czy mogę złożyć wypowiedzenie bez okresu dwutygodniowego?

Witam mam pytanie czy jeśli mam umowę do końca października na 3/4 etatu i mam dwu tygodniowe wypowiedzenie czy mogę złożyć wypowiedzenie bez okresu dwutygodniowego tylko zakonczyc pracę z w dniu gdy składam wypowiedzenie.
anonim cytuj
12-10-2021
Po pierwsze pracodawca ma obowiązek zapłacić Ci za cały miesiąc, jeśli jesteś zatrudniona na 3/4 etatu, to w zależności od miesiąca 126 lub 132 godziny, a mówiąc jeszcze prościej: 30 godzin tygodniowo. Jeżeli wybierzesz się na urlop, to wynagrodzenie nie ulega zmianie, jeśli poszłabyś na L4 będzie odpowiednio mniejsze. Na Twoim miejscu składając wypowiedzenie, wskazałabym, kiedy w jego trakcie chcę odebrać należy urlop i wezwała na piśmie do wyjaśnienia niezgodności w wypłatach, zaznaczając, kiedy i jaką kwotę otrzymałaś, a jaką zgodnie z umową powinnaś otrzymać. Jeżeli pracodawca wypłacił zaniżone wynagrodzenie, ma obowiązek je wyrównać. Jeśli jesteś pewna swego, delikatna sugestia, że chciałabyś zapytać o podstawę prawną takich praktyk w PIP nie zaszkodzi.

anonim cytuj
12-10-2021
Skoro masz 3/4 etatu to za każdy przepracowany miesiąc należy ci się urlop.Jeśli go pracodawca nie udzielił wcześniej to i zaległy też.

anonim cytuj
12-10-2021

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry. W bardzo dużym skrócie wyjaśnię z czym mam problem. Rozwiązałem umowę o pracę na czas nieokreślony w trybie art. 55§ 11 KP 14.08.2023. Dostałem pozew o zapłatę odszkodowania za okres wypowiedzenia 61.1 Kp . Chcę napisać odpowiedź na pozew, moim zdaniem istnieją okoliczności, które mogłyby mnie trochę usprawiedliwić gdybym się na nie powołał... 1/ informowałem pracodawcę, w grudniu 22" i maju br, o tym, że leczę Fobie społeczn...
Przesyłka sądowa do osoby zmarłej
W skrzynce pocztowej znalazłem dwa awiza (różne numery przesyłek) zawiadamiające o przesyłkach sądowych adresowanych do mojego nieżyjącego od 21 lat ojca. Udało mi się ustalić adres sądu i sygnatury akt tych dwóch przesyłek. Czy jeżeli podjadę do tego sądu i podam sygnaturę akt to mam szansę uzyskać dostęp do tych akt? Mam równocześnie obawę o to, czy moja znajomość sygnatury akt nieodebranych przesyłek jest dozwolona, co może mnie i pocztę &qu...
Firma dostaje mandat 2000 zł. czy mogę tym mandatem obciążyć pracownika??
Mam pytanie mam firmę i wykonuję pracę dla innej firmy w której jest zawarta umowa że jeżeli któryś z moich pracowników zostanie przyłapany pod wpływem alkoholu to firma dostaje mandat w wysokości 2000 czy tym mandatem w takiej kwocie mogę obciążyć pracownika i jak taki mandat powinien wyglądać?...
Pracę społeczne z zamianą na areszt.
Witam, mam orzeczony wyrok roku ograniczenia wolności konkretniej 30 godz. miesięcznie. Odrobiłem już 10 miesięcy ten jest jedenasty, mam masę spraw na głowie i może być tak że nie zdążę wyrobić 7,5 h w tym miesiącu . Wcześniej w grudniu nie odrobiłem 14h, o tamto konsultowałem się z kuratorem i będę to mógł odrobić w kwietniu, pytanie co by było gdyby mi ostatecznie chcieli zamienić to na pozbawienie wolności? Byłaby to połowa z całego wyroku cz...

Wyszukiwarka