Co moge zrobić z osobą która mnie nęka?

Sprawa wygląda następująco. Leżę w szpitalu od dwóch tygodni, kilka dni temu dostaje wiadomość od człowieka, z którym spotykałam się w zeszłym roku. Oskarża mnie w niej o kradzież wraz z włamaniem. Gdy dowiaduje się, że jednak fizycznie nie mogłam tego zrobić, oskarża bezpodstawnie mnie o to, że zleciłam kradzież wraz z włamaniem mojemu przyjacielowi.
Sprawa nie wyjaśniła się pod żadnym względem, a ten człowiek rozpowszechnia nieprawdziwe informacje każdemu.
W związku z powyższym, mój stan psychiczny się pogorszył, naraża mnie na utratę pracy w ochronie, w której jestem postrzegana jako osoba godna zaufania. Rozpowszechnia moje, oraz mojego przyjaciela dane osobowe oraz fałszywe oskarżenia na portalu społecznościowym Facebook oraz Messenger pośród moich znajomych, a także innych nieznanych mi osób. Nie reaguje na moje zdanie w tej kwestii, nie zostawia sprawy policji, przez co moje dobre imię i nieposzlakowana opinia mogą w oczach innych osób zostać odebrane jako realne pomówienia odnośnie mojej osoby.
Mam dowody w postaci sreenshotow, oraz nagrań z komentarzami, w których rozpowszechnia w/w oskarżenia. Mogę je przedstawić po zaakceptowaniu posta w komentarzu poniżej.
Jak wygląda postępowanie w takiej sprawie?
Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
anonim cytuj
26-01-2023
Pomówienia są ściągane z oskarżenia prywatnego, więc musisz złożyć samodzielnie akt oskarżenia do sądu, z pp art. 212 kodeksu karnego.

anonim cytuj
26-01-2023
Jak wyżej. Ponadto możesz wystąpić z pozwem o naruszenie dóbr osobistych. Sad może nakazać usunięcie wpisów, przeprosiny, odszkodowanie.

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Oszacowanie wartości nieruchomości.
Witam wszystkich. Mojemu bratu ponad dwa lata temu komornik zajął nieruchomość, która została wtedy oszacowana. Jednak ze względu na covid nie odbywały się licytacje. Teraz już można to robić i brat dostał powiadomienie o terminie licytacji na wrzesień. Jednak co dziwi to, że w powiadomieniu jest wymieniona kwota oszacowania sprzed dwóch lat właśnie. Wiadomo jak ceny nieruchomości poszły w górę od tamtej pory. Czy jest to zgodne z procedurami? Je...
Czy przewoźnik może zakazać używania telefonów komórkowych?
Dzień dobry, Dziś byłam świadkiem ciekawej sytuacji w busie pewnego prywatnego przewoźnika. Mianowicie kobieta rozmawiająca przez telefon (w momencie, kiedy bus jeszcze stał na stanowisku tj. kierowca nie był w trakcie jazdy) została przez niego dosyć perfidnie upomniana, że ma natychmiast przestać rozmawiać gdyż w busie obowiązuje "zakaz używania telefonów komórkowych" po czym kierowca wskazał palcem na stosowną naklejkę umieszczoną n...
Sprawca uciek z miejsca kolizji, co moge zrobić?
Dzień dobry. 30 września miałem kolizję z prawdopodobnie pijanym kierowcą. Sprawca zbiegł z miejsca zdarzenia. Podałem policji Numer rejestracyjny, markę, kolor pojazdu oraz rysopis sprawcy. Po czym dostaje pismo po nowym roku z Komendy powiatowej policji że sprawa została umorzona z powodu niewykrycia sprawcy. Czy podałem zbyt mało informacji? Co mogę zrobić aby wyegzekwować rzetelne podejście do sprawy? Dziękuję i Pozdrawiam....
Cofnięcie darowizny
Witam. Chcialabym sie dowiedzieć jak wygląda sprawa z cofnięciem/odwołaniem darowizny. W 2013 roku po śmierci matki, moj brat obdarował mnie swoją częścią spadku (tj. 1/3 część domu po zmarłej matce) w związku z czym jestem właścicielem 2/3 domu. Niestety między nami w ostatnim czasie doszło do bardzo poważnego konfliktu i chcialabym "cofnąć" odwołać tą darowiznę. Nie chcę mieć z nim i jego "podarunkiem" nic wspólnego aby un...

Wyszukiwarka