Zwolnienie dyscyplinarne a L4.

Ogólnie mam w pracy straszny mobbing i szef wyzywa pracowników jak chce. (Dobrze, że to się wreszcie skończy bo nie zamierzam tam wracać). Jestem na kierowniczym stanowisku. Wczoraj trafiło na mnie i szef mocno krzyczał za jakąś błahostkę, a że choruję na nadciśnienie to zrobiło mi się słabo i pojechałem do lekarza i dostałem L4. Poinformowałem SMS swojego przełożonego od razu, że opuszczam prace bo źle się czuje i nie dam rady w takich warunkach pracować. Dostałem odpowiedź, że "dziękuje za informację, ale uważam to za rażące zaniedbanie i opuszczenie miejsca pracy". Pracowałem od 6 do 12. Dziś dostałem wypowiedzenie dyscyplinarne listem (bez zachowanie okresu wypowiedzenia). Wiem, że mam się udać do Sądu Pracy i jutro to zrobię. Powinienem bez trudu wygrać?
Natomiast chciałbym zapytać czy dostanę wynagrodzenie za te zwolnienie? Z ZUS czy coś? Skoro rozwiązali umowę bez zachowanie okresu wypowiedzenia? Nie chce zostać bez pieniędzy w następnym miesiącu.
anonim cytuj
04-04-2024
Wynagrodzenie otrzymasz (powinieneś ) za każdy dzień pracy. Żądaj odszkodowania od pracodawcy - szkoda tam wracać.

anonim cytuj
04-04-2024
Będę żądał odszkodowania i nie zamierzam tam wracać. Chodzi mi czy dostane wynagrodzenie chorobowe w przyszłym miesiącu skoro mam zwolnienie do 19.04?

anonim cytuj
04-04-2024
Tak, dostaniesz wynagrodzenie za czas zwolnienia lekarskiego. Nie ma ono powiązania z przyczyną rozwiązania stosunku pracy.

anonim cytuj
04-04-2024
Dziękuje za odpowiedź, mam nadzieje że tak będzie.

anonim cytuj
04-04-2024

Sugerowane Tematy

Wszczęcie egzekucji po latach.
W 2018 roku sąd wydał nakaz zapłaty z zasądzonymi odsetkami od dnia wymagalności faktury do dnia zapłaty. W tym samym roku sprawa poszła do komornika, który wobec bezskuteczności egzekucji ją umorzył w 2020 roku. W przyszłym roku planuję ponownie złożyć wniosek o egzekucję aby sprawa się nie przedawniła. I tutaj mam pytanie o odsetki za opóźnienie. Proszę o informację czy dobrze rozumuję: 1. Odsetki zasądzone przez sąd do dnia uprawomocnienia...
Czy dom samotnej matki mnie przyjmie?
Mam taką sytuację że muszę się wyprowadzić z domu z trójka dzieci ale problem jest taki że nie mamy gdzie proszę o radę co robić. Dom samotnej matki czy nas przyjmie?...
Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie zwalniała się z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?
Dzień dobry, Pracodawca wysłał mnie na kilkumiesięczne szkolenie tematycznie w ramach stanowiska pracy. Na kurs uczęszczam weekendowo i uczę się w domu (poza czasem pracy). Kurs ma na zadanie pogłębienie wiedzy na moim stanowisku. Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie gdybym się zwalniała z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?...
Alimenty na dorosłe dziecko.
Witam, moje pytanie dotyczy alimentów na dorosłe dziecko. Dorosły syn składa wniosek o alimenty od rodziców. Sąd I instancji zasądził alimenty obojgu rodzicom w kwocie po 400 zł z wyrównaniem od momentu złożenia pozwu przez dorosłe dziecko. Syn uczy rozpoczął naukę w prywatnej placówce i w momencie składania wniosku do sądu mieszkał u dziadków nie dokładał się do opłat. po wyroku syn odwołał się do Sądu II instancji i w międzyczasie zamieszkał na...

Wyszukiwarka