Problem ze zwrotem kaucji.

Wypowiedziałam umowę o najem mieszkania na czas określony za porozumieniem stron. Według umowy miałam czas na wyprowadzkę do 31 października, jednak właściciel mieszkania zaproponował telefoniczne, że odda mi kaucję pod warunkiem, że wyprowadzę się do 30 września. Umowa zawierała zapis, że w wypadku przedterminowego wypowiedzenia umowy kaucja przepada. Najważniejsze pytanie: czy w takim wypadku właściciel powinien oddać mi kaucję czy to tylko jego dobra wola? Zobowiązał się do tego telefonicznie
Jeżeli powinien oddać kaucję to dalszy problem wygląda następująco:
Wprowadziłam się do mieszkania, które wymagało remontu (brudne białe ściany, drzwi, grzejniki). Umowa była zawarta przez biuro nieruchomości i posiadam protokół oraz dokumentacje fotograficzną, że ściany były brudne. Pomalowałam ściany na inny kolor za zgodą właściciela na własny koszt i dokonałam innych ulepszeń remontowych. Aktualnie właściciel twierdzi, że zgodził się na pomalowanie ścian, ale pod warunkiem, że wrócą do pierwotnego stanu (białego koloru), ponieważ malował to mieszkanie przed moją wprowadzką a zmiana koloru ścian to była moja fanaberia. Jako dowód ma faktury za farbę z tamtego okresu. Oczywiście protokół i dokumentacja fotograficzna temu zaprzeczają. Posiadam również e-mail, który dowodzi, że właściciel nie miał nic przeciwko przeprowadzenia remontu.
Posiadam również aktualny protokół z oddania mieszkania i nie ma w nim żadnych zastrzeżeń, ściany w dobrym stanie. Oddałam klucze, właściciel nie odbiera ode mnie telefonu. Czy właściciel może ode mnie żądać przywrócenia pierwotnego koloru, jeżeli wtedy ściany były brudne, a teraz są ładnie pomalowane i czyste? Jak odzyskać kaucję?
anonim cytuj
15-11-2023
Nie ma takiej czynności jak wypowiedzenie umowy za porozumieniem stron.
Wypowiedzenie jest czynnością jednostronną, natomiast porozumienie wymaga zgody wszystkich stron umowy.

anonim cytuj
15-11-2023
Chodzi o porozumienie, zgoda wszystkich stron umowy.

anonim cytuj
15-11-2023
Umowa zawierała zapis, że w wypadku przedterminowego wypowiedzenia umowy kaucja przepada.

Kaucja "przepada" tylko w warunkach określonych w przepisach. A te nie przewidują takiej możliwości.
Jak odzyskać kaucję?

Wezwać do jej zwrotu.
Czy właściciel może ode mnie żądać przywrócenia pierwotnego koloru, jeżeli wtedy ściany były brudne, a teraz są ładnie pomalowane i czyste.

Art 6d. Ustawy o ochronie praw lokatorów jednoznacznie to określa. Brudna ściana to nie jest wada wymagająca naprawy, dlatego przemalowanie ścian na inny kolor - moim zdaniem - stanowi ulepszenie lokalu.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie za kolizje z dzikim zwierzęciem
Jak wygląda sytuacja z ubezpieczeniem, jak jeleń wleciał w samochód a znak A-18b był 6 km przed zderzeniem? Czy da się uzyskać jakiekolwiek odszkodowanie? ...
Zwrot za rezerwację anulowaną bez podania przyczyny (bon turystyczny), co powinno zawierać ponaglenie do zwrotu zaliczki?
Dzień dobry, W zeszłym roku zrobiłam rezerwacje w ośrodku wczasowym płacąc bonem turystycznym ( 500zl). Z rezerwacji mogłam zrezygnować do końca lutego i liczyć na 100% zwrot zaliczki. Dzień przed końcem czasu, który regulaminowo kończył się na koniec lutego dostałam maile ze rezerwacja została anulowana bez podania przyczyny przez ośrodek. Mimo tygodniowych prób skontaktowania się z ośrodkiem mailowo i telefonicznie zmuszona byłam zrobić rezer...
Przysposobienie dziecka a dziedziczenie.
Dzien dobry, mam dziecko z poprzedniego związku, mój syn teraz będzie miał 10 lat, natomiast była żona weszła w nowy związek małżeński, i jej obecny mąż chciałby przysposobić syna. Jak wygląda kwestia spadkowa po przysposobieniu? Dodam, że niedawno urodziła mi się córka i chciałbym dopytać jak to wygląda od strony prawnej....
Licytacja auta przez gminę.
Dzień dobry. Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że auto zostało zabrane na parking policyjny z niewiadomych przyczyn. Właściciel auta nie żyje, auto na parkingu stało ponad 6 msc. Aktualnie trwa postępowanie o podział spadku, który odziedziczę. Na dzisiejszej wizycie na parkingu policyjnym dowiedzieliśmy się, że auto zostało zlicytowane przez gminę/miasto. Czy jest to możliwe, żeby gmina mogła wylicytować auto z niezakończoną sytuacja prawną? Przy...

Wyszukiwarka