Jak przeprowadzić rozdzielność majątkową?

Rozdzielność majątkowa.
Własność kredytu/mieszkania na męża.
Posiadamy dziecko-8 letnie.
Jakie dokumenty i gdzie mamy złożyć abym również była właścicielem mieszkania i żeby w razie w, życie bywa przewrotne - nie chodzi o rozwód. Normalnie była spadkobierczynią wraz z synem mieszkania. Proszę o porady.
anonim cytuj
25-01-2024
Jeśli chodzi o bycie spadkobierczynią, jako żona jest Pani spadkobierczynią z Państwa synem. Jeśli oczywiście mąż nie posiada innych dzieci pozamałżeńskich. I nie musi do tego Pani być współwłaścicielem. A żeby być współwłaścicielem należy udać się do notariusza żeby mąż dopisał Panią jako współwłaściciela. Może to odbyć się za pomocą darowizny części domu, którą będzie trzeba zgłosić do urzędu skarbowego w ciągu pół roku żeby nie płacić podatku od darowizny.

anonim cytuj
25-01-2024
Oczywiście, w zasadzie to ich część. Wtedy pojawi się współwłasność.

anonim cytuj
25-01-2024
Czy mąż ma inne dzieci poza waszym wspólnym?

anonim cytuj
25-01-2024
Nie, tylko nasz wspólny syn. Mamy rozdzielność ze względu na firmę męża. Myśleliśmy właśnie o darowiźnie jeżeli chodzi o dom.

anonim cytuj
25-01-2024
Ale nawet jak macie rozdzielność w razie jego śmierci normalnie dziedziczysz ty i syn. W razie rozwodu przysługuje Ci zwrot nakładów.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Umowa o pracę a wyrok pozbawienia wolności.
Witam, co się dzieje w momencie gdy pracownik pracujący w oparciu o umowę o prace trafia do więzienia? Załóżmy, że to wynik wypadku którego pracownik jest sprawca. Domyślam się, że jest to nieusprawiedliwiona nieobecność i zostaje zwolniony. Czy wzięcie bezpłatnego urlopu zanim nastąpi osadzenie spowoduje, że po wyjściu z puszki będzie mógł kontynuować prace? Czy bezpłatny urlop można w każdej chwili wycofać gdyby na przykład okazało się ze prac...
Były mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Co zrobić w takiej sytuacji?
W kwietniu wyprowadziłam się od męża z domu jego matki. W październiku dostaliśmy rozwód. Od kwietnia były już mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Długi urosły do 2 tys. Co mam zrobić ? Nie mogę się z nim dogadać w celu przepisania umowy i spłaty...... Da się coś zrobić ?????...
Moja siostra namówiła naszą matkę by przepisała na siostrę mieszkanie w formie darowizny
Moja siostra namówiła naszą matkę by przepisała na siostrę mieszkanie w formie darowizny. Zrobiły to za moimi placami w 2019 r Ja dowiedziałam się o tym po upływie roku gdzie nie można było cofnąć darowizny. Wcześniej od 2013 r był testament odnośnie mieszkania na moją córkę i siostrę. Testament został cofniety w 2019 r jak tylko siostra została obdarowana. W 2021 siostra spisała oświadczenie w 2 egzemplarzach dla mnie i dla niej, na którym Ja te...
dom zakupiony na kredyt hipoteczny na jedna osobe
witam, dom zakupiony na kredyt hipoteczny na jedna osobe (posiadajaca dzieci), ale jest on splacany przez 2 osoby nie zwiazane ze soba w sposob prawny, obie mieszkaja w tym domu. w momencie kiedy wlasciciel kredytu umiera lub zwiazek sie rozpada, caly dom zostaje przepisany dzieciom? czy ta druga osoba moze sie jakos zabezpieczyc? czy pozostaje tylko testament lub malzenstwo?...

Wyszukiwarka