brak wypłat, zbywający szef

Dzień dobry, piszę bo mam pewien problem. Pracowałam na wakacje przez 2 miesiące w pewnej lodziarni. Rozmawiając na początku z szefem powiedział mi on, że umowę o zlecenie może wypisać nawet 2 miesiące od rozpoczęcia. Więc praca tak jakby na czarno (umowy dalej się nie doczekałam, bo facet mnie zbywa i przekłada spotkanie, na którym miałam tę umowę podpisać :)) Pierwszą pensję za lipiec elegancko mi wypłacił, a za sierpień coś niekoniecznie. Każdej mojej współpracownicy wypłacił, prócz mi. Od 7 dni nie dostałam pieniędzy, zlewa moje smsy. Napisałam mu że czekam do piątku aż się pojawią pieniądze. Ale co mogę zrobić w takiej sytuacji?
anonim cytuj
19-09-2020
Postrasz go Panstwową Inspekcją Pracy.

anonim cytuj
19-09-2020
Umowy cywilnoprawne są poza kompetencją Państwowej Inspekcji Pracy. Prawdą jest również, że żaden przepis nie nakazuje, aby umowa zlecenia miała formę pisemną. Choć oczywiście, warto dochować tej formy dla celów dowodowych, choćby uniknięcia sytuacji, jak opisana w poście. Natomiast, zleceniodawca będąc płatnikiem składek ma obowiązek rejestracji zleceniobiorcy w ZUS oraz odprowadzania na bieżąco składek za każdy miniony miesiąc. Dlatego najpierw najlepiej sprawdzić, czy ten obowiązek został dopełniony logując się do PUE ZUS. Dalej, należy sprawdzić, czy zgłoszona podstawa za miniony miesiąc jest równa należnej kwocie brutto. Jeśli wszystko zostało prawidłowo zgłoszone, właśnie na te dane można się powołać formułując zadanie wobec zleceniodawcy. Jeśli nie dokonał zgłoszenia, lub zglosil zaniżone wynagrodzenie, to najlepiej zebrać wszystkie dowody na zawarcie umowy i wykonywanie ich przedmiotu i udać się z tym do ZUS.

anonim cytuj
19-09-2020

Sugerowane Tematy

Reklamacja na Allegro
Witam, Mam pytanie dotyczące reklamacji na Allegro. Właśnie otrzymałem odpowiedź w rozmowie ze sprzedającym (firmą) na temat złożonej przeze mnie reklamacji następującej treści: "Do zakończenia procesu reklamacyjnego jest nam potrzebny uszkodzony towar, tego typu reklamacji nie rozpatrujemy zdalnie. Prosimy o informację kiedy i pod jakim adresem kurier może zgłosić się po przesyłkę z uszkodzonym transporterem". Czy to zgodne z prawem?...
Chce podjąć pracę i nie stracić świadczeń.
Hej wszystkim, Dostałam propozycję pracy na minijob w Niemczech. Obecnie nie pracuje ponieważ jestem na świadczeniu na dziecko niepełnosprawne. W Polsce mam zakaz pracy, a wyjazd raz w tygodniu do pracy dużo podniesie mój budżet i mam osobę chętna do pomocy przy dziecku na ten jeden dzień. Ale jak jest prawnie? Nie chcę stracić świadczenia i narobić sobie problemów? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc....
Podział spadku.
Jeśli teść umrze a teściowa będzie nadal żyć, to żona będzie mieć udział 1/6 w domu jednorodzinnym z warsztatem. Załóżmy, że nie da rady dojść do porozumienia. Co robić? Złożyć sprawę do sądu i jak nadal nie będzie porozumienia to niech to komornik sprzeda? Jak radzicie?...
Mandat za brak maseczki.
Mandat za brak maseczki. Sytuacja taka, że pod sklepem została zatrzymana osoba, która jeszcze nie założyła maseczki. Pod sklepem również stała Policja, i spisywała osoby wychodzące ze sklepu bez maseczek. Oczywiście, z uwagi, że ta osoba nie wychodziła z tego sklepu bez maseczki, tylko miała zamiar wejść, jednak została przywołana przez Policjantów i dostała mandat, którego odmówiła przyjęcia. Jest na to świadek. Czy można dostać mandat za...

Wyszukiwarka