmy o sprzedaży w/w nieruchomości. Siostra niemalże od razu przeznaczyła te środki na spłatę swojego kredytu na mieszkanie, ja swoimi środkami dysponuje w dalszym ciągu.
Pytanie: Czy w świetle obowiązującego prawa, mój termin na przeznaczenie tych środków na cele mieszkaniowe kończy się w tym roku, czy z końcem 2024? Zakładając, że kończy się w grudni br., czy istnieje jakakolwiek możliwość wydłużenia tego terminu?
anonim cytuj
14-11-2023
... Zakładając, że kończy się w grudni br., czy istnieje jakakolwiek możliwość wydłużenia tego terminu? ...

Kończy się, nie ma.

anonim cytuj
14-11-2023
A czy jeśli przez okres 3 lat wynajmowałem mieszkanie. Mam umowę oraz wyciągi z banku za opłacany czynsz. Czy można to wliczyć w cele mieszkaniowe, ''dach nad głową''?

Katalog własnych potrzeb mieszkaniowych znajdziesz w art. 21 ust. 25 ustawy o PIT.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Przedawnienie mandatu.
Cześć, mam pytanie odnośnie podniesienia zarzutu przedawnienia (mandat MPK) Mianowicie w 2009 roku otrzymałam mandat za brak biletu, miałam wtedy 13 lat, w 2016 kontaktowałam się z ZTM, ponieważ chciałam spłacić wszystkie swoje zadłużenia i Pani powiedziała mi, że wszystkie moje mandaty zostały sprzedane firmom windykacyjnym i u nich żadnego mandatu nie mam, teraz zupełnie przez przypadek okazało się, że jednak mam nieopłacony mandat z 2009 ro...
L4 paychiatryczne
Czesc, chciałbym wyjasnic pewna niepewna dla mnie kwestie. Obecne przebywam na L4 z powodow zaburzen psychicznych, nie zdradzajac szczegolow, okres zwolnienia lekarskiego bedzie trwal 24 dni wliczajac weekendy natomiast moja praca jest 5dni w tyg, potem mam juz zaplanowane 2 dni wolne. Szaanse sa dosc wysokie ze po tych 2 dniach urlopu ponownie otrzymam zwolnienie, tym razem na 27 dni. Czy w takim wypadku wyplacenie wynagrodziena pozostaje po str...
Jak przebiega otwarcie testamentu u notariusza?
Witam. Mój ojciec zmarł 7 lat temu, mama zmarła teraz zostawiając testament w którym obdarowuje mnie i moją bratanicę, brat pominięty w testamencie. Czy testament powinnam złożyć w sądzie?...
Współwłaściciel - czy może zameldować kogoś bez mojej zgody.
Witam, Aktualnie szykuję papiery do zniesienia współwłasności. Czy jest jakaś droga prawna abym jako współwłaściciel zabezpieczył nieruchomość przed zameldowaniem osób trzecich?...

Wyszukiwarka