Co moge zrobić z osobą która mnie nęka?

Sprawa wygląda następująco. Leżę w szpitalu od dwóch tygodni, kilka dni temu dostaje wiadomość od człowieka, z którym spotykałam się w zeszłym roku. Oskarża mnie w niej o kradzież wraz z włamaniem. Gdy dowiaduje się, że jednak fizycznie nie mogłam tego zrobić, oskarża bezpodstawnie mnie o to, że zleciłam kradzież wraz z włamaniem mojemu przyjacielowi.
Sprawa nie wyjaśniła się pod żadnym względem, a ten człowiek rozpowszechnia nieprawdziwe informacje każdemu.
W związku z powyższym, mój stan psychiczny się pogorszył, naraża mnie na utratę pracy w ochronie, w której jestem postrzegana jako osoba godna zaufania. Rozpowszechnia moje, oraz mojego przyjaciela dane osobowe oraz fałszywe oskarżenia na portalu społecznościowym Facebook oraz Messenger pośród moich znajomych, a także innych nieznanych mi osób. Nie reaguje na moje zdanie w tej kwestii, nie zostawia sprawy policji, przez co moje dobre imię i nieposzlakowana opinia mogą w oczach innych osób zostać odebrane jako realne pomówienia odnośnie mojej osoby.
Mam dowody w postaci sreenshotow, oraz nagrań z komentarzami, w których rozpowszechnia w/w oskarżenia. Mogę je przedstawić po zaakceptowaniu posta w komentarzu poniżej.
Jak wygląda postępowanie w takiej sprawie?
Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
anonim cytuj
26-01-2023
Pomówienia są ściągane z oskarżenia prywatnego, więc musisz złożyć samodzielnie akt oskarżenia do sądu, z pp art. 212 kodeksu karnego.

anonim cytuj
26-01-2023
Jak wyżej. Ponadto możesz wystąpić z pozwem o naruszenie dóbr osobistych. Sad może nakazać usunięcie wpisów, przeprosiny, odszkodowanie.

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Umowa na pół etatu.
Pracuję od miesiąca na umowie na pół etatu ,chcę się zwolnić ,napisałam podanie o rozwiązanie umowy z podaniem daty , a pracodawca twierdzi że muszę pracować do końca października okres wypowiedzenia ,pracuje tylko miesiąc i tylko na pół etatu, nawet nie płaci najniższej krajowej nie było podwyżki w lipcu jak ustawa nakazuje Powiedziałam jej, że praca poniżej najniższej jest łamaniem praw pracownika to powiedziała że jak mi nie pasuje to żebym ...
Dzierżawienie nieruchomości od spadkobiercy.
Rodzice od 1985 roku trzymają działkę, którą użytkują do dziś. Działka była własnością osoby już nieżyjącej. W księdze wieczystej działka jest skarbu państwa. Rodzice płacili podatek nieprzerwanie do 2021 roku. Od 2020 prowadzone jest postępowanie sądowe w sprawie zasiedzenia tej działki. W 2022 i 2023 roku podatek zapłaciła jedna ze spadkobierczyń. Kilka dni temu ta jedna spadkobierczyni w rozmowie domaga się zapłaty za dzierżawienie gruntu. Twi...
Kwota niezgodna z taryfikatorem.
Mój brat dostał mandat za wyprzedzanie rowerem innego pojazdu na przejściu dla pieszych. Mandat przyjęty, ale jeszcze nie zapłacony. Kwota na mandacie to 1500 zł, ale poszukaliśmy trochę w przepisach i okazało się że Policjant popełnił błąd, bo okazało się, że za to wykroczenie popełnione pojazdem niemechanicznym są widełki 50-500 zł. Co tutaj można zrobić?...
Zasiedzenie gruntów rolnych.
Mam taki problem. Mój ojciec wydzierżawiał ziemię sąsiadowi. Umowa dzierżawy wygasła a sasiad dalej użytkuje pole mojego ojca. Trwa to już kilka lat. Podatek rolny płaci mój ojciec. 1.Czy mogę mój ojciec może żądać odszkodowania? 2.Czy to co posiali na polu mojego ojca jest własnością mojego ojca? 3.Czy jest możliwość żeby pobierali oni dotacje? 4.Czy jest ryzyko zasiedzenia ziemi mojego ojca przez sąsiada?...

Wyszukiwarka