Dzień dobry, czy jest możliwe łączenie urlopu rodzicielskiego i wychowawczego? Przebywam obecnie na urlopie rodzicielskim (1/2 etatu), który łączę z wykonywaniem pracy (1/2 etatu), ale na tę drugą połowę wzięłam urlop wypoczynkowy (zaległy). Czy jest możliwe po wykorzystaniu całego zaległego urlopu i części bieżącego urlopu z tego roku, zawnioskowanie o urlop wychowawczy do końca okresu urlopu rodzicielskiego w wymiarze 1/2 etatu? A następnie po zakończeniu urlopu rodzicielskiego zawnioskowanie o urlop wychowawczy już w pełnym wymiarze na kilka miesięcy?
anonim cytuj
11-01-2022
Tak, jest to możliwe. Urlop rodzicielski i wychowawczy można łączyć, ale wszystko zależy od regulacji prawnych i zasad wewnętrznych w danej firmie. Zawnioskowanie o urlop wychowawczy po zakończeniu urlopu rodzicielskiego jest możliwe, pod warunkiem spełnienia wymogów określonych przez prawo. Zaleca się jednak wcześniejsze uzgodnienie takich planów z pracodawcą i upewnienie się co do konkretnych warunków.
anonim cytuj
02-02-2023
urlop rodzicielski i wychowawczy to dwie różne formy urlopu i różnią się one warunkami i celami, jakie mają spełniać. Urlop rodzicielski jest przeznaczony dla rodziców, którzy chcą poświęcić czas na opiekę nad dzieckiem, natomiast urlop wychowawczy jest przeznaczony dla rodziców, którzy chcą poświęcić czas na wychowanie dziecka. W Polsce, na urlop wychowawczy można wystąpić po ukończeniu urlopu rodzicielskiego lub po jego częściowym wykorzystaniu, ale trzeba pamiętać, że w każdym przypadku wymagane jest spełnienie określonych warunków prawnych. Dlatego też, warto dokładnie zapoznać się z aktualnymi przepisami i zasadami obowiązującymi w danej firmie, a także skonsultować się z pracodawcą w kwestii łączenia tych dwóch form urlopu.
anonim cytuj
02-02-2023
aby skorzystać z urlopu wychowawczego, należy spełnić następujące warunki:
Dziecko musi mieć wiek do 8 lat
Pracownik musi być zatrudniony co najmniej 6 miesięcy u tego samego pracodawcy
Pracownik nie może korzystać z innego rodzaju urlopu w tym samym czasie
Pracownik musi złożyć wniosek o urlop wychowawczy, zgodnie z procedurą obowiązującą w danej firmie
Należy pamiętać, że powyższe warunki są orientacyjne i mogą różnić się w zależności od konkretnej sytuacji. Warto więc dokładnie zapoznać się z aktualnymi przepisami i zasadami obowiązującymi w danej firmie i skonsultować się z pracodawcą, aby upewnić się, że spełnione zostały wszystkie wymagania.
anonim cytuj
02-02-2023
Wiek dziecka: Dziecko, którego rodzic chce skorzystać z urlopu wychowawczego, musi mieć wiek do 8 lat.
Okres zatrudnienia: Pracownik musi być zatrudniony co najmniej 6 miesięcy u tego samego pracodawcy, aby mieć prawo do skorzystania z urlopu wychowawczego.
Czas trwania urlopu: Urlop wychowawczy może trwać od 6 do 36 miesięcy, z możliwością przedłużenia w niektórych przypadkach.
Wymiar urlopu: Pracownik może skorzystać z urlopu wychowawczego w pełnym wymiarze czasu pracy lub w częściowym, np. w wymiarze połowy etatu.
Zgłoszenie urlopu: Pracownik musi złożyć wniosek o urlop wychowawczy, zgodnie z procedurą obowiązującą w danej firmie, w odpowiednim terminie.
Wypłata wynagrodzenia: Pracownikowi, który skorzysta z urlopu wychowawczego, przysługuje wynagrodzenie w wysokości 80% podstawy wynagrodzenia.
Zmarła moja babcia, zostawiła po sobie mieszkanie. Babcia miała dwójkę dzieci, moją ciocię i mojego ojca. Mój ojciec zmarł w 2015 roku. Ciocia żyje. Babcia po śmierci mojego taty, przepisała mieszkanie na ciocię. Teraz pytania:
Czy mi i mojej siostrze należy się zachowek? Jak mogę sprawdzić, jaką umową było przepisane mieszkanie na ciocię? Czy wystarczy przeprowadzić postępowanie spadkowe po babci? Czy trzeba też przeprowadzić też po moim ojcu? ...
Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia grupowego. Dołączyłem do ubezpieczenia w zakładzie pracy. Ubezpieczyciel oferował też ubezpieczenie dla małżonka. Więc ubezpieczyłem również żonę. Jest to ta sama polisa grupowa. Troszkę odmienne warunki dla mnie i dla mojej żony. Składka osobna za mnie i za moja żonę. Moja żona przebywała w szpitalu, za co uzyskała odszkodowanie zgodnie z warunkami polisy. Teraz ponownie jest w szpitalu więc sobie te polisy prz...
Umówiłem się z deweloperem że do umowy dodamy zapis o zwrocie zadatku w przypadku nieotrzymania kredytu na dom. Czy może ktoś podpowiedzieć czy poniższy zapis jest sensowny czy coś trzeba poprawić?
§ 1
Sprzedający oświadcza, że:
1. Jest właścicielem nieruchomości gruntowej położonej w XXXX na ul. XXXX, działka numer XXXX/1 o pow. 614 m2 , dla której prowadzona jest księga wieczysta nr KW XXXXXX/1 w Sądzie Rejonowym w XXXXX. Nieruchomość za...