Co zrobić gdy deweloper nie oddaje mieszkania w terminie?

Witam. W dniu 29.02.2024 miałem odebrać klucze do mieszkania deweloperskiego. Ok 1,5 tygodnia przed terminem zadzwoniłem dopytać jak sytuacja i dowiedziałem się, że czekają na pozwolenie na użytkowanie i termin odbioru będzie w ostatnim tygodniu marca tego roku. Na dzień dzisiejszy, tj. 05.04.2024 wciąż nic nie wiem. Dzwoniłem dwa razy do dewelopera, nie odbierają, więc wysłałem maila i czekam na odpowiedź. W umowie deweloperskiej był wpisany sztywny termin 05.04.2024. Bez żadnych adnotacji o możliwych opóźnieniach. O potencjalnych karach najwięcej jest napisane w sytuacji, gdy to nabywca nie spełni wymagań, czyli nie zapłaci transzy kredytu w terminie. O karach dla dewelopera to jest tylko napisane, że nabywca ma prawo odstąpić od umowy, itp. Czy są jakieś np. ustawowe zapisy mówiące o karach/odsetkach za opóźnienie dla dewelopera, których zastosowanie ma miejsce nawet jak nie ma o tym zapisu w umowie?
anonim cytuj
06-04-2024
Nie ma ustawowych kar. Przeczytaj dokładnie umowę deweloperską - powinny być kary za opóźnienie w wydaniu lokalu lub zawarciu umowy przyrzeczonej. Zwykle wpisuje się je w kwocie odsetek ustawowych za opóźnienie. Jeśli jednak ich faktycznie nie ma, to możesz żądać odszkodowania z tytułu zwłoki w wydaniu Ci lokalu.

anonim cytuj
06-04-2024
Tak, są takie zapisy jeśli umowa była zawierana po lipcu 2023 (o ile dobrze datę pamiętam) - nowa ustawa deweloperska. Należne są odsetki ustawowe jeśli w umowie ich nie sprecyzowano.

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Zezłomowanie samochodu.
Mam taki problem a raczej mój chłopak, który zezłomował samochód jako złom, przez co nie dostał karty kasacji i nie może wyrejestrować samochodu ani zrezygnować z OC. Było to jakoś rok temu, nie pomyślał a teraz ciągle przychodzi mu płacić za OC. Nie wiemy jak teraz z tego wybrnąć. Pomocy....
Odszkodowanie za uszkodzenie elewacji
Witam, może ktoś coś poradzi. Sąsiad zarzucił mojemu tacie, że niby podczas koszenia trawy,(traktorem) uszkodził mu elewacje domu, na elewacji jest rysa ok 3 cm z czego nie można było jej obejrzeć bo nie wpuścił na poseje. Dodam że sąsiad miał już wyrok za nękanie moich rodzicow.Co chwila wzywa na nich policję. Rodzice początkowo nie podali numeru polisy bo nie zgadzają się z zaistniałą sytuacją, bo nie mógł tego zrobić z odległości ok 100 metrów...
Wpis w księdze wieczystej a prawo do dziedziczenia.
Dziedziczenie nieruchomości: 1. status prawny nieruchomości - własność 2. Kto figuruje jako właściciel w KW - siostra 3. Czy nieruchomość jest wyłączną własnością spadkodawcy, czy współwłasnością? - obecnie w kw figuruje jedynie siostra Moje pytanie dotyczy dziedziczenia spadku przez rodzeństwo, w przypadku gdzie tylko jedno z rodzeństwa jest wpisane w kw. Czy po śmierci matki nieruchomość dziedziczy jedynie siostra, która jest wpisana w kw ...
Umowa próbna
Witam. Znalazłam prace. Ustalone zostało że od 1 grudnia popisze umowę na 1/4 etatu. Dzisiaj dowiaduje się że mam dostać umowę o pracę na okres próbny? Moje pytanie: Czy umowa próbna może być na 1/4 etatu? Jak wygląda przy umowie o prace na okres próbny wynagrodzenie? I ile trzeba godzin przepracować?...

Wyszukiwarka