Zasiedzenie nieruchomości.

Witam, może ktoś wie jak wygląda sprawa z zasiedzeniem. Jest nieruchomość, która ma 9 właścicieli (nie ma podziału zrobionego). W budynku mieszka jeden z właścicieli, ale nie zajmuje całego budynku, do niektórych pomieszczeń mają klucze tylko pozostali właściciele (ewentualnie udostępniają klucze osobie, która zamieszkuje, kiedy np. leje się z dachu). Podatek od tej nieruchomości płaci tylko osoba która mieszka, jakiejkolwiek nakłady na tą nieruchomość również są tylko ze strony osoby zamieszkującej (te nakłady są raczej w części którą ona zamieszkuje, części niezamieszkane powoli popadają w ruinę). Czy osoba która zamieszkuje ma możliwość przejąć nieruchomość przez zasiedzenie? (mieszka w tym budynku jako jedyna od ponad 20 lat).
anonim cytuj
23-11-2023
O ile mnie pamięć nie myli, zasiedzenie zostanie dokonane przez posiadacza samoistnego, który nie jest właścicielem nieruchomości. Jak można zasiedzieć własną nieruchomość?

anonim cytuj
23-11-2023
A nie może być tak że jego część jest jego a zasiedział części pozostałych właścicieli? 20 lat to szmat czasu. Sam jestem ciekaw jak to wygląda prawnie.

anonim cytuj
23-11-2023
Z tego co wiem to tak, musi nastąpić samoistne posiadanie, ale to nie ma znaczenia czy jest współwłaścicielem, bo może zasiedzieć pozostałe części, których właścicielem nie jest. Chodzi o to, że do zasiedzenia taka osoba musi dysponować nieruchomością JAKBY była jej właścicielem czyli np. płaci 100% podatku od nieruchomości, natomiast w tej sytuacji nie dysponuje całą nieruchomością bo nie ma dostępu do wszystkich pomieszczeń. Czy mimo to może zasiedzieć całą nieruchomość?

anonim cytuj
23-11-2023
Osoba, która mieszka w nieruchomości płaci za nią 100% podatku, ale nie ma stałego dostępu do wszystkich pomieszczeń w nieruchomości, ewentualnie ma dostęp na żądanie.

anonim cytuj
23-11-2023

Sugerowane Tematy

Wysokie alimenty.
Szukam orzecznictwa dot. alimentów, ale zasądzających wysokie kwoty. Wszystko co znajduję, to max 2-2,5 tys. Czytałam na tym forum wiele postów, napisałam nawet do jednego z autorów z prośbą o dokończenie swojego wątku o informację jakie alimenty zostały zasądzone, ale cisza. Interesują mnie okoliczności zasądzania alimentów w okolicach 5-10 tys zł i więcej na jedno dziecko. Jeśli ktoś zna takie orzeczenia lub wie w jaki sposób i gdzie szukać,...
Uporczywe nękanie ze strony brata.
Od roku jestem w konflikcie z bratem. Mieszkamy na jednej posesji jednak każdy w swoim odrębnym domu, współwłasność ułamkowa. Brat ciągle uprzykrza mi życie, czepia się o wszystko nawet, że mój pies za głośno szczeka na kuriera. W święta wparował z awanturą, że moje dorosłe już dzieci biorą narkotyki, są ćpunami i że w moim domu jest patologia. Synowie oczywiście nie biorą żadnych narkotyków, pracują, są odpowiedzialnymi ludźmi. Brat przyniósł na...
odmowa rety chrobowej z tytulu niezdolnosci do pracy
Mieszkam od01/09/ 2014 roku w Belgii i tam praowalam w pelnym etacie do 20/12/2019 . Wtedy zachrowalam, do pracy wrucilam ale juz pracowalam w wmiarze 1/2 etatu ,poniwarz brakowalo mi sil. Stracilam w pracy przytomnosc i od 04/10/2022 zaprzestalam prace. Bylam w belii u lekarza pracy ktody orzekl definitywny zakaz wykonywania pracy. Lekarz z mojego ubespieczenia terz sie z tym zgadza.I tu powstaje pytanie, co mam zrobic w sytuacji gdy lekarz orze...
Ile należy mi się urlopu?
Umowa na czas nieokreślony zawarta w dn 02.11.2016r. Od 26.04.2017 do 28.11.2017r urlop macierzyński, od 29.11.2017r do 24.07.2018r urlop rodzicielski, od 25.07.2018r do 13.08.2018r urlop wypoczynkowy, od 14.08.2018r do 17.07.2021r. Urlop wychowawczy ile urlopu obecnie się należy po takim stażu i jak ekwiwalent?...

Wyszukiwarka