Witam, może ktoś wie jak wygląda sprawa z zasiedzeniem. Jest nieruchomość, która ma 9 właścicieli (nie ma podziału zrobionego). W budynku mieszka jeden z właścicieli, ale nie zajmuje całego budynku, do niektórych pomieszczeń mają klucze tylko pozostali właściciele (ewentualnie udostępniają klucze osobie, która zamieszkuje, kiedy np. leje się z dachu). Podatek od tej nieruchomości płaci tylko osoba która mieszka, jakiejkolwiek nakłady na tą nieruchomość również są tylko ze strony osoby zamieszkującej (te nakłady są raczej w części którą ona zamieszkuje, części niezamieszkane powoli popadają w ruinę). Czy osoba która zamieszkuje ma możliwość przejąć nieruchomość przez zasiedzenie? (mieszka w tym budynku jako jedyna od ponad 20 lat).
O ile mnie pamięć nie myli, zasiedzenie zostanie dokonane przez posiadacza samoistnego, który nie jest właścicielem nieruchomości. Jak można zasiedzieć własną nieruchomość?
anonim cytuj
23-11-2023
A nie może być tak że jego część jest jego a zasiedział części pozostałych właścicieli? 20 lat to szmat czasu. Sam jestem ciekaw jak to wygląda prawnie.
anonim cytuj
23-11-2023
Z tego co wiem to tak, musi nastąpić samoistne posiadanie, ale to nie ma znaczenia czy jest współwłaścicielem, bo może zasiedzieć pozostałe części, których właścicielem nie jest. Chodzi o to, że do zasiedzenia taka osoba musi dysponować nieruchomością JAKBY była jej właścicielem czyli np. płaci 100% podatku od nieruchomości, natomiast w tej sytuacji nie dysponuje całą nieruchomością bo nie ma dostępu do wszystkich pomieszczeń. Czy mimo to może zasiedzieć całą nieruchomość?
anonim cytuj
23-11-2023
Osoba, która mieszka w nieruchomości płaci za nią 100% podatku, ale nie ma stałego dostępu do wszystkich pomieszczeń w nieruchomości, ewentualnie ma dostęp na żądanie.
Dzień dobry,
Mamy problem z nieuczciwym wykonawcą. Problem dotyczy źle wykonanego ogrodu (tuje, trawa, nawodnienie itd.).
Kwota inwestycji 75500zł.
Wysłaliśmy do wykonawcy wezwanie do usunięcia wad (przyjechał coś porobił i na końcu jest gorzej niż było przed, czyli nie usunął wad).
Wysłaliśmy wezwanie do obniżenia ceny (poprosiliśmy inna firmę do stwierdzenia usterek i wyceny napraw) kwota wyceny napraw niecałe 26000 zł, na tą też kwotę wys...
Witam.
Pracuję obecnie w jednej z popularnych sieci supermarketów jako pracownik najniższego szczebla.
Ostatnio mieliśmy niespodziewaną wizytę Sanepidu. Wypadła bardzo źle i sklep otrzymał karę, którą zapłaciło dwóch z-ców kierownika, którzy byli na tamtej zmianie. Dowiedziałem się jednak od jednego z nich, że karę mają również zapłacić pracownicy, ponieważ "utrzymanie czystości sklepu to ich zbiorowa odpowiedzialność". Suma została r...
Sprawa wygląda następująco: Pewnego dnia rano mój ojciec pojechał do znajomego na rozmowę o pracę. Umówiony był na 7 rano. Około godziny 8:30 będąc jeszcze u kolegi źle się poczuł i wykazywał wyraźne objawy zawału serca w związku z czym kolega zawiózł ojca do pobliskiej placówki medycznej tj. przychodni. W przychodni pani w rejestracji otrzymała informacje o podejrzeniu zaistnienia zawału lecz kazała ustawić się w kolejkę i zarejestrować do lekar...
Złożyłam pozew o podwyżkę alimentów do sądu. Ojciec dziecka dowiedziałam się o tym przed wysłaniem pozwu i chce się porozumieć poprzez ugodę i dobrowolne ustalenie kwoty. Co w tej sytuacji mamy zrobić?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: