brak wypłat, zbywający szef

Dzień dobry, piszę bo mam pewien problem. Pracowałam na wakacje przez 2 miesiące w pewnej lodziarni. Rozmawiając na początku z szefem powiedział mi on, że umowę o zlecenie może wypisać nawet 2 miesiące od rozpoczęcia. Więc praca tak jakby na czarno (umowy dalej się nie doczekałam, bo facet mnie zbywa i przekłada spotkanie, na którym miałam tę umowę podpisać :)) Pierwszą pensję za lipiec elegancko mi wypłacił, a za sierpień coś niekoniecznie. Każdej mojej współpracownicy wypłacił, prócz mi. Od 7 dni nie dostałam pieniędzy, zlewa moje smsy. Napisałam mu że czekam do piątku aż się pojawią pieniądze. Ale co mogę zrobić w takiej sytuacji?
anonim cytuj
19-09-2020
Postrasz go Panstwową Inspekcją Pracy.

anonim cytuj
19-09-2020
Umowy cywilnoprawne są poza kompetencją Państwowej Inspekcji Pracy. Prawdą jest również, że żaden przepis nie nakazuje, aby umowa zlecenia miała formę pisemną. Choć oczywiście, warto dochować tej formy dla celów dowodowych, choćby uniknięcia sytuacji, jak opisana w poście. Natomiast, zleceniodawca będąc płatnikiem składek ma obowiązek rejestracji zleceniobiorcy w ZUS oraz odprowadzania na bieżąco składek za każdy miniony miesiąc. Dlatego najpierw najlepiej sprawdzić, czy ten obowiązek został dopełniony logując się do PUE ZUS. Dalej, należy sprawdzić, czy zgłoszona podstawa za miniony miesiąc jest równa należnej kwocie brutto. Jeśli wszystko zostało prawidłowo zgłoszone, właśnie na te dane można się powołać formułując zadanie wobec zleceniodawcy. Jeśli nie dokonał zgłoszenia, lub zglosil zaniżone wynagrodzenie, to najlepiej zebrać wszystkie dowody na zawarcie umowy i wykonywanie ich przedmiotu i udać się z tym do ZUS.

anonim cytuj
19-09-2020

Sugerowane Tematy

Darowizna za życia a zachowek.
Mam pytanie odnośnie zachowku. Sytuacja przedstawia się następująco, pewna osoba dostała darowiznę (dom z działką )od ojca jak jeszcze żył, na mocy aktu notarialnego. Teraz dwa lata po jego śmierci, czy rodzeństwo obdarowanej może się ubiegać o zwrot należności na mocy dochowku za ojca. Ojciec nie zostawił testamentu po sobie ani nic więcej z rzeczy które można dziedziczyć. Dom był ojca rodzinnym domem który był wyłącznym właścicielem z pominięc...
Sprzedaż działki otrzymanej w spadku.
Niedawno umarł mój tata i zostałam z mamą i bratem. Babcia z dziadkiem dawno nie żyją. Tata miał dwóch braci. Chcą sprzedać działkę po dziadkach. Wczoraj zadzwonił jeden z braci do mojej mamy i powiedział jej, że oni również mają udział w części mojego taty i dzieli się ona pomiędzy moją mamą, nami (mną i bratem) oraz braćmi taty. Powiedzieli że mają również prawo do samochodu taty. Co zrobić w takiej sytuacji? Czy to prawda? Razem z bratem chci...
Czy była żona może mieć jakiekolwiek prawa do tego mieszkania?
Trzy lata po rozwodzie. Bez podziału majątku. Chcę kupić mieszkanie z oszczędności, które zacząłem zbierać jeszcze przed rozwodem. Czy była żona może mieć jakiekolwiek prawa do tego mieszkania?...
Brak wypłaty za zaległy urlop
Potrzebuje pomocy, 4 lata pracowałam w żabce, z czego pierwszy rok w sumie na czarno, bo szefowa stwierdziła, że nie potrzebuje spisywać ze mną umowy. Jeżeli chodzi o wynagrodzenie zawsze je dostawałam, więc nie bałam się o problem z wypłaceniem go przez nią. Jak zaczęłam tam pracować miałam 18 lat i byłam w ciężkiej sytuacji finansowej, w sumie to ta praca na tamten moment bardzo mnie uratowała. Grafik mieliśmy wypisywany w zeszycie, w drugim si...

Wyszukiwarka