czy mogę złożyć wypowiedzenie bez okresu dwutygodniowego?

Witam mam pytanie czy jeśli mam umowę do końca października na 3/4 etatu i mam dwu tygodniowe wypowiedzenie czy mogę złożyć wypowiedzenie bez okresu dwutygodniowego tylko zakonczyc pracę z w dniu gdy składam wypowiedzenie.
anonim cytuj
12-10-2021
Po pierwsze pracodawca ma obowiązek zapłacić Ci za cały miesiąc, jeśli jesteś zatrudniona na 3/4 etatu, to w zależności od miesiąca 126 lub 132 godziny, a mówiąc jeszcze prościej: 30 godzin tygodniowo. Jeżeli wybierzesz się na urlop, to wynagrodzenie nie ulega zmianie, jeśli poszłabyś na L4 będzie odpowiednio mniejsze. Na Twoim miejscu składając wypowiedzenie, wskazałabym, kiedy w jego trakcie chcę odebrać należy urlop i wezwała na piśmie do wyjaśnienia niezgodności w wypłatach, zaznaczając, kiedy i jaką kwotę otrzymałaś, a jaką zgodnie z umową powinnaś otrzymać. Jeżeli pracodawca wypłacił zaniżone wynagrodzenie, ma obowiązek je wyrównać. Jeśli jesteś pewna swego, delikatna sugestia, że chciałabyś zapytać o podstawę prawną takich praktyk w PIP nie zaszkodzi.

anonim cytuj
12-10-2021
Skoro masz 3/4 etatu to za każdy przepracowany miesiąc należy ci się urlop.Jeśli go pracodawca nie udzielił wcześniej to i zaległy też.

anonim cytuj
12-10-2021

Sugerowane Tematy

Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...
Depresja a renta
Czy mam prawo ubiegać się o rentę z powodu czasowej niezdolności do pracy przy depresji? Zostałam zdiagnozowana co prawda po 18 rż, mając 19 lat ale będąc jeszcze w liceum. Aktualnie mam skończone 20, niestety nie mam stażu pracy przez właśnie tę chorobę, na studia też nie poszłam przez depresję. Mam za sobą 3 hospitalizacje plus 6 miesięcy na oddziale dziennym. Pytanie, czy w ogóle mam prawo się ubiegać o to? Jestem pod stałą opieką lekarza p...
Zmiana warunków pracy bez mojej zgody
Hej, mam do was forum dlajurysty.pl pytanie, bo coś mnie zastanawia i zaczynam się stresować. W pracy szef zaczął ostatnio nawijać coś o zmianie warunków pracy, mówił coś o przeniesieniu mnie do innej działu i chyba chce mi zmienić stanowisko. A ja tutaj się zastanawiam, bo jak na razie nic mi nie powiedział na 100%, ale coś czuję, że to na mnie. Czy on może mi tak po prostu, z dnia na dzień, powiedzieć, że od jutra siedzę w innym miejscu i r...
Sprzedaż nieruchomości.
Po śmierci ojca 4 dzieci zrzeka się swojej części na mamę tylko jedną dziecko się nie zrzeka. Jeżeli mama chcę sprzedać dom musi pytać o zgodę syna? Czy może sprzedawać i oddać mu jego część po sprzedaży?...

Wyszukiwarka