brak wypłat, zbywający szef

Dzień dobry, piszę bo mam pewien problem. Pracowałam na wakacje przez 2 miesiące w pewnej lodziarni. Rozmawiając na początku z szefem powiedział mi on, że umowę o zlecenie może wypisać nawet 2 miesiące od rozpoczęcia. Więc praca tak jakby na czarno (umowy dalej się nie doczekałam, bo facet mnie zbywa i przekłada spotkanie, na którym miałam tę umowę podpisać :)) Pierwszą pensję za lipiec elegancko mi wypłacił, a za sierpień coś niekoniecznie. Każdej mojej współpracownicy wypłacił, prócz mi. Od 7 dni nie dostałam pieniędzy, zlewa moje smsy. Napisałam mu że czekam do piątku aż się pojawią pieniądze. Ale co mogę zrobić w takiej sytuacji?
anonim cytuj
19-09-2020
Postrasz go Panstwową Inspekcją Pracy.

anonim cytuj
19-09-2020
Umowy cywilnoprawne są poza kompetencją Państwowej Inspekcji Pracy. Prawdą jest również, że żaden przepis nie nakazuje, aby umowa zlecenia miała formę pisemną. Choć oczywiście, warto dochować tej formy dla celów dowodowych, choćby uniknięcia sytuacji, jak opisana w poście. Natomiast, zleceniodawca będąc płatnikiem składek ma obowiązek rejestracji zleceniobiorcy w ZUS oraz odprowadzania na bieżąco składek za każdy miniony miesiąc. Dlatego najpierw najlepiej sprawdzić, czy ten obowiązek został dopełniony logując się do PUE ZUS. Dalej, należy sprawdzić, czy zgłoszona podstawa za miniony miesiąc jest równa należnej kwocie brutto. Jeśli wszystko zostało prawidłowo zgłoszone, właśnie na te dane można się powołać formułując zadanie wobec zleceniodawcy. Jeśli nie dokonał zgłoszenia, lub zglosil zaniżone wynagrodzenie, to najlepiej zebrać wszystkie dowody na zawarcie umowy i wykonywanie ich przedmiotu i udać się z tym do ZUS.

anonim cytuj
19-09-2020

Sugerowane Tematy

uszkodzenie samochodu
Dzień dobry. Podczas koszenia trawnika na osiedlu został uszkodzony mój samochód. Sprawę zgłosiłem do spółdzielni mieszkaniowej ponieważ do niej należy teren. Spółdzielnia mieszkaniowa przekazała sprawę do właściciela firmy, która zajmuje się koszeniem trawy na osiedlu. Właściciel miał się do mnie odezwać i załatwić sprawę lecz nie miało to miejsca. Czy swoje roszczenia powinienem kierować do spółdzielni, która zarządza terenem czy do właś...
Po jakim czasie traci się prawo do zachowku?
Mam pytanie, ile jest czasu żeby złożyć wniosek o zachowek?...
Egzekucja komornicza.
Dostałam sądowy nakaz zapłaty (sprawa dotyczyła niezwróconej pożyczki od osoby prywatnej. Udało mi się w ratach spłacić 1500 zł, zostało drugie tyle do spłacenia. W tym miesiącu nie miałam środków na czas i wierzyciel nie zgodził się na przesunięcie wpłaty. Dostałam informację, że w dniu jutrzejszym składa wniosek do komornika o rozpoczęcie egzekucji komorniczej. Nie mam skąd na dziś wziąć tych pieniędzy, stąd moje pytania: 1. Mieszkam w wynajm...
Niezdolność do pracy, a wypowiedzenie.
Jestem zatrudniona na UP na czas nieokreślony, będąc na wychowawczym uległam wypadkowi, odbyła się operacja ale niestety ręka jest niesprawna, czy dobrze rozumiem, że w przypadku powrotu do pracy i nie uzyskania zgody lekarza medycyny pracy, pracodawca może dać mi wypowiedzenie ( ze zwolnieniem że świadczenia pracy-ponieważ nie jest w stanie mi zapewnić innego stanowiska )? Co się dzieje w tym wypadku z urlopem, będzie kazał go najpierw wykorzys...

Wyszukiwarka