Rozdzielność majątkowa.
Własność kredytu/mieszkania na męża.
Posiadamy dziecko-8 letnie.
Jakie dokumenty i gdzie mamy złożyć abym również była właścicielem mieszkania i żeby w razie w, życie bywa przewrotne - nie chodzi o rozwód. Normalnie była spadkobierczynią wraz z synem mieszkania. Proszę o porady.
Jeśli chodzi o bycie spadkobierczynią, jako żona jest Pani spadkobierczynią z Państwa synem. Jeśli oczywiście mąż nie posiada innych dzieci pozamałżeńskich. I nie musi do tego Pani być współwłaścicielem. A żeby być współwłaścicielem należy udać się do notariusza żeby mąż dopisał Panią jako współwłaściciela. Może to odbyć się za pomocą darowizny części domu, którą będzie trzeba zgłosić do urzędu skarbowego w ciągu pół roku żeby nie płacić podatku od darowizny.
anonim cytuj
25-01-2024
Oczywiście, w zasadzie to ich część. Wtedy pojawi się współwłasność.
anonim cytuj
25-01-2024
Czy mąż ma inne dzieci poza waszym wspólnym?
anonim cytuj
25-01-2024
Nie, tylko nasz wspólny syn. Mamy rozdzielność ze względu na firmę męża. Myśleliśmy właśnie o darowiźnie jeżeli chodzi o dom.
anonim cytuj
25-01-2024
Ale nawet jak macie rozdzielność w razie jego śmierci normalnie dziedziczysz ty i syn. W razie rozwodu przysługuje Ci zwrot nakładów.
Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika? Dajmy taki przykład, że idę na zwolnienie lekarskie i przed zwolnieniem mam 7 dni pracy od pon. do ndz, dwa dni wolne w innym tygodniu. Po przyjściu ze zwolnienia grafik zmieniony tak, żeby pracodawca był jak najmniej stratny, czyli zamiast 7 dni pracy wstawia jak najwięcej wolnego podczas choroby. Czy można tak robić, czy nie?...
Witam. W lutym 2020 roku zgłosiłem szkode, zerwany dach na budynku gospodarczym po silnych wiatrach. Po oględzinach pracownika z ubezpieczalni stwierdzili , ze drzewo było zjedzone przez robaki a dach zawalił się do środka ze to podejrzane i nie wypłaca odszkodowania. Pisalem sam odwołania i nic. Czy prawnie mogę jeszcze się starać po takim czasie o odszkodowanie? Czy lepiej jakieś pismo wystosować przez prawnika ? Dodam , że po zgłoszeniu szkod...
Witam, odziedziczyłem po babci część spadku w testamencie. Z uwagi na to, że aktualnie nie jest mi ten spadek do niczego potrzebny, a tą nieruchomością zarządzają moi rodzice to chciałbym, aby ten spadek przeszedł na ich własność. Są już właścicielami pozostałej części.
W jaki sposób to zrobić najbardziej efektywnie i najtaniej patrząc na koszty u notariusza?
Ważne jest, aby owa czynność nie skutkowała w przyszłości (po śmierci rodziców) brakie...
Witam Serdecznie.
Bardzo proszę o radę.
Sprzedałem auto jako osoba prywatna na umowę również osobie prywatnej.
Po 7 tygodniach kupujący piszę że zawór egr nie działa prawidłowo i wyskakuje błąd. Przypomniałem kupującemu grzecznie , że powiedziałem mu o ingerencji w filtr DPF oraz zawór egr , ten jednak stwierdził, że DPF tak owszem jednak o zaworze nie było mowy. Jest słowo przeciwko słowie. Ma jakieś moje screeny z forum gdzie pisałem o ty...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: