RODO

Kilka dni temu zostałam skarbnikiem w Radzie Rodziców w szkole moich dzieci i w związku z tym zwróciłam się do dyrektora szkoły z prośbą o udostępnienie danych osobowych (imienia i nazwiska) uczniów z poszczególnych klas w celu realizacji zadań RR, takich jak np. zbieranie wpłat rodziców na fundusz RR.
Dyrektor odmówił i uzasadnił swoją decyzję przepisami RODO. Zostałam poinformowana, że w tej sprawie powinnam zwrócić się do rodziców, którzy pełnią funkcję skarbnika w klasach i poprosić o sporządzenie aktualnej listy uczniów.
Proszę o pomoc w rozstrzygnięciu mojego dylematu. Czy rzeczywiście RR powinna co roku sporządzać listę uczniów we własnym zakresie, pytając rodziców o imię i nazwisko dziecka i może nawet powinna poprosić rodziców o wypełnienie oświadczeń dot. RODO na potrzeby RR? Czy też jednak RR jest to organem wewnętrznym szkoły i dyrektor powinien udostępnić RR te podstawowe informacje? Jeżeli tak, to proszę o podanie uzasadnienia.
anonim cytuj
05-12-2023
A przywołał konkretne przepisy?

anonim cytuj
05-12-2023
Niestety dyrektor nie doprecyzował, które to konkretnie przepisy RODO zabraniają mu przekazania listy uczniów RR.

anonim cytuj
05-12-2023
Moim zdaniem dyrektor postąpił prawidłowo. Rada rodziców jest "organem" niezależnym od dyrektora szkoły. Przynależność rodziców do tego grona jest dobrowolna. Dane rodziców i uczniów powierzone szkole przetwarzane są z mocy ustawy w celu realizacji obowiązku szkolnego i innych będących następstwem. Nie można ich przekazać komukolwiek o ile nie wynika to wprost z ustawy lub zgody.

anonim cytuj
05-12-2023
Cóż poinformuję więc o tym RR i przygotujemy stosowne oświadczenia dot. RODO dla rodziców.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Samochód z wadą prawną.
Witam otóż kupiłem samochód nie drogi bo kosztował mnie 4 tysiące zł, chcąc go zarejestrować za kilka dni nie mogłem bo był zarejestrowany na inną osobę kilka dni wstecz. Więc dzwoniłem do osoby, która mi sprzedała, mówił mi że zaraz pójdzie zgłosić sprzedawcę auta i mogę za kilka dni z powrotem iść i zarejestrować na siebie. W między czasie po obejrzeniu dokładnie auta znalazłem w schowku umowę starą a wręcz nową. Właściciel auta sprzedał komuś ...
Opłaty komornicze
Proste pytanie, kto ponosi opłaty komornicze, wierzyciel czy dłużnik. I czy komornik ma prawo przetrzymywać pieniądze wierzyciela czy przekazać je od razu po pobraniu od dłużnika?...
Zabrane prawo jazdy za brak okularów.
Witajcie, muszę się zgłosić na policję w związku z zawiadomieniem przez ŻW, brak okularów na nosie podczas jazdy. Okulary przy sobie miałem. Mam kilka pytań. Czy to policja już zatrzymuje prawo jazdy, czy do czasu rozprawy w sądzie jeszcze będę je posiadał? Jest jakaś nadzieja, że z prawnikiem uda się ugrać żeby nie zatrzymywali prawka? Jest jakaś wg rozprawa czy po prostu przyjdzie wyrok?...
Problem ze spadkiem/długi.
Mój tata nie żyje, mama zaciąga kredyty na rzecz siostry. Dodam, że nie żyjemy w zgodzie, czy można za życia matki zrzec się dziedziczenia bez jej osoby? Ewentualnie mogłabym zrzec się spadku po jej śmierci tylko proszę mi powiedzieć ile mam na to czasu po jej śmierci, ile to kosztuje i czy nie ma jakichś problemów zrzeczeniem się po śmierci?...

Wyszukiwarka