Ogólnie mam w pracy straszny mobbing i szef wyzywa pracowników jak chce. (Dobrze, że to się wreszcie skończy bo nie zamierzam tam wracać). Jestem na kierowniczym stanowisku. Wczoraj trafiło na mnie i szef mocno krzyczał za jakąś błahostkę, a że choruję na nadciśnienie to zrobiło mi się słabo i pojechałem do lekarza i dostałem L4. Poinformowałem SMS swojego przełożonego od razu, że opuszczam prace bo źle się czuje i nie dam rady w takich warunkach pracować. Dostałem odpowiedź, że "dziękuje za informację, ale uważam to za rażące zaniedbanie i opuszczenie miejsca pracy". Pracowałem od 6 do 12. Dziś dostałem wypowiedzenie dyscyplinarne listem (bez zachowanie okresu wypowiedzenia). Wiem, że mam się udać do Sądu Pracy i jutro to zrobię. Powinienem bez trudu wygrać?
Natomiast chciałbym zapytać czy dostanę wynagrodzenie za te zwolnienie? Z ZUS czy coś? Skoro rozwiązali umowę bez zachowanie okresu wypowiedzenia? Nie chce zostać bez pieniędzy w następnym miesiącu.
Wynagrodzenie otrzymasz (powinieneś ) za każdy dzień pracy. Żądaj odszkodowania od pracodawcy - szkoda tam wracać.
anonim cytuj
04-04-2024
Będę żądał odszkodowania i nie zamierzam tam wracać. Chodzi mi czy dostane wynagrodzenie chorobowe w przyszłym miesiącu skoro mam zwolnienie do 19.04?
anonim cytuj
04-04-2024
Tak, dostaniesz wynagrodzenie za czas zwolnienia lekarskiego. Nie ma ono powiązania z przyczyną rozwiązania stosunku pracy.
anonim cytuj
04-04-2024
Dziękuje za odpowiedź, mam nadzieje że tak będzie.
anonim cytuj
04-04-2024
Zasiłek chorobowy przysługuje również po rozwiązaniu stosunku pracy, pod warunkiem że niezdolność do pracy powstała w czasie jego trwania. Wynika to z art. 13 pkt 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.
W opisanym przypadku niezdolność do pracy została stwierdzona jeszcze w trakcie trwania stosunku pracy, co oznacza, że prawo do zasiłku chorobowego przysługuje także po rozwiązaniu umowy. Świadczenie to wypłaca ZUS, o ile niezdolność trwała co najmniej 30 dni i ubezpieczony złożył wymagane dokumenty (art. 61 ust. 1 tej ustawy).
Wynagrodzenie za czas niezdolności do pracy (pierwsze 33 dni choroby, a w przypadku pracowników powyżej 50. roku życia – 14 dni) przysługuje od pracodawcy, o ile w tym czasie stosunek pracy nadal trwał – art. 92 § 1 pkt 1 Kodeksu pracy. W przypadku zwolnienia dyscyplinarnego to wynagrodzenie nie przysługuje, jeśli rozwiązanie umowy nastąpiło przed okresem objętym L4. Wówczas od pierwszego dnia świadczenie wypłaca ZUS jako zasiłek.
Podsumowując: jeżeli L4 obejmuje okres po rozwiązaniu umowy, a niezdolność do pracy powstała w czasie zatrudnienia, to zasiłek chorobowy przysługuje z ZUS.
31 października wygasła nam umowa najmu. Wpłacone było 3000 zł kaucji. Zapis w umowie mówi, ze wynajmujący ma 31 dni na oddanie kaucji. Został spisany protokół w mieszkaniu było wszystko w porządku kaucja miała być zwrócona w całości. Pojawił się jednak problem z rozliczeniem czynszu. Spisane zostały liczniki, ale spółdzielnia nie zrobi teraz rozliczenia, dopiero w kwietniu 2024 roku. Właściciel stwierdził, ze może oddać nam teraz 2000 kaucji, a ...
Dzień dobry nie wiem czy to dobry dział. ale mam pytanie. Chcę kupić nieruchomość i chcę się dowiedzieć czy właściciel nie zalega z opłatami np. śmieci , woda, podatek od nieruchomości itp. Czy taką informację otrzymam w urzędzie w miejscu zamieszkania właściciela czy takie informacje objęte są ochroną danych osobowych. Dziękuję za odpowiedź....
Witam. Bardzo proszę o poradę prawną. Przewczoraj zakupiłem pewien przedmiot. Sprzedający miał go wysłać wczoraj. Niestety nie wysłał i napisał wiadomość, że uszkodził przedmiot podczas pakowania a pieniądze odda. Zgodziłem się. Wysłał numer przelewu i potwierdzenie zwrotu pieniędzy. Dzwoniłem do banku i żadnego takiego przelewu nie ma. Pieniędzy też nie otrzymałem. Oczywiście kontakt się urwał sprzedający nie odpowiada nie odbiera itd. Co w taki...
Jak krok po kroku zamknąć konto w banku, jeśli po śmierci mamy wpłynęło na konto świadczenie „mama 4+” i 14 emerytura? Teraz na koncie są niecałe 4000zł, ja miałam pełnomocnictwo które utraciłam w momencie śmierci. Na wypadek zgonu nikt z rodzeństwa nie był upoważniony....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: