Co zrobić gdy deweloper nie oddaje mieszkania w terminie?

Witam. W dniu 29.02.2024 miałem odebrać klucze do mieszkania deweloperskiego. Ok 1,5 tygodnia przed terminem zadzwoniłem dopytać jak sytuacja i dowiedziałem się, że czekają na pozwolenie na użytkowanie i termin odbioru będzie w ostatnim tygodniu marca tego roku. Na dzień dzisiejszy, tj. 05.04.2024 wciąż nic nie wiem. Dzwoniłem dwa razy do dewelopera, nie odbierają, więc wysłałem maila i czekam na odpowiedź. W umowie deweloperskiej był wpisany sztywny termin 05.04.2024. Bez żadnych adnotacji o możliwych opóźnieniach. O potencjalnych karach najwięcej jest napisane w sytuacji, gdy to nabywca nie spełni wymagań, czyli nie zapłaci transzy kredytu w terminie. O karach dla dewelopera to jest tylko napisane, że nabywca ma prawo odstąpić od umowy, itp. Czy są jakieś np. ustawowe zapisy mówiące o karach/odsetkach za opóźnienie dla dewelopera, których zastosowanie ma miejsce nawet jak nie ma o tym zapisu w umowie?
anonim cytuj
06-04-2024
Nie ma ustawowych kar. Przeczytaj dokładnie umowę deweloperską - powinny być kary za opóźnienie w wydaniu lokalu lub zawarciu umowy przyrzeczonej. Zwykle wpisuje się je w kwocie odsetek ustawowych za opóźnienie. Jeśli jednak ich faktycznie nie ma, to możesz żądać odszkodowania z tytułu zwłoki w wydaniu Ci lokalu.

anonim cytuj
06-04-2024
Tak, są takie zapisy jeśli umowa była zawierana po lipcu 2023 (o ile dobrze datę pamiętam) - nowa ustawa deweloperska. Należne są odsetki ustawowe jeśli w umowie ich nie sprecyzowano.

anonim cytuj
06-04-2024

Sugerowane Tematy

Czy należy uregulować zaległości OC poprzedniego właściciela auta?
Mama kupiła auto i przyszło jej przed sądowne wezwanie do zapłaty, za polisę od poprzedniego właściciela. Mama dostała z dowodem rejestracyjnym numer polisy, że auto jest ubezpieczone, nic nie było mowy o tym, że trzeba zrobić jakąś wpłatę. Mamie też nie przychodziło żadne ponaglenie z ubezpieczalni, tylko od razu przed sądowe wezwanie do zapłaty, co można dalej z tym robić? Ma to płacić mama czy poprzedni właściciel?...
Niepłacenie alimentów na dziecko.
Może ktoś mi powiedzieć jak wygląda sprawa z alimentami i komornikiem. Jeśli ojciec nie płaci i po zgłoszeniu do komornika jak wygląda dalsze postepowanie. Ma wyznaczone 800zl na dziecko. Czy komornikiem ściąga całość? Jeśli by fundusz mi wypłacał te 500zl to co z resztą kwoty?...
Alimenty
Witam. Sąd zasądził alimenty na kwotę 1800 zł. Ojciec dziecka wcześniej płacić 1200 tytułem zabezpieczenia. W postanowieniu jest punkt, że alimenty w kwocie 1800 są począwszy od dnia 20 stycznia. Sąd nadał klauzulę natychmiastowej wykonalności. Moje pytanie brzmi czy jak strona się odwoła, to alimenty będą płacone na kwotę z zabezpieczenia? Czy ojciec będzie musiał wyrównać alimenty do nowo zasądzonej kwoty? Czy gdy złoży zażalenie to alimenty z...
Czy odprawa pośmiertna wchodzi w skład spadku?
Witam, mam pytanie. Czy odprawa pośmiertna wchodzi w skład spadku?...

Wyszukiwarka