Co moge zrobić z osobą która mnie nęka?

Sprawa wygląda następująco. Leżę w szpitalu od dwóch tygodni, kilka dni temu dostaje wiadomość od człowieka, z którym spotykałam się w zeszłym roku. Oskarża mnie w niej o kradzież wraz z włamaniem. Gdy dowiaduje się, że jednak fizycznie nie mogłam tego zrobić, oskarża bezpodstawnie mnie o to, że zleciłam kradzież wraz z włamaniem mojemu przyjacielowi.
Sprawa nie wyjaśniła się pod żadnym względem, a ten człowiek rozpowszechnia nieprawdziwe informacje każdemu.
W związku z powyższym, mój stan psychiczny się pogorszył, naraża mnie na utratę pracy w ochronie, w której jestem postrzegana jako osoba godna zaufania. Rozpowszechnia moje, oraz mojego przyjaciela dane osobowe oraz fałszywe oskarżenia na portalu społecznościowym Facebook oraz Messenger pośród moich znajomych, a także innych nieznanych mi osób. Nie reaguje na moje zdanie w tej kwestii, nie zostawia sprawy policji, przez co moje dobre imię i nieposzlakowana opinia mogą w oczach innych osób zostać odebrane jako realne pomówienia odnośnie mojej osoby.
Mam dowody w postaci sreenshotow, oraz nagrań z komentarzami, w których rozpowszechnia w/w oskarżenia. Mogę je przedstawić po zaakceptowaniu posta w komentarzu poniżej.
Jak wygląda postępowanie w takiej sprawie?
Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
anonim cytuj
26-01-2023
Pomówienia są ściągane z oskarżenia prywatnego, więc musisz złożyć samodzielnie akt oskarżenia do sądu, z pp art. 212 kodeksu karnego.

anonim cytuj
26-01-2023
Jak wyżej. Ponadto możesz wystąpić z pozwem o naruszenie dóbr osobistych. Sad może nakazać usunięcie wpisów, przeprosiny, odszkodowanie.

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Ojciec mojego dziecka kontaktuję się że mną raz na miesiac/ dwa miesiące pod pretekstem rozmowy z synem
Witam. Mam pytanie. Ojciec mojego dziecka kontaktuję się że mną raz na miesiac/ dwa miesiące pod pretekstem rozmowy z synem,ale w między czasie mnie poniża. Nie przyjeżdża na widzenie ustalone przez sąd,obcina sobie alimenty oraz się spóźnia z wypłatami. Gdy syn do niego jedzie np na weekend raz na 2/3 miesiące Ojciec dziecka nastawia go przeciwko mnie,uczy przeklinac oraz straszy ,,wilkami,duchami",co skutkuje stresem i nie przespanymi noca...
czy komornik moze zająć część nieruchomości
Brat lat 37 ma pełno długów wczoraj był u nas rzeczoznawca bo jakiś wierzyciel dopatrzył się że 1/4 domu jest brata czyli jest współwłascicielem co w tej sytuacji może zadać ten wierzyciel. Wszystko w domu jest moje i mojej mamy oraz moich dorosłych synów. Strach się bać ...
zorganizowanie autobusu szkolnego
Witam Mam pytanie mój znajomy ssm wychowuje dziecko, które chodzi do szkoły podstawowej. Siedziba tej szkoły znajduje się e innej miejscowości niż mój znajomy. Ogolnie do tej szkoły dojezdza ponad 20 dzieci. Wójt się odrzucił pismo napisane przez rodziców dotyczące autobusu szkolnego. Gdzie rodzice mają się udać by wkoncu wójt zorganizował autobus szkolny....
Wypadek w pracy - odszkodowanie
Witam proszę o poradę chodzi o to że 5.09 miałam wypadek w pracy podczas ujęcia złodzieja. Od tego czasu byłam na zwolnieniu. 18.09 było ono przedłużone do dnia 25.09 (tego dnia miała być wizyta u chirurga ortopedy). Lecz została ona przełożona na dzisiaj. Lekarz uzupełnił druk OL-9. Wstawił datę zakończenia leczenia jako dzisiejsza tj. 23 września. I tu moje pytanie czy nie stracę możliwości odszkodowania skoro leczenie kończy się wcześniej o dw...

Wyszukiwarka