RODO

Kilka dni temu zostałam skarbnikiem w Radzie Rodziców w szkole moich dzieci i w związku z tym zwróciłam się do dyrektora szkoły z prośbą o udostępnienie danych osobowych (imienia i nazwiska) uczniów z poszczególnych klas w celu realizacji zadań RR, takich jak np. zbieranie wpłat rodziców na fundusz RR.
Dyrektor odmówił i uzasadnił swoją decyzję przepisami RODO. Zostałam poinformowana, że w tej sprawie powinnam zwrócić się do rodziców, którzy pełnią funkcję skarbnika w klasach i poprosić o sporządzenie aktualnej listy uczniów.
Proszę o pomoc w rozstrzygnięciu mojego dylematu. Czy rzeczywiście RR powinna co roku sporządzać listę uczniów we własnym zakresie, pytając rodziców o imię i nazwisko dziecka i może nawet powinna poprosić rodziców o wypełnienie oświadczeń dot. RODO na potrzeby RR? Czy też jednak RR jest to organem wewnętrznym szkoły i dyrektor powinien udostępnić RR te podstawowe informacje? Jeżeli tak, to proszę o podanie uzasadnienia.
anonim cytuj
05-12-2023
A przywołał konkretne przepisy?

anonim cytuj
05-12-2023
Niestety dyrektor nie doprecyzował, które to konkretnie przepisy RODO zabraniają mu przekazania listy uczniów RR.

anonim cytuj
05-12-2023
Moim zdaniem dyrektor postąpił prawidłowo. Rada rodziców jest "organem" niezależnym od dyrektora szkoły. Przynależność rodziców do tego grona jest dobrowolna. Dane rodziców i uczniów powierzone szkole przetwarzane są z mocy ustawy w celu realizacji obowiązku szkolnego i innych będących następstwem. Nie można ich przekazać komukolwiek o ile nie wynika to wprost z ustawy lub zgody.

anonim cytuj
05-12-2023
Cóż poinformuję więc o tym RR i przygotujemy stosowne oświadczenia dot. RODO dla rodziców.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Czy o nowe prawo jazdy można się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?
Witam, mam takie pytanie. Osoba została zatrzymana do kontroli policji, okazało się, że prawo jazdy straciło ważność, wiadomo mandat i sprawa do sądu. Pytanie jest czy o nowe prawo jazdy ma się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ? ...
Czy zgłoszenie gwałtu po 20 latach ma sens?
Czy można zgłosić gwałt po 20 latach od wydarzenia? Jest to w ogóle możliwe, aby sprawca poniósł jeszcze karę?...
Który sąd decyduje o wstrzymaniu kary ?
Witam mam pytanie, który sąd jest odpowiedzialny za wstrzymanie kary ? Mój obrońca składał wniosek o sde i wstrzymanie kary do sde do sądu I instancji, pomiary i kurator już był, oraz sąd I instancji zdecydował o wstrzymaniu wykonania kary, a dziś otrzymałem list z sądu okręgowego, że mój wniosek o wstrzymanie kary został odrzucony, dodam że do tego sądu nie był składany żaden wniosek....
Czy pracodawca może narzucać mi dni urlopowe?
Witam, jak to jest w Polskim prawie, czy pracownik musi wziąć 14dni urlopu ciągiem? Czy pracodawca może narzucać mi dni urlopowe? Np., że między świętami a sylwestrem muszę wziąć wolne? Czy muszę wykorzystać cały swój urlop w danym roku? Tak, aby dni zaległe nie przeszły na następny? Według mojego pracodawcy muszę. Oraz jak to wygląda z urlopem w sytuacji zmiany pracy? Kończąc pracę w jednej firmie muszę wykorzystać cały pozostały mi urlop(...

Wyszukiwarka