Dzień dobry, czy jest możliwe łączenie urlopu rodzicielskiego i wychowawczego? Przebywam obecnie na urlopie rodzicielskim (1/2 etatu), który łączę z wykonywaniem pracy (1/2 etatu), ale na tę drugą połowę wzięłam urlop wypoczynkowy (zaległy). Czy jest możliwe po wykorzystaniu całego zaległego urlopu i części bieżącego urlopu z tego roku, zawnioskowanie o urlop wychowawczy do końca okresu urlopu rodzicielskiego w wymiarze 1/2 etatu? A następnie po zakończeniu urlopu rodzicielskiego zawnioskowanie o urlop wychowawczy już w pełnym wymiarze na kilka miesięcy?
anonim cytuj
11-01-2022
Tak, jest to możliwe. Urlop rodzicielski i wychowawczy można łączyć, ale wszystko zależy od regulacji prawnych i zasad wewnętrznych w danej firmie. Zawnioskowanie o urlop wychowawczy po zakończeniu urlopu rodzicielskiego jest możliwe, pod warunkiem spełnienia wymogów określonych przez prawo. Zaleca się jednak wcześniejsze uzgodnienie takich planów z pracodawcą i upewnienie się co do konkretnych warunków.
anonim cytuj
02-02-2023
urlop rodzicielski i wychowawczy to dwie różne formy urlopu i różnią się one warunkami i celami, jakie mają spełniać. Urlop rodzicielski jest przeznaczony dla rodziców, którzy chcą poświęcić czas na opiekę nad dzieckiem, natomiast urlop wychowawczy jest przeznaczony dla rodziców, którzy chcą poświęcić czas na wychowanie dziecka. W Polsce, na urlop wychowawczy można wystąpić po ukończeniu urlopu rodzicielskiego lub po jego częściowym wykorzystaniu, ale trzeba pamiętać, że w każdym przypadku wymagane jest spełnienie określonych warunków prawnych. Dlatego też, warto dokładnie zapoznać się z aktualnymi przepisami i zasadami obowiązującymi w danej firmie, a także skonsultować się z pracodawcą w kwestii łączenia tych dwóch form urlopu.
anonim cytuj
02-02-2023
aby skorzystać z urlopu wychowawczego, należy spełnić następujące warunki:
Dziecko musi mieć wiek do 8 lat
Pracownik musi być zatrudniony co najmniej 6 miesięcy u tego samego pracodawcy
Pracownik nie może korzystać z innego rodzaju urlopu w tym samym czasie
Pracownik musi złożyć wniosek o urlop wychowawczy, zgodnie z procedurą obowiązującą w danej firmie
Należy pamiętać, że powyższe warunki są orientacyjne i mogą różnić się w zależności od konkretnej sytuacji. Warto więc dokładnie zapoznać się z aktualnymi przepisami i zasadami obowiązującymi w danej firmie i skonsultować się z pracodawcą, aby upewnić się, że spełnione zostały wszystkie wymagania.
anonim cytuj
02-02-2023
Wiek dziecka: Dziecko, którego rodzic chce skorzystać z urlopu wychowawczego, musi mieć wiek do 8 lat.
Okres zatrudnienia: Pracownik musi być zatrudniony co najmniej 6 miesięcy u tego samego pracodawcy, aby mieć prawo do skorzystania z urlopu wychowawczego.
Czas trwania urlopu: Urlop wychowawczy może trwać od 6 do 36 miesięcy, z możliwością przedłużenia w niektórych przypadkach.
Wymiar urlopu: Pracownik może skorzystać z urlopu wychowawczego w pełnym wymiarze czasu pracy lub w częściowym, np. w wymiarze połowy etatu.
Zgłoszenie urlopu: Pracownik musi złożyć wniosek o urlop wychowawczy, zgodnie z procedurą obowiązującą w danej firmie, w odpowiednim terminie.
Wypłata wynagrodzenia: Pracownikowi, który skorzysta z urlopu wychowawczego, przysługuje wynagrodzenie w wysokości 80% podstawy wynagrodzenia.
Koleżanka doświadczyła przemocy domowej od swojego partnera. Zamknęli go w areszcie. Czy jest opcja, żeby mogła się z nim zobaczyć? Ma mu coś ważnego do przekazania....
Mam takie pytanie, odnośnie przekazania pieniędzy (dział spadku ze zniesieniem współwłasności) pytania są takie:
1. Jeśli znam tylko konto współmałżonka strony to czy można dokonać przelewu na takie konto?
2. Jeśli tak, to czy rodzi to jakieś skutki np. podatkowe?
3. Czy współmałżonek może odesłać nadawcy pieniądze przeznaczone dla drugiego współmałżonka? Co wtedy zrobić jak odeśle zwrotnie taki przelew?...
Dzień dobry. Mam pytanie. Kupiliśmy dom z działka. Obecnie jesteśmy za granica, a na naszej działce jakaś firma bez mojej zgody i bez poinformowania mnie, weszli na nasza działkę i najzwyklej na świecie wykopali rów na kable internetowe. Przekopali cała działkę po szerokości,włożyli kable zasypali. O całej sytuacji dowiedziałem się od sąsiada który mnie poinformował. Moje pytanie czy jest to zgodne z prawem, czy mogę przyjechać i ten kabel wykopa...
Pytanie do kogoś zorientowanego. Wychowuję sam syna od 4 lat, matka dziecka mimo wyroku nie płaci alimentów, synem praktycznie się nie interesuje, nie pracuje, utrzymuje ją partner. Syn ma już 16 lat i boję się ze jak dorośnie to będzie miał problem z matką gdyż ta prowadzi hulaszczy tryb życia, co powinienem zrobić żeby go od tego uchronić? Dodam tylko ze była partnerka nie ma stałego miejsca pobytu i ciężko ja namierzyć.......
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: