Odszkodowanie za pobicie.

O jak duże odszkodowanie finansowe można się starać za pobicie ze złamaniem nosa? Trwałą zmianą jest zmienione uczucie/pewien dyskomfort przy marszczeniu nosa. Być może ma to też inne skutki. Nie miałem obdukcji, nie konsultowałem z lekarzem.
anonim cytuj
01-09-2023
Szczerze bez dokumentów potwierdzających zdarzenie to o żadne nie możesz się starać.
Dziękuję za odpowiedź. A gdyby udało się udokumentować? No chyba złamanie da się jakoś wykryć badaniami pokazującymi zrost. Co mógłbym teraz zrobić? do jakiego lekarza iść? Jakiegoś biegłego sądowego czy podczas postępowania sąd sam biegłego powoła?

Musi być opis z obdukcji oraz wszystkie karty i wyniki z leczenia.

anonim cytuj
01-09-2023
Jakie realne koszty zostały poniesione w związku ze zdarzeniem?
Żadne

Zatem odszkodowanie się nie należy. Co najwyżej zadośćuczynienie.

anonim cytuj
01-09-2023
Jeśli chodzi o uzyskanie odszkodowania za pobicie, kluczowe znaczenie ma odpowiednia dokumentacja. Jeżeli doznano obrażeń ciała, istotne jest przedstawienie wszelkich dowodów potwierdzających te obrażenia. Złamanie nosa oraz jego skutki mogą być podstawą do żądania odszkodowania lub zadośćuczynienia.

Najważniejszym krokiem będzie wizyta u lekarza specjalisty, np. chirurga szczękowo-twarzowego, który potwierdzi stan obrażeń i ich charakter. Niezbędne będzie również wykonanie zdjęć RTG czy innych badań, które pozwolą na ocenę skutków urazu.

W trakcie postępowania sądowego, sąd może z własnej inicjatywy powołać biegłego, który dokona oceny medycznej. Jednak warto wcześniej skonsultować się z lekarzem biegłym, aby mieć pewność co do zakresu i charakteru doznanych obrażeń.

Jeśli chodzi o odszkodowanie i zadośćuczynienie - to dwie różne kategorie. Odszkodowanie dotyczy rzeczywistych strat finansowych poniesionych przez poszkodowanego (np. koszty leczenia, utracone zarobki). Zadośćuczynienie to natomiast suma pieniężna przyznawana za doznaną krzywdę, ból i cierpienie.

Na koniec, warto podkreślić, że w polskim prawie nie ma sztywnych stawek za konkretne rodzaje obrażeń. Wysokość zadośćuczynienia zależy od wielu czynników, takich jak wiek poszkodowanego, stopień i trwałość doznanych obrażeń czy utrudnienia w życiu codziennym spowodowane urazem.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Sfałszowane CV.
Dzień dobry. Co grozi za sfałszowane CV? W latach 2019-2022 pracowałem w biurze. W ostatnim roku, niestety na produkcji, a chciałbym powrócić do pracy w biurze i boję się, że nie przyjmą mnie przez to, że w ostatnim roku pracowałem na produkcji....
Zaprzestanie prowadzenia działalności i nie zgłoszenie tego do ZUSu
Moj ojciec zmarł dwa tygodnie temu, prowadzil działalnośc gospodarczą ( taxi ) ale od 2009 r zaprzestał jej prowadzenia jednak nie zawiesił działalność ani jej nie zamknął. Czy jest możliwość orzeczenia przez Zus, ze działalności tej nie prowadził i z tego tytułu skladki ZUS byly nie należne i umorzą dlug ( chociaż w części ) ? Majątek po sobie zostawił i na tą chwile nie rozważamy odrzucenia spadku...
Problem na myjni bezdotykowej pistolet uszkodził karoserie.
Witam Podjechałem na myjnie bezdotykowa w celu umycia auta. W czasie mycia zabrakło środków odłożyłem pistolet na miejsce ,do terminala wrzuciłem pieniądze wybrałem program w celu kontynuowania mycia auta a w tym samym czasie pistolet wystrzelił z pochwy gdzie jest jego miejsce uszkadzając karoserie. Czy jest jakieś na to rozwiązanie? Właściciel myjni zarzuca mi nie przestrzeganie regulaminu. Proszę o pomoc....
Naruszenie dóbr osobistych.
Chciałbym założyć sprawę w sądzie o naruszenie dóbr osobistych. W związku z tym mam kilka pytań. Z tego co udało mi się ustalić. To muszę ustalić Imię Nazwisko oraz adres zamieszkania osoby którą chce pozwać. Chciałbym jednakże dowiedzieć się, jak wygląda cały proces. Rozumiem, że w pierwszej kolejności muszę zgłosić się na policje w celu ustalenia danych osobowych osoby pozywanej. Czy na tym etapie musze przedstawić policji coś więcej niż wo...

Wyszukiwarka