Alimenty na byłego małżonka.

Mam rozwód z orzekaniem o winie (wina męża).
Czy mogę ubiegać się o alimenty na siebie? Jakie szanse i kwota?
anonim cytuj
10-01-2024
Szansę oczywiście masz, i to na alimenty bezterminowo. Czy je otrzymasz? O tym zadecyduje sąd.
Twoim atutem jest orzeczenie o winie drugiej strony. Musisz .wykazać, że Twoje dochody na pokrywają Twoich uzasadnionych potrzeb (leczenie, czynsz, rozwój zawodowy itp) lub że nie ze swojej winy znalazłaś się w trudnym położeniu.
Ile dostaniesz? To zależy z jednej strony od Twoich potrzeb, z drugiej od jego możliwości zarabiania i sytuacji materialnej. O wszystkim decyduje sąd, więc nikt nie udzieli Ci konkretnej odpowiedzi. Mam nadzieję, że uda Ci się wyciągnąć jak najwięcej.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie a separacja.
Witam jestem z mężem od 2 lat po ślubie mamy córkę, tego roku odziedziczyłam dom po tacie lecz z mężem nie mamy podpisanej rozdzielności jeśli sprzedam nieruchomość i kupię za te środki inną to będzie wliczać się do majątku małżeństwa czy w dalszym ciągu pozostanie jako dziedziczenie i mąż nie będzie miał do tego prawa ?? Proszę o rady i ewentualna pomoc jakie mogę zastosować druki prawne dodam również że z mężem jesteśmy w trakcie załatwiania sp...
Minął termin odrzucenia spadku co teraz mam zrobić??
Witam serdecznie, Jutro będę uczestnikiem sprawy sądowej celem złożenia zapewnienia spadkowego. Sprawa na wniosek wierzyciela po zmarłym. Z tego co wiem to są same długi, żadnego spadku. Pokrewieństwo drugiej linii. Jak się bronić w takim przypadku?...
Czy zapis w umowie jest dla mnie bezpieczny ?
Dzień dobry. Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat, ale zapis o który pytam spotkałam w umowie o pracę na okres próbny, którą muszę za 2 dni oddać podpisaną. Zakładam więc, że dotyczy to prawa pracy. O co chodzi w poniższym zapisie i czy jest on bezpieczny dla mnie? Czy w tym zapisie nie jest ukryte, że mogę nie otrzymać pensji, gdy pracodawca uzna, że to co robię jest dziełem a nie pracą? W ramach pracy będę pisała programy komputerow...
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza
Szwagier zmarł nagle. W bankach kredytów ok. 150 tys. (Nie wiem na co, gdzie te pieniądze) bracia i matka się zrzekł majątku. Sam zmarły nie miał rodziny (ani żony, ani dzieci) sprawa teraz poszerza się o wujków, ciotki i kuzynów. Jednej z ciotek adwokat powiedział że jeżeli zmarły miał majątek, na 5000 tys. to bank nie może ściągnąć więcej niż te 5 tys. A nie ze cały kredyt te 150 tys. od osoby objętej spadkiem. Wydaje mi się, że to chodzi o...

Wyszukiwarka