Odszkodowanie za pobicie.

O jak duże odszkodowanie finansowe można się starać za pobicie ze złamaniem nosa? Trwałą zmianą jest zmienione uczucie/pewien dyskomfort przy marszczeniu nosa. Być może ma to też inne skutki. Nie miałem obdukcji, nie konsultowałem z lekarzem.
anonim cytuj
01-09-2023
Szczerze bez dokumentów potwierdzających zdarzenie to o żadne nie możesz się starać.
Dziękuję za odpowiedź. A gdyby udało się udokumentować? No chyba złamanie da się jakoś wykryć badaniami pokazującymi zrost. Co mógłbym teraz zrobić? do jakiego lekarza iść? Jakiegoś biegłego sądowego czy podczas postępowania sąd sam biegłego powoła?

Musi być opis z obdukcji oraz wszystkie karty i wyniki z leczenia.

anonim cytuj
01-09-2023
Jakie realne koszty zostały poniesione w związku ze zdarzeniem?
Żadne

Zatem odszkodowanie się nie należy. Co najwyżej zadośćuczynienie.

anonim cytuj
01-09-2023
Jeśli chodzi o uzyskanie odszkodowania za pobicie, kluczowe znaczenie ma odpowiednia dokumentacja. Jeżeli doznano obrażeń ciała, istotne jest przedstawienie wszelkich dowodów potwierdzających te obrażenia. Złamanie nosa oraz jego skutki mogą być podstawą do żądania odszkodowania lub zadośćuczynienia.

Najważniejszym krokiem będzie wizyta u lekarza specjalisty, np. chirurga szczękowo-twarzowego, który potwierdzi stan obrażeń i ich charakter. Niezbędne będzie również wykonanie zdjęć RTG czy innych badań, które pozwolą na ocenę skutków urazu.

W trakcie postępowania sądowego, sąd może z własnej inicjatywy powołać biegłego, który dokona oceny medycznej. Jednak warto wcześniej skonsultować się z lekarzem biegłym, aby mieć pewność co do zakresu i charakteru doznanych obrażeń.

Jeśli chodzi o odszkodowanie i zadośćuczynienie - to dwie różne kategorie. Odszkodowanie dotyczy rzeczywistych strat finansowych poniesionych przez poszkodowanego (np. koszty leczenia, utracone zarobki). Zadośćuczynienie to natomiast suma pieniężna przyznawana za doznaną krzywdę, ból i cierpienie.

Na koniec, warto podkreślić, że w polskim prawie nie ma sztywnych stawek za konkretne rodzaje obrażeń. Wysokość zadośćuczynienia zależy od wielu czynników, takich jak wiek poszkodowanego, stopień i trwałość doznanych obrażeń czy utrudnienia w życiu codziennym spowodowane urazem.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca nie wypłaca na czas wynagrodzenia.
Pracodawca nie wypłaca na czas wynagrodzenia. Zwłoka jest prawie miesięczna, nie zapowiada się, aby kolejne wypłaty były na czas. Sytuacja nie jest jednorazowa. Posiadam umowę zlecenie (z uwagi na koszty, ponieważ mam poniżej 26 lat), z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. 1.Czy w obecnej sytuacji mam prawo do zerwania umowy z dnia na dzień? 2. Czy mogę żądać odsetek (art. 481 k.c..)? W którym momencie należałoby złożyć wniosek o takie odse...
Oszustwo internetowe.
Proszę o pomoc a raczej wyjaśnienie. 29.12.2023 bank nałożył mi blokadę na konto na ponad 700 zł. Było to w godzinach wieczornych. Od razu sprawdziłam maila, gdzie dostałam wiadomość, że 2 osoby dokonały zamówienia na niemieckim Amazonie z wykorzystaniem danych mojej karty. Od razu zadzwoniłam na infolinię, zgłosiłam sprawę, kartę zastrzegłam i zablokowałam dostęp do konta oraz aplikacji banku. Złożono reklamację, nie udało się wstrzymać pieniędz...
Dopłata za wodę.
Mam problem ponieważ wynajmuje mieszkanie z chłopakiem od 01.07.2023 roku. W dniu dzisiejszym właściciel poinformował nas że musimy zapłacić dopłatę za wodę ponad 530zl. Zaliczka na wodę jest w czynszu spółdzielni. Przed wynajmem prosiłam właściciela by zgłosił 2 osoby zamieszkałe w tym mieszkaniu ponieważ wcześniej mieszkała w nim tylko jego córka. Nie rozumiem tej kwoty dopłaty ponieważ w pisemnej informacji z rozliczenia jest adnotacja że w zw...
Jak odebrać rzeczy od współmałżonka?
Witam, mąż ma niebieska kartę. Obecnie zakręca mi wode, wyłącza prac, zamyka pomieszczenia. Mieszkanie jest jego, mieszkamy z dziećmi. Nie łoży na ich utrzymanie. Chce przywłaszczyć sobie moje rzeczy, pozamykał je na klucz. Co mogę zrobić, żeby odebrać swoje rzeczy i móc się wyprowadzić? Co zrobić jak mi zamyka drzwi do pokojów? W policji ma znajoma, która mu przekazuje wszystko....

Wyszukiwarka