Różnica między pozwem , a zawiadomieniem możliwości popełnienia przestępstwa

witam
Czym różni się pozew , a zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa ? A mianowicie czy za pozew muszę zapłacić koszty sądowe , a za zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa nie? Czy dobrze rozumiem czy jestem w błędzie ? Moje kolejne pytanie jest następujące :
Czy prokuratura po złożeniu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ma obowiązek rozpatrzeć czy zawiadomienie jest zasadne czy nie, a jeśli uzna za zasadne kieruje sprawę do sądu? Ostatnie pytanie tyczy czy prokuratura bada zasadność zawiadomień o możliwości popełnienia przestępstwa w wypadku kiedy do naruszenia prawa mogło dojść wobec postanowień konstytucyjnych?
anonim cytuj
25-09-2020

Witam,

Twoje zrozumienie różnic między pozwem a zawiadomieniem o możliwości popełnienia przestępstwa jest poprawne. Pozew to dokument składany do sądu, zwykle w sprawach cywilnych, które wymagają zapłaty kosztów sądowych. Zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa jest składane do prokuratury i nie wiąże się z opłatami.

Odwołując się do Kodeksu postępowania karnego, prokuratura ma obowiązek zbadania zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa. Zgodnie z art. 303 § 1 K.p.k., prokuratura jest obowiązana wszcząć śledztwo, jeżeli zawiadomienie zawiera wystarczająco dużo informacji wskazujących na możliwość popełnienia przestępstwa. Jeśli po przeprowadzeniu śledztwa prokuratura uzna, że są podstawy do postawienia zarzutów, sprawa zostanie skierowana do sądu.

Co do ostatniego pytania, prokuratura ma obowiązek badać zasadność zawiadomień o możliwości popełnienia przestępstwa, niezależnie od tego, czy potencjalne naruszenie prawa dotyczy postanowień konstytucyjnych. Oczywiście, każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie, a ostateczna decyzja prokuratury będzie zależała od konkretnych faktów i okoliczności.

Warto podkreślić kilka dodatkowych punktów:

Przysługuje Ci prawo do bycia poinformowanym o postępowaniu po złożeniu zawiadomienia. Zgodnie z art. 304 Kodeksu postępowania karnego, organ prowadzący postępowanie powinien poinformować osobę, która zawiadomiła o przestępstwie, o wszczęciu lub odmowie wszczęcia śledztwa lub dochodzenia.

Po złożeniu zawiadomienia, masz również prawo do skargi na bezczynność lub przewlekłość postępowania. Zgodnie z art. 37 Kodeksu postępowania karnego, skargę można złożyć, jeżeli prokuratura nie podjęła odpowiednich działań w odpowiednim czasie.

W przypadku spraw konstytucyjnych, jeżeli sprawa dotyczy ochrony Twoich konstytucyjnych praw i wolności, może istnieć możliwość skierowania skargi do Trybunału Konstytucyjnego. Warto jednak pamiętać, że skarga konstytucyjna jest procedurą skomplikowaną i specyficzną, wymagającą spełnienia szeregu warunków.

Mam nadzieję, że te informacje są dla Ciebie pomocne. Jeżeli masz jeszcze jakiekolwiek pytania, proszę o kontakt.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Problem z gwarancją.
Podpisałem umowę na montaż okien wraz z roletami oraz na wykonanie elewacji. Prace zostały wykonane. Po kilku miesiącach pojawił się problem z roletami, który zauważyłem. Jedna z rolet otwiera i zamyka się z problemami, ponieważ się haczy i rysuje. Skrzynka od rolety jest skrzywiona, zrobił się tzw. banan. Na kolejnych roletach też widoczny jest tzw. banan, jednak nie aż tak mocny. Zgłosiłem to do firmy od rolet, która stwierdziła, że to wina mo...
Szkody podczas montażu fotowoltaiki.
Mam problem z firmą, która montowała u mnie instalację fotowoltaiczną. Na początek dodam, że umowę podpisaliśmy z firmą A, która zleciła montaż instalacji firmie B i o tej firmie będę pisać. Panowie podczas montażu tejże instalacji, wywiercili w dachu sporo dziur ( szukali krokwi grubym wiertłem zamiast cienkim, według umowy gwarantowali profesjonalny sprzęt ), dziurawiąc również membranę. Wykonaliśmy test szczelności i niestety ale woda ciekła t...
Wynagrodzenie za korzystanie z mojej części mieszkania.
Witam czy mogę od byłego męża brać czynsz za korzystanie z mojej części mieszkania? Mieszkanie jest wspólne, jest podział po 50%z czego ja przez 5lat nie korzystałam ze swojej części....
Przepisanie domu
W tym tygodniu ojciec mojego partnera przypisuje mu dom z dożywotnią opieką. Mam dwa pytania. 1. W domu zameldowana jest siostra partnera, która wyprowadzila się z początkiem grudnia zostawiając chorego ojca. Nie wie o przepisaniu domu, dotąd była przekonana że dom jej się ostanie. Jeśli dowie się o próbie wymeldowania wróci mieszkać spowrotem. Jak ugryzc tą sprawę? 2. Ja wykladam pieniądze na notariusza i pozniejszy remont, nie mamy ślubu i ...

Wyszukiwarka