Co moge zrobić z osobą która mnie nęka?

Sprawa wygląda następująco. Leżę w szpitalu od dwóch tygodni, kilka dni temu dostaje wiadomość od człowieka, z którym spotykałam się w zeszłym roku. Oskarża mnie w niej o kradzież wraz z włamaniem. Gdy dowiaduje się, że jednak fizycznie nie mogłam tego zrobić, oskarża bezpodstawnie mnie o to, że zleciłam kradzież wraz z włamaniem mojemu przyjacielowi.
Sprawa nie wyjaśniła się pod żadnym względem, a ten człowiek rozpowszechnia nieprawdziwe informacje każdemu.
W związku z powyższym, mój stan psychiczny się pogorszył, naraża mnie na utratę pracy w ochronie, w której jestem postrzegana jako osoba godna zaufania. Rozpowszechnia moje, oraz mojego przyjaciela dane osobowe oraz fałszywe oskarżenia na portalu społecznościowym Facebook oraz Messenger pośród moich znajomych, a także innych nieznanych mi osób. Nie reaguje na moje zdanie w tej kwestii, nie zostawia sprawy policji, przez co moje dobre imię i nieposzlakowana opinia mogą w oczach innych osób zostać odebrane jako realne pomówienia odnośnie mojej osoby.
Mam dowody w postaci sreenshotow, oraz nagrań z komentarzami, w których rozpowszechnia w/w oskarżenia. Mogę je przedstawić po zaakceptowaniu posta w komentarzu poniżej.
Jak wygląda postępowanie w takiej sprawie?
Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
anonim cytuj
26-01-2023
Pomówienia są ściągane z oskarżenia prywatnego, więc musisz złożyć samodzielnie akt oskarżenia do sądu, z pp art. 212 kodeksu karnego.

anonim cytuj
26-01-2023
Jak wyżej. Ponadto możesz wystąpić z pozwem o naruszenie dóbr osobistych. Sad może nakazać usunięcie wpisów, przeprosiny, odszkodowanie.

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku wspólnego przed rozwodem.
Witam, jestem z żoną w separacji faktycznej ( nie sądowej) od 8 mcy ze względu na długotrwałe przemocowe zachowania żony. Terapię u psychologów nie pomagały, agresywne zachowania żony nasilały się więc dla dobra dzieci wyprowadziłem się. Obecnie mam dylemat tego rodzaju : Mamy rozpoczętą budowę domu. 3/4 wkładu finansowego na budowę domu pochodziły z mojego majątku osobistego z przed ślubu oraz darowizny pieniężnej od moich rodziców, pozostała ...
zepsuta drukarka a NIP
Zepsuła mi się drukarka fiskalna. Czy na czas naprawy można wszystkim drukować faktury zamiast paragonów? Na fakturę dla osoby nie mającej firmy musi być wpisany NIP?...
Wymeldowanie małoletniego dziecka.
Mój narzeczony przebywa w zakładzie karnym w jego miejscu zamieszkania zameldowaliśmy nasza córkę, która obecnie ma 9 miesięcy. Mój teściu wczoraj oznajmił mi że zamierza wymeldować syna chodzi za pewne o sprzedaż mieszkania bo chcieli już kiedyś tak zrobić ale tam jest również zameldowana nasza córka. Chciałam się zapytać czy jest taka możliwość że mogą ją wymeldować a jak tak to na jakiej zasadzie i czy również narzeczonego też. Dodam że jest t...
rozwiązanie umowy o prace, urlop itp. kwestie
Dzień dobry kilka pytań do obeznanych w temacie 1). umowa na czas nieokreślony. Jestem zmuszony rozwiązać umowę z pracodawca w jak najdogodniejszej dla mnie formie. Mam urlop zaległy za 2023 r. w wymiarze 26 dni + z obecnego roku (wypracowany). W przypadku gdybym jutro tj 13.022024 złożył wypowiedzenie, to ile dokładnie należy mi się urlopu za 2024? Rozumiem, ze będąc na urlopie za 2023 r. nadal mi rośnie urlop za 2024? 26 dni ...

Wyszukiwarka