Jak skierować osobę bliską na przymusowe leczenie?

Witam, jakie są prawne drogi na skierowanie osoby bliskiej, uzależnionej od alkoholu, na przymusowe leczenie ? Osoba uzależniona pod wpływem alkoholu kompletnie traci świadomość, sprowadza bezpośrednie zagrożenie swojego zdrowia i życia. Często zdarzają się wizyty na oddziale ratunkowym, oraz interwencje policji w związku z zakłócaniem porządku publicznego.
anonim cytuj
02-02-2024
Aby doprowadzić do przymusowego leczenia należy zgłosić wniosek do gminnej lub miejskiej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych właściwej według miejsca zamieszkania lub pobytu osoby, której postępowanie dotyczy. Jeśli komisja uzna, że są podstawy do zastosowania obowiązku poddania się leczeniu w zakładzie lecznictwa odwykowego wystąpi z wnioskiem w tej sprawie do sądu rejonowego. I wówczas ten sąd decyduje o przymusowym leczeniu alkoholika.

anonim cytuj
02-02-2024
Nie ma żadnego przymusowego leczenia odwykowego jeżeli pacjent odmówi leczenia.
+1  
anonim cytuj
17-03-2024

Sugerowane Tematy

rozmnażanie i sprzedaż gryzoni w celach zarobkowych.
Nie wiem jak zabrać się za temat dotyczący zwierząt. Ktoś poprosił mnie o przedstawienie sytuacji i co w takiej sytuacji zrobić. Pewna osoba sprzedaje gryzonie w celach zarobkowych. Dziewczyna rozmnaża na potęgę szczury hodowlane i je sprzedaje. Nie ma pojęcia jak się za to wziasc a dalej to robi. Szczury, każdy jeden który został od niej kupiony wymagał po tygodniu hospitalizacji. Koszt leczenia takiego szczurka to koszt w granicach 1000zl. ...
Rozwiązanie umowy najmu.
Witam. Czy można rozwiązać umowę najmu przed okresem jej wygaśnięcia bez konsekwencji dla najemcy tzn. po 3-6 miesiącach? Umowa jest na 12 miesięcy po tym czasie przechodzi na czas nieokreślony z jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia. Została by rozwiązana ze strony najemcy bez jakichkolwiek szczególnych powodów....
Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego
Proszę o pomoc. Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego (wynajmujący niby chce zamieszkać w wynajmowanym lokalu). Wypowiedzenie z terminem 6 miesięcy, ze skutkiem na dzień 30.09.2021. Wynajmujący do tej daty nie wydał lokalu zamiennego, nawet go nie okazał, a wystąpił do Sądu o eksmisję i zapłatę za bezumowne korzystanie z lokalu. Co robić? Jak się bronić? Lokal zamienny został pierwszy raz okazany 29.01.2022, a więc już dużo po...
Sąd nie chce wprowadzić drugiego wyroku
Dzień dobry, szukam informacji w internecie ale niestety nie mogę znaleźć. Spotkanie z adwokatem mam dopiero 20 kwietnia. Chciałabym zapytać czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czemu sad nie wprowadza wyroku. Mój partner odsiaduje jeden wyrok 6 miesięcy a 2 wyrok również 6 miesięcy wisi w zawieszeniu. Sąd nie chce teraz wprowadzić go do odbywania, poinformował nas iż nie musi robić tego teraz tylko poczeka aż tamten będzie się kończył. Nie możemy otr...

Wyszukiwarka