Odszkodowanie za pobicie.

O jak duże odszkodowanie finansowe można się starać za pobicie ze złamaniem nosa? Trwałą zmianą jest zmienione uczucie/pewien dyskomfort przy marszczeniu nosa. Być może ma to też inne skutki. Nie miałem obdukcji, nie konsultowałem z lekarzem.
anonim cytuj
01-09-2023
Szczerze bez dokumentów potwierdzających zdarzenie to o żadne nie możesz się starać.
Dziękuję za odpowiedź. A gdyby udało się udokumentować? No chyba złamanie da się jakoś wykryć badaniami pokazującymi zrost. Co mógłbym teraz zrobić? do jakiego lekarza iść? Jakiegoś biegłego sądowego czy podczas postępowania sąd sam biegłego powoła?

Musi być opis z obdukcji oraz wszystkie karty i wyniki z leczenia.

anonim cytuj
01-09-2023
Jakie realne koszty zostały poniesione w związku ze zdarzeniem?
Żadne

Zatem odszkodowanie się nie należy. Co najwyżej zadośćuczynienie.

anonim cytuj
01-09-2023
Jeśli chodzi o uzyskanie odszkodowania za pobicie, kluczowe znaczenie ma odpowiednia dokumentacja. Jeżeli doznano obrażeń ciała, istotne jest przedstawienie wszelkich dowodów potwierdzających te obrażenia. Złamanie nosa oraz jego skutki mogą być podstawą do żądania odszkodowania lub zadośćuczynienia.

Najważniejszym krokiem będzie wizyta u lekarza specjalisty, np. chirurga szczękowo-twarzowego, który potwierdzi stan obrażeń i ich charakter. Niezbędne będzie również wykonanie zdjęć RTG czy innych badań, które pozwolą na ocenę skutków urazu.

W trakcie postępowania sądowego, sąd może z własnej inicjatywy powołać biegłego, który dokona oceny medycznej. Jednak warto wcześniej skonsultować się z lekarzem biegłym, aby mieć pewność co do zakresu i charakteru doznanych obrażeń.

Jeśli chodzi o odszkodowanie i zadośćuczynienie - to dwie różne kategorie. Odszkodowanie dotyczy rzeczywistych strat finansowych poniesionych przez poszkodowanego (np. koszty leczenia, utracone zarobki). Zadośćuczynienie to natomiast suma pieniężna przyznawana za doznaną krzywdę, ból i cierpienie.

Na koniec, warto podkreślić, że w polskim prawie nie ma sztywnych stawek za konkretne rodzaje obrażeń. Wysokość zadośćuczynienia zależy od wielu czynników, takich jak wiek poszkodowanego, stopień i trwałość doznanych obrażeń czy utrudnienia w życiu codziennym spowodowane urazem.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku po rozwodzie, a kredyt hipoteczny.
Mam wspólny kredyt na mieszkanie z byłym partnerem. Mieszkanie jest dwupokojowe. Mieszkanie kupiliśmy biorąc kredyt w banku za 165 tysięcy. Mam jeszcze do spłaty w banku około 63 tysiące. Jego mama na początku wpłaciła 79 tysięcy w formie darowizny na kredyt. Rata się nam zmniejszyła. Rozstaliśmy się z byłym partnerem. On twierdzi, że mi się należy 30 tysięcy. A ja jakbym go miała spłacić to on chce 150 tysięcy. Jak miałabym go s...
Przejęcie długów.
Witam, moja mama z tytułu spłaty mieszkania miała do spłaty swojemu byłemu mężowi jakąś kwotę , zostało jeszcze 17tysięcy. Niestety, ale ze względu na to, że została sama z dwójką dzieci nie była w stanie oddać reszty pieniędzy, a on nie jest w stanie popuścić ani złotówki mimo, iż ma dwa mieszkania itd. W każdym bądź razie ten człowiek chciał abyśmy zostali bez mieszkania. Moja mama darowała mi mieszkanie (darowizna u notariusza), a ja napisałem...
Odszkodowanie
Kilka lat temu doszło do wypadku drogowego z moim udziałem. Zostałam zobowiązana do wypłacenia odszkodowania. Po dokonaniu przelewu, został on do mnie zwrócony ponieważ kobieta której miałam wypłacić odszkodowanie, zmarła. Co powinnam zrobić w takiej sytuacji?...
Dożywotnia służebność mieszkania.
Proszę o poradę. Chcemy z mężem sprzedać nasze mieszkanie, uzyskaną kwotę przekazać w darowiźnie córce, a ona wraz z zięciem dodatkowo wezmą kredyt i kupią dom, który już będzie ich własnością. Pozbywamy się swojej własności w zamian za dożywocie. Jak to wszystko przeprowadzić, aby zabezpieczyć nasze dożywocie u córki i zięcia....

Wyszukiwarka