czy mogę złożyć wypowiedzenie bez okresu dwutygodniowego?

Witam mam pytanie czy jeśli mam umowę do końca października na 3/4 etatu i mam dwu tygodniowe wypowiedzenie czy mogę złożyć wypowiedzenie bez okresu dwutygodniowego tylko zakonczyc pracę z w dniu gdy składam wypowiedzenie.
anonim cytuj
12-10-2021
Po pierwsze pracodawca ma obowiązek zapłacić Ci za cały miesiąc, jeśli jesteś zatrudniona na 3/4 etatu, to w zależności od miesiąca 126 lub 132 godziny, a mówiąc jeszcze prościej: 30 godzin tygodniowo. Jeżeli wybierzesz się na urlop, to wynagrodzenie nie ulega zmianie, jeśli poszłabyś na L4 będzie odpowiednio mniejsze. Na Twoim miejscu składając wypowiedzenie, wskazałabym, kiedy w jego trakcie chcę odebrać należy urlop i wezwała na piśmie do wyjaśnienia niezgodności w wypłatach, zaznaczając, kiedy i jaką kwotę otrzymałaś, a jaką zgodnie z umową powinnaś otrzymać. Jeżeli pracodawca wypłacił zaniżone wynagrodzenie, ma obowiązek je wyrównać. Jeśli jesteś pewna swego, delikatna sugestia, że chciałabyś zapytać o podstawę prawną takich praktyk w PIP nie zaszkodzi.

anonim cytuj
12-10-2021
Skoro masz 3/4 etatu to za każdy przepracowany miesiąc należy ci się urlop.Jeśli go pracodawca nie udzielił wcześniej to i zaległy też.

anonim cytuj
12-10-2021

Sugerowane Tematy

Przysposobienie dziecka.
Cześć. Mam do Was pytanie. Mój mąż stara się o przysposobienie mojej córki (moja córka ma w akcie urodzenia "ojciec nieznany"). Złożyliśmy do sądu odpowiednie pismo o przysposobienie (pełne), była już pierwsza sprawa , na której sąd odroczył sprawę i zgłosił wszystko do ośrodka adopcyjnego gdzie mój mąż , ja i moja córka będziemy wzywani po kolei, a następnie ta pani, która zajmuje się naszą sprawą ma przyjechać na wywiad środowiskowy...
Czy można wyrobić paszport bez zgody drugiego rodzica?
Witam.. jestem mamą dwójki dzieci. Syn ma 19 lat, córka 13. W lipcu chcemy wyjechać na tydzień do Anglii do mojej kuzynki. Oboje nie mają paszportów ani nic bo po prostu nie wyjeżdżaliśmy nigdzie za granicę. Nie było nas stać. Jestem po rozwodzie od 11 lat. Ojciec nie ma ograniczonych praw. Jak to ogarnąć..tzn. paszporty, ewentualnie dowody??...
Ile wynosi okres wypowiedzenia?
Mam pytanie odnośnie okresu wypowiedzenia. Pracuję 2 lata u jednego pracodawcy, mam umowę na czas nieokreślony, lecz podpisałem ją w czerwcu. Ile zatem wynosi okres wypowiedzenia? 2 Tygodnie czy miesiąc? Drugie pytanie to czy można złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron będąc na urlopie wypoczynkowym?...
Co z długiem po odrzuceniu spadku?
Dzień dobry. Umarł mój wujek zostawiając w spadku część domu oraz nie znane zadłużenie (z przejrzanych dokumentów to duża kwota). Moja mama, jako spadkobierca, chce odrzucić spadek po bracie bo nie jest w stanie ustalić zadłużenia i boi się tej sumy. 1 Czy jeśli zadłużenie jest wyższe niż wartość nieruchomości to ja - syn będę musiał spłacić różnicę jeśli przyjmę spadek. 2 Co zrobić żeby spadek został zrealizowany na korzyść wierzyciela do wys...

Wyszukiwarka