Witam, może ktoś wie jak wygląda sprawa z zasiedzeniem. Jest nieruchomość, która ma 9 właścicieli (nie ma podziału zrobionego). W budynku mieszka jeden z właścicieli, ale nie zajmuje całego budynku, do niektórych pomieszczeń mają klucze tylko pozostali właściciele (ewentualnie udostępniają klucze osobie, która zamieszkuje, kiedy np. leje się z dachu). Podatek od tej nieruchomości płaci tylko osoba która mieszka, jakiejkolwiek nakłady na tą nieruchomość również są tylko ze strony osoby zamieszkującej (te nakłady są raczej w części którą ona zamieszkuje, części niezamieszkane powoli popadają w ruinę). Czy osoba która zamieszkuje ma możliwość przejąć nieruchomość przez zasiedzenie? (mieszka w tym budynku jako jedyna od ponad 20 lat).
O ile mnie pamięć nie myli, zasiedzenie zostanie dokonane przez posiadacza samoistnego, który nie jest właścicielem nieruchomości. Jak można zasiedzieć własną nieruchomość?
anonim cytuj
23-11-2023
A nie może być tak że jego część jest jego a zasiedział części pozostałych właścicieli? 20 lat to szmat czasu. Sam jestem ciekaw jak to wygląda prawnie.
anonim cytuj
23-11-2023
Z tego co wiem to tak, musi nastąpić samoistne posiadanie, ale to nie ma znaczenia czy jest współwłaścicielem, bo może zasiedzieć pozostałe części, których właścicielem nie jest. Chodzi o to, że do zasiedzenia taka osoba musi dysponować nieruchomością JAKBY była jej właścicielem czyli np. płaci 100% podatku od nieruchomości, natomiast w tej sytuacji nie dysponuje całą nieruchomością bo nie ma dostępu do wszystkich pomieszczeń. Czy mimo to może zasiedzieć całą nieruchomość?
anonim cytuj
23-11-2023
Osoba, która mieszka w nieruchomości płaci za nią 100% podatku, ale nie ma stałego dostępu do wszystkich pomieszczeń w nieruchomości, ewentualnie ma dostęp na żądanie.
Witam, miesiąc temu założyłam działalność (butik) dziś dostałam telefon, że ukradłam nazwę Pani, która używa jej od 7 lat
Sprawdziłam, nazwa jest podobna ale ta Pani oferuje odzież markową (tomy hilfiger,hugo boss, Armani) natomiast ja zwykłą, bez konkretnej marki
Ja jestem z powiatu śląskiego ta druga osoba ze Złotoryjskiego
Grozi mi, że poda mnie do sądu...
Witam wszystkich serdecznie, z moja narzeczona nie jesteśmy po ślubie .Chciałbym jej przepisać moje dwa samochody, które należą do mnie. Oczywiście przepisanie dotyczy wtedy kiedy coś mi się stanie no: śmierć , kalectwo stałe , proszę o pomoc....
Siostra nie miała dzieci, zmarła , dziedziczy rodzeństwo. Zostawiła testament chcąc celowo aby jeden z braci (brat D) nic nie dostał z mieszkania, które posiadła. Ale ujęła to w testamencie tak:
47 % siostra A
43 % siostra B
10% brat C
Zmarła chciała celowo wydziedziczyć brata D, ale ani nie ujęła w testamencie aby brat D był wydziedziczony, ani nie napisała brat D 0%.
Czy w tej sytuacji brat D ma prawo do zachowku. Jak zostanie wezwany do t...
Między moją 10-letnią córką a jej koleżankami doszło do konfliktu (nic poważnego, sprawa rozwiązana) od tamtego czasu 4 dziewczynki używają wobec niej obelżywych słów. W wiadomościach i na forum klasowym. Pojawiają się słowa, że A... To dzi#ka, ku#wa, szmata. Zareagowałam i zgłosiłam do szkoły, domagałam się interwencji dyrekcji u rodziców. Nie przyniosło to skutku, moje dziecko nadal jest wyzywane od konfidentów oraz padają pod jej adresem słowa...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: