Koniec okresu próbnego a powrót na zasiłek dla bezrobotnych.

Witam,
Od lutego byłem zarejestrowany w Urzędzie Pracy. Miałem prawo do zasiłku przez 12 miesięcy. W maju podjąłem zatrudnienie (sam znalazłem pracę). Dostałem umowę na okres próbny 3 miesiące. Z racji tego otrzymuje dodatek aktywizacyjny. Moja umowa wygasa wraz końcem lipca. Moje pytanie brzmi:
Czy w przypadku nie otrzymania kolejnej umowy będę mógł wrócić na zasiłek ? Teoretycznie przez podjęciem zatrudnienia mogłem pobierać zasiłek do lutego 2024r.
anonim cytuj
15-08-2023
Tak, możesz wrócić na zasiłek uzupełniający, czyli ten, którego jeszcze nie pobrałeś, bo podjąłeś pracę. Pobieranie dodatku aktywizacyjnego nie wpłynie na wysokość czy okres zasiłku uzupełniającego.
Pamiętaj tylko, aby ponownej rejestracji w PUP dokonać w ciągu 14 dni od ustania stosunku pracy!
1) Czy na świadectwie pracy będzie podany powód dla którego nie otrzymałem kolejnej umowy? Czy po prostu będzie podany okres zatrudnienia od... do... i to wszystko...
2) Czyli rozumiem, że zasiłek będzie skrócony o czas pobierania zasiłku przed utratą statusu osoby bezrobotnej oraz o okres pobierania dodatku aktywizacyjnego ?

1) Tylko okres zatrudnienia od do.
2) Nowy zasiłek będzie skrócony tylko o okres jego pobierania przed podjęciem pracy. Dodatek aktywizacyjny nie ma wpływu, tj. nie zmniejsza i nie skraca zasiłku.

anonim cytuj
15-08-2023
Czy w przypadku nie otrzymania kolejnej umowy będę mógł wrócić na zasiłek ? Teoretycznie przez podjęciem zatrudnienia mogłem pobierać zasiłek do lutego 2024r.

Możesz powrócić na tzw. zasiłek uzupełniający, który stanowi część niewykorzystanego zasiłku dla bezrobotnych z wcześniejszego okresu. Warto zaznaczyć, że dodatek aktywizacyjny, który obecnie pobierasz, nie wpływa na długość ani na wysokość tego zasiłku uzupełniającego.

1) Czy na świadectwie pracy będzie podany powód dla którego nie otrzymałem kolejnej umowy? Czy po prostu będzie podany okres zatrudnienia od... do... i to wszystko...

Zgodnie z przepisami, na świadectwie pracy powinien być podany jedynie okres zatrudnienia, tj. od kiedy do kiedy pracowałeś. Przyczyny nieprzedłużenia umowy nie są wymieniane w świadectwie pracy.

2) Czyli rozumiem, że zasiłek będzie skrócony o czas pobierania zasiłku przed utratą statusu osoby bezrobotnej oraz o okres pobierania dodatku aktywizacyjnego ?

Zasiłek zostanie skrócony jedynie o okres jego pobierania przed podjęciem pracy. Dodatek aktywizacyjny nie wpływa na okres pobierania zasiłku, czyli nie skracasz swojego zasiłku poprzez otrzymywanie dodatku aktywizacyjnego.

Na koniec, warto zwrócić uwagę na to, aby po ewentualnym zakończeniu stosunku pracy dokonać ponownej rejestracji w PUP w ciągu 14 dni od dnia jego zakończenia.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Spadek po mamie. Co mogę zrobić by bratowa zaprzestała rozdawnictwa?
Zmarła mama ,z bratem jestem skłócona, wniosek o spadek został złożony, sprawa koniec września. Tymczasem bratowa rozdaje rzeczy po mojej mamie po rodzinie i znajomych. Co mogę zrobić by bratowa zaprzestała rozdawnictwa ,bo zanim dojdzie do sprawy nic nie zostanie....
Przekroczenie prędkości a błąd pomiarowy fotoradaru.
Może ktoś poradzi - dostałem mandat za przekroczenie prędkości o 16km/h (dozwolone 50, fotoradar wskazał 66). Kara za przekroczenie o11-15km/h wynosi 100zł a od 16km/h - 200zł. Uwzględniając błąd pomiaru urządzenia, powinienem otrzymać mandat 100-złotowy. Nie uchylam się przed karą, ale chcę być traktowany sprawiedliwie. Czy jedyna droga odwołania się od kwoty mandatu to sąd? Nie można odwołać się do Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego,...
Zawieszenie postępowania.
Nie mam z byłym mężem kontaktu od 3 lat, wniosłam sprawę o odebranie praw rodzicielskich oraz podwyższenie alimentów. Wezwań nie odebrał, powołałam komornika o doręczenie- również nie odebrał. Całość ciągnie się już pół roku, dziś przyszło pismo z sądu o zawieszeniu postępowania. Co jeszcze mogę zrobić?...
Ustalenie kontaktów z dzieckiem.
Dzień dobry, proszę podpowiedzieć, czy ojciec który ma ustalone kontaktu, może do dzieci przychodzić dodatkowo, kiedy mu się podoba? Bez mojej zgody?...

Wyszukiwarka