Czy dochód z majątku odrębnego wchodzi do majątku wspólnego?

Żona dostała w darowiźnie mieszkanie, które wynajmuje. Z wynajmu tego mieszkania otrzymuje comiesięczny czynsz. Czy jej mąż może żądać od niej aby połowę kwoty stanowiącej przychód z czynszu tego mieszkania przekazywała mu na konto?
anonim cytuj
26-02-2024
Dochody z majątku osobistego każdego z małżonków wchodzą do majątku wspólnego. W tej sytuacji mieszkanie należy do żony, ale dochód jest wspólny. Osoby, które twierdzą inaczej nie znają art. 31 par 2 pkt 2 kro. Natomiast - czy może żądać przekazywania połowy tej kwoty - to zależy od konkretnej sytuacji. Dlaczego mąż chce żądać od niej tych pieniędzy?

anonim cytuj
26-02-2024
A macie rozdzielność? To istotne. Bez rozdzielności z zasady wszystko zarobione jest dzielone na pół. Ewentualnie sąd w trakcie rozprawy może orzec nierówne przyłożenie się do wspólnego dochodu (przekładającego się na majątek wspólny do podziału przy rozwodzie) i zasądzić nierówny podział.

anonim cytuj
26-02-2024

Sugerowane Tematy

Zwrot nadpłaty alimentów.
4 lata temu skończyłem płacić alimenty. Okazało się że płacił o 2 lata za długo bo jego córka miała licencjat i mogła już pracować. To samo stwierdził sąd. Ale sędzina zapytała się go czy chce zwrot tych alimentów. Powiedział że nie. Ale się rozmyślił i chce jednak je odzyskać po 2 latach. Twierdzi że jak do pieniędzy to była pierwsza a teraz nawet nie utrzymuje z nim kontaktu. Czy istnieje taka możliwość....
Brak wynagrodzenia za wykonaną pracę.
Mój znajomy podjął się wykończenia domu. Nie ma założonej działalności gospodarczej. Kobieta nie wypłaciła mu wynagrodzenia za wykonaną pracę, argumentując że dom nie jest gotowy do odbioru, nie wskazując listy usterek, argumentując to tym, że na poprawę i pracę wykończeniowe mające na celu zlikwidowanie usterek nie ma czasu. Chce wypłacić różnice zatrudniając rzeczoznawcę do wyceny usterek. Jest to duża kwota niestety za pracę na czarno. Co mo...
L4. Czy pracodawca ma obowiązek wliczyć mi do zwolnienia także weekendy oraz dni wolne
Dzień dobry, przebywałem na zwolnieniu lekarskim 25 dni, po przebytym zabiegu. Z tego co wyczytałem, pracodawca ma obowiązek wliczyć mi do zwolnienia także weekendy oraz dni w których grafikowo bym nie pracował, czy mogę prosić o konkretną podstawę prawną tego, abym mógł to przedstawić pracodawcy? Gdyż niestety zwolnienie zostało mi policzone jedynie w tygodniu. Drugie moje pytanie, zarabiam najniższą krajową(na umowie i w rzeczywistości) czy od ...
Współwłasność.
Mam pytanie, jestem właścicielem działki, na której stoi dom, pozwolenie na budowę jest na mnie i na żonę. Czy żona jest współwłaścicielem domu czy nie?...

Wyszukiwarka