Zwolnienie dyscyplinarne a L4.

Ogólnie mam w pracy straszny mobbing i szef wyzywa pracowników jak chce. (Dobrze, że to się wreszcie skończy bo nie zamierzam tam wracać). Jestem na kierowniczym stanowisku. Wczoraj trafiło na mnie i szef mocno krzyczał za jakąś błahostkę, a że choruję na nadciśnienie to zrobiło mi się słabo i pojechałem do lekarza i dostałem L4. Poinformowałem SMS swojego przełożonego od razu, że opuszczam prace bo źle się czuje i nie dam rady w takich warunkach pracować. Dostałem odpowiedź, że "dziękuje za informację, ale uważam to za rażące zaniedbanie i opuszczenie miejsca pracy". Pracowałem od 6 do 12. Dziś dostałem wypowiedzenie dyscyplinarne listem (bez zachowanie okresu wypowiedzenia). Wiem, że mam się udać do Sądu Pracy i jutro to zrobię. Powinienem bez trudu wygrać?
Natomiast chciałbym zapytać czy dostanę wynagrodzenie za te zwolnienie? Z ZUS czy coś? Skoro rozwiązali umowę bez zachowanie okresu wypowiedzenia? Nie chce zostać bez pieniędzy w następnym miesiącu.
anonim cytuj
04-04-2024
Wynagrodzenie otrzymasz (powinieneś ) za każdy dzień pracy. Żądaj odszkodowania od pracodawcy - szkoda tam wracać.

anonim cytuj
04-04-2024
Będę żądał odszkodowania i nie zamierzam tam wracać. Chodzi mi czy dostane wynagrodzenie chorobowe w przyszłym miesiącu skoro mam zwolnienie do 19.04?

anonim cytuj
04-04-2024
Tak, dostaniesz wynagrodzenie za czas zwolnienia lekarskiego. Nie ma ono powiązania z przyczyną rozwiązania stosunku pracy.

anonim cytuj
04-04-2024
Dziękuje za odpowiedź, mam nadzieje że tak będzie.

anonim cytuj
04-04-2024
Zasiłek chorobowy przysługuje również po rozwiązaniu stosunku pracy, pod warunkiem że niezdolność do pracy powstała w czasie jego trwania. Wynika to z art. 13 pkt 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.

W opisanym przypadku niezdolność do pracy została stwierdzona jeszcze w trakcie trwania stosunku pracy, co oznacza, że prawo do zasiłku chorobowego przysługuje także po rozwiązaniu umowy. Świadczenie to wypłaca ZUS, o ile niezdolność trwała co najmniej 30 dni i ubezpieczony złożył wymagane dokumenty (art. 61 ust. 1 tej ustawy).

Wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy (pierwsze 33 dni choroby, a w przypadku pracowników powyżej 50. roku życia – 14 dni) przysługuje od pracodawcy, o ile w tym czasie stosunek pracy nadal trwał – art. 92 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy. W przypadku zwolnienia dyscyplinarnego to wynagrodzenie nie przysługuje, jeśli rozwiązanie umowy nastąpiło przed okresem objętym L4. Wówczas od pierwszego dnia świadczenie wypłaca ZUS jako zasiłek.

Podsumowując: jeżeli L4 obejmuje okres po rozwiązaniu umowy, a niezdolność do pracy powstała w czasie zatrudnienia, to zasiłek chorobowy przysługuje z ZUS.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy.
Cześć, na mojej umowie zlecenie mam wpisany okres wypowiedzenia 7 dni, jako, iż jest to umowa zlecenie, to czy mogę ją zerwać ze skutkiem natychmiastowym? Czy jednak ten okres mnie obowiązuje?...
Babcia jako nadawca alimentów na dziecko
Ojciec mojego dziecka, co miesiąc robi przekaz w agencji bankowej. Ja dostając pieniążki dla dziecka mam widoczne w czyim imieniu zostały wpłacone, oraz w tytule: alimenty dla -imie i nazwisko dziecks- miesiąc i rok, za ktory są pieniążki. W tym miesiącu dosta)am pieniążki, w tytule "alimenty dla -imie i nazwisko" (bez daty) zaś wpłacone w imieniu babki dziecka, czyli matki ojca. Proszw o poradę, jak to potraktować? Bo nie ukrywam że...
Zwolnienie lekarskie na umowie zlecenie, bez płatnego ubezpieczenia
Czy na umowie zlecenie, bez płatnego ubezpieczenia ( przez pracodawcę ) mogę iść na zwolnienie lekarskie? Niepłatne...
scalenie działek
Witam serdecznie. Otrzymałem w darowiźnie działkę rolno-budowlaną, która niestety jest dość wąska. Właścicielem przyegajacej obok działki równie wąskiej jest mój brat. Mamy plan aby scalić je razem tak żeby można było coś sensownego wybudować lub sprzedać jako całość. Jeśli ja kupię od brata to współwłaścicielką będzie moja żona. Czy to nie będzie problem przy wniosku o scalenie działek? Może formą darowizny... Tylko jak to można zrobić w pros...

Wyszukiwarka