Czy po upływie roku klient ma prawo do reklamowania wykonanego zabiegu?

Czy po upływie roku klient ma prawo do reklamowania wykonanego zabiegu?
Branża Beauty.
anonim cytuj
27-07-2022
Reklamować po upływie roku możesz, aczkolwiek to Ty musisz wykazać w tej sytuacji istnienie wady. A w przypadku zabiegów beauty może to być po takim czasie problematyczne.

anonim cytuj
27-07-2022
Czy po upływie roku klient ma prawo do reklamowania wykonanego zabiegu? Branża Beauty.

Tak, klient ma prawo zgłosić reklamację nawet po upływie roku od wykonania zabiegu w branży beauty, ale istnieją pewne ograniczenia i wyjątki. Zgodnie z polskim prawem, szczególnie ustawą o prawach konsumenta, konsument ma prawo reklamować usługę, jeśli została wykonana w sposób wadliwy. Jednakże są pewne kwestie do rozważenia:

a) Termin zgłoszenia reklamacji: Choć po upływie roku konsument wciąż ma możliwość zgłoszenia reklamacji, to musi mieć na uwadze, że po dwóch latach od daty świadczenia usługi biegnie termin przedawnienia roszczeń.

b) Dowód wady: Jak zostało wspomniane w
Reklamować po upływie roku możesz, aczkolwiek to Ty musisz wykazać w tej sytuacji istnienie wady.
, po upływie roku od wykonania usługi obowiązek udowodnienia wady leży po stronie konsumenta. W przypadku branży beauty może to być wyzwanie, zwłaszcza jeżeli nie ma jasnych i oczywistych śladów wadliwego wykonania zabiegu.

c) Rodzaj zabiegu: Warto też podkreślić, że rodzaj zabiegu i oczekiwany czas trwania jego efektów mogą wpłynąć na ocenę, czy usługa była świadczona prawidłowo. Na przykład, jeżeli efekty zabiegu mają trwać 6 miesięcy, reklamacja po roku może być trudna do uzasadnienia.

Podsumowując, zgłaszanie reklamacji po roku jest możliwe, ale klient będzie musiał wykazać, że zabieg był wadliwy, co może być wyzwaniem w branży beauty. Ustawa o prawach konsumenta oraz Kodeks cywilny są tu głównymi aktami prawnymi regulującymi tę kwestię.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie dyscyplinarne.
Witam, mam pytanie odnośnie zwolnienia dyscyplinarnego. A mianowicie, jestem kierownikiem i moi pracownicy umyślnie nie wydawali klientom paragonu gdy oni odchodzili i ich nie chcieli po czym kasowali wszystko razem dla zwiększenia wyników ja tego nie robiłam ale wiedziałam o tej sytuacji. Zostałam ukarana brakiem premii oraz notatka służbową, incydent miał miejsce około 1.5 miesiąca temu, czy pracodawca może mnie w dalszym ciągu zwolnić dyscyp...
czy zachowanie kierownika podchodzi pod mobbing i czy można to zgłosić do PIP?
Poproszę o radę, tylko proszę o niewyśmiewanie, sprawa jest trochę że tak powiem załamująca. Kierowniczka w sklepie sieciówce urządza sobie jawne kpiny na prywatnym czacie na massengerze, do którego dołączeni są inni pracownicy, generalnie jej "pupilkowie". Opisuje błędy innych pracowników, tych nie dołączonych do czatu w sposób karygodny. Przykład: ktoś źle odkleił cenówki, ktoś inny zrobił zdjęcia i jest pojazd wszystkich pracowników ...
Spłata mieszkania.
30 lat temu Moi rodzice dali pieniądze na zakup mieszkania, my jako małżeństwo włożyliśmy 10% w całości kwoty. Od 10 lat jesteśmy po rozwodzie. Próbuję namówić byłego męża żeby zapisał swoją część mieszkania na dzieci, ale on odmawia. Na akcie notarialnym widniejemy oboje. Czy to że mieszkanie zostało kupione za pieniądze od moich rodziców będzie w sądzie jakimś argumentem żebym nie musiała go spłacać?...
Jak odzyskać prawo jazdy wcześniej ?
Po dziwnej sytuacji z policją mimo że nie kierowałem autem w momencie zatrzymania, zatrzymano mi prawo jazdy. Zabrano na badania krwi, z których wyszło, że w krwi w miałem środki odurzające podobno do alkoholu. Posiadam adwokata z Urzędu, który na rozprawie wniósł wniosek o powołanie biegłego toksykologa, który najprawdopodobniej przechyliłby sprawę na moją korzyść. Wniosek został odrzucony z ja prawo jazdy zostało mi zatrzymane na jeszcze kilka...

Wyszukiwarka