Rozdzielność majątkowa.
Własność kredytu/mieszkania na męża.
Posiadamy dziecko-8 letnie.
Jakie dokumenty i gdzie mamy złożyć abym również była właścicielem mieszkania i żeby w razie w, życie bywa przewrotne - nie chodzi o rozwód. Normalnie była spadkobierczynią wraz z synem mieszkania. Proszę o porady.
Jeśli chodzi o bycie spadkobierczynią, jako żona jest Pani spadkobierczynią z Państwa synem. Jeśli oczywiście mąż nie posiada innych dzieci pozamałżeńskich. I nie musi do tego Pani być współwłaścicielem. A żeby być współwłaścicielem należy udać się do notariusza żeby mąż dopisał Panią jako współwłaściciela. Może to odbyć się za pomocą darowizny części domu, którą będzie trzeba zgłosić do urzędu skarbowego w ciągu pół roku żeby nie płacić podatku od darowizny.
anonim cytuj
25-01-2024
Oczywiście, w zasadzie to ich część. Wtedy pojawi się współwłasność.
anonim cytuj
25-01-2024
Czy mąż ma inne dzieci poza waszym wspólnym?
anonim cytuj
25-01-2024
Nie, tylko nasz wspólny syn. Mamy rozdzielność ze względu na firmę męża. Myśleliśmy właśnie o darowiźnie jeżeli chodzi o dom.
anonim cytuj
25-01-2024
Ale nawet jak macie rozdzielność w razie jego śmierci normalnie dziedziczysz ty i syn. W razie rozwodu przysługuje Ci zwrot nakładów.
Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia grupowego. Dołączyłem do ubezpieczenia w zakładzie pracy. Ubezpieczyciel oferował też ubezpieczenie dla małżonka. Więc ubezpieczyłem również żonę. Jest to ta sama polisa grupowa. Troszkę odmienne warunki dla mnie i dla mojej żony. Składka osobna za mnie i za moja żonę. Moja żona przebywała w szpitalu, za co uzyskała odszkodowanie zgodnie z warunkami polisy. Teraz ponownie jest w szpitalu więc sobie te polisy prz...
Witam, mam taki problem. Wynajmowałam mieszkanie, właściciel powiedział, że nie odda mi kaucji od razu bo musi poczekać, aż przyjdą wyrównania ze spółdzielni. Kazał czekać do lipca. Mieszkanie zdałam w kwietniu. Odezwałam się do niego dwa tygodnie temu i niestety cisza. Nie odpisuje, nie odbiera. Mam tylko umowę najmu, a brak zwrotu kaucji tylko ustnie przy zdaniu mieszkania. Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy? Co mogę zrobi...
Brat stracił pracę z powodu koronowirusa na koniec kwietnia. Zarejestrował się w urzędzie pracy gdzie został przyznany zasiłek dla bezrobotnych od czerwca dostał dodatek solidarnościowy z ZUS. Wczoraj się dowiedział że musi zwrócić zasiłek do urzędu pracy. Czy faktycznie musi oddać bo dodatek solidarnościowy dostał pomniejszony o kwotę zasiłku? Taką informację uzyskał telefonicznie z urzędu pracy....
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie dopisania mnie jako współwłaściciela samochodu.
Auto w tej chwili jest zarejestrowane na mamę, chciałabym dopisać siebie jako współwłaściciel, aby liczyły mi się już zniżki.
W takiej sytuacji musiałaby być spisana umowa darowizny, a następnie zgłoszenie tej umowy do wydziału komunikacji i wydanie nowego dowodu rejestracyjnego?
Czy muszę zgłaszać darowiznę do skarbówki, gdzie wartość auta wynosi ok 4/5 tyś z...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: