Oszustwo przy kupnie mieszkania.

Sprawa jest dość skomplikowana. Chcieliśmy kupić mieszkanie. W ogłoszeniu widniał metraż 63m². W akcie notarialnym oraz księgach wieczystych również widniał metraż 63m2. Podpisaliśmy umowę wstępną, później musieliśmy znaleźć rzeczoznawcę i odpis przekazać do banku bo staramy się o kredyt. Okazało się że w rzeczywistości mieszkanie ma 51m². Właściciel podwyższył podłogi, napchał styropianu w ścianę i metraż się zmniejszył. Nie zgłosił tego nigdzie, nie wezwał geodety. Zarówno on jak i Pani z biura nieruchomości zataili faktyczny metraż tłumacząc się tym że nie wiedzieli o tym. Chcieliśmy negocjować cenę jednak właściciel zszedł jedyne 12000 zł, doradca kredytowy stwierdził że takie coś nie przejdzie w banku, ponieważ różnica w metrażu jest zbyt duża i możemy całkowicie stracić szanse na kredyt. Twierdzi że tutaj ewidentnie jest to wina sprzedającego. Wpłaciliśmy zadatek 10 000 zł, którego właściciel nie chce oddać bo nie poczuwa się do odpowiedzialności. Pani z biura nieruchomości go broni, czy jest szansa odzyskać ten zadatek faktycznie z winy sprzedającego?
anonim cytuj
05-12-2023
W umowie sprzedaży mieszkania powinien znaleźć się zatem zarówno metraż powierzchni projektowej lokalu jak i sposób pomiaru powierzchni gotowego mieszkania. Co jednak w sytuacji, gdy okaże się, że odnotowano różnicę w metrażu między stanem faktycznym, a tym, co zostało wpisane do aktu notarialnego.

anonim cytuj
05-12-2023
Jeśli powierzchnia lokalu jest mniejsza niż w umowie i jednocześnie wyższa od ustalonych między stronami akceptowalnych odchyleń, nabywca ma prawo zażądać zwrotu pieniędzy proporcjonalnego do brakującej powierzchni.

anonim cytuj
05-12-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna mieszkania dla dziecka.
Senior chce darować mieszkanie dla jednego ze swoich dzieci. W tym lokalu senior zamieszkuje sam i będzie mieszkać do końca życia. Czy po jego śmierci inne dzieci będą mogły rościć prawo do jakiegoś spadku co do tego mieszkania i chcieć go uzyskać od obdarowanego dziecka? Czy też obdarowane dziecko staje się właścicielem lokalu i innym dzieciom nic do tego?...
Partycypowanie w kosztach za remont mieszkania.
Rozstałam się z mężem (separacja). Mieszkaliśmy przez 5 lat w mieszkaniu mojej mamy bez żadnej umowy. Płaciliśmy tylko czynsz i media. Mieszkanie i wszystkie urządzenia były przez nas używane. Mama twierdzi, że powinniśmy zrobić remont mieszkania. Czy powinnam zwrócić się do męża, aby partycypował w kosztach?...
Zaprzestanie pracy dzień po zakończeniu umowy.
Mam taki problem z moim pracodawcą. W przyszły poniedziałek potrzebuje koniecznie wolne. Problem w tym, że pracodawca nie chce się na to zgodzić. Moja umowa zakończyła się z dniem wczorajszym i zastanawiam się czy stanie się coś jeżeli np. jutro nie stawie się w pracy mimo to, że mam rozpisany grafik na cały miesiąc? Od razu mówię też, że o zakończeniu współpracy myślę od dłuższego czasu głównie przez brak wyrozumienia pracodawcy w co do studiów....
Czy na umowe zlecenie mozna sie ubezpieczyc skladka chorobowa jesli nie ukonczyłam 26 lat
Witam prracuje od 8 mc na umowe zlecenie ,nie mam ukonczone 26 lat złozyłam taka deklaracjie pracodawcy przy zatrudnieniu .Teraz okazuje sie ze zycie mnie zakoczyło i jestem w ciazy ,w ZUS powiedziano mi ze nie mam takowych sładek odprowadzanych prosze o rade co moge w tej sytuacji zrobic ,bo przaktycznie zostaje bez srodkow do zycia bez pracy bo pracodawca nie chce kobiety w ciazy zasilek dla bezrobotnych tez nie przysłiuguje nie wiem co robic ,...

Wyszukiwarka