Egzekucja z konta firmowego.

Wiemy, że chronione są (zwolnione z zajęcia) środki na wypłaty pracownicze, składki ZUS czy też podatki...
A jak to się ma w kwestii zaległych podatków?...czy zgromadzone środki na zajętym rachunku bankowym może bank mi odblokować na spłatę "starych podatków" (zaległe podatki)?
anonim cytuj
18-10-2023
1) W ogóle się nie ma.
2) Nie, nie może. Przepis stanowi, że "zakaz wypłat z tego rachunku nie dotyczy bieżących wypłat na wynagrodzenie za pracę wraz z podatkami i innymi ciężarami ustawowymi".

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Kilka pytań odnosnie spadku
Mam kilka pytań odnośnie spadku. Mój mąż ma dużo długów, w tym alimentacyjny. Jest osobą nieodpowiedzialną finansowo, ciągle robi kolejne długi (porada o zmianie męża albo "widziały galy co braly" jest zbędna, człowiek czasem nie wie w co się pakuje...). Nie wiem jak planuje płacić w przyszłości alimenty swojej eks, ale mogę zgadywać, że będzie to rosło, bo raz płaci jej a raz mówi, że nie ma pieniędzy i płaci tylko trochę. Mieszkamy...
Zwrot towaru na koszt sklepu.
Witam, przychodzę z takim pytaniem. Zamówiłam paczkę ze sklepu internetowego. Wysyłka była dość droga, bo paczka była ciężka. Przysłali błędna rzecz i chciałam ja wymienić. Sklep kazał mi pokryć koszt wysyłki zwrotnej. Koszt wysyłki w 2 strony to już wartość towaru. Przecież to wina sklepu, że wysłali błędny towar, więc oni powinni pokryć koszty wysyłki zwrotnej? Sklep twierdzi, że ja, bo to ja nie chciałam błędnego towaru. Jak to jest w końcu?...
Brak alimentacji na dziecko.
Witam. Ojciec dziecka od maja nie płaci alimentów, sprawa złożona do komornika raz się udało ściągnąć część zaległości (październik) lecz od tamtej pory ojciec pracuje bez umowy. Chce złożyć wnioski do sądu: 1. Podwyższenie alimentów 2. Ustalenie miejsca pobytu dziecka przy matce 3. Ustalenie widzeń z dzieckiem ( polubownie się nie stosuje ) Czy mogę równocześnie złożyć również o popełnienie przestępstwa z tytułu nie płacenia zasadzonych w...
Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. O czym powinnam pamiętać?
Dzień dobry, Po raz pierwszy chciałabym wynająć mieszkanie. Mieszkać mają w nim trzy studentki. Czy umowę podpisuję z wszystkimi trzema dziewczynami, czy z rodzicami ? Czy jest to uregulowane jakoś prawnie? O czym powinnam pamiętać przy wynajmie, aby jak najbardziej zabezpieczyć swój interes jako właściciela mieszkania. Wiem, że istnieje takie coś jak najem okazjonalny, aby taką umowę zawrzeć to kto powinien iść ze mną do notariusza?...

Wyszukiwarka