Dzień dobry.
Byłam zatrudniona od 9 sierpnia do 18 sierpnia na umowę zlecenie i była mi odprowadzana na mój wniosek składka chorobowa. Od 21 sierpnia do 7 września byłam na umowie zastępstwo i że względu na mój stan psychiczny lekarz wystawił od dzisiaj l4 czyli od 8 września to czy ono będzie płatne?
Czyli miałam odprowadzane 30 dni składkę chorobową? Czy okresy odprowadzania składki chorobowej w tej sytuacji się sumują z umowy zlecenie i umowy zastępstwo?
| Rodzaj umowy pierwszej | Umowa zlecenie od 9 sierpnia do 18 sierpnia |
+---------------------------------------------------+---------------------------------------------------+
| Rodzaj umowy drugiej | Umowa o pracę zastępstwo od 21 sierpnia do 7 września |
+---------------------------------------------------+---------------------------------------------------+
| Czy opłacano składkę chorobową? | Tak, dobrowolnie na umowę zlecenie |
| Czas opłacania składki chorobowej | 30 dni (łącznie z obiema umowami) |
| Warunek nabywania prawa do zasiłku chorobowego | Opłacenie składki chorobowej przez co najmniej 30 dni w ciągu ostatnich 12 miesięcy przed dniem zachorowania |
| Czy spełniony jest warunek do zasiłku chorobowego?| Tak |
anonim cytuj
08-09-2023
Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznych wskazuje, że osoby pracujące na umowę zlecenie mają możliwość dobrowolnego przystąpienia do ubezpieczenia chorobowego, co w Twoim przypadku miało miejsce od 9 sierpnia do 18 sierpnia.
Składki na ubezpieczenie chorobowe uprawniają do korzystania ze świadczeń chorobowych po upływie określonego czasu opłacania tych składek. W Twoim przypadku opłacałaś składkę przez 30 dni, czyli sumując okresy odprowadzania składki z umowy zlecenie i umowy zastępstwo.
Aby otrzymać zasiłek chorobowy, musisz spełniać określone warunki. Jednym z nich jest opłacanie składek na ubezpieczenie chorobowe przez co najmniej 30 dni w ciągu ostatnich 12 miesięcy przed dniem zachorowania. Biorąc pod uwagę podane przez Ciebie daty, spełniasz ten warunek.
Warto zwrócić uwagę, że niezależnie od tego, czy byłaś zatrudniona na umowę zlecenie czy umowę o pracę zastępstwo, odprowadzone składki na ubezpieczenie chorobowe są sumowane w kontekście spełnienia warunków nabywania prawa do zasiłku chorobowego.
anonim cytuj
08-09-2023
I wtedy jak jest obloczane świadczenie chorobowe? Na podstawie zarobków z umowy zlec+umowy o zastępstwo czy tylko z umowy o zastępstwo?
anonim cytuj
08-09-2023
I wtedy jak jest obloczane świadczenie chorobowe? Na podstawie zarobków z umowy zlec+umowy o zastępstwo czy tylko z umowy o zastępstwo?
Dzień dobry.Czy USC może odmówić wydania aktu zgonu w celu zrzeknięcia się spadku po zmarłym. Mąż ma problem gdyż jego stryj ( brat jego taty) zmarł na początku września. Był pod opieką gosp i to oni zajęli się pochówkiem. Nie miał już nikogo był kawalerem ,bez dzieci, a jedyną najbliższą rodziną był mój mąż,i jego dwaj bracia. Stryj zmarł w innej miejscowości niż mieszkał. W USC powiedzieli że nie wydadzą owego odpisu bo nie są w linii prostej....
Moi rodzice rozwiedli się ze sobą prawie 30 lat temu ,ja zostałem z matką ,ojciec założył nową rodzinę .
Kontaktów z ojcem nie mam już ponad 15 lat ,nawet nie wiem gdzie on mieszka i co się u niego dzieje.
Ojciec w przeszłości narobił sobie długów,ponoć był niewypłacalny ,i szukali go różni ludzie.Ponoć te długi dalej nad nim wiszą.
Ja sam żyje skromnie tj.nie mam długów,pracuje uczciwie ,zbieram pieniądze i odkładam i nie chcę ,aby to wszystk...
Witam ,mam dwóch synów i córkę , chce odpisać na jednego syna dom z budynkami ale pola Nie mogę bo brakuje mi parę lat do emerytury rolniczej , chciał bym to załatwić za życia ,i przepisać wszystko na jednego syna- nie będę tłumaczył czemu tylko na niego bo to nie ważne, jak to zrobić żeby jeden syn i córka nie miała to tego prawa?...
Jeśli osoba w pozwie o przeniesienie własności nieruchomości wycenia nieruchomość na 10 tysięcy, a ona jest warta ponad 100 tysięcy to poniesie jakieś konsekwencje w sądzie?
W tym przypadku opłata od pozwu wyniosła 500 złotych, a powinna dużo więcej....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: