Co zrobić gdy deweloper nie oddaje mieszkania w terminie?
Witam. W dniu 29.02.2024 miałem odebrać klucze do mieszkania deweloperskiego. Ok 1,5 tygodnia przed terminem zadzwoniłem dopytać jak sytuacja i dowiedziałem się, że czekają na pozwolenie na użytkowanie i termin odbioru będzie w ostatnim tygodniu marca tego roku. Na dzień dzisiejszy, tj. 05.04.2024 wciąż nic nie wiem. Dzwoniłem dwa razy do dewelopera, nie odbierają, więc wysłałem maila i czekam na odpowiedź. W umowie deweloperskiej był wpisany sztywny termin 05.04.2024. Bez żadnych adnotacji o możliwych opóźnieniach. O potencjalnych karach najwięcej jest napisane w sytuacji, gdy to nabywca nie spełni wymagań, czyli nie zapłaci transzy kredytu w terminie. O karach dla dewelopera to jest tylko napisane, że nabywca ma prawo odstąpić od umowy, itp. Czy są jakieś np. ustawowe zapisy mówiące o karach/odsetkach za opóźnienie dla dewelopera, których zastosowanie ma miejsce nawet jak nie ma o tym zapisu w umowie?
Nie ma ustawowych kar. Przeczytaj dokładnie umowę deweloperską - powinny być kary za opóźnienie w wydaniu lokalu lub zawarciu umowy przyrzeczonej. Zwykle wpisuje się je w kwocie odsetek ustawowych za opóźnienie. Jeśli jednak ich faktycznie nie ma, to możesz żądać odszkodowania z tytułu zwłoki w wydaniu Ci lokalu.
anonim cytuj
06-04-2024
Tak, są takie zapisy jeśli umowa była zawierana po lipcu 2023 (o ile dobrze datę pamiętam) - nowa ustawa deweloperska. Należne są odsetki ustawowe jeśli w umowie ich nie sprecyzowano.
Dostałem wezwanie o uzupełnienie pozwu. Na razie jest tylko na moim panelu, listu nie otrzymałem jeszcze, mimo że wysłany tydzień temu.
Czy mogę już napisać pismo uzupełniające i odesłać do sądu czy muszę czekać i odebrać najpierw ten list?...
Zleceniobiorca jako osoba fizyczna z umową zlecenie od 27 września do 31 października, w dniu 22 października idzie na zwolnienie lekarskie opłacawszy dobrowolnie składkę na ubezpieczenie chorobowe i posiadając ciągłość ubezpieczenia chorobowego na dużo ponad 90 dni, ponieważ opłacał to wcześniej w ramach prowadzonej jednoosobowej działalności gospodarczej, zanim podjął się tej umowy zlecenie. Płacone ma za godzinę. Przepisy mówią, że podstawę do...
To mój pierwszy post, dlatego chciałbym się na początek serdecznie przywitać.
Moje pytanie dotyczy umowy dzierżawy gruntu rolnego, a dokładniej, jestem dzierżawcą stawu, w którym hoduję ryby.
Umowa dzierżawy jest zawarta na czas określony do 31.12.2024 roku. Zmienił się właściciel gruntu, czyli de facto Wydzierżawiający.
Czy nowy właściciel gruntu - nowy Wydzierżawiający ma prawo wypowiedzieć mi umowę i kazać mi się wyprowadzić przed czasem 31...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: