Zasiedzenie nieruchomości.

Witam, może ktoś wie jak wygląda sprawa z zasiedzeniem. Jest nieruchomość, która ma 9 właścicieli (nie ma podziału zrobionego). W budynku mieszka jeden z właścicieli, ale nie zajmuje całego budynku, do niektórych pomieszczeń mają klucze tylko pozostali właściciele (ewentualnie udostępniają klucze osobie, która zamieszkuje, kiedy np. leje się z dachu). Podatek od tej nieruchomości płaci tylko osoba która mieszka, jakiejkolwiek nakłady na tą nieruchomość również są tylko ze strony osoby zamieszkującej (te nakłady są raczej w części którą ona zamieszkuje, części niezamieszkane powoli popadają w ruinę). Czy osoba która zamieszkuje ma możliwość przejąć nieruchomość przez zasiedzenie? (mieszka w tym budynku jako jedyna od ponad 20 lat).
anonim cytuj
23-11-2023
O ile mnie pamięć nie myli, zasiedzenie zostanie dokonane przez posiadacza samoistnego, który nie jest właścicielem nieruchomości. Jak można zasiedzieć własną nieruchomość?

anonim cytuj
23-11-2023
A nie może być tak że jego część jest jego a zasiedział części pozostałych właścicieli? 20 lat to szmat czasu. Sam jestem ciekaw jak to wygląda prawnie.

anonim cytuj
23-11-2023
Z tego co wiem to tak, musi nastąpić samoistne posiadanie, ale to nie ma znaczenia czy jest współwłaścicielem, bo może zasiedzieć pozostałe części, których właścicielem nie jest. Chodzi o to, że do zasiedzenia taka osoba musi dysponować nieruchomością JAKBY była jej właścicielem czyli np. płaci 100% podatku od nieruchomości, natomiast w tej sytuacji nie dysponuje całą nieruchomością bo nie ma dostępu do wszystkich pomieszczeń. Czy mimo to może zasiedzieć całą nieruchomość?

anonim cytuj
23-11-2023
Osoba, która mieszka w nieruchomości płaci za nią 100% podatku, ale nie ma stałego dostępu do wszystkich pomieszczeń w nieruchomości, ewentualnie ma dostęp na żądanie.

anonim cytuj
23-11-2023

Sugerowane Tematy

Sprawy spadkowe.
Właściciel gospodarstwa umarł dzisiaj, miał zapisany dom i ziemię po rodzicach (ojciec zmarł 16 lat temu, matka 3 lata temu), na koncie osoby zmarłej są duże pieniądze za sprzedaż ziemi, nikt do konta nie był upoważniony, zmarły ma 6 sióstr, czy siostry mogą się jakoś ubiegać o pieniądze na koncie? Siostry nie domagały się nigdy od brata żadnej spłaty. Chciały, aby to on wszystko dostał od rodziców, ponieważ z nimi mieszkał. Co dalej z domem?...
Sfałszowane CV.
Dzień dobry. Co grozi za sfałszowane CV? W latach 2019-2022 pracowałem w biurze. W ostatnim roku, niestety na produkcji, a chciałbym powrócić do pracy w biurze i boję się, że nie przyjmą mnie przez to, że w ostatnim roku pracowałem na produkcji....
Opieka nad schorowaną matką.
Witam. Moja babcia niecały rok temu miała udar i jest sparaliżowana do tego stopnia że nie może mówić, chodzić, nie może sama jeść, wykąpać się, skorzystać z łazienki. Moja mama (czyli jej córka) wzięła ją do siebie by móc się nią opiekować. Jest przy niej 24/7, kapie ja, zmienia pampersy, karmi, wykonuje z nią ćwiczenia przepisane przez rehabilitanta, płaci że swoich pieniędzy za wszystko (leki, jedzenie, artykuły do higieny). Moja mama stara si...
Wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry. W bardzo dużym skrócie wyjaśnię z czym mam problem. Rozwiązałem umowę o pracę na czas nieokreślony w trybie art. 55§ 11 KP 14.08.2023. Dostałem pozew o zapłatę odszkodowania za okres wypowiedzenia 61.1 Kp . Chcę napisać odpowiedź na pozew, moim zdaniem istnieją okoliczności, które mogłyby mnie trochę usprawiedliwić gdybym się na nie powołał... 1/ informowałem pracodawcę, w grudniu 22" i maju br, o tym, że leczę Fobie społeczn...

Wyszukiwarka