Oszustwo przy kupnie mieszkania.

Sprawa jest dość skomplikowana. Chcieliśmy kupić mieszkanie. W ogłoszeniu widniał metraż 63m². W akcie notarialnym oraz księgach wieczystych również widniał metraż 63m2. Podpisaliśmy umowę wstępną, później musieliśmy znaleźć rzeczoznawcę i odpis przekazać do banku bo staramy się o kredyt. Okazało się że w rzeczywistości mieszkanie ma 51m². Właściciel podwyższył podłogi, napchał styropianu w ścianę i metraż się zmniejszył. Nie zgłosił tego nigdzie, nie wezwał geodety. Zarówno on jak i Pani z biura nieruchomości zataili faktyczny metraż tłumacząc się tym że nie wiedzieli o tym. Chcieliśmy negocjować cenę jednak właściciel zszedł jedyne 12000 zł, doradca kredytowy stwierdził że takie coś nie przejdzie w banku, ponieważ różnica w metrażu jest zbyt duża i możemy całkowicie stracić szanse na kredyt. Twierdzi że tutaj ewidentnie jest to wina sprzedającego. Wpłaciliśmy zadatek 10 000 zł, którego właściciel nie chce oddać bo nie poczuwa się do odpowiedzialności. Pani z biura nieruchomości go broni, czy jest szansa odzyskać ten zadatek faktycznie z winy sprzedającego?
anonim cytuj
05-12-2023
W umowie sprzedaży mieszkania powinien znaleźć się zatem zarówno metraż powierzchni projektowej lokalu jak i sposób pomiaru powierzchni gotowego mieszkania. Co jednak w sytuacji, gdy okaże się, że odnotowano różnicę w metrażu między stanem faktycznym, a tym, co zostało wpisane do aktu notarialnego.

anonim cytuj
05-12-2023
Jeśli powierzchnia lokalu jest mniejsza niż w umowie i jednocześnie wyższa od ustalonych między stronami akceptowalnych odchyleń, nabywca ma prawo zażądać zwrotu pieniędzy proporcjonalnego do brakującej powierzchni.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Mama wydziedziczyła syna (mojego brata). Czy pomimo testamentu brat po śmierci mamy może starać się o zachowek dla dzieci?
Dzień dobry Moja mama posiada nieruchomość. Ma również dwoje dzieci mnie i mojego brata. Z moim bratem od ponad 15 lat nie utrzymuje kontaktu. Nie wiedzą gdzie mieszkają, jak żyją i czy w ogóle żyją. W mieszkaniu mojej mamy mieszkam ja ze swoją rodziną. Moja mama spisała u notariusza testament w którym wydziedzicza swojego syna (mojego brata) ponieważ nie łączą ich żadne relacje i kontakty. Cały swój majątek chce przekazać mi. Jednak mój brat p...
Uchylanie się od płacenia alimentów.
Witajcie. Właśnie za uchylanie się od płacenia alimentów otrzymałem wyrok karny, który tworzy problem i pytanie. A mianowicie problem w tym, że wyroku otrzymałem nakaz płacenia bieżących alimentów ale do spłacenia mam też 2 lata zaległych alimentów dla byłej żony a także dwa lata zaległych alimentów z MOPS. Żona mówi, że jak zacznę jej płacić bieżące alimenty to ona i tak musi je przekazywać do MOPSU, według niej na poczet zaległości wobec fund...
Sprawa o ustalenie kontaktów.
Mam z była partnerka roczną córkę. Pod koniec miesiąca mam wyznaczony termin rozprawy o ustalenie kontaktów z córka wraz z miejscem pobytu ponieważ była partnerka po pozwie o alimenty zaczęła mi utrudniać kontakty mimo ze rozstaliśmy się w zgodzie dopiero po 3 tygodnia udało się jakoś porozumieć do 1 dnia w tygodniu(4h) co uważam za bardzo mały czas żeby utrzymać chociaż normalna relacje z córka. Złożyłem wniosek o kontakty w sposób taki ze 1-3...
Czy faktycznie nie można z danym pracownikiem podpisywać nowej umowy co 3msc?
Witam, słyszałem opinie o tym jakoby umowę zlecenie można byłoby podpisać z jednym pracownikiem tylko na jakiś okres czasu, że w czasie roku potrzeba zrobić przerwę w umowie łącznie 3msc aby nie było kolejności przekształcania tego w umowę o pracę. Jak to wygląda? Czy faktycznie nie można z danym pracownikiem podpisywać nowej umowy co 3msc? Trzeba robic przerwy?...

Wyszukiwarka