Co moge zrobić z osobą która mnie nęka?

Sprawa wygląda następująco. Leżę w szpitalu od dwóch tygodni, kilka dni temu dostaje wiadomość od człowieka, z którym spotykałam się w zeszłym roku. Oskarża mnie w niej o kradzież wraz z włamaniem. Gdy dowiaduje się, że jednak fizycznie nie mogłam tego zrobić, oskarża bezpodstawnie mnie o to, że zleciłam kradzież wraz z włamaniem mojemu przyjacielowi.
Sprawa nie wyjaśniła się pod żadnym względem, a ten człowiek rozpowszechnia nieprawdziwe informacje każdemu.
W związku z powyższym, mój stan psychiczny się pogorszył, naraża mnie na utratę pracy w ochronie, w której jestem postrzegana jako osoba godna zaufania. Rozpowszechnia moje, oraz mojego przyjaciela dane osobowe oraz fałszywe oskarżenia na portalu społecznościowym Facebook oraz Messenger pośród moich znajomych, a także innych nieznanych mi osób. Nie reaguje na moje zdanie w tej kwestii, nie zostawia sprawy policji, przez co moje dobre imię i nieposzlakowana opinia mogą w oczach innych osób zostać odebrane jako realne pomówienia odnośnie mojej osoby.
Mam dowody w postaci sreenshotow, oraz nagrań z komentarzami, w których rozpowszechnia w/w oskarżenia. Mogę je przedstawić po zaakceptowaniu posta w komentarzu poniżej.
Jak wygląda postępowanie w takiej sprawie?
Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi. Pozdrawiam
anonim cytuj
26-01-2023
Pomówienia są ściągane z oskarżenia prywatnego, więc musisz złożyć samodzielnie akt oskarżenia do sądu, z pp art. 212 kodeksu karnego.

anonim cytuj
26-01-2023
Jak wyżej. Ponadto możesz wystąpić z pozwem o naruszenie dóbr osobistych. Sad może nakazać usunięcie wpisów, przeprosiny, odszkodowanie.

anonim cytuj
26-01-2023

Sugerowane Tematy

Problem z uzyskaniem tytułu wykonawczego.
Bardzo proszę o wskazówki, co powinienem zrobić. Mając prawomocny nakaz zapłaty wysłałem do Sądu wniosek o klauzulę wykonalności. W odpowiedzi Sąd przysłał mi wezwanie do uzupełnienia mojego wniosku o dane pozwanego takie jak: adres zameldowania, imiona rodziców, data urodzenia, drugie imię, numer dowodu osobistego, względnie o podanie numeru PESEL. Ja posiadam tylko adres pozwanego, na który Sąd wysłał pozew. Żadnych innych danych nie posiadam....
Dziedziczenie a separacja.
Witam jestem z mężem od 2 lat po ślubie mamy córkę, tego roku odziedziczyłam dom po tacie lecz z mężem nie mamy podpisanej rozdzielności jeśli sprzedam nieruchomość i kupię za te środki inną to będzie wliczać się do majątku małżeństwa czy w dalszym ciągu pozostanie jako dziedziczenie i mąż nie będzie miał do tego prawa ?? Proszę o rady i ewentualna pomoc jakie mogę zastosować druki prawne dodam również że z mężem jesteśmy w trakcie załatwiania sp...
Odmowa wypłaty odszkodowania za uszkodzoną przesyłkę.
Dzień dobry, potrzebuje porady czy jest sens się odwoływać czy składać pozew do Sądu? Dnia 9 około 12/13 kurier dostarcza mi przesyłkę, proszę aby pozostawił paczkę przy garażu na podwórku a między czasie przyjeżdżam z gotówką. O 17 wracam z pracy, sprawdzam przesyłkę. Jest uszkodzenie na kartonie więc dzwonię do kuriera od razu, nie odbiera. Próbuję złożyć odwołanie przez DHL - niestety nie mogę tego zrobić. Następnego dnia kurier generuje jak...
Wynajem mieszkania od mamy.
Wynajmuję od 2 lat mieszkanie, które należy do mojej matki. Nie ma żadnej umowy najmu, nie mogę się jej doprosić. Miała początkowo być, ale matka ciągle zwlekała, ponieważ nie chce odprowadzać podatku do skarbówki. Tak na prawdę nie mam pojęcia ile czasu w tym mieszkaniu mogę mieszkać, czy muszę ponosić wszystkie koszty bierzących napraw itp. Oczywiście co miesiąc kasuje ode mnie czynsz + media. Oczywiście gotówką bo przecież „skarbówka się dowie...

Wyszukiwarka