RODO

Kilka dni temu zostałam skarbnikiem w Radzie Rodziców w szkole moich dzieci i w związku z tym zwróciłam się do dyrektora szkoły z prośbą o udostępnienie danych osobowych (imienia i nazwiska) uczniów z poszczególnych klas w celu realizacji zadań RR, takich jak np. zbieranie wpłat rodziców na fundusz RR.
Dyrektor odmówił i uzasadnił swoją decyzję przepisami RODO. Zostałam poinformowana, że w tej sprawie powinnam zwrócić się do rodziców, którzy pełnią funkcję skarbnika w klasach i poprosić o sporządzenie aktualnej listy uczniów.
Proszę o pomoc w rozstrzygnięciu mojego dylematu. Czy rzeczywiście RR powinna co roku sporządzać listę uczniów we własnym zakresie, pytając rodziców o imię i nazwisko dziecka i może nawet powinna poprosić rodziców o wypełnienie oświadczeń dot. RODO na potrzeby RR? Czy też jednak RR jest to organem wewnętrznym szkoły i dyrektor powinien udostępnić RR te podstawowe informacje? Jeżeli tak, to proszę o podanie uzasadnienia.
anonim cytuj
05-12-2023
A przywołał konkretne przepisy?

anonim cytuj
05-12-2023
Niestety dyrektor nie doprecyzował, które to konkretnie przepisy RODO zabraniają mu przekazania listy uczniów RR.

anonim cytuj
05-12-2023
Moim zdaniem dyrektor postąpił prawidłowo. Rada rodziców jest "organem" niezależnym od dyrektora szkoły. Przynależność rodziców do tego grona jest dobrowolna. Dane rodziców i uczniów powierzone szkole przetwarzane są z mocy ustawy w celu realizacji obowiązku szkolnego i innych będących następstwem. Nie można ich przekazać komukolwiek o ile nie wynika to wprost z ustawy lub zgody.

anonim cytuj
05-12-2023
Cóż poinformuję więc o tym RR i przygotujemy stosowne oświadczenia dot. RODO dla rodziców.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

pracownik na zwolnieniu lekarskim nie dostarcza zwolnienia
Pracownik jest na zwolnieniu lekarskim od przeszlo 180 dni (minelo 5 dni temu). Nie donosi kolejnego zwolnienia, nie zjawia sie do pracy. Na mozliwosc jego zwolnienia odpowiada szantazem, ze jesli to nastapi, on wtedy doniesie na pracodawce do urzedu (bo, jak twierdzi, MA zwolnienie. Ale jednak od 5 dni go nie dostarcza). Pytanie: Czy mozna go spokojnie zwolnic, czy trzeba sie faktycznie czegos obawiac ze strony Urzedu? Pracownik zartudniony n...
Praca w innym miejscu na urlopie.
Mam taką kwestię. W najbliższych dniach planuję wypowiedzieć UoP z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia. Pracuję w agencji, która ma zakaz konkurencji. Wiem, że normalnie jak się jest na urlopie (a ja mam dużo do wykorzystania) to można pracować w innym miejscu. A co w przypadku gdy mam zakaz konkurencji a będę przechodzić do firmy o podobnym profilu co obecna firma? Nie wiem czy to coś zmienia, ale chcę przejść z UoP na B2B (w nowym m...
Czy można zmienić zamki w wynajmowanym mieszkaniu?
Wynajmuję domek jednorodzinny. Mieszkam sama z dziećmi. Czy mogę zmienić zamek z racji, że właściciel podczas mojej nieobecności wchodzi do domu? Mam nagranie na kamerze, że wchodzi gdy mnie nie ma. I czy na posesję podwórka może wejść podczas mojej nieobecności?...
Ważność aneksów a nowa umowa o pracę
Czy zawarte wcześniej aneksy do umowy o pracę są ważne w kontekście zawarcia nowej umowy na czas określony? Z uwagi na ZUZP i negocjacje ze związkami pracodawca poinformował o przyznaniu podwyżki od 1.04 br. 11.04 zgodnie aneksowano umowę. Dokument nie wskazywał której umowy dotyczy (dobiegającej końca czy nowej od 01.05 br.). Użyto formuły: "od dnia 01.04.2025 r. wynagrodzenie wynosić będzie" oraz "pozostałe warunki umowy o pracę ...

Wyszukiwarka