Witam, może ktoś wie jak wygląda sprawa z zasiedzeniem. Jest nieruchomość, która ma 9 właścicieli (nie ma podziału zrobionego). W budynku mieszka jeden z właścicieli, ale nie zajmuje całego budynku, do niektórych pomieszczeń mają klucze tylko pozostali właściciele (ewentualnie udostępniają klucze osobie, która zamieszkuje, kiedy np. leje się z dachu). Podatek od tej nieruchomości płaci tylko osoba która mieszka, jakiejkolwiek nakłady na tą nieruchomość również są tylko ze strony osoby zamieszkującej (te nakłady są raczej w części którą ona zamieszkuje, części niezamieszkane powoli popadają w ruinę). Czy osoba która zamieszkuje ma możliwość przejąć nieruchomość przez zasiedzenie? (mieszka w tym budynku jako jedyna od ponad 20 lat).
O ile mnie pamięć nie myli, zasiedzenie zostanie dokonane przez posiadacza samoistnego, który nie jest właścicielem nieruchomości. Jak można zasiedzieć własną nieruchomość?
anonim cytuj
23-11-2023
A nie może być tak że jego część jest jego a zasiedział części pozostałych właścicieli? 20 lat to szmat czasu. Sam jestem ciekaw jak to wygląda prawnie.
anonim cytuj
23-11-2023
Z tego co wiem to tak, musi nastąpić samoistne posiadanie, ale to nie ma znaczenia czy jest współwłaścicielem, bo może zasiedzieć pozostałe części, których właścicielem nie jest. Chodzi o to, że do zasiedzenia taka osoba musi dysponować nieruchomością JAKBY była jej właścicielem czyli np. płaci 100% podatku od nieruchomości, natomiast w tej sytuacji nie dysponuje całą nieruchomością bo nie ma dostępu do wszystkich pomieszczeń. Czy mimo to może zasiedzieć całą nieruchomość?
anonim cytuj
23-11-2023
Osoba, która mieszka w nieruchomości płaci za nią 100% podatku, ale nie ma stałego dostępu do wszystkich pomieszczeń w nieruchomości, ewentualnie ma dostęp na żądanie.
Witam wszystkich, potrzebuje porady w sprawie sporu z hotelem. Moja praca wymaga czasami skorzystać z usług hotelu(przeważnie raz w miesiącu, 3-4dni). Gdzieś od początku tego roku korzystałam z usług jednego, w którym przy ostatnim pobycie wg hotelu pokój wymaga generalnego remontu. Co się stało? Wychodząc rano z pokoju wyślizgnął mi się z ręki ich papierowy kubek i rozlałam kawę na dywan. Od razu poinformowałam o tym recepcję, ale po powrocie wi...
Witam, proszę o podpowiedź jak wygląda sytuacja zwrotu towaru w znanym sklepie Auchan.
Mogę zwrócić towar (bizuteria?) Do 30dni bez podawania przyczyny? Była karteczka 'prosimy o przemyślane zakupy ponieważ zwrotów nie przyjmujemy' ale czy faktycznie nie mogę zwrócić? Z góry dziękuję za odpowiedź
...
Mieszkanie ma 3 współwłaścicieli (mieszkanie spadkowe)
Jeden ze współwłaścicieli chce je sprzedać, na co pozostałe dwie osoby się na to nie godzą.
Co możemy zrobić z mężem, aby je sprzedać?
Nie wchodzi w grę spłacenie przez pozostałych. Kontakt z pozostałymi i dojście do porozumienia nie istnieje.
Czy są jakiekolwiek szanse na to, aby mąż mógł sprzedać mieszkanie, mimo iż pozostali się na to nie zgadzają?
Jakie możemy podjąć kroki i działani...
Renta dla dziecka
Witam, proszę o pomoc. Jestem w ciąży i dziecko zaraz przyjdzie na świat. Mój partner popełnił samobójstwo w Holandii. Chodzi o ustalenie ojcostwa i przyznanie dziecku renty. Sekcja zwłok oraz próbki DNA zostały pobrane przez holenderska policję.
Natomiast później został przewieziony do Polski i skremowany, pochowano go w Polsce.
1.Czy holenderska policja wyda próbki DNA aby móc ustalić ojcostwo ?
2. Co robić jeżeli nie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: