Komornik zajął moje wynagrodzenie za długi mojego męża.
Będę wdzięczna za pomoc w mojej sprawie.
Były mąż nie zapłacił podatku od nieruchomości i komornik zdjął tą kwotę z mojego wynagrodzenia. Nie byliśmy małżeństwem od kilku lat i nieruchomość była własnością byłego męża. Niestety nie pomyślałam o tym, że powinnam ten fakt zgłosić w urzędzie miasta. Widnieliśmy jako współwłaściciele.
Na chwilę obecną wszystkie dokumenty są w urzędzie zatem wg prawa dług był byłego męża a nie mój.
Czy jest szansa na odzyskanie tych pieniędzy w jakiś sposób?
Czy to znaczy że nie jesteś już właścicielką nieruchomości? Jest to odnotowane w treści księgi wieczystej?
Jeżeli nie, składałaś IN-1 z informacją o tym? Dostałaś decyzję o wymiarze podatku?
anonim cytuj
03-11-2023
Tak, nie jestem już właścicielką. W księdze wieczystej chyba jestem nadal, ale to akurat dla urzędu nie ma znaczenia.
Poniżej chronologia, może będzie bardziej przejrzyście
1. 2019 luty - rozwód i ustanowienie kto zamieszkuje którą nieruchomość i przejmuje rachunki (mieliśmy dom i mieszkanie);
2. ustanowienie wymiaru podatku na rok 2021 - wciąż jestem właścicielką, ale od 3 lat mieszka w tym mieszkaniu były mąż i w wyroku Sądowym jest ustalone, że on pokrywa opłaty. Dostałam to pismo i zapłaciłam tylko część za dom, w którym mieszkam;
3. sądowy podział majątku i od maja 2021 nie jestem właścicielką mieszkania;
4. grudzień 2021 pismo od komornika w sprawie niezapłaconego podatku + zajęcie wynagrodzenia;
5. styczeń 2022 zgłoszenie w urzędzie, że nie jestem właścicielką (zakładam, że to właśnie pismo IN-1). Przedstawiłam wyrok sądu i urzędowo podzielono podatek od nieruchomości na dwie części (za dom i mieszkanie). Za rok 2022 ja dostałam harmonogram spłat za dom, a on dostał za mieszkanie i gdyby teraz nie zapłacił urząd skieruje sprawę przeciwko niemu, a nie przeciwko nam obojgu jak to było rok wcześniej.
anonim cytuj
03-11-2023
Jeżeli dobrze zrozumiałem, wyegzekwowano podatek od nieruchomości za rok 2021 od osoby, która miała prawidłowo zwymiarowany podatek za 2021 jako współwłaściciel. Powinnaś zapłacić dwie raty (do maja), a zapłaciłaś prawdopodobnie 3 - bo ciężko uwierzyć, żeby w grudniu prowadzili egzekucję czwartej raty.
Nie wiem czy to się kwalifikuje na wznowienie postępowania podatkowego, lepiej byłoby zapytać w dziale o prawie finansowym i podatkowym.
Jeżeli ciężary związane z nieruchomością miał pokrywać mąż, to zapewne możesz go wezwać o zwrot poniesionej kwoty, jako regres.
anonim cytuj
03-11-2023
Zrozumiałeś dobrze, tylko na moje szczęście na wezwaniu do komornika wskazują okres od października do grudnia. Zawsze dostawałam łączona informację o podatku za dom i za mieszkanie (z wskazaniem która kwota jest za co). Ja zapłaciłam za moją część i ona została zaksięgowana na pierwsze raty. W związku z tym powstał brak na koniec roku i za ten okres obciążono moje wynagrodzenie.
Też mi nie pasowało, że w grudniu już komornik zajął wynagrodzenie i okazało się, że pomyliłam sprawy (bo to niestety nie pierwsze zajęcie mojego wynagrodzenia z jego powodu). W tej sprawie wynagrodzenie zostało zajęte w kwietniu.
Nie jestem w stanie uzyskać zwrotu od niego. Zalega z alimentami i nie płaci wielu rachunków. Próbowałam poszukać w Internecie jak mogę go wezwać o zwrot poniesionej kwoty, ale niestety znajduję tylko informacje o regresie ubezpieczeniowym
Witam wszystkich. Mam druga sprawę 22 sierpnia i pytanie takie. Czy mogę donieść dowód w postaci płytki. Jako dowód o niewinności.. Dodam że pierwsza się odbyła a jeden świadek oskarżający się nie stawił i odroczono ją.
Dwóch było oskarżających zeznawali. Sprawa z policją.
I czy po prostu sąd uwzględnił mój dowód?...
Witam,
Mój przyjaciel niedawno otrzymał wyrok w zawieszeniu za drobne przestępstwo. Zastanawiam się, czy taki wyrok wpływa na jego "karalność"? Czy taki wyrok jest zapisywany w rejestrze karnym, tak jak wyroki, które skutkują bezpośrednim odbyciem kary?
Czy taki wyrok może wpłynąć na jego przyszłe życie, na przykład utrudniając znalezienie pracy czy otrzymanie wizy do innego kraju?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten t...
Dzień dobry
Pracuję w odzieżowym sklepie sieciowym. Dotychczas moim pracodawcą była spółka x, a z dniem 1.09.23 otrzymałam nową umowę na czas określony 1 rok z pracodawcą spółką y (spółka ma inny NIP). Pracuję nadal w tym samym sklepie w tym samym miejscu, zmieniła się tylko spółka zatrudniająca oraz okres i daty umowy. Poprzednią umowę miałam na rok. Czy w związku z tym jest to zupełnie nowa umowa i okres wypowiedzenia jaki mi przysługuje to 2 ...
Zgubiłam umowę od auta i również nie mam kontaktu do osoby od której kupowałam auto. Co teraz mam robić jakby czasem auto się całkowicie zepsuło i chciała bym oddać na złom? A nie mogę bez umowy. Nie chcę do końca życia płaci za auto którym na przykład nie jeżdżę (auto jest nie przerejestrowane )....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: