brak wypłat, zbywający szef

Dzień dobry, piszę bo mam pewien problem. Pracowałam na wakacje przez 2 miesiące w pewnej lodziarni. Rozmawiając na początku z szefem powiedział mi on, że umowę o zlecenie może wypisać nawet 2 miesiące od rozpoczęcia. Więc praca tak jakby na czarno (umowy dalej się nie doczekałam, bo facet mnie zbywa i przekłada spotkanie, na którym miałam tę umowę podpisać :)) Pierwszą pensję za lipiec elegancko mi wypłacił, a za sierpień coś niekoniecznie. Każdej mojej współpracownicy wypłacił, prócz mi. Od 7 dni nie dostałam pieniędzy, zlewa moje smsy. Napisałam mu że czekam do piątku aż się pojawią pieniądze. Ale co mogę zrobić w takiej sytuacji?
anonim cytuj
19-09-2020
Postrasz go Panstwową Inspekcją Pracy.

anonim cytuj
19-09-2020
Umowy cywilnoprawne są poza kompetencją Państwowej Inspekcji Pracy. Prawdą jest również, że żaden przepis nie nakazuje, aby umowa zlecenia miała formę pisemną. Choć oczywiście, warto dochować tej formy dla celów dowodowych, choćby uniknięcia sytuacji, jak opisana w poście. Natomiast, zleceniodawca będąc płatnikiem składek ma obowiązek rejestracji zleceniobiorcy w ZUS oraz odprowadzania na bieżąco składek za każdy miniony miesiąc. Dlatego najpierw najlepiej sprawdzić, czy ten obowiązek został dopełniony logując się do PUE ZUS. Dalej, należy sprawdzić, czy zgłoszona podstawa za miniony miesiąc jest równa należnej kwocie brutto. Jeśli wszystko zostało prawidłowo zgłoszone, właśnie na te dane można się powołać formułując zadanie wobec zleceniodawcy. Jeśli nie dokonał zgłoszenia, lub zglosil zaniżone wynagrodzenie, to najlepiej zebrać wszystkie dowody na zawarcie umowy i wykonywanie ich przedmiotu i udać się z tym do ZUS.

anonim cytuj
19-09-2020

Sugerowane Tematy

Zakupy przez internet (brak paczki ani kontaktu)
Dzień dobry Zamówiłam ubrania na stronie internetowej pewnego butiku. Oczywiście zrobiłam przelew i otrzymałam informację na adres mailowy że zamówienie zostało wysłane. Jednak to było 13 marca. Od tamtej pory cisza. Pisałam na znaleziony adres e-mail zapytanie co z zamówieniem ale nie otrzymałam odpowiedzi. Strony na Facebooku nie mogę odnaleźć. W zakładce znalezionej w mailu da się wejść na stronę sklepu jednak w zakładce "kontakt" p...
Zapadł wyrok (alimenty). Czy jest szansa się odwołać bądź zawiesić?
Witam, Zapadł wyrok, dostałem 4 miesiące do odsiadki za alimenty, czy jest jakaś szansa, żeby się od tego odwołać bądź warunkowo zawiesić? Do jakiego prawnika mogę się udać i czy to coś pomoże? co mogę w tej sytuacji zrobić?...
Zmiana nazwiska dziecka.
Zmiana nazwiska dziecka Prawa ograniczone Rozwód Czy mogę spróbować chociaż zmienić nazwisko synkowi na moje? Ojciec biologiczny zniknął, od 3 lat go nie ma w życiu dziecka, zaczął zwracać uwagę na to, że ma inne nazwisko niż ja. Czy można to jakoś załatwić? Jakiś wniosek?...
Nadpłata w spółdzielni, a wynajem mieszkania.
Wynajmuje mieszkanie w bloku, osobno płaciłam do spółdzielni faktury ze swojego konta bankowego i osobno do właściciela mieszkania. Przez okres 3 lat za który okazało się że powinny być mniej naliczane stawki w spółdzielni, okazało się że muszą to podliczyć i zwrócić pieniądze. Nasza spółdzielnia musi zwrócić pieniądze (3090zl.) Właściciel mieszkania otrzymał list że mają wyliczone ile zwrotu pieniędzy i podać numer konta. No i podał swój numer k...

Wyszukiwarka