Prace społeczne

Odrobiłem pracę społeczne.
Zakład pracy w którym je robiłem był jakimś żartem, bo przychodziłem do pracy a ci mnie odsyłali ileś razy do domu "że nie ma nic do zrobienia, że się niby spóźniłem pół godziny", przez co zamiast chodzić na wpisane dni(kazali się wpisywać) musiałem chodzić i oczywiście tracić czas na dojazdy,o tych parę dni więcej, pomijając już inne rzeczy.
Inni opowiadali że wszyscy cpaja i piją ale nikt nie zwraca na to uwagi bo by stracili darmowa siłę roboczą. I łapówkarstwo podobno też ale to już mogą być plotki.
Włącznie z typami którzy nas zapisywali do tej niby pracy (też chodzili pijani).
Można gdzieś to zgłosić? Serio przez nich nerwicy można było dostać. Winnychwzakladach niby jest gorzej ale serio za każdym razem nerwy jak się tam przychodziło.
Plus zwichnalem sobie kostkę u nich na schodach (w 100% z własnej winy i przez własną nieuwagę).
anonim cytuj
04-01-2025
Zapomniałem dodać był jeszcze temat nagabywania i molestowania seksualnego

anonim cytuj
04-01-2025
Co każdy oczywiście miał w poważaniu

anonim cytuj
04-01-2025
Zgłaszanie nieprawidłowości w zakładzie pracy
Zachowanie osób nadzorujących pracę społeczną, takie jak łapówkarstwo, pijaństwo czy brak odpowiedniego organizowania pracy, można zgłosić odpowiednim organom. Przede wszystkim skargi dotyczące takich nieprawidłowości powinny być skierowane do:

Sądu wykonującego orzeczenie, który wyznaczył prace społeczne (na podstawie art. 56 § 2 Kodeksu karnego wykonawczego – k.k.w.).
Inspekcji Pracy, jeśli naruszenia dotyczą warunków pracy i bezpieczeństwa.
Policji lub prokuratury, jeśli doszło do łamania prawa, np. korupcji lub przemocy.
Molestowanie seksualne i nagabywanie
Tego typu zachowania mogą być zgłaszane bezpośrednio do prokuratury lub na Policję jako przestępstwo. Zgodnie z art. 199 § 1 Kodeksu karnego, molestowanie seksualne jest karalne, a osoby odpowiedzialne mogą zostać pociągnięte do odpowiedzialności.

Wypadek w trakcie wykonywania prac społecznych
Mimo że piszesz, iż uraz był wynikiem Twojej nieuwagi, masz prawo zgłosić wypadek w ramach nadzoru wykonywania prac społecznych. Zgodnie z art. 54 § 2 k.k.w., w przypadku wypadku podczas wykonywania pracy, należy zgłosić to do organu nadzorującego – może to być sąd lub wyznaczone służby.

Podsumowując, sytuacje opisane w Twoim poście powinny zostać zgłoszone odpowiednim organom, w zależności od rodzaju naruszeń, aby zapewnić przestrzeganie prawa i bezpieczeństwo w miejscu wykonywania prac społecznych.

anonim cytuj
06-01-2025
A jeśli zgłoszę to do sądu albo Inspekcji Pracy, to czy oni muszą mi odpowiedzieć, co z tym zrobili? Jak sprawdzić, czy coś się faktycznie dzieje w sprawie po zgłoszeniu?

anonim cytuj
06-01-2025
Po złożeniu skargi do sądu lub Inspekcji Pracy, masz prawo żądać informacji o przebiegu postępowania. Zgodnie z Kodeksem postępowania administracyjnego (art. 35 § 1 i 3), organ powinien rozpatrzyć sprawę bez zbędnej zwłoki, a na żądanie strony udzielić informacji o stanie sprawy (art. 36 k.p.a.). Możesz wystąpić o wydanie zaświadczenia lub pisemnej odpowiedzi potwierdzającej podjęte działania. W przypadku sądu, możesz zwrócić się do kuratora sądowego lub sekretariatu o informacje dotyczące podjętych czynności. Jeśli organ nie podejmuje działań, przysługuje Ci skarga na bezczynność (art. 37 k.p.a.).

anonim cytuj
06-01-2025

Sugerowane Tematy

pomoc w sprawie najmu okazjonalnego
Witam, proszę o pomoc w sprawie najmu okazjonalnego. Mianowicie - moja dziewczyna będzie podpisywała umowę najmu okazjonalnego - ja będę wpisany jako współlokator. Jednym z załączników jest akt notarialny z podpisem osoby która przyjmie najemcę "pod swój dach" w razie eksmisji. Czy ja, jako współlokator jestem zobowiązany dostarczyć taki sam akt jak moja dziewczyna będąca najemcą? Pozdrawiam...
Gmina jako spadkobierca.
Umiera starsza Pani, zostawia mieszkanie Rodzina odrzuca spadek. Spadek przy braku spadkobierców ma przejąć gmina. Tyle, że gmina się z tym nie spieszy (już 4 lata minęły). Czy jest jakiś sposób by to przyspieszyć? Żeby "zmusić gminę", żeby to zrobiła. Ile to może potrwać? Wspólnocie mieszkaniowej na tym zależy bo czynszu i funduszu remontowego za to mieszkanie nikt nie płaci (wspólnota spłaca kredyt) a to 1/5 wpływów wspólnoty....
Podział majątku po rozwodzie.
Czy możemy zrobić między sobą podział majątku bez udziału notariusza? Jesteśmy 4 miesiące po rozwodzie. Chcemy rozpisać że jeden samochód biorę ja, drugi on. A wspólna działkę zostawić bo co do niej, to nie możemy się dogadać....
Zakup przez internet ("zaginione" przesyłki, brak zwrotu pieniędzy)
Witam serdecznie. W zeszłym roku zamówiłam dla synka tablicę manipulacyjną. Trzeba było zrobić przedpłatę w wysokości 549 zł, a to nie jest mała kwota. Tablica nie dotarła, za to po drodze były różne wymówki. Tablica nadana, zaginęła w firmie kurierskiej, przesłanie fałszywego nadania. Znowu paczka niby nadana i znowu zaginęła. W końcu po prawie 4 miesiącach, potwierdzenie przelewu (zwrot kasy na moje konto) Oczywiście kasa nie dotarła. Pani u...

Wyszukiwarka