Czy dochód z majątku odrębnego wchodzi do majątku wspólnego?

Żona dostała w darowiźnie mieszkanie, które wynajmuje. Z wynajmu tego mieszkania otrzymuje comiesięczny czynsz. Czy jej mąż może żądać od niej aby połowę kwoty stanowiącej przychód z czynszu tego mieszkania przekazywała mu na konto?
anonim cytuj
26-02-2024
Dochody z majątku osobistego każdego z małżonków wchodzą do majątku wspólnego. W tej sytuacji mieszkanie należy do żony, ale dochód jest wspólny. Osoby, które twierdzą inaczej nie znają art. 31 par 2 pkt 2 kro. Natomiast - czy może żądać przekazywania połowy tej kwoty - to zależy od konkretnej sytuacji. Dlaczego mąż chce żądać od niej tych pieniędzy?

anonim cytuj
26-02-2024
A macie rozdzielność? To istotne. Bez rozdzielności z zasady wszystko zarobione jest dzielone na pół. Ewentualnie sąd w trakcie rozprawy może orzec nierówne przyłożenie się do wspólnego dochodu (przekładającego się na majątek wspólny do podziału przy rozwodzie) i zasądzić nierówny podział.

anonim cytuj
26-02-2024

Sugerowane Tematy

Jaki zapisek w umówię, aby mieć gwarancje że cena wynajmu nie wzrośnie?
Hej, jaki zapisek dodać w umówię, aby mieć gwarancje że cena wynajmu nie wzrośnie? Sprawa wygląda tak, ze wynajmujący może nam dać gwarancje ceny wynajmu 1700zł przez pół roku. Cena może wzrosnąć po tym czasie (stwierdzili, że zależy to od raty kredytu) telefonicznie powiedziałam, ze nie chce aby doszło to do 2000zl. Właścicielka powiedziała ze to uważa że jeśli miałoby wzrosnąć to nieznacznie, ale chce siw zabezpieczyć. Powiedziałam ze dodam t...
Pracodawca stosuje dwa grafiki pracy, zaplanowany i rzeczywisty. Czy to legalne?
Dzień dobry. Pracuje w firmie w której mamy okres rozliczeniowy półroczny. Od jakiegoś czasu zaczęli robić nam 2 grafiki. Jest grafik tzw zaplanowany i rzeczywisty. W grafiku zaplanowanym mamy dokładnie tyle godzin ile jest do przepracowania w danym miesiącu według godzin jakie odgórnie wypada w danym miesiącu-czyli np listopad ma 168 i tyle tam jest. W grafiku rzeczywistym mamy wszystkie zmiany na które mamy pracować tak naprawdę i różni się o...
Brak alimentacji na dziecko.
Witam. Ojciec dziecka od maja nie płaci alimentów, sprawa złożona do komornika raz się udało ściągnąć część zaległości (październik) lecz od tamtej pory ojciec pracuje bez umowy. Chce złożyć wnioski do sądu: 1. Podwyższenie alimentów 2. Ustalenie miejsca pobytu dziecka przy matce 3. Ustalenie widzeń z dzieckiem ( polubownie się nie stosuje ) Czy mogę równocześnie złożyć również o popełnienie przestępstwa z tytułu nie płacenia zasadzonych w...
ZUS twierdzi, że nienależnie pobrałam emeryturę.
Witam, pytanie odnośnie pobranej emerytury rodzica. Emerytura została odebrana od listonosza kilka dni przed śmiercią rodzica. ZUS stwierdził, że emerytura się nie należała i chcą zwrotu. Czy należy się ostatnia emerytura za okres od 1go do 31 go kiedy rodzic zmarł 10go tego miesiąca? ...

Wyszukiwarka