czy mogę złożyć wypowiedzenie bez okresu dwutygodniowego?

Witam mam pytanie czy jeśli mam umowę do końca października na 3/4 etatu i mam dwu tygodniowe wypowiedzenie czy mogę złożyć wypowiedzenie bez okresu dwutygodniowego tylko zakonczyc pracę z w dniu gdy składam wypowiedzenie.
anonim cytuj
12-10-2021
Po pierwsze pracodawca ma obowiązek zapłacić Ci za cały miesiąc, jeśli jesteś zatrudniona na 3/4 etatu, to w zależności od miesiąca 126 lub 132 godziny, a mówiąc jeszcze prościej: 30 godzin tygodniowo. Jeżeli wybierzesz się na urlop, to wynagrodzenie nie ulega zmianie, jeśli poszłabyś na L4 będzie odpowiednio mniejsze. Na Twoim miejscu składając wypowiedzenie, wskazałabym, kiedy w jego trakcie chcę odebrać należy urlop i wezwała na piśmie do wyjaśnienia niezgodności w wypłatach, zaznaczając, kiedy i jaką kwotę otrzymałaś, a jaką zgodnie z umową powinnaś otrzymać. Jeżeli pracodawca wypłacił zaniżone wynagrodzenie, ma obowiązek je wyrównać. Jeśli jesteś pewna swego, delikatna sugestia, że chciałabyś zapytać o podstawę prawną takich praktyk w PIP nie zaszkodzi.

anonim cytuj
12-10-2021
Skoro masz 3/4 etatu to za każdy przepracowany miesiąc należy ci się urlop.Jeśli go pracodawca nie udzielił wcześniej to i zaległy też.

anonim cytuj
12-10-2021

Sugerowane Tematy

Jak sprawdzić czy babcia podpisała umowę dożywocia?
Babcia mojej narzeczonej kilkanaście lat temu przepisała mieszkanie swojej synowej, niestety nie mam dokładniejszych informacji czy było to w formie darowizny, sprzedaży czy umowy o dożywocie. Tydzień temu babcia złamała biodro, jest już po operacji i wymaga opieki w domu. Synowa oczywiście natychmiast się odcięła i usilnie próbuje babcie umieścić w dps. Babcia nie jest w stanie znaleźć aktu notarialnego, ja podejrzewam ze synowa go po prostu zab...
Rozliczenie PIT.
Dzień dobry mam bardzo ważne pytanie odnośnie rozliczenia pit na dzieci. Jestem po rozwodzie 2 lata Ale mieszkamy z byłym mężem i dziećmi w jednym mieszkaniu ponieważ ja nie mam gdzie iść on też. Płaci mi na dzieci alimenty w kwiecie 900zl i tylko tyle,ja gotuje osobno on osobno każdy robi sobie zakupy itp Ja robię wszystkie rachunki itp opłaty w szkołach,ubrania on tylko 900zl nic więcej go nie interesuje Ale chodzi mi o to jak będzie z roz...
Zasady wypłaty zachowku.
Dzień dobry, dostałam w spadku mieszkanie i muszę wypłacić zachowek. W urzędzie skarbowym Pani powiedziała że mam wpisać kwotę 150 tysięcy natomiast mieszkanie wystawiam za więcej. Od której kwoty powinnam wyliczyć zachowek. Dodatkowo czy mogę sobie odliczyć od kwoty zachowku prowizję biura nieruchomości za sprzedaż mieszkania?...
Dziedziczenie długów.
Jak wygląda sprawa dziedziczenia długów? Mama ma długi, które ciągle rosną, czy jestem zagrożona, że coś przejdzie na mnie? zabiorą mi jakąś moją własność? Czy zameldowanie w mieszkaniu, którego właścicielem jest mama, ma jakiś wpływ? ...

Wyszukiwarka