Zwolnienie dyscyplinarne a L4.

Ogólnie mam w pracy straszny mobbing i szef wyzywa pracowników jak chce. (Dobrze, że to się wreszcie skończy bo nie zamierzam tam wracać). Jestem na kierowniczym stanowisku. Wczoraj trafiło na mnie i szef mocno krzyczał za jakąś błahostkę, a że choruję na nadciśnienie to zrobiło mi się słabo i pojechałem do lekarza i dostałem L4. Poinformowałem SMS swojego przełożonego od razu, że opuszczam prace bo źle się czuje i nie dam rady w takich warunkach pracować. Dostałem odpowiedź, że "dziękuje za informację, ale uważam to za rażące zaniedbanie i opuszczenie miejsca pracy". Pracowałem od 6 do 12. Dziś dostałem wypowiedzenie dyscyplinarne listem (bez zachowanie okresu wypowiedzenia). Wiem, że mam się udać do Sądu Pracy i jutro to zrobię. Powinienem bez trudu wygrać?
Natomiast chciałbym zapytać czy dostanę wynagrodzenie za te zwolnienie? Z ZUS czy coś? Skoro rozwiązali umowę bez zachowanie okresu wypowiedzenia? Nie chce zostać bez pieniędzy w następnym miesiącu.
anonim cytuj
04-04-2024
Wynagrodzenie otrzymasz (powinieneś ) za każdy dzień pracy. Żądaj odszkodowania od pracodawcy - szkoda tam wracać.

anonim cytuj
04-04-2024
Będę żądał odszkodowania i nie zamierzam tam wracać. Chodzi mi czy dostane wynagrodzenie chorobowe w przyszłym miesiącu skoro mam zwolnienie do 19.04?

anonim cytuj
04-04-2024
Tak, dostaniesz wynagrodzenie za czas zwolnienia lekarskiego. Nie ma ono powiązania z przyczyną rozwiązania stosunku pracy.

anonim cytuj
04-04-2024
Dziękuje za odpowiedź, mam nadzieje że tak będzie.

anonim cytuj
04-04-2024

Sugerowane Tematy

Co grozi świadkowi za niestawienie się w sądzie?
Nie mogę się stawić jako świadek w terminie rozprawy. Będę za granicą. Jakie pismo mogę napisać? O zmianę terminu lub wideokonferencje ?...
Zostałem obrażony przez wpisy na Facebooku. Nie zostało podane moje imię i nazwisko, czy w tej sytuacji kwalifikuje się to aby zgłosić to zdarzenie na policję?
Zostałem obrażony przez wpisy na Facebooku, z kontekstu postów i komentarzy widać że mowa o mnie. Nie zostało podane moje imię i nazwisko ale inicjały. Czy w tej sytuacji kwalifikuje się to aby zgłosić to zdarzenie na policję?...
kaucja przy rozwiązaniu umowy
Witam wszystkich. Czy wynajmujacy ma prawo zabrać kaucję za mieszkanie przy rozwiązaniu umowy najmu okazjonalnego przed końcem trwania umowy? W umowie są zawarte tylko sytuacje opisane w k.c oraz za porozumieniem stron. My doszliśmy do porozumienia ale w ramach kary zabrano nam kaucję. Czy jest sens walczyć o kaucję w sądzie? Dodam, że wynajmujący na piśmie zaznaczył, że nie wnosi uwag do stanu mieszkania a na poczet wcześniejszego rozwiązania u...
Po wygranych w sprawach sądowych z ZUS
Wygrałem sprawy sądowe z ZUS (w sprawie rekompensaty do emerytury za pracę w warunkach szkodliwych) w pierwszej i drugiej instancji (Sąd Apelacyjny odrzucił apelację ZUS). - czy (i ew. od kogo) dowiem się o ewentualnej kasacji ZUS, - zakładając, że ZUS nie złoży kasacji, ile czasu ma ZUS na realizację wyroku ew. czy muszę składać jakieś pisma/wnioski do ZUS w tej sprawie...

Wyszukiwarka