Odszkodowanie za pobicie.

O jak duże odszkodowanie finansowe można się starać za pobicie ze złamaniem nosa? Trwałą zmianą jest zmienione uczucie/pewien dyskomfort przy marszczeniu nosa. Być może ma to też inne skutki. Nie miałem obdukcji, nie konsultowałem z lekarzem.
anonim cytuj
01-09-2023
Szczerze bez dokumentów potwierdzających zdarzenie to o żadne nie możesz się starać.
Dziękuję za odpowiedź. A gdyby udało się udokumentować? No chyba złamanie da się jakoś wykryć badaniami pokazującymi zrost. Co mógłbym teraz zrobić? do jakiego lekarza iść? Jakiegoś biegłego sądowego czy podczas postępowania sąd sam biegłego powoła?

Musi być opis z obdukcji oraz wszystkie karty i wyniki z leczenia.

anonim cytuj
01-09-2023
Jakie realne koszty zostały poniesione w związku ze zdarzeniem?
Żadne

Zatem odszkodowanie się nie należy. Co najwyżej zadośćuczynienie.

anonim cytuj
01-09-2023
Jeśli chodzi o uzyskanie odszkodowania za pobicie, kluczowe znaczenie ma odpowiednia dokumentacja. Jeżeli doznano obrażeń ciała, istotne jest przedstawienie wszelkich dowodów potwierdzających te obrażenia. Złamanie nosa oraz jego skutki mogą być podstawą do żądania odszkodowania lub zadośćuczynienia.

Najważniejszym krokiem będzie wizyta u lekarza specjalisty, np. chirurga szczękowo-twarzowego, który potwierdzi stan obrażeń i ich charakter. Niezbędne będzie również wykonanie zdjęć RTG czy innych badań, które pozwolą na ocenę skutków urazu.

W trakcie postępowania sądowego, sąd może z własnej inicjatywy powołać biegłego, który dokona oceny medycznej. Jednak warto wcześniej skonsultować się z lekarzem biegłym, aby mieć pewność co do zakresu i charakteru doznanych obrażeń.

Jeśli chodzi o odszkodowanie i zadośćuczynienie - to dwie różne kategorie. Odszkodowanie dotyczy rzeczywistych strat finansowych poniesionych przez poszkodowanego (np. koszty leczenia, utracone zarobki). Zadośćuczynienie to natomiast suma pieniężna przyznawana za doznaną krzywdę, ból i cierpienie.

Na koniec, warto podkreślić, że w polskim prawie nie ma sztywnych stawek za konkretne rodzaje obrażeń. Wysokość zadośćuczynienia zależy od wielu czynników, takich jak wiek poszkodowanego, stopień i trwałość doznanych obrażeń czy utrudnienia w życiu codziennym spowodowane urazem.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Ściganie dłużnika za granicą.
Witam , pobierałam alimenty z funduszu na syna , teraz okazało się że tatuś, który nie płaci alimentów od 13 lat i jest pozbawiony praw wyjechał za granicę. Muszę napisać wniosek do Sądu Okręgowego o ściganie dłużnika za granica czy może ktoś wie jak to napisać?...
Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej to też brak widzeń i wszelkich kontaktów z dzieckiem?
Czy ojciec 10 letniego syna pozbawiony władzy rodzicielskiej może założyć sprawę o widzenia z dzieckiem? Z tego co mi wiadomo to pozbawienie władzy rodzicielskiej to niemożność decydowania o sprawach dziecka. Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej to też brak widzeń i wszelkich kontaktów z dzieckiem? Czy mimo pozbawienia praw rodzicielskich jest sens o starania się przed sądem o widzenia z synem?...
Praca w sobotę na umowie zlecenie.
Czy na umowie zlecenie trzeba pracować w soboty ? Wiem że na tej umowie nie ma limitów jeśli chodzi o godziny pracy itd.. Ale ja np. chce pracować od poniedziałku do piątku. Czy zleceniodawca może zażądać mojego przyjścia w sobotę albo zwolnić mnie gdy omówię pracy w sobotę ?...
Co robić, gdy drugi rodzic nie płaci alimentów?
Witam, składam wniosek o niealimentację. Jestem w trakcie kompletowania dokumentów. Komornik nie ma z czego ściągnąć, bo delikwent pracuje na czarno, ale mam dowody na to, że zarabia. Czy takie dowody (z portalu społecznościowego) mogą być wzięte pod uwagę? On śmieje mi się w twarz, że nie będzie płacił. Ma zaległość ponad 12 tys. Co jeśli nie mam jego adresu zamieszkania a jedynie kontakt do kuratora, pod którego jest nadzorem? Czy tez cos to po...

Wyszukiwarka