Co zrobić gdy deweloper nie oddaje mieszkania w terminie?
Witam. W dniu 29.02.2024 miałem odebrać klucze do mieszkania deweloperskiego. Ok 1,5 tygodnia przed terminem zadzwoniłem dopytać jak sytuacja i dowiedziałem się, że czekają na pozwolenie na użytkowanie i termin odbioru będzie w ostatnim tygodniu marca tego roku. Na dzień dzisiejszy, tj. 05.04.2024 wciąż nic nie wiem. Dzwoniłem dwa razy do dewelopera, nie odbierają, więc wysłałem maila i czekam na odpowiedź. W umowie deweloperskiej był wpisany sztywny termin 05.04.2024. Bez żadnych adnotacji o możliwych opóźnieniach. O potencjalnych karach najwięcej jest napisane w sytuacji, gdy to nabywca nie spełni wymagań, czyli nie zapłaci transzy kredytu w terminie. O karach dla dewelopera to jest tylko napisane, że nabywca ma prawo odstąpić od umowy, itp. Czy są jakieś np. ustawowe zapisy mówiące o karach/odsetkach za opóźnienie dla dewelopera, których zastosowanie ma miejsce nawet jak nie ma o tym zapisu w umowie?
Nie ma ustawowych kar. Przeczytaj dokładnie umowę deweloperską - powinny być kary za opóźnienie w wydaniu lokalu lub zawarciu umowy przyrzeczonej. Zwykle wpisuje się je w kwocie odsetek ustawowych za opóźnienie. Jeśli jednak ich faktycznie nie ma, to możesz żądać odszkodowania z tytułu zwłoki w wydaniu Ci lokalu.
anonim cytuj
06-04-2024
Tak, są takie zapisy jeśli umowa była zawierana po lipcu 2023 (o ile dobrze datę pamiętam) - nowa ustawa deweloperska. Należne są odsetki ustawowe jeśli w umowie ich nie sprecyzowano.
Witam proszę o poradę. Mąż w pracy złamał palca w prawej ręce obecnie jest na chorobowym do 15.10. 2021 jednak wizytę u ortopedy ma dopiero 30.12.2021. Prosze o odpowiedź czy nie będzie problemów z uzyskaniem odszkodowania z dodatkowego ubezpieczenia PZU. Czy lepiej udać się szybciej do ortopedy prywatnie? Dziękuję...
Witam, mam następującą sytuację: jestem po rozwodzie parę lat, z małżeństwa mam dziecko. Posiadam prawa rodzicielskie. Przez te wszystkie lata nie udało mi się stworzyć z dzieckiem więzi na tyle silnej by można było mówić o ojcowaniu. Płacę alimenty, czasami się z nim widuje ale tak jak napisałem wyżej moją więź z dzieckiem jest nikła. Dziecko odczuwa to samo. Rozmawiałem na ten temat z byłą żoną i doszliśmy do porozumienia, że taka sytuacja nie ...
Od jakiegoś tygodnia. Sąsiad słucha strasznie głośno muzyki i mi to przeszkadza, tylko że słucha jej gdzieś od 19 gdzie po pracy chce odpocząć czy nawet w spokoju chce spędzić wieczór. Gdyby była to normalna muzyka to bym jeszcze zrozumiała, a nie bas na cały regulator żeby wszystko podskakiwało.
Czy mogę coś z tym zrobić czy niestety nie?...
Witam, dostałam w darowiźnie mieszkanie od taty. Ojciec ma dożywotnią służebności na korzystanie z mieszkania.
Moje pytanie brzmi następująco, czy jak mój tata weźmie ślub że swoją partnerką, czy ona będzie miała jakieś prawa do tego mieszkania, czy będzie mogła się do niego po ślubie wprowadzić? Obecnie obydwoje mieszkają w innym miejscu....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: