Zwolnienie dyscyplinarne a L4.

Ogólnie mam w pracy straszny mobbing i szef wyzywa pracowników jak chce. (Dobrze, że to się wreszcie skończy bo nie zamierzam tam wracać). Jestem na kierowniczym stanowisku. Wczoraj trafiło na mnie i szef mocno krzyczał za jakąś błahostkę, a że choruję na nadciśnienie to zrobiło mi się słabo i pojechałem do lekarza i dostałem L4. Poinformowałem SMS swojego przełożonego od razu, że opuszczam prace bo źle się czuje i nie dam rady w takich warunkach pracować. Dostałem odpowiedź, że "dziękuje za informację, ale uważam to za rażące zaniedbanie i opuszczenie miejsca pracy". Pracowałem od 6 do 12. Dziś dostałem wypowiedzenie dyscyplinarne listem (bez zachowanie okresu wypowiedzenia). Wiem, że mam się udać do Sądu Pracy i jutro to zrobię. Powinienem bez trudu wygrać?
Natomiast chciałbym zapytać czy dostanę wynagrodzenie za te zwolnienie? Z ZUS czy coś? Skoro rozwiązali umowę bez zachowanie okresu wypowiedzenia? Nie chce zostać bez pieniędzy w następnym miesiącu.
anonim cytuj
04-04-2024
Wynagrodzenie otrzymasz (powinieneś ) za każdy dzień pracy. Żądaj odszkodowania od pracodawcy - szkoda tam wracać.

anonim cytuj
04-04-2024
Będę żądał odszkodowania i nie zamierzam tam wracać. Chodzi mi czy dostane wynagrodzenie chorobowe w przyszłym miesiącu skoro mam zwolnienie do 19.04?

anonim cytuj
04-04-2024
Tak, dostaniesz wynagrodzenie za czas zwolnienia lekarskiego. Nie ma ono powiązania z przyczyną rozwiązania stosunku pracy.

anonim cytuj
04-04-2024
Dziękuje za odpowiedź, mam nadzieje że tak będzie.

anonim cytuj
04-04-2024
Zasiłek chorobowy przysługuje również po rozwiązaniu stosunku pracy, pod warunkiem że niezdolność do pracy powstała w czasie jego trwania. Wynika to z art. 13 pkt 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.

W opisanym przypadku niezdolność do pracy została stwierdzona jeszcze w trakcie trwania stosunku pracy, co oznacza, że prawo do zasiłku chorobowego przysługuje także po rozwiązaniu umowy. Świadczenie to wypłaca ZUS, o ile niezdolność trwała co najmniej 30 dni i ubezpieczony złożył wymagane dokumenty (art. 61 ust. 1 tej ustawy).

Wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy (pierwsze 33 dni choroby, a w przypadku pracowników powyżej 50. roku życia – 14 dni) przysługuje od pracodawcy, o ile w tym czasie stosunek pracy nadal trwał – art. 92 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy. W przypadku zwolnienia dyscyplinarnego to wynagrodzenie nie przysługuje, jeśli rozwiązanie umowy nastąpiło przed okresem objętym L4. Wówczas od pierwszego dnia świadczenie wypłaca ZUS jako zasiłek.

Podsumowując: jeżeli L4 obejmuje okres po rozwiązaniu umowy, a niezdolność do pracy powstała w czasie zatrudnienia, to zasiłek chorobowy przysługuje z ZUS.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

2 dni wolnego na poszukiwanie pracy
Dzień dobry. Mam pytanie o 2 dni wolnego na poszukiwanie pracy. Mąż dostał wypowiedzenie, okres wypowiedzenia 1 miesiąc. Przysługują mu 2 dni wolnego na poszukiwanie pracy. Maz pracuje 12 h/dzień. Czy dzień wolnego pokrywa 8h pracy czy mozna przyjąć że 12h? Z góry dziękuję za odpowiedź....
Darowizna działki od rodziców.
Dzień dobry, rodzice postanowili darować mi działkę powierzchni 900 arów, czy w związku z tym muszę opłacić podatek czy wystarczy tylko wizyta u notariusza ? Jakie wiążą się z tym koszta. Notariusz poinformował nas, że musimy wycenić działkę według siebie a nie według cen rynkowych, działka przez rodziców została kupiona 30 lat temu więc nie mogą wpisać wartości 5 tys. zł....
Brak grafiku.
Czy kierownik może usunąć grafik na połowę miesiąca jeśli wcześniej już był przekazany do informacji? Nie mam teraz żadnych informacji jak pracuje przez kolejne dwa tygodnie....
Czy mam prawo nie podawać swojego PESELU bądź daty urodzenia firmie windykacyjnej??
Witam , wydzwania do mnie firma windykacyjna dość nieuprzejmi , Czy mam prawo podawać swój PESEL bądź datę urodzenia ? Powiedziałem , że nie mam obowiązku podawać to mi odpowiedziała babka , że lepiej abym podał bo potem może źle się skończyć dla mnie i się rozłączyłem ..Jest jakiś paragraf kodeks który mogę podać przy następnym telefonie od nich ? ...

Wyszukiwarka