Łączenie urlopu rodzicielskiego i wychowawczego

Dzień dobry, czy jest możliwe łączenie urlopu rodzicielskiego i wychowawczego? Przebywam obecnie na urlopie rodzicielskim (1/2 etatu), który łączę z wykonywaniem pracy (1/2 etatu), ale na tę drugą połowę wzięłam urlop wypoczynkowy (zaległy). Czy jest możliwe po wykorzystaniu całego zaległego urlopu i części bieżącego urlopu z tego roku, zawnioskowanie o urlop wychowawczy do końca okresu urlopu rodzicielskiego w wymiarze 1/2 etatu? A następnie po zakończeniu urlopu rodzicielskiego zawnioskowanie o urlop wychowawczy już w pełnym wymiarze na kilka miesięcy?
anonim cytuj
11-01-2022
Tak, jest to możliwe. Urlop rodzicielski i wychowawczy można łączyć, ale wszystko zależy od regulacji prawnych i zasad wewnętrznych w danej firmie. Zawnioskowanie o urlop wychowawczy po zakończeniu urlopu rodzicielskiego jest możliwe, pod warunkiem spełnienia wymogów określonych przez prawo. Zaleca się jednak wcześniejsze uzgodnienie takich planów z pracodawcą i upewnienie się co do konkretnych warunków.

anonim cytuj
02-02-2023
urlop rodzicielski i wychowawczy to dwie różne formy urlopu i różnią się one warunkami i celami, jakie mają spełniać. Urlop rodzicielski jest przeznaczony dla rodziców, którzy chcą poświęcić czas na opiekę nad dzieckiem, natomiast urlop wychowawczy jest przeznaczony dla rodziców, którzy chcą poświęcić czas na wychowanie dziecka. W Polsce, na urlop wychowawczy można wystąpić po ukończeniu urlopu rodzicielskiego lub po jego częściowym wykorzystaniu, ale trzeba pamiętać, że w każdym przypadku wymagane jest spełnienie określonych warunków prawnych. Dlatego też, warto dokładnie zapoznać się z aktualnymi przepisami i zasadami obowiązującymi w danej firmie, a także skonsultować się z pracodawcą w kwestii łączenia tych dwóch form urlopu.

anonim cytuj
02-02-2023
aby skorzystać z urlopu wychowawczego, należy spełnić następujące warunki:

Dziecko musi mieć wiek do 8 lat
Pracownik musi być zatrudniony co najmniej 6 miesięcy u tego samego pracodawcy
Pracownik nie może korzystać z innego rodzaju urlopu w tym samym czasie
Pracownik musi złożyć wniosek o urlop wychowawczy, zgodnie z procedurą obowiązującą w danej firmie
Należy pamiętać, że powyższe warunki są orientacyjne i mogą różnić się w zależności od konkretnej sytuacji. Warto więc dokładnie zapoznać się z aktualnymi przepisami i zasadami obowiązującymi w danej firmie i skonsultować się z pracodawcą, aby upewnić się, że spełnione zostały wszystkie wymagania.

anonim cytuj
02-02-2023
Wiek dziecka: Dziecko, którego rodzic chce skorzystać z urlopu wychowawczego, musi mieć wiek do 8 lat.

Okres zatrudnienia: Pracownik musi być zatrudniony co najmniej 6 miesięcy u tego samego pracodawcy, aby mieć prawo do skorzystania z urlopu wychowawczego.

Czas trwania urlopu: Urlop wychowawczy może trwać od 6 do 36 miesięcy, z możliwością przedłużenia w niektórych przypadkach.

Wymiar urlopu: Pracownik może skorzystać z urlopu wychowawczego w pełnym wymiarze czasu pracy lub w częściowym, np. w wymiarze połowy etatu.

Zgłoszenie urlopu: Pracownik musi złożyć wniosek o urlop wychowawczy, zgodnie z procedurą obowiązującą w danej firmie, w odpowiednim terminie.

Wypłata wynagrodzenia: Pracownikowi, który skorzysta z urlopu wychowawczego, przysługuje wynagrodzenie w wysokości 80% podstawy wynagrodzenia.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

O co może pytać sąd?
Mam bardzo drobną sprawę o wykroczenie, ale trafiłem na wredną i upierdliwą sędzinę. Pytanie jest takie o co może pytać sąd i czy muszę na to odpowiedzieć? Jestem po pierwszej rozprawie i pojawiły się pytania m.in. takie (na które nie chcę odpowiadać): - czy leczył się Pan/Pani psychiatrynicze - jakie jest Pana/Pani wykształcenie - gdzie Pan/Pani pracuje - jaki jest Pan/Pani status majątkowy Sędzina twierdziła, że "muszę" na nie o...
Wynajem okazjonalny obcokrajowcom.
Chciałabym wynająć mieszkanie rodzinie z Białorusi. Zamierzałam podpisać umowę najmu okazjonalnego, w której najemcy w razie potrzeby egzekucji wskazują miejsce, do którego mogą się udać. Jednak rodzina ta nie ma w Polsce nikogo kto mógłby poświadczyć, ze ich przyjmie. Czy jest w takim wypadku jeszcze jakiś sposób, który może ochronić mnie jako wynajmującego przed scenariuszem, w którym najemcy przestają płacić a ja nie mogę ich usunąć z mieszk...
Postępowanie spadkowe.
Witam serdecznie. Mam pytanie. Moja 16- to letnia córka od prababci otrzymała w spadku mieszkanie. Nikt nie ma tutaj meldunku, ponieważ babcia nie zdążyła przed śmiercią dokończyć kilku spraw min. zameldować prawnuczkę albo kogokolwiek chociaż tymczasowo dopóki córka nie ukończy 18 - tu lat. Znajoma babci była upoważniona do babci konta, opiekowania się nią, płacenia rachunków i do samego pochowania jej. Mnie i córki nie wiedzieć czemu nie upoważ...
Czy zwolnienie chorobowe anuluje urlop?
Obecnie przebywam na L4 i mam urlop. Czy ten urlop można wykorzystać w późniejszym czasie? Jestem na 3-miesięcznym okresie wypowiedzenia. Pracodawca sam wyznaczył mi urlop +- 1 dzień. Proszę o informację i podstawę prawną. ...

Wyszukiwarka