Kilka dni temu zostałam skarbnikiem w Radzie Rodziców w szkole moich dzieci i w związku z tym zwróciłam się do dyrektora szkoły z prośbą o udostępnienie danych osobowych (imienia i nazwiska) uczniów z poszczególnych klas w celu realizacji zadań RR, takich jak np. zbieranie wpłat rodziców na fundusz RR.
Dyrektor odmówił i uzasadnił swoją decyzję przepisami RODO. Zostałam poinformowana, że w tej sprawie powinnam zwrócić się do rodziców, którzy pełnią funkcję skarbnika w klasach i poprosić o sporządzenie aktualnej listy uczniów.
Proszę o pomoc w rozstrzygnięciu mojego dylematu. Czy rzeczywiście RR powinna co roku sporządzać listę uczniów we własnym zakresie, pytając rodziców o imię i nazwisko dziecka i może nawet powinna poprosić rodziców o wypełnienie oświadczeń dot. RODO na potrzeby RR? Czy też jednak RR jest to organem wewnętrznym szkoły i dyrektor powinien udostępnić RR te podstawowe informacje? Jeżeli tak, to proszę o podanie uzasadnienia.
Niestety dyrektor nie doprecyzował, które to konkretnie przepisy RODO zabraniają mu przekazania listy uczniów RR.
anonim cytuj
05-12-2023
Moim zdaniem dyrektor postąpił prawidłowo. Rada rodziców jest "organem" niezależnym od dyrektora szkoły. Przynależność rodziców do tego grona jest dobrowolna. Dane rodziców i uczniów powierzone szkole przetwarzane są z mocy ustawy w celu realizacji obowiązku szkolnego i innych będących następstwem. Nie można ich przekazać komukolwiek o ile nie wynika to wprost z ustawy lub zgody.
anonim cytuj
05-12-2023
Cóż poinformuję więc o tym RR i przygotujemy stosowne oświadczenia dot. RODO dla rodziców.
Sytuacja następująca: wujek 1grupa inwalidzka, niezdolny do samodzielnej egzystencji. Jest na emeryturze. Ciocia, która się nim opiekuje również ma emeryturę. Nigdy nie prosiła o pomoc, zawsze dawali sobie jakoś radę, ale wszystko coraz droższe i chciałabym im jakoś pomóc. Czy i gdzie ciocia może ubiegać się o jakiś zasiłek na wujka? Proszę o rady....
Witam do 31 stycznia mam zwolnienie chodzące od pychiatry z powodu mobbingu w pracy. chce zlozyc wypowiedzenie, rozwiazac umowe z ta firmą. Kiedy mam to zrobić i w jaki sposób? Czy moge to zrobić osobiscie? czy zus podwazy wtedy zwolnienie? proszę o szybką odpowiedź....
Jestem oskarżona z art. 190 i inne i teraz pytanie bo miałam badanie przez biegłych psychiatrów sadowych. Wystawiono mi opinie na zlecenie Prokuratury ze mam mieć jako środek zabezpieczający terapię czyli leczenie ambulatoryjne. Akta poszły do Sądu mam mieć jeszcze badanie przez biegłego psychologa. Czy sędzia na rozprawie może przychylić się do dwóch takich samych opinii biegłych i zastosować mi środek zabezpieczający w postaci terapii?...
Witam
Mam takie pytanko i proszę o poważne potraktowanie, pytam jak to wygląda od strony pracownika.
1. W 4 kwartale roku pracownik uzyskuje prawo do emerytury, jak wygląda ten proces bo pracodawca nalega by rozwiązać umowę o prace z 3 miesięcznym wypowiedzeniem i za porozumieniem stron, księgowy trochę nie jasno odpowiada.
2. Pracownik jak napisze "wypowiedzenie" za porozumieniem stron z powodu odejścia na emeryturę, nie zostanie po...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: