Wysokość wypłaty na umowe zlecenie przed 26 rokiem życia?

Pracuje na umowę zlecenie, bez statusu ucznia, poniżej 26 roku życia i stąd moje pytanie ile powinnam mieć na rękę?
Nie mam swojego ubezpieczenia, ani nie jestem podpięta pod rodziców.
Pierwsza wypłatę dostałam, wyszło 18,20 na godzinę.
Jest to zgodne z prawem?
anonim cytuj
02-02-2023
To nie płacisz tylko podatku.
A jako zleceniobiorca powinieneś wystawiać rachunek do zlecenia.
Ale na 90% tego nie robisz więc zobacz co dają Ci do podpisania i tam będzie rozpisane ile dokładnie płacisz na ubezpieczenia.

anonim cytuj
02-02-2023
Podejrzewam ze nic takiego nie dostanę, ciężko w tej placówce o cokolwiek związanego z wypłatą.

anonim cytuj
02-02-2023
To jako zleceniobiorca Ty wystawiaj rachunek. Jest on podstawą do wypłaty wynagrodzenia.

anonim cytuj
02-02-2023
Minimalna krajowa to 22.80 brutto. Także tak bardzo prawdopodobne że dobrze.
Dodatkowo za pewne nie jest zgłoszona do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.

anonim cytuj
02-02-2023
Nie, jedyne co jestem zgłoszona do ZUS-u

anonim cytuj
02-02-2023
Właśnie w ZUS-ie też się płaci magiczną składkę chorobową,, którą daje Ci po 90 dniach ubezpieczenia płatne zwolnienie lekarskie.

anonim cytuj
02-02-2023
To teraz pytanie czy bardziej nie opłaca mi się iść na własne ubezpieczenie, tzn opłacać prywatnie.

anonim cytuj
02-02-2023
Co masz na myśli?
Prywatne ubezpieczenie nie daje Ci zasiłku chorobowego.

anonim cytuj
02-02-2023
Teraz tez go nie mam.

anonim cytuj
02-02-2023
Składka chorobowa to zawrotne 2.45%.
Bez niej nie będziesz mieć ani chorobowego, ani macierzyńskiego ani świadczenia rehabilitacyjnego.
Pokrótce trafisz do szpitala np po wypadu i zostajesz bez środków do życia.
No ale jak wolisz.
A w ogóle jak nie masz statusu to i tak płacisz składki to chyba lepiej mieć umowę o pracę.

anonim cytuj
02-02-2023
Na UZ do 26lat bez statusu ucznia wychodzi 18.41 netto, chyba że z dobrowolnym chorobowym to mniej.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Zawieszenie postępowania komorniczego.
Jakiś czas temu spadł na mnie niespodziewany wyrok, na mocy którego miałam zapłacić pewnej spółce wysoką kwotę (to nie był mój dług). Wierzyciel szybko uzyskał dokumenty i skierował sprawę do komornika, po czym niezwłocznie doprowadziłam do podpisania ugody i w I miesiącu wpłaciłam na jego konto żądaną częściową kwotę. Złożył on wniosek do komornika o zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Całkowita spłata została dokonana zgodnie z umową, trwał...
Świadectwo pracy
Witam, pracodawca wysłał świadectwo pracy drogą mailową (bez pieczątek, podpisany). Wyczytałam, że jeżeli pracownika nie było ostatniego dnia pracy pracodawca ma obowiązek dostarczyć je listem poleconym. Pracodawca został o tym poinformowany drogą mailową i telefonicznie(SMS). Zero odzewu. Co dalej? Jakie podjąć kroki?...
Czy lekarz może odmówić przyjęcia chorego?
Witam, czy lekarz ma prawo odmówić przyjęcia chorego pacjenta mówiac że wszystkie numerki przyjęć na dany dzień są wykorzystane? Dodam że jej to dalszy ciąg choroby i chory nadal jest chory....
Jakie prawa ma pracownik na zwolnieniu lekarskim?
Witam. Mam kilka pytań do prawników, proszę o szybką odpowiedź. 1. Czy pracodawca ma prawo do kontaktowania się ze mną podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 2. Jakie są moje prawa w zakresie ochrony miejsca pracy podczas zwolnienia lekarskiego? Czy pracodawca może mnie zwolnić podczas mojego zwolnienia lekarskiego? 3. Jakie obowiązki mam jako pracownik na zwolnieniu lekarskim? Czy muszę na przykład informować pracodawcę o swoim stanie zdrow...

Wyszukiwarka