Uporczywe nękanie ze strony brata.

Od roku jestem w konflikcie z bratem. Mieszkamy na jednej posesji jednak każdy w swoim odrębnym domu, współwłasność ułamkowa. Brat ciągle uprzykrza mi życie, czepia się o wszystko nawet, że mój pies za głośno szczeka na kuriera. W święta wparował z awanturą, że moje dorosłe już dzieci biorą narkotyki, są ćpunami i że w moim domu jest patologia. Synowie oczywiście nie biorą żadnych narkotyków, pracują, są odpowiedzialnymi ludźmi. Brat przyniósł narkotesty i kazał synom się testować ciągle strasząc nas, że zaraz wzywa policję. Kazałam wzywać ale on tylko krzyczał, wyzywał nas i straszył. Młodszy syn leżał w tym czasie z wysoką gorączką i anginą ropną, brał antybiotyki. Brat wmawiał mi, że on nie jest chory tylko naćpany. Wyprosiłam go z domu. Nie mogę się pozbierać po tej sytuacji, moi synowie są też w szoku. Czy brat postępuje zgodnie z prawem, jak się bronić przed takim zachowaniem ?
anonim cytuj
10-01-2024
A jest ustalony sposób korzystania z nieruchomości w księdze wieczystej?
Co do zachowań - zawiadomienie o uporczywym nękaniu.

anonim cytuj
10-01-2024
Nie ma ,w tym roku dopiero chcę wystąpić o zniesienie współwłasności i fizyczny podział działki.

anonim cytuj
10-01-2024
No to tak na dobrą sprawę może korzystać z waszego budynku, jak wy z jego.
Złóż wniosek o zniesienie współwłasności. Możesz też złożyć zawiadomienie.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Chce sprzedać działkę za pośrednictwem biura nieruchomości.
Chce sprzedać działkę za pośrednictwem biura nieruchomości. Klient chciał zapłacić w 2 ratach i już po pierwszej racie chciał abym przepisała na niego akt własności. Agentka powiedziała że gdyby nie zapłacił drugiej części to komornik będzie to ścigał. Mi to nie odpowiada. A więc klient zaproponowal że zapłaci 10% teraz i podpiszemy umowę przedwstepną w której będzie zawarte że jeśli on nie wywiąże się i nie zapłaci reszty w ciągu miesiąca to ...
Kupiłem samochód z wadą ukrytą, co teraz moge zrobić?
Parę dni kupiłem samochód, gdzie przed kupnem byłem z nim na stacji diagnostycznej. Wady, które udało się diagnoście wykryć były dla mnie w porządku, obaj wiedzieliśmy, że owe istnieją (no tam z wyjątkiem paru pomniejszych rzeczy), podpisaliśmy umowę wszystko spoko. Nagle po 1 dniu jazdy zaświecił się check engine, a z rury wydechowej (czego też diagnosta na stacji diagnostycznej nie zauważył) przy ciepłym silniku wydobywa się biały dym. Po sk...
Zwrot kaucji.
31 października wygasła nam umowa najmu. Wpłacone było 3000 zł kaucji. Zapis w umowie mówi, ze wynajmujący ma 31 dni na oddanie kaucji. Został spisany protokół w mieszkaniu było wszystko w porządku kaucja miała być zwrócona w całości. Pojawił się jednak problem z rozliczeniem czynszu. Spisane zostały liczniki, ale spółdzielnia nie zrobi teraz rozliczenia, dopiero w kwietniu 2024 roku. Właściciel stwierdził, ze może oddać nam teraz 2000 kaucji, a ...
Odzyskanie długu od znajomego.
Czy ktoś miał doświadczenia z odzyskiwaniem długów. Pożyczyłem koledze z pracy znaczną kwotę. Posiadam jako dowód bankowe potwierdzenie przelewu .Do tego zachowałem korespondencję w tej sprawie na Mesengerze. Moje pytanie jest czy warto zakładać sprawę cywilną i czy moje dowody są wystarczające aby Sąd orzekł nakaz zwrotu. Czy mogę wnosić o odsetki ?...

Wyszukiwarka