czy mogę złożyć wypowiedzenie bez okresu dwutygodniowego?

Witam mam pytanie czy jeśli mam umowę do końca października na 3/4 etatu i mam dwu tygodniowe wypowiedzenie czy mogę złożyć wypowiedzenie bez okresu dwutygodniowego tylko zakonczyc pracę z w dniu gdy składam wypowiedzenie.
anonim cytuj
12-10-2021
Po pierwsze pracodawca ma obowiązek zapłacić Ci za cały miesiąc, jeśli jesteś zatrudniona na 3/4 etatu, to w zależności od miesiąca 126 lub 132 godziny, a mówiąc jeszcze prościej: 30 godzin tygodniowo. Jeżeli wybierzesz się na urlop, to wynagrodzenie nie ulega zmianie, jeśli poszłabyś na L4 będzie odpowiednio mniejsze. Na Twoim miejscu składając wypowiedzenie, wskazałabym, kiedy w jego trakcie chcę odebrać należy urlop i wezwała na piśmie do wyjaśnienia niezgodności w wypłatach, zaznaczając, kiedy i jaką kwotę otrzymałaś, a jaką zgodnie z umową powinnaś otrzymać. Jeżeli pracodawca wypłacił zaniżone wynagrodzenie, ma obowiązek je wyrównać. Jeśli jesteś pewna swego, delikatna sugestia, że chciałabyś zapytać o podstawę prawną takich praktyk w PIP nie zaszkodzi.

anonim cytuj
12-10-2021
Skoro masz 3/4 etatu to za każdy przepracowany miesiąc należy ci się urlop.Jeśli go pracodawca nie udzielił wcześniej to i zaległy też.

anonim cytuj
12-10-2021

Sugerowane Tematy

Warunek przedłużenia umowy (szczepionka na covid). Jak jest to regulowane prawnie?
Dzień dobry. Pisze w sprawie mojej bliskiej osoby. Temat na czasie, mianowicie szczepionka. Sprawa: Warunkiem przedłużenia umowy jest konieczność przyjęcia trzeciej dawki szczepionki przeciwko covid - 19. Moje pytania: Jak jest to regulowane prawnie? Czy to zgodne z prawem? Czy można i czy jest sens pozwać pracodawcę o to że osoba pracowała po dwóch dawkach i w związku z tym nie było problemu, a jak nie przyjmie trzeciej dawki szczepionki t...
Spłata kredytu po rozwodzie.
Witam, rozwodzimy się z mężem. Posiadamy córkę małoletnią. Mąż za kawalera wziął kredyt gotówkowy około 180tysiecy. Wzięliśmy ślub i niedawno mąż zrobił konsolidację kredytów ( poboczne kredyty na meble, piec itd.) chciałam zapytać czy przy rozwodzie dotyczy mnie ten kredyt? I czy mąż może żądać ode mnie połowy raty co miesiąc do końca kredytu? Dziękuję za poradę...
Darowizna obciążona kredytem hipotecznym.
Witam, Od męża mojej mamy otrzymałam nieruchomość, na której ciąży kredyt hipoteczny. Z tego co mi wiadomo ta nieruchomość nie jest już spłacana, ponieważ mąż mamy nie ma pieniędzy żeby ją spłacić. Ta nieruchomość została przepisana na mnie gdyż mąż mamy obawiał się, że straci ta nieruchomość. Ta nieruchomość jest tez przepisana na mnie i funkcjonuje jako firma, która splajtowała a teraz mąż mamy chce ja sprzedać. Moje pytanie jest takie, czy je...
Zmiana miejsca pracy.
Witam! Pracodawca już któryś raz z kolei chce przymusić mnie do delegacji, ale między innymi z powodu sytuacji w domu jechać nie mogę. Czy mogę odmówić delegacji powołując się na art. 42 par 4? (jestem maszynista i na umowie mam wpisane "moja miejscowość", a oni chcą mnie do "innej miejscowości" oddelegować na to samo stanowisko)....

Wyszukiwarka