Różnica między pozwem , a zawiadomieniem możliwości popełnienia przestępstwa

witam
Czym różni się pozew , a zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa ? A mianowicie czy za pozew muszę zapłacić koszty sądowe , a za zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa nie? Czy dobrze rozumiem czy jestem w błędzie ? Moje kolejne pytanie jest następujące :
Czy prokuratura po złożeniu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ma obowiązek rozpatrzeć czy zawiadomienie jest zasadne czy nie, a jeśli uzna za zasadne kieruje sprawę do sądu? Ostatnie pytanie tyczy czy prokuratura bada zasadność zawiadomień o możliwości popełnienia przestępstwa w wypadku kiedy do naruszenia prawa mogło dojść wobec postanowień konstytucyjnych?
anonim cytuj
25-09-2020

Witam,

Twoje zrozumienie różnic między pozwem a zawiadomieniem o możliwości popełnienia przestępstwa jest poprawne. Pozew to dokument składany do sądu, zwykle w sprawach cywilnych, które wymagają zapłaty kosztów sądowych. Zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa jest składane do prokuratury i nie wiąże się z opłatami.

Odwołując się do Kodeksu postępowania karnego, prokuratura ma obowiązek zbadania zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa. Zgodnie z art. 303 § 1 K.p.k., prokuratura jest obowiązana wszcząć śledztwo, jeżeli zawiadomienie zawiera wystarczająco dużo informacji wskazujących na możliwość popełnienia przestępstwa. Jeśli po przeprowadzeniu śledztwa prokuratura uzna, że są podstawy do postawienia zarzutów, sprawa zostanie skierowana do sądu.

Co do ostatniego pytania, prokuratura ma obowiązek badać zasadność zawiadomień o możliwości popełnienia przestępstwa, niezależnie od tego, czy potencjalne naruszenie prawa dotyczy postanowień konstytucyjnych. Oczywiście, każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie, a ostateczna decyzja prokuratury będzie zależała od konkretnych faktów i okoliczności.

Warto podkreślić kilka dodatkowych punktów:

Przysługuje Ci prawo do bycia poinformowanym o postępowaniu po złożeniu zawiadomienia. Zgodnie z art. 304 Kodeksu postępowania karnego, organ prowadzący postępowanie powinien poinformować osobę, która zawiadomiła o przestępstwie, o wszczęciu lub odmowie wszczęcia śledztwa lub dochodzenia.

Po złożeniu zawiadomienia, masz również prawo do skargi na bezczynność lub przewlekłość postępowania. Zgodnie z art. 37 Kodeksu postępowania karnego, skargę można złożyć, jeżeli prokuratura nie podjęła odpowiednich działań w odpowiednim czasie.

W przypadku spraw konstytucyjnych, jeżeli sprawa dotyczy ochrony Twoich konstytucyjnych praw i wolności, może istnieć możliwość skierowania skargi do Trybunału Konstytucyjnego. Warto jednak pamiętać, że skarga konstytucyjna jest procedurą skomplikowaną i specyficzną, wymagającą spełnienia szeregu warunków.

Mam nadzieję, że te informacje są dla Ciebie pomocne. Jeżeli masz jeszcze jakiekolwiek pytania, proszę o kontakt.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Przedawnienie długu po jakim czasie?
Po jakim czasie przedawnia się dług? W 2012 r. zaciągałam pożyczkę, teraz przyszedł list ze sądu, tzn. tak powiedział listonosz, mama nie odbiera listów dlatego, że nas nie ma w kraju. Podobny list odebrałam w tamtym roku i był to od komornika....
Warunkowe umorzenie kary.
Prokurator w mojej sprawie wystąpił o warunkowe umorzenie kary, złożył wniosek do sądu. Jak wyglądają dalsze czynności? Jest rozprawa z powoływaniem świadków? Czy jest zasądzone jakieś zadośćuczynienie dla pokrzywdzonego?...
Na jakich podstawach mam prawo zabrać kaucję lokatorowi? Jeśli w ogóle.
Dzień dobry państwu. Mój problem polega głównie na mojej naiwności. Pierwszy raz wynająłem komuś mieszkanie i nie ogarnąłem podstaw. Umówiłem się z lokatorem, że pozwolę mu usunąć z mieszkania wersalkę i przenieść ją do piwnicy, jeżeli odpowiednio o nią zadba i zabezpieczy, żeby nic się jej nie przytrafiło. Umówiliśmy się słownie, że zwrócenie jej w nienagannym stanie jest warunkiem dla wykonania tego ruchu. Pięć miesięcy później przy odbiorze m...
Dopłata za dojazd do pracy.
Mam pytanie czy mogę złożyć jakieś pismo do dyrektora firmy w sprawie dopłaty za dojazd (przejeżdżam codziennie przez 3 powiaty) oraz czy mogę również złożyć jakieś pismo o dofinansowanie do studiów zaocznych (skończyłam licencjat i pracowałam w firmie w połowie licencjatu, a teraz kontynuuje naukę i robię magistra)?...

Wyszukiwarka