Wysokość wypłaty na umowe zlecenie przed 26 rokiem życia?

Pracuje na umowę zlecenie, bez statusu ucznia, poniżej 26 roku życia i stąd moje pytanie ile powinnam mieć na rękę?
Nie mam swojego ubezpieczenia, ani nie jestem podpięta pod rodziców.
Pierwsza wypłatę dostałam, wyszło 18,20 na godzinę.
Jest to zgodne z prawem?
anonim cytuj
02-02-2023
To nie płacisz tylko podatku.
A jako zleceniobiorca powinieneś wystawiać rachunek do zlecenia.
Ale na 90% tego nie robisz więc zobacz co dają Ci do podpisania i tam będzie rozpisane ile dokładnie płacisz na ubezpieczenia.

anonim cytuj
02-02-2023
Podejrzewam ze nic takiego nie dostanę, ciężko w tej placówce o cokolwiek związanego z wypłatą.

anonim cytuj
02-02-2023
To jako zleceniobiorca Ty wystawiaj rachunek. Jest on podstawą do wypłaty wynagrodzenia.

anonim cytuj
02-02-2023
Minimalna krajowa to 22.80 brutto. Także tak bardzo prawdopodobne że dobrze.
Dodatkowo za pewne nie jest zgłoszona do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego.

anonim cytuj
02-02-2023
Nie, jedyne co jestem zgłoszona do ZUS-u

anonim cytuj
02-02-2023
Właśnie w ZUS-ie też się płaci magiczną składkę chorobową,, którą daje Ci po 90 dniach ubezpieczenia płatne zwolnienie lekarskie.

anonim cytuj
02-02-2023
To teraz pytanie czy bardziej nie opłaca mi się iść na własne ubezpieczenie, tzn opłacać prywatnie.

anonim cytuj
02-02-2023
Co masz na myśli?
Prywatne ubezpieczenie nie daje Ci zasiłku chorobowego.

anonim cytuj
02-02-2023
Teraz tez go nie mam.

anonim cytuj
02-02-2023
Składka chorobowa to zawrotne 2.45%.
Bez niej nie będziesz mieć ani chorobowego, ani macierzyńskiego ani świadczenia rehabilitacyjnego.
Pokrótce trafisz do szpitala np po wypadu i zostajesz bez środków do życia.
No ale jak wolisz.
A w ogóle jak nie masz statusu to i tak płacisz składki to chyba lepiej mieć umowę o pracę.

anonim cytuj
02-02-2023
Na UZ do 26lat bez statusu ucznia wychodzi 18.41 netto, chyba że z dobrowolnym chorobowym to mniej.

anonim cytuj
02-02-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana menu weselnego ze strony zleceniobiorcy.
Witam. Mój problem polega na tym, że 03.01.2023 podpisałam umowę na salę weselną na sierpień 2024. Otrzymałam wtedy menu, które wg zapisu umowy stanowi integralną jej część. W dniu wczorajszym tj. 14.08.2023 byłam u właściciela sali i przedstawił mi menu, które rzekomo obowiązuje od 2023 r. Ale w umowie nie ma zapisu, że on zastrzega sobie prawo do zmiany menu. Czy wobec tego mam pełne prawo do odrzucenia jego propozycji menu i trzymania się t...
L4 po ustaniu zatrudnienia
Dzień dobry, mam pytanie 02.10 ustało zatrudnienie u pracodawcy (umowa na zastępstwo). 04.10 zostało mi wystawione zwolnienie l4 na okres 2 tygodni. Mam pytanie bo gdzieś wyczytałam. Czy po ustaniu zatrudnienia żeby l4 było wypłacone musi trwać min. 30 dni? Czyli gdyby lekarz nie przedłużył l4 to nie dostane pieniędzy za te 2 tygodnie?...
Zabudowa komórki lokatorskiej.
Kupiliśmy z mężem mieszkanie od dewelopera. Do mieszkania przynależy komórka lokatorska, która znajduje się w garażu podziemnym. Dla mnie wygląda bardziej jak boks na rowery, ale w akcie notarialnym mam zapis o komórce lokatorskiej. Brak w niej światła, najbliższa lampa jaka tam jest, świeci w części sąsiada. I teraz pytanie: czy taką komórkę można zgodnie z prawem zabudować? Zabudować, czyli na przykład zainstalować jakieś płyty zasłaniające w...
Wezwanie w charakterze świadka
Witam, mąż dostał dzisiaj wezwanie do sądu w charakterze świadka. Jest podane imię i nazwisko kogo dotyczy sprawa jednak nie mamy zielonego pojęcia kto to i czego ta sprawa dotyczy. Dzwoniąc na biuro interesanta bardzo nie miły Pan powiedział mi że dowiem się na rozprawie , po to jest to wezwanie żeby przyjść i się dowiedzieć o co chodzi. Czy rzeczywiście mąż nie ma prawa wcześniej wiedzieć czego dokładnie tyczy się sprawa, w jakie sprawie ma zez...

Wyszukiwarka