Jak przeprowadzić rozdzielność majątkową?

Rozdzielność majątkowa.
Własność kredytu/mieszkania na męża.
Posiadamy dziecko-8 letnie.
Jakie dokumenty i gdzie mamy złożyć abym również była właścicielem mieszkania i żeby w razie w, życie bywa przewrotne - nie chodzi o rozwód. Normalnie była spadkobierczynią wraz z synem mieszkania. Proszę o porady.
anonim cytuj
25-01-2024
Jeśli chodzi o bycie spadkobierczynią, jako żona jest Pani spadkobierczynią z Państwa synem. Jeśli oczywiście mąż nie posiada innych dzieci pozamałżeńskich. I nie musi do tego Pani być współwłaścicielem. A żeby być współwłaścicielem należy udać się do notariusza żeby mąż dopisał Panią jako współwłaściciela. Może to odbyć się za pomocą darowizny części domu, którą będzie trzeba zgłosić do urzędu skarbowego w ciągu pół roku żeby nie płacić podatku od darowizny.

anonim cytuj
25-01-2024
Oczywiście, w zasadzie to ich część. Wtedy pojawi się współwłasność.

anonim cytuj
25-01-2024
Czy mąż ma inne dzieci poza waszym wspólnym?

anonim cytuj
25-01-2024
Nie, tylko nasz wspólny syn. Mamy rozdzielność ze względu na firmę męża. Myśleliśmy właśnie o darowiźnie jeżeli chodzi o dom.

anonim cytuj
25-01-2024
Ale nawet jak macie rozdzielność w razie jego śmierci normalnie dziedziczysz ty i syn. W razie rozwodu przysługuje Ci zwrot nakładów.

anonim cytuj
25-01-2024

Sugerowane Tematy

Współwłasność samochodu z ex
Dzień Dobry, mam do państwa takie pytanie otóż: Mam auto i jestem właścicielem ale te auto ma również współwłaściciela ,mojego ex ,których odszedł do innej kobiety. Chcę te auto oddać na szrot lub sprzedać, to auto jest z 2004r, nie jest dużo wart ,ale mój ex nie chcę podpisać zgody. Chciałam te auto mu oddać ale miał mi podpisać zgodę przez notariusza i nie chcę się zgodzić. Niestety opłaty czyli ubezpieczenie jest na moje imię i nazwisko wi...
Ustalenie wysokości alimentów.
2 lata temu dowiedziałem się, że żona mnie zdradza. Bardzo szybko uzgodniliśmy kwestie rozwodu. 2 dzieci, syn 6 lat i córka 10 lat zostają ze mną. Mieszkanie także, było kupione na mnie. Problem jest z alimentami na dzieci. Ze względu na charakter pracy mojej żony jej zarobki są bardzo zmienne. Jak mogę ustalić realną kwotę alimentów na dzieci?...
wypadek ze skutkiem śmiertelnym/odszkodowanie
Witam serdecznie.Mam pytanie odnośnie odszkodowania rodzinie z powodu wypadku drogowego matki,która niestety z tego powodu zmarła po przebywaniu 1,5 msca w szpitalu. Czyli wypadek drogowy ze skutkiem śmiertelnym.Dziś odbyła się druga sprawa w sądzie i zapadł wyrok zawieszenia sprawy na rok. Sprawczyni wypadku poczuła się do winy. Czy rodzina może ubiegać się o odszkodowanie z polisy osoby winnej,która jest osobą oskarżoną na tym etapie ?.Przepras...
Ubezpieczenie zdrowotne przy mężu.
Witajcie, mam pytanie odnośnie ubezpieczenia zdrowotnego, od ponad roku jestem nieubezpieczona, teraz mój mąż chce ubezpieczyć mnie w swojej pracy, ale ponoć od braku ciągłości w ubezpieczeniu płaci się jakieś kary lub jakieś uzupełnienie za brak tej ciągłości, a są to spore sumy. Pytanie brzmi czy zapłacę i ile jeżeli takie są??...

Wyszukiwarka