Co zrobić gdy deweloper nie oddaje mieszkania w terminie?
Witam. W dniu 29.02.2024 miałem odebrać klucze do mieszkania deweloperskiego. Ok 1,5 tygodnia przed terminem zadzwoniłem dopytać jak sytuacja i dowiedziałem się, że czekają na pozwolenie na użytkowanie i termin odbioru będzie w ostatnim tygodniu marca tego roku. Na dzień dzisiejszy, tj. 05.04.2024 wciąż nic nie wiem. Dzwoniłem dwa razy do dewelopera, nie odbierają, więc wysłałem maila i czekam na odpowiedź. W umowie deweloperskiej był wpisany sztywny termin 05.04.2024. Bez żadnych adnotacji o możliwych opóźnieniach. O potencjalnych karach najwięcej jest napisane w sytuacji, gdy to nabywca nie spełni wymagań, czyli nie zapłaci transzy kredytu w terminie. O karach dla dewelopera to jest tylko napisane, że nabywca ma prawo odstąpić od umowy, itp. Czy są jakieś np. ustawowe zapisy mówiące o karach/odsetkach za opóźnienie dla dewelopera, których zastosowanie ma miejsce nawet jak nie ma o tym zapisu w umowie?
Nie ma ustawowych kar. Przeczytaj dokładnie umowę deweloperską - powinny być kary za opóźnienie w wydaniu lokalu lub zawarciu umowy przyrzeczonej. Zwykle wpisuje się je w kwocie odsetek ustawowych za opóźnienie. Jeśli jednak ich faktycznie nie ma, to możesz żądać odszkodowania z tytułu zwłoki w wydaniu Ci lokalu.
anonim cytuj
06-04-2024
Tak, są takie zapisy jeśli umowa była zawierana po lipcu 2023 (o ile dobrze datę pamiętam) - nowa ustawa deweloperska. Należne są odsetki ustawowe jeśli w umowie ich nie sprecyzowano.
Mój Syn kilka lat temu po pęknięciu tętniaka mózgu, został osobą niepełnosprawną. Posiada orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu znacznym i orzeczenie o niezdolności do samodzielnej egzystencji. Ma orzeczoną z tej przyczyny upadłość konsumencką ponieważ nie był w stanie ze względu na chorobę spłacać zaciągniętych zobowiązań powstałych w czasie trwania w związku z partnerką która pozostawiła go w chorobie. Syn obecnie mieszka z nami i jest pod ...
Witam,
Z racji tego, że przebywam na urlopie macierzyńskim posiadam sporo zaległego urlopu, mianowicie:
5 dni - 2019r,
20 dni -2020r,
20dni -2021r,
I bieżący:
20 dni -2022r
I teraz moje pytanie skierowane do Was,
Urlop macierzyński kończy mi się 11.12.2022r czyli przełom roku. Czy mogę złożyć wniosek o wykorzystanie urlopu zaległego + bieżącego z 2022r skoro od stycznia naliczy mi się kolejne 20 dni ? Czy pracodawca ma prawo odmówić mi...
Witam. Kilka dni temu moją bliską osobę zatrzymała policja, był pod wpływem narkotyków oraz miał je przy sobie... Około 3 lat temu był ten sam incydent i stracił prawo jazdy miał zakaz robienia uprawnień na 5 lat.
Teraz twierdzi że po nocy na dołku nie miał rozmowy z prokuratorem i nie wie co mu grozi ale w to nie wierzę.
A więc pytanie co może grozić za jazdę pod wpływem narkotyków, posiadanie ich przy sobie, jazdę bez uprawnień jeśli osoba by...
Dzień dobry, mój ojciec od ponad 2 lat przebywa w szpitalu dla nerwowo i psychicznie chorych. Niedawno zmarł brat ojca. Jak w takiej sytuacji wygląda proces odrzucenia spadku?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: