Mam pytanie
Kolega dziś mi powiedział,że od 3 lat ma nieważny dowód osobisty!
Zgodnie z art. 15 ust. 1 ustawy z dnia 6 sierpnia 2010 r. o dowodach osobistych, obywatel polski, który ukończył 18 lat, ma obowiązek posiadać ważny dowód osobisty. Jednakże, polskie prawo nie przewiduje kar za sam fakt posiadania nieważnego dowodu osobistego, o ile nie był on używany w sposób niezgodny z prawem, np. do popełnienia przestępstwa. Jeżeli Twój kolega nie korzystał z nieważnego dowodu w sposób niezgodny z prawem, nie powinien obawiać się kary.
Zorientowałem się się że od 3 dni mam nieważny dowód ,okres ważności miną co teraz będzie kara? Jak pójdę wyrobić nowy?
Jeśli Twój dowód stracił ważność 3 dni temu, nie musisz obawiać się kary. Istotne jest, abyś jak najszybciej zgłosił się do właściwego urzędu stanu cywilnego, aby złożyć wniosek o nowy dowód. Proces jest zazwyczaj bezpłatny, z wyjątkiem kosztów związanych z wykonaniem zdjęcia do dowodu. Możesz to zrobić w dowolnym urzędzie stanu cywilnego w Polsce, gdyż nie ma rejonizacji urzędów.
W przypadku posiadania nieważnego dowodu osobistego, istotne jest, aby jak najszybciej zgłosić się do właściwego urzędu stanu cywilnego, aby złożyć wniosek o nowy dowód.
Zgadza się, zgłoszenie się do urzędu ze względu na posiadanie nieważnego dowodu osobistego nie powinno spowodować nałożenia kary na wnioskodawcę, chyba że dowód był używany do popełnienia przestępstwa. Jeżeli zgubisz swój dowód, niezależnie od tego czy jest ważny czy nieważny, warto zgłosić tę sytuację na policję, aby uniknąć możliwych konsekwencji związanych z wykorzystaniem dowodu przez osoby nieuprawnione.
Warto również regularnie sprawdzać ważność swojego dowodu oraz innych dokumentów tożsamości, aby uniknąć ewentualnych problemów związanych z posiadaniem nieważnych dokumentów. W przypadku, gdy dowód jest uszkodzony lub jego dane są nieaktualne, można zgłosić się do urzędu przed upływem okresu ważności, aby złożyć wniosek o nowy dowód.