Różnica między pozwem , a zawiadomieniem możliwości popełnienia przestępstwa

witam
Czym różni się pozew , a zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa ? A mianowicie czy za pozew muszę zapłacić koszty sądowe , a za zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa nie? Czy dobrze rozumiem czy jestem w błędzie ? Moje kolejne pytanie jest następujące :
Czy prokuratura po złożeniu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ma obowiązek rozpatrzeć czy zawiadomienie jest zasadne czy nie, a jeśli uzna za zasadne kieruje sprawę do sądu? Ostatnie pytanie tyczy czy prokuratura bada zasadność zawiadomień o możliwości popełnienia przestępstwa w wypadku kiedy do naruszenia prawa mogło dojść wobec postanowień konstytucyjnych?
anonim cytuj
25-09-2020

Witam,

Twoje zrozumienie różnic między pozwem a zawiadomieniem o możliwości popełnienia przestępstwa jest poprawne. Pozew to dokument składany do sądu, zwykle w sprawach cywilnych, które wymagają zapłaty kosztów sądowych. Zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa jest składane do prokuratury i nie wiąże się z opłatami.

Odwołując się do Kodeksu postępowania karnego, prokuratura ma obowiązek zbadania zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa. Zgodnie z art. 303 § 1 K.p.k., prokuratura jest obowiązana wszcząć śledztwo, jeżeli zawiadomienie zawiera wystarczająco dużo informacji wskazujących na możliwość popełnienia przestępstwa. Jeśli po przeprowadzeniu śledztwa prokuratura uzna, że są podstawy do postawienia zarzutów, sprawa zostanie skierowana do sądu.

Co do ostatniego pytania, prokuratura ma obowiązek badać zasadność zawiadomień o możliwości popełnienia przestępstwa, niezależnie od tego, czy potencjalne naruszenie prawa dotyczy postanowień konstytucyjnych. Oczywiście, każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie, a ostateczna decyzja prokuratury będzie zależała od konkretnych faktów i okoliczności.

Warto podkreślić kilka dodatkowych punktów:

Przysługuje Ci prawo do bycia poinformowanym o postępowaniu po złożeniu zawiadomienia. Zgodnie z art. 304 Kodeksu postępowania karnego, organ prowadzący postępowanie powinien poinformować osobę, która zawiadomiła o przestępstwie, o wszczęciu lub odmowie wszczęcia śledztwa lub dochodzenia.

Po złożeniu zawiadomienia, masz również prawo do skargi na bezczynność lub przewlekłość postępowania. Zgodnie z art. 37 Kodeksu postępowania karnego, skargę można złożyć, jeżeli prokuratura nie podjęła odpowiednich działań w odpowiednim czasie.

W przypadku spraw konstytucyjnych, jeżeli sprawa dotyczy ochrony Twoich konstytucyjnych praw i wolności, może istnieć możliwość skierowania skargi do Trybunału Konstytucyjnego. Warto jednak pamiętać, że skarga konstytucyjna jest procedurą skomplikowaną i specyficzną, wymagającą spełnienia szeregu warunków.

Mam nadzieję, że te informacje są dla Ciebie pomocne. Jeżeli masz jeszcze jakiekolwiek pytania, proszę o kontakt.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

Czy można przerwac L4?
Dzień dobry. Mam takie pytanie. Siostra przebywa tydzień na L4, ponieważ jej syn zachorował. Zwolnienie ma do jutra włącznie. Dziecko już jest zdrowe. I tu pytanie - czy może iść jutro do przedszkola, czy jednak nie bo nadal obowiązuje L4, czy może siostra powinna je przerwać (nie wiem czy coś takiego jest) Jak to wygląda prawnie, żeby nie bylo problemów? Dziękuję i pozdrawiam...
Mieszkanie z licytacji komorniczej.
Witam, jakiś czas temu wylicytowałam mieszkanie na licytacji komorniczej. Po wygranej licytacji dłużnicy zapytali się mnie czy mogli by to mieszkanie wynajmować (są to starsze, schorowane osoby, a ja aktualnie mieszkam za granicą, więc mieszkanie jest zakupione póki co jako inwestycja). Zgodziłam się na to i zostało to zapisane w protokole. Aktualnie 2 tygodnie temu zapłaciłam za mieszkanie i czekam na pismo w sprawie przysądzenia własności, aby...
Sprzedaż domu po rozwodzie.
Dzień dobry. Po rozwodzie mamy z byłą żoną dom do sprzedania - podział majątku. Sąd wysłał rzeczoznawcę sądowego który wycenił naszą nieruchomość na 575tyś złotych . Przez biuro nieruchomości chcieliśmy sprzedać dom za 590tyś zł. Umowę z biurem nieruchomości podpisaliśmy z byłą żoną na sprzedaż domu za w/w kwotę . Problem się zaczął jak przez biuro nieruchomości znależliśmy klientkę na zakup domu . Kiedy żona ( która obecnie mieszka w tym do...
Moje 5- letnie dziecko będąc w przedszkolu niechcący zniszczyło okulary nauczycielki. Pani dyrektor powiadomiła mnie, że mam pokryć koszty zakupu nowych okularów
Dzień dobry, Proszę o poradę - moje 5- letnie dziecko będąc w przedszkolu niechcący zniszczyło okulary nauczycielki. Dzisiaj pani dyrektor powiadomiła mnie, że mam pokryć koszty zakupu nowych okularów, twierdząc że jako rodzic ponoszę odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez moje dziecko. Jednak dziecko było w tym czasie pod opieką szkoły, więc nie uważam abym to ja była temu winna. Trochę głupio mi w stosunku do Pani nauczycielki, ale dlacz...

Wyszukiwarka