Podatek od sprzedanej nieruchomości.

Stan faktyczny: W 2020 roku wraz z moją siostrą odziedziczyłem w drodze spadku nieruchomość (po 1/2 udziału każde z nas). Nasz tata kupił tę nieruchomość w 2011 roku. W 2021 roku wspólnie postanowiliśmy o sprzedaży w/w nieruchomości. Siostra niemalże od razu przeznaczyła te środki na spłatę swojego kredytu na mieszkanie, ja swoimi środkami dysponuje w dalszym ciągu.
Pytanie: Czy w świetle obowiązującego prawa, mój termin na przeznaczenie tych środków na cele mieszkaniowe kończy się w tym roku, czy z końcem 2024? Zakładając, że kończy się w grudni br., czy istnieje jakakolwiek możliwość wydłużenia tego terminu?
anonim cytuj
14-11-2023
... Zakładając, że kończy się w grudni br., czy istnieje jakakolwiek możliwość wydłużenia tego terminu? ...

Kończy się, nie ma.

anonim cytuj
14-11-2023
A czy jeśli przez okres 3 lat wynajmowałem mieszkanie. Mam umowę oraz wyciągi z banku za opłacany czynsz. Czy można to wliczyć w cele mieszkaniowe, ''dach nad głową''?

Katalog własnych potrzeb mieszkaniowych znajdziesz w art. 21 ust. 25 ustawy o PIT.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Jak uzyskać polskie obywatelstwo?
Mój brat zmarł, a za miesiąc urodzi mu się córka. Jego narzeczona pochodzi z Ukrainy i na wiosnę planowali ślub. Wszyscy łącznie z matką bardzo chcemy żeby dziecko miało polskie obywatelstwo i nazwisko po ojcu. Co zrobić w takiej sytuacji? Jak uznać ojcostwo? Czy da się też pomóc matce nabyć obywatelstwo w takiej sytuacji?...
odzież ochronna
Zna się tutaj ktoś na przepisach pracy? Chodzi o pobieranie odzieży ochronnej rękawic, kamizelek itp. Żeby cokolwiek wziąć trzeba przejść około 3km. Jak to się ma gdy jest cały czas robota i nie ma czasu iść? Mam to załatwiać po pracy? Przysługuje tylko po max 2 komplety...
Wypowiedzenie czy L4
Pracodawca rano chce wręczyć pracownikowi wypowiedzenie a ten oświadczył że był u lekarza i dostał L4. Co w takiej sytuacji ? ...
Skierowanie na badania okresowe, a termin odbycia.
Pracodawca wystawia pracownikowi skierowanie na badania okresowe. Wiadomo, że jest to traktowane jak polecenie pracodawcy i pracownik musi je wykonać. Ale czy pracodawca ma prawo wskazać konkretny termin, który wiąże pracownika? Czy też jedynym terminem jest data końca obowiązywania obecnego orzeczenia lekarskiego?...

Wyszukiwarka