Jak przeprowadzić rozdzielność majątkową?

Rozdzielność majątkowa.
Własność kredytu/mieszkania na męża.
Posiadamy dziecko-8 letnie.
Jakie dokumenty i gdzie mamy złożyć abym również była właścicielem mieszkania i żeby w razie w, życie bywa przewrotne - nie chodzi o rozwód. Normalnie była spadkobierczynią wraz z synem mieszkania. Proszę o porady.
anonim cytuj
25-01-2024
Jeśli chodzi o bycie spadkobierczynią, jako żona jest Pani spadkobierczynią z Państwa synem. Jeśli oczywiście mąż nie posiada innych dzieci pozamałżeńskich. I nie musi do tego Pani być współwłaścicielem. A żeby być współwłaścicielem należy udać się do notariusza żeby mąż dopisał Panią jako współwłaściciela. Może to odbyć się za pomocą darowizny części domu, którą będzie trzeba zgłosić do urzędu skarbowego w ciągu pół roku żeby nie płacić podatku od darowizny.

anonim cytuj
25-01-2024
Oczywiście, w zasadzie to ich część. Wtedy pojawi się współwłasność.

anonim cytuj
25-01-2024
Czy mąż ma inne dzieci poza waszym wspólnym?

anonim cytuj
25-01-2024
Nie, tylko nasz wspólny syn. Mamy rozdzielność ze względu na firmę męża. Myśleliśmy właśnie o darowiźnie jeżeli chodzi o dom.

anonim cytuj
25-01-2024
Ale nawet jak macie rozdzielność w razie jego śmierci normalnie dziedziczysz ty i syn. W razie rozwodu przysługuje Ci zwrot nakładów.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Wjazd z którego korzystamy ponad 30 lat, dziś okazuję się że należy do domu obok. Czy możemy uważać ten wjazd jako zasiedzenie?
Dzień dobry. Od ponad 30 lat, koło naszego domu był wjazd z którego korzystaliśmy z myślą iż tak ma być. Dziś okazuje się że ten wjazd według mapki powinien należeć do domu obok, my natomiast powinniśmy wjeżdżać od podwórka naszego sąsiada. Dlatego mam pytanie. Czy jeżeli wjazd z którego korzystaliśmy przez ponad 30 lat możemy uważać jako zasiedzenie? Czy właściciel według mapki, może teraz sobie bez żadnego ale, nam ten wjazd zablokować....
Zalaliśmy sąsiada. My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć, Jak taka sytuacja wygląda od strony prawnej?
Witajcie Zalalismy sasiadow Moj maz zajmujacy sie na codzien budowlanka zobowiazal sie do naprawy szkod Mieszkanie to bylo zalane juz 4 lata wczesniej i patrzac na jego stan po tamtym zalaniu nie bylo remontu gdyz zalanie bylo z winy wlasciciela Okazało się ze własciciel wymaga od nas jeszcze wymiany podłogi w pokoju i drzwi które rzekomo zostały uszkodzone w wyniku naszego zalania My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć Jak taka...
Darowizna.
Witam mam pytanie, jeżeli mój ojciec ma dożywotnia służebność mieszkania może wziąć kredyt w banku pod tą służebność dom jest oddany w darowiźnie na mnie wgl jakie on ma prawa?...
Ma kilka kredytów, został sparaliżowany przez udar, nie stać go na spłacanie należności, co w takiej sytuacji zrobić?
Dzień dobry. Mój tata ma zaciągnięte kilka kredytów na łączną kwotę Ok 50 tys zł.. niestety w ostatnich dniach dostał udaru mózgu i jest sparaliżowany-nie chodzi, nie mówi ..do końca nie rozumie co się wokół niego dzieje..Ojciec jest na emeryturze i spłacał raty z trudem ale spłacał.. teraz większość jego emerytury idzie na leki i rehabilitację nie wspominając już o rachunkach które rosną z miesiąca na miesiąc..co w takiej sytuacji zrobić? dzięku...

Wyszukiwarka